Napisano 23 Wrzesień 200618 l mrkrzysiek (z poprzedniej strony) - on płaci 2,47 + 2,48 + 1,01 + 1,15 mrkrzysiek czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego bez pisania programu który to oblicza?
Napisano 23 Wrzesień 200618 l patry mi wyszło 6F, 6, pomidor :) Aniu niewiem :) ja przypadkowo po 2 godzinach trafiłem, ale miałem inne liczby od ciebie ale nie pamietam ich wiem że jedna z liczb 3,20 czy jakoś tak
Napisano 23 Wrzesień 200618 l mrkrzysiek (z poprzedniej strony) - on płaci 2,47 + 2,48 + 1,01 + 1,15 mrkrzysiek czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego bez pisania programu który to oblicza? rownania się chyba nie ułoży, ale można ... probowac ;) mi się udało znalezc takie liczby "ręcznie" 1.25 3.16 1.5 1.2 Najpierw ustaliłem liczby po przecinku, tak aby w dodawaniu wychodziło .11 , pozniej probowalem mnożyc zmieniając liczby przed przecinkiem - pierwsze próby ( .00 .00 .05. 06 i .10 .00 .00 .01) nie pozwalały na uzyskanie 7 zł w mnożeniu. Analogicznie sprawdzałem dalej i voila ;) PS: Twoje liczby przy mnożeniu nie daja rownego 7.11 ;) tak, ale jak w sklepie kupisz i wyjdzie ćwierć grosza, to też się to zaokrągla, nie? owszem, ale to jest zagadka matematyczna, więc imo nie ma miejsca na przybliżenia :>
Napisano 23 Wrzesień 200618 l druga (lepsza) wersja programu dała to co ty masz teraz, innych liczb przy których wychodziło dokładnie nie było. (poprzedni program miał jakiś błąd) tak, ale jak w sklepie kupisz i wyjdzie ćwierć grosza, to też się to zaokrągla, nie?
Napisano 23 Wrzesień 200618 l patry... rybki hoduje niemiec :) zaraz wrzuce zobrazowanie ;) EDIT: MaverickSheep: Dlaczego sie nei bierzesz.... to zobacz mój obrazek i sprawdzaj z tekstem
Napisano 23 Wrzesień 200618 l merv_ dokładnie tak bystrzaku gdybym ja pokazał mój schemat roboczy + tabele sprawdzania i eliminowania to byś sie polał ze śmiechu :) taki piękny umysł mam :D ale w jakieś 30 min doszedłem do tego oglądają jeszcze serial w tv :) co do tego że tylko 2% potrafi to rozwiązać to pewnie za czasów Einstaina a nie naszych
Napisano 23 Wrzesień 200618 l hooo..... fikołku... ja tak samo... a moje trzy kartki z notesu :) potem to do excela, jak skonczylem walnalem... czas: ok.20 minut
Napisano 23 Wrzesień 200618 l merv_ ja sie nie rozdrabniałem od razu od A4 zaczołem i kolorowych mazaków :D pare rupci jak kolory wszystkich domów były pewne a ze 3 scenariusze trzebabyło sprawdzić i drugi był tym właściwym u mnie ale za to jaka satysfakcj jak skończyłem, mój brat też, okazało sie że mamy identyczne wyniki normalnie ze 20 000 punktów doświadczenia dostałem i o 3 levele awansowałem :D
Napisano 23 Wrzesień 200618 l Patry - zadanie z drzewem jest proste. Wisząna nim 2 jabłka. Po potrząśnięciu spada jedno. Patrząc w górę nie widzisz już jabłEK tylko jedno jabłko. Na ziemi także nie ma jabłek, bo spadło tylko jedno jabłko. Ania: 2112111211 ?? Ode mnie schemacik do rozwiązania - należy wpisać brakującą liczbę: 7 | 4 | 8 3 | 9 | 7 6 | 5 | 10 ? | 8 | 4 Jako ciekawostkę dodam, że moja babcia znalazła rozwiązanie w ok. 5 minut :) Jak się ładnie spiszecie to wrzucę zagadkę podobn do tej Einsteina :)
Napisano 24 Wrzesień 200618 l 3 jest ok :) Ania> 312211 pierwsza cyfra to ilość danej cyfry, a druga to tacyfra.. i tak do końca :) Następne byłyby 13112221, 1113213211, itd. :) Obiecane zadanko podam dokładnie o 12ej :) Zobaczymy kto rozwiąże je pierwszy :)
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Tak, jak obiecałem: :) Pięciu przyjaciół spotkało się po latach w swojej ulubionej restauracji. Każdy z panów zamówił coś do picia, danie główne i deser. John i pan Jackson zamówili Martini, a James i pan Jones zażyczyli sobie po szklaneczce szkockiej. Pan Jenkins wziął colę, ponieważ przyjechał na spotkanie samochodem. John i pan Jennings zamówili stek. Joe i pan Jenkins zamówili pieczeń wołową. Na deser, Joe i pan Jordan zamówili tort czekoladowy, natomiast Jerry i pan Jenkins zamówili sobie po kawałku placka. Piąty z panów zamówił lody. Żaden z dwóch panów siedzących obok siebie nie zamówił ani razu tego samego. Kto zamówił bażanta, a co zjadł Jack? Norma to 5 minut :)
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Autor fikołek, merv_ - ale szybko tą zagadkę Einsteina rozwiązaliście (mi rozwiązanie tej zagadki zajęło ok 1h - buuu nie zaliczam się do tych 2% którzy rozwiązują to w 40min :() A co do zadania Zusi_27 to też wyszło mi 16 tka jak Ani. Ci którzy nie wiedzą jak do tego dojść, napiszę w skrócie jak ja to rozwiązałem: 1) narysowałem sobie 3 pary (6 kropek na kartce) i połączyłem liniami kto z kim się żegna 2) pomyślałem trochę... 3) wymyśliłem równanie 2x^2-2x-112=0 4) rozwiązałem je 5) wynik pomnożyłem przez 2, ponieważ wyszła mi ilość par, a nie osób
Napisano 24 Wrzesień 200618 l patry wszystko zależy jak to rozrysujesz jak źle zaczniesz to sie wydłuży czas realizajcji :) M@Ti pierwsze wyzwanie to podzielenie co jest nazwiskiem a co imieniem :D mi wyszło że Jerry Jones zamówił bażanta Jack Jenkins cole, pieczeń i placek ale chyba coś pokręciłem :D do postu na dole mi zajeło 3 kartki A4 :D
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Autor Ja się tak rozrysowałem, że mi to prawie całą kartkę (nie stronę) A4 zajęło :)
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Fikołek - gratuluję :) Dobrze to rozwiązałeś :) Ciekawi mnie odpowiedź na zagadkę z mnichami i jabłkiem, czy patry mógłby ją napisać??
Napisano 24 Wrzesień 200618 l jeee mam mózg, mam mózg i nawet potrafię go używać :D a ta zagadk z mnichami to podałeś właściwe rozwiązanie ale nie jako pierwszy, maczuga cie ubiegł
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Autor M@Ti - to z mnichami już jest przecierz rozwiązane - chory jest ten kto zobaczy wszystkich zdrowych, a z jabłkiem jest tak, że na drzewie były 2 jabłka. Fikołek - 3 kartki (nie strony) A4??!!??!! coś ty tam popisał?? :P Następna zagadka (łatwa) Kierowca fiata ma brata, ale brat kierowcy fiata nie ma brata. Kim jest kierowa fiata??
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Autor Następna zagadka 1) Co to jest - czarne na czerwonym jedzie na zielonym (łatwe) 2) Co to jest - mała rzecz, a gdy podzielimy ją na 2 części powstaną 2 identyczne do siebie i do początkowej małe rzeczy (średnio-łatwe) Illy lub Lis - brawo :) Maczuga - dobre :D
Napisano 24 Wrzesień 200618 l na pierwsze czarny samochód na czerwonej drodze przed sygnalizacją świetlną rzeczywiście łatwe :D na drugie bakteria :) lub szczęście, bo to jedyna rzecz którą jak dzielimy to mnożymy :D
Napisano 24 Wrzesień 200618 l Autor Panowie - Lis odgadł... A co do drugiego to są różne rozwiązania, np. kropla
Napisano 25 Wrzesień 200618 l na drugie bakteria :) lub szczęście, bo to jedyna rzecz którą jak dzielimy to mnożymy :D Co do bakterii to nie moge sie zgodzic, bo jesli ja podzielimy (a wiec musimy ja rozciac), wowczas ona zginie: rozetniemy blone komorkowa (lub tez sciane kom. u sinic), wyleje sie cytoplazma wraz z organellami i komorka zginie. Co innego to samoczynny podzial komorki bakteryjnej, czyli amitoza...
Napisano 25 Wrzesień 200618 l zagadka 1. cegla wazy 2kg i pol cegly ile waza 2 cegly? zagadka 2. masz 2 jablka, pierwsze zgnile, drugie swierze, zrob tak zeby swierze bylo po prawej stronie zgnilego a zgnile po prawej od swierzego;) powodzenia! nie mozesz zmieniac punktu widzenia
Napisano 25 Wrzesień 200618 l erwfed tu użyłem skrótu myślowego dla zaoszczędzenia czasu i klawiatury :) chodziło mi o sztuczne pobudzenie komórki do samoczynnego podziału :D
Napisano 25 Wrzesień 200618 l 1) 4kg 2) "sa 2 jablka zgnile i swierze" czyli razem 4 (2zgnile, 2swieze), no i juz jest odp :p
Napisano 25 Wrzesień 200618 l lelen przykro mi na 1 zagadke zle odpowiedziales a na 2 dobrze bo zapomnialem czegos dopisac teraz edytowalem tekst i zmienilem ja troche;) poglowkuj jeszcze troche;) pamietaj sa tylko 2 jablka :D
Napisano 25 Wrzesień 200618 l http://adonai.pl/relaks/zagadki/?id=26 ^^ o kruca 2 cegly a tam jedna, sory nie doczytalem :p
Napisano 25 Wrzesień 200618 l moge te jablka przepolowic? ;p ale to moze byc podobnie np. jak z czlowiekiem - niezaleznie z ktorej strony patrzysz, lewa reka - nie jest ciagle po lewej twojej (ale zawsze po lewej stronie wlasciciela) stronie - wiec z jablkami mozna byc podobnie, poprostu obrocic prawa strone swiezego jablka na lewo, a zgnitego jablka prawa strone na prawo - zostawic - i juz :D
Napisano 25 Wrzesień 200618 l 1. 8kg 2. Trzeba rozkroić zgniłe (fuj) ;) i położyć po obu stronach świerzego. :D