Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 303
  • Wyświetleń 42,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

mrkrzysiek (z poprzedniej strony) - on płaci 2,47 + 2,48 + 1,01 + 1,15

mrkrzysiek czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego bez pisania programu który to oblicza?

Napisano

patry mi wyszło 6F, 6, pomidor :)

Aniu niewiem :) ja przypadkowo po 2 godzinach trafiłem, ale miałem inne liczby od ciebie ale nie pamietam ich wiem że jedna z liczb 3,20 czy jakoś tak

Napisano
mrkrzysiek (z poprzedniej strony) - on płaci 2,47 + 2,48 + 1,01 + 1,15

mrkrzysiek czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego bez pisania programu który to oblicza?

rownania się chyba nie ułoży, ale można ... probowac ;) mi się udało znalezc takie liczby "ręcznie"

1.25 3.16 1.5 1.2

Najpierw ustaliłem liczby po przecinku, tak aby w dodawaniu wychodziło .11 , pozniej probowalem mnożyc zmieniając liczby przed przecinkiem - pierwsze próby ( .00 .00 .05. 06 i .10 .00 .00 .01) nie pozwalały na uzyskanie 7 zł w mnożeniu. Analogicznie sprawdzałem dalej i voila ;)

PS: Twoje liczby przy mnożeniu nie daja rownego 7.11 ;)

tak, ale jak w sklepie kupisz i wyjdzie ćwierć grosza, to też się to zaokrągla, nie?

owszem, ale to jest zagadka matematyczna, więc imo nie ma miejsca na przybliżenia :>

Napisano

druga (lepsza) wersja programu dała to co ty masz teraz, innych liczb przy których wychodziło dokładnie nie było. (poprzedni program miał jakiś błąd)

tak, ale jak w sklepie kupisz i wyjdzie ćwierć grosza, to też się to zaokrągla, nie?

Napisano

patry... rybki hoduje niemiec :)

zaraz wrzuce zobrazowanie ;)

EDIT:

MaverickSheep: Dlaczego sie nei bierzesz.... to zobacz mój obrazek i sprawdzaj z tekstem

zagadkajedenkg4.png

Napisano

merv_ dokładnie tak bystrzaku

gdybym ja pokazał mój schemat roboczy + tabele sprawdzania i eliminowania to byś sie polał ze śmiechu :) taki piękny umysł mam :D ale w jakieś 30 min doszedłem do tego oglądają jeszcze serial w tv :)

co do tego że tylko 2% potrafi to rozwiązać to pewnie za czasów Einstaina a nie naszych

Napisano

hooo..... fikołku... ja tak samo... a moje trzy kartki z notesu :) potem to do excela, jak skonczylem walnalem... czas: ok.20 minut

Napisano

przeczytaj i podaj następną liczbę:

1

11

21

1211

111221

? ? ? ? ? ?

Napisano

merv_ ja sie nie rozdrabniałem od razu od A4 zaczołem i kolorowych mazaków :D

pare rupci jak kolory wszystkich domów były pewne a ze 3 scenariusze trzebabyło sprawdzić i drugi był tym właściwym u mnie

ale za to jaka satysfakcj jak skończyłem, mój brat też, okazało sie że mamy identyczne wyniki

normalnie ze 20 000 punktów doświadczenia dostałem i o 3 levele awansowałem :D

Napisano

Patry - zadanie z drzewem jest proste. Wisząna nim 2 jabłka. Po potrząśnięciu spada jedno. Patrząc w górę nie widzisz już jabłEK tylko jedno jabłko. Na ziemi także nie ma jabłek, bo spadło tylko jedno jabłko.

Ania: 2112111211 ??

Ode mnie schemacik do rozwiązania - należy wpisać brakującą liczbę:

7 | 4 | 8

3 | 9 | 7

6 | 5 | 10

? | 8 | 4

Jako ciekawostkę dodam, że moja babcia znalazła rozwiązanie w ok. 5 minut :)

Jak się ładnie spiszecie to wrzucę zagadkę podobn do tej Einsteina :)

Napisano

M@ti, 2112111211 się nie zgadza. zbyt cicho czytałeś.

przy twoim 3 ?

Napisano

3 jest ok :)

Ania> 312211

pierwsza cyfra to ilość danej cyfry, a druga to tacyfra.. i tak do końca :) Następne byłyby 13112221, 1113213211, itd. :)

Obiecane zadanko podam dokładnie o 12ej :) Zobaczymy kto rozwiąże je pierwszy :)

Napisano

Tak, jak obiecałem: :)

Pięciu przyjaciół spotkało się po latach w swojej ulubionej restauracji. Każdy z panów zamówił coś do picia, danie główne i deser. John i pan Jackson zamówili Martini, a James i pan Jones zażyczyli sobie po szklaneczce szkockiej. Pan Jenkins wziął colę, ponieważ przyjechał na spotkanie samochodem. John i pan Jennings zamówili stek. Joe i pan Jenkins zamówili pieczeń wołową. Na deser, Joe i pan Jordan zamówili tort czekoladowy, natomiast Jerry i pan Jenkins zamówili sobie po kawałku placka. Piąty z panów zamówił lody. Żaden z dwóch panów siedzących obok siebie nie zamówił ani razu tego samego. Kto zamówił bażanta, a co zjadł Jack? Norma to 5 minut :)

Napisano
  • Autor

fikołek, merv_ - ale szybko tą zagadkę Einsteina rozwiązaliście (mi rozwiązanie tej zagadki zajęło ok 1h - buuu nie zaliczam się do tych 2% którzy rozwiązują to w 40min :()

A co do zadania Zusi_27 to też wyszło mi 16 tka jak Ani. Ci którzy nie wiedzą jak do tego dojść, napiszę w skrócie jak ja to rozwiązałem:

1) narysowałem sobie 3 pary (6 kropek na kartce) i połączyłem liniami kto z kim się żegna

2) pomyślałem trochę...

3) wymyśliłem równanie 2x^2-2x-112=0

4) rozwiązałem je

5) wynik pomnożyłem przez 2, ponieważ wyszła mi ilość par, a nie osób

Napisano

patry wszystko zależy jak to rozrysujesz jak źle zaczniesz to sie wydłuży czas realizajcji :)

M@Ti pierwsze wyzwanie to podzielenie co jest nazwiskiem a co imieniem :D

mi wyszło że

Jerry Jones zamówił bażanta

Jack Jenkins cole, pieczeń i placek

ale chyba coś pokręciłem :D

xxxqm1.jpg

do postu na dole mi zajeło 3 kartki A4 :D

Napisano
  • Autor

Ja się tak rozrysowałem, że mi to prawie całą kartkę (nie stronę) A4 zajęło :)

Napisano

Fikołek - gratuluję :) Dobrze to rozwiązałeś :) Ciekawi mnie odpowiedź na zagadkę z mnichami i jabłkiem, czy patry mógłby ją napisać??

Napisano

jeee mam mózg, mam mózg i nawet potrafię go używać :D

a ta zagadk z mnichami to podałeś właściwe rozwiązanie ale nie jako pierwszy, maczuga cie ubiegł

Napisano
  • Autor

M@Ti - to z mnichami już jest przecierz rozwiązane - chory jest ten kto zobaczy wszystkich zdrowych, a z jabłkiem jest tak, że na drzewie były 2 jabłka.

Fikołek - 3 kartki (nie strony) A4??!!??!! coś ty tam popisał?? :P

Następna zagadka (łatwa)

Kierowca fiata ma brata, ale brat kierowcy fiata nie ma brata.

Kim jest kierowa fiata??

Napisano
  • Autor

Następna zagadka

1) Co to jest - czarne na czerwonym jedzie na zielonym (łatwe)

2) Co to jest - mała rzecz, a gdy podzielimy ją na 2 części powstaną 2 identyczne do siebie i do początkowej małe rzeczy (średnio-łatwe)

Illy lub Lis - brawo :)

Maczuga - dobre :D

Napisano

1) kropki na biedronce, która siedzi na liściu

2) komórki bez mutacji

Napisano

na pierwsze

czarny samochód na czerwonej drodze przed sygnalizacją świetlną

rzeczywiście łatwe :D

na drugie

bakteria :)

lub szczęście, bo to jedyna rzecz którą jak dzielimy to mnożymy :D

Napisano
  • Autor

Panowie - Lis odgadł...

A co do drugiego to są różne rozwiązania, np. kropla

Napisano

na drugie bakteria :)

lub szczęście, bo to jedyna rzecz którą jak dzielimy to mnożymy :D

Co do bakterii to nie moge sie zgodzic, bo jesli ja podzielimy (a wiec musimy ja rozciac), wowczas ona zginie: rozetniemy blone komorkowa (lub tez sciane kom. u sinic), wyleje sie cytoplazma wraz z organellami i komorka zginie.

Co innego to samoczynny podzial komorki bakteryjnej, czyli amitoza...

Napisano

zagadka 1.

cegla wazy 2kg i pol cegly ile waza 2 cegly?

zagadka 2.

masz 2 jablka, pierwsze zgnile, drugie swierze, zrob tak zeby swierze bylo po prawej stronie zgnilego a zgnile po prawej od swierzego;) powodzenia! nie mozesz zmieniac punktu widzenia

Napisano

erwfed tu użyłem skrótu myślowego dla zaoszczędzenia czasu i klawiatury :)

chodziło mi o sztuczne pobudzenie komórki do samoczynnego podziału :D

Napisano

1) 4kg

2) "sa 2 jablka zgnile i swierze" czyli razem 4 (2zgnile, 2swieze), no i juz jest odp :p

Napisano

lelen przykro mi na 1 zagadke zle odpowiedziales a na 2 dobrze bo zapomnialem czegos dopisac teraz edytowalem tekst i zmienilem ja troche;)

poglowkuj jeszcze troche;) pamietaj sa tylko 2 jablka :D

Napisano

moge te jablka przepolowic? ;p

ale to moze byc podobnie np. jak z czlowiekiem - niezaleznie z ktorej strony patrzysz, lewa reka - nie jest ciagle po lewej twojej (ale zawsze po lewej stronie wlasciciela) stronie - wiec z jablkami mozna byc podobnie, poprostu obrocic prawa strone swiezego jablka na lewo, a zgnitego jablka prawa strone na prawo - zostawic - i juz :D

Napisano

1. 8kg

2. Trzeba rozkroić zgniłe (fuj) ;) i położyć po obu stronach świerzego. :D