mirach Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 ak jak pisalem wczesniej http://charles.hollemeersch.net/Projects/24/oceanwaves plugin darmowy , pod max 6 7 8 9. Moze jakbys napisal maila do tego kolesia to by to zkompilowal pod 2009. Dzieki, musze czesciej i dokladniej przegrzebywac ten watek :)
arev Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Pomijając boskie tło, słaby sampling wewnątrz i ew. błędy konstrukcyjne... jak jest? :>
Master Kiełbaster Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 brzydkie materiały i odbicia też pominąć? :P
arev Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Dałem falloff fresnelowski z lekko zmiękczonymi kolorami. Spróbuję przyciemnić trochę ten czarny.
JohnyCa Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 arev: to część czegoś większego czy tylko ten jeden detal? Test łazienki:
Abell Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 JohnyCa troche spłuczka wyglada jak wklejona w PS. duże ziarno jest na niej
arev Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 @Johny: pojedynczy element. Jakaś animacja tylko będzie.
La R Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Przyjemnie w sumie Johny, papier toaletowy do poprawy (model).
Chrupek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 testowałem światło w Maxwellu. Da się to jakoś teges? 1
JohnyCa Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Test światła i postpro, nie wiem czy nie przesadziłem:
Touch Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Chrupek, pierwsze dwa świetne! Poza mydłem i lustrem;) Z kolei dwa ostatnie od strony projektowej, to chyba dzieło projektanta zabójcy;p JohnyCa, ładne bardzo;) powiesz coś o tych lampkach, jak zrobiłeś te 'klosze'?;)
JohnyCa Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Touch: To tylko światła fotometryczne - kolor w stronę niebieskiego - schowane za szkłem :) Reszta to PS.
Chrupek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Touch: dzięki, lustro jest plastikowe ;P Może jeszcze dociągne ten render, żeby mydło wyglądało jak mydło. No a drugi projekt taki był niestety, znaczy wziąłem koncept z neta.
trosiek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 a ciebie znowu odbanowali...? tak poza tym to całkiem fajne Twoje poprzednie rendery. a to znalazłem dziś jak łaziłem po forum everów - http://www.evermotion.org/vbulletin/showthread.php?t=69017 - sposób na taką fajną kołderkę. Może komuś się przyda :) i znalazłem jeszcze to http://let3d.com/ - darmowe modele.
Chrupek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 pressenter: w portfolio napisałem że 8h, ale robi się dłużej... tak około 11h, albo i dłużej ;)
JohnyCa Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 (edytowane) Chrupek: A na jakiej maszynie mielisz te rendery bo 11h to masakra - wiem że maxwell nie jest najszybszy ale żeby aż tak? A ja dalej męczę łazienkę "Nautilusa" - tak for fun :) Detal: Edytowane 29 Wrzesień 2008 przez JohnyCa
pressenter Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 JohnyCa: Bardzo mi się podoba materiał donicy, ale elementy chromowane w ogóle. :D
Chrupek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 JohnyCa: sam się dziwie że tak wolno :/ Na Core 2 Quad 9300 2.5 GHz i 4 GB Ram.
cfaniak Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 @johny może ja się nie znam na optyce i zasadzie padania światła (jeśli tak to niech nikt nie czyta dalej), ale u Ciebie źródłem oświetlenia są te 'klosze' podłużne, jak widać po rozprowadzeniu światła, jego źródło jest w górnej części, natomiast na renderze wydaje się, że IES świeci zaraz pod kloszem. Taki mały zonk chyba, no ale może się mylę, jeśli tak to zamilknę na wieki... Pozdro.
La R Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Crupek - całkiem teges. Nie ma się co dziwić, że tak długo skoro ziarna praktycznie nie widać. Johny fajnie ta druga nawet fajniejsza, ale te flary to tylko pod warunkiem, że te "świetliki" będą się świecić mocniej i tak jak cfaniak pisze odnośnie tych iesów. Donica fajna, szader listków też, chromy za mało chromowate ;).
Chrupek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 (edytowane) La R: no dzięki, o ten teges mnie chodziło właśnie ;P testuje sobie DOF'a Maxwellowego. Edytowane 30 Wrzesień 2008 przez Chrupek
Predator Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 JohnyCa wedlug mnie werja z postu #8467 byla duzo bardziej klimatyczna :). Ciekawy pomysl na lazienke.
JohnyCa Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 @johny może ja się nie znam na optyce i zasadzie padania światła (jeśli tak to niech nikt nie czyta dalej), ale u Ciebie źródłem oświetlenia są te 'klosze' podłużne, jak widać po rozprowadzeniu światła, jego źródło jest w górnej części, natomiast na renderze wydaje się, że IES świeci zaraz pod kloszem. Taki mały zonk chyba, no ale może się mylę, jeśli tak to zamilknę na wieki... Pozdro. Jak najbardziej racja - z tym że wtedy efekt nie był taki fajny :) Więc celowo IES-y tak świecą pod kloszami. Tak czy inaczej dzięki za uwagę.
siwy Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 chrupek, fajne te rendery. podobają mi się kolorki i światło
Chrupek Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 siwy: dzięki, przyłapałem się na tym, że lwią część czasu poświęcam na ustawianie światła :-)
Touch Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 chrupek, genialnie to wychodzi! ach, gdyby nie te czasy;p Pozdr
pressenter Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Panowie mam dość poważne pytanie, przynajmniej z mojego puntu widzenia, do części, która to robiła/robi. Jakich programów używacie do tworzenia filmów, tzn nie do samego tworzenia, ale jak robicie filmy z 3ds? Czy jest to renderowanie klatka po klatce do jotpega na przykład i późniejsze składanie do kupy? Poproszono mnie o animację wcześniejszego projektu, i jakkolwiek render do *.avi nie jest mi obcy, to już obróbka takowego, co w przypadku wizek jest normalką jest mi całkowicie nie znana. Jeśli macie chwilkę czasu to polećcie jakąś technikę, aplikacje lub rzućcie linkami do tutków, za każdy materiał bedę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Szymon M.
chudy Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 render klatka po klatce i potem after effects, z którym nie powinieneś mieć za bardzo problemu bo ma podobne narzędzia jak PS tylko, że do animacji. Oczywiście nie tylko te ;]
pressenter Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 A w AE można to poskłądać do jakiegoś avi rozumiem? Czy mpeg również?
mirach Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 A w AE można to poskłądać do jakiegoś avi rozumiem? Czy mpeg również? w AE mozna to poskladac do roznych roznosci :) Znaczy ma dosc sporo formatow wyjsciowych. A z tym ze AE to taki PS tylko da animacji to mozna sie czasem przejechac :) Calkiem fajne do skladania jest Fusion, jak ktos lubi nody. W skrocie, jak kto woli, ale nie renderuj do avi :)
arev Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Jeśli masz jakąś wypracowaną metodę postprodukcji w PS to wystarczy stworzyć automatyczną akcję, która wykona się na serii plików z folderu i zapisze je (overwrite) albo ich kopie np. w .jpg. Do składania używam darmowego programiku "AviMaker" w wersji czeskiej, 2002 rocznik. Wybór kodeków, jakość kompresji, możliwość załadowania pliku audio - nic więcej nie potrzeba :)
pressenter Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Nie no, jeśli będę składał wizki w całość to obróbka będzie się odbywała w PS, w AE tylko to poskładam w całość. Mam jeszcze takie pytanie: w jakiej rozdziałce robić taką animację żeby było dobrze? Pytam doświadczonych jaka rozdzielczość jest zazwyczaj porządana przez klienta.
JohnyCa Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Nie no, jeśli będę składał wizki w całość to obróbka będzie się odbywała w PS, w AE tylko to poskładam w całość. Mam jeszcze takie pytanie: w jakiej rozdziałce robić taką animację żeby było dobrze? Pytam doświadczonych jaka rozdzielczość jest zazwyczaj porządana przez klienta. No to zależy od klienta - ja miałem takich co chcieli animację na www pod flasha więc rozdzielczość była mała. Inni znowu chcieli do PAL standardowy (768 x 576) jeszcze inni do HD (1280 x 720). Co do narzędzia to mnie na Combustion kiedyś namówili i tak mi zostało.
pressenter Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Dziękuję wam bardzo Panowie za wyczerpujące odpowiedzi. Po zrobieniu animki na pewno pokażę żebyście mieli się z czego pośmiać, bo będzie to moja pierwsza. xD
Chrupek Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 (edytowane) i znowu DOF się liczy. Edytowane 30 Wrzesień 2008 przez Chrupek
pressenter Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Światłotest i lekka zabawa z postpro: . . .
Chrupek Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 pressenter: ciapiesz to w Maxwellu czy V-rayu?
pressenter Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 To oczywiście vray, maxwella swego czasu próbowałem już, jeszcze za czasów wersji 1.2 zdaje się, ale czasowo mi jakoś do gustu nie przypadł. ;)
Chrupek Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 powinieneś skupić sie na mniejszych formach... jak ja :DDDDD
Pionier Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 maly update, duzy wip jak widac :P dobranoc, -pionier.
JohnyCa Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 (edytowane) Pressenter: no fajnie - coraz bardziej ponuro :) Pionier: czołgiem nocą zechciało Ci się wyjechać? Super się prezentuje Twoja bryka :) A powiedz - dorobisz później jakąś fajną scenę do niego - prawda? A ja kolejny nudny wiz: Edytowane 1 Październik 2008 przez JohnyCa
Chrupek Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 JohnyCa: jak dla mnie za duży kontrast i za mocne (nasycone) kolory, ale może dlatego, że ja lubię cukierkowe wszystko.
airmoss Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Pracuje obecnie nad wizualizacja galerii handlowej i staram sie wlasnie uzyskac jakas sensowna cegle ;) Po lewej-dol, zdjecia referencyjne, po prawej 3 wersje testowe. Co byscie poprawili by cegla wygalala lepiej? Jaki fresnel ior jest teoretycznei poprawny dla takiego materialu? Co zmienic by sciany pod ostrym katem (jak na mniejszym boxie) nie robily sie tak mydlane? http://img505.imageshack.us/my.php?image=ceglatestyl2.jpg
pressenter Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Skąd takie odbicie na cegle? O_o (znaczy się w Twojej wersji) Jeśli już koniecznie musisz takowe dawać to zdaje się reflect na maxa, zaznaczyć fresnela i gloss na jakieś 0.52, bo ta Twoja to odbija jak jakieś matowe szkło conajmniej. ;)
Rekomendowane odpowiedzi