Napisano 20 Wrzesień 200717 l Autor Janko1987-dzięki Fidiasz- Komiks? nawet to dobry pomysł :) znaleźć kogoś kto stworzy jakąś zawikłaną historyjkę opracować bohaterów i wydawać chociaż jeden komiks do roku,:D taki MEGA MARVEL 132 stronicowy ehh,dobrze jest pomarzyć dzięki Jeszcze to i już nie będę sie narzucał Pozdrawiam
Napisano 20 Wrzesień 200717 l facjaty piękne - świetny styl - ale jak ktoś wcześniej wspomniał troszkę razi fakt, ze przy niektórych pracach aż domaga się zmniejszenia ciała lub powiększenia głów, np.w tej pracy: http://img231.imageshack.us/img231/6369/mffws44a3cs8.jpg kobitka strasznie wygląda z tak mała głową (no chyba ze to ma być bardziej komiksowo-karykaturalnie)
Napisano 21 Wrzesień 200717 l Bardzo fajne rzeczy. Aż chyba polecę do papierniczego po ołówek (jutro) ... przekrzywiasz głowę jak rysujesz ? ... dużo leci ci na lewą stronę :) - walcz z tym, żeby się manierą nie okazało :)
Napisano 22 Wrzesień 200717 l Autor giorgione-właśnie o to mi chodziło,aby ktoś mówił co jest nie tak poprawiłem główki,dzięki bardzo Siegmar- widze że jesteś fanem "w prawo lecących głów" więc następnym razem postaram się aby one przeważały :D masakra
Napisano 23 Wrzesień 200717 l Świetne rysunki. Porównując pierwsze prace a te "nowe" to progres jest. Anatomia już tak nie razi. Jest dobrze. Pozdro :).
Napisano 9 Październik 200717 l Super kreseczka... wow naprawde wypasior... twarzyczki pierwsza klasa, ten wyraz...mniam. A co do anatomi to tak jak ktos tu juz zauwazyl... do nauczenia jest :)
Napisano 16 Marzec 200816 l super prace, masz bardzo ciekawą kreskę. Zrób jakiś komiks może bo styl jest iście komiksowy. :) Pozdro !
Napisano 16 Marzec 200816 l zdecydowanie na TAK! baardzo mi sie podoba! teraz tylko poprosze te szkice wykonczone i pokolorowane i stary ryjesz beret na całego! pozdrowienia
Napisano 16 Marzec 200816 l kurde no glupio wyjdzie,bo wszyscy chwala a ja z krytyka wyskakuje;/ no ale dla mnie jest to pseudo marvel;] anatomia,proporcje, perspektywa,uzyskanie poprawnego kadru- to wszystko wymaga poprawy ! ratuje cie kreska,ktora niestety jest xerem ;/ nawet kolory sa niemalze takie same jak w komixach marvela;/ Chcesz to sie obrazaj, chcesz to nie sluchaj,ale moim skromnym zdaniem daleko tak nie zajedziesz.... Cwicz anatomie i proporcje, bo to najbardziej kuleje;/ no i powodzenia zycze
Napisano 17 Marzec 200816 l ... jedyna uwaga (do ostatniej pracy) która mi się teraz nasuwa, a o której pisałem Tobie wcześniej to taka że upitoliłeś im nóżki i tak szczerze mówiąc nie wiem czemu duży kadr a nie mają na czym stać ;) ... //Pozdr.
Napisano 20 Marzec 200816 l Autor mysteryofalbesila- dzięki stary QbisieQ- myślałem już o ty ale przydałaby sie jakaś fajna historyjka bo dla byle czego nie warto łamać ołówka,dzięki dekiel -dzięki nicponim -dzięki misiekhc - thanx miriam - nie zawsze wszystko musi być tak oczywiste miriam,gdyby był to concept to wtedy dodałbym nogi, ale z nogami myślę że ten obraz wyglądałby za bardzo prostacko, wole ten duży kawał cegły na górze niż nogi na dole :D, dzięki mrkrzysiek- thanx a to na taki tam,ten tego... konkurs
Napisano 20 Marzec 200816 l Ciekawy szkic, lubię takie motywy ale... ale kilka pytań: czego uczepiona jest peleryna ?? bo nie widać żeby miał coś na szyi, poza tym peleryna powiewa tak jakby ów stwór biegł sprintem, a tymczasem jego postawa wygląda raczej jakby się skradał.
Napisano 21 Marzec 200816 l Jestem fanem takich lineartów. Jak dla mnie są super. Ostatnio próbowałem podobnie ale póki co kiepsko mi idzie. I te 2 szkice na surowym papierze też są ekstra.
Napisano 27 Marzec 200816 l Autor QbisieQ - miałem na myśli postać która lewituje, a przed nim stoi wielka suszarka i dmucha :D ,dzięki brak mi pomysłu na tło :/ chveti - dzięki na COW #113 Sound Creature
Napisano 27 Marzec 200816 l ostatni swietny, b.lubie te twoje b&w i one sa u ciebie najlepsze :) cwicz z tym kolorem bo to ciagle niestety nie jest to.....
Napisano 29 Marzec 200816 l Nie wiem jak to coś się utrzymuje na swoich nóżkach ale podoba mi się stworek :)
Napisano 31 Marzec 200816 l Autor jeszcze to,przed chwilą to naspeedowałem muszę poćwiczyć bryłę więc będę rysował twarze, Pzdr...
Napisano 3 Luty 200916 l Wiekszosc juz widzialem i znasz moje opinie na ich temat. Ogolnie rzecz biorac jest fajnie. Masz swoj styl i pielegnuj go ale jednoczesnie popracuj na podstawami, anatomia glownie.
Napisano 3 Luty 200916 l jeśli chodzi o spawn`a, zostawiłeś tą biel specjalnie ? czy jest to nie dokończone ? mam mieszane uczucia co do niego, spawn zawsze był mroczny, a tutaj taka biel, mam mieszane uczucia co do tego, podoba mi się, ale jednocześnie ponarzekałbym na to jak go maznąłeś, pewnie za dużo się naczytałem/naoglądałem komiksów z nim... cała reszta bardzo fajna... może jakiś komiks byś stworzył ~?
Napisano 3 Luty 200916 l Kreskę masz świetną, jestem cichym fanem:) Taka drobna uwaga jeśli chodzi o te kolorowe. Patrząc komiksowo, jest spoko (chyba jak na moje oko). Ale biorąc pracę od strony konceptowej, powinieneś bardziej pokazywać fakturę poszczególnych materiałów, modeler może mieć problem z "dogadaniem się" z Twoim rysunkiem, z czego dany materiał jest zrobiony. Np, takie pytanie "dżins czy nie dżins" o babkę w niebieskiej spódnicy i czymś dookoła szyi, kołnierzem lub golfem. Nie traktuj tego jako złośliwe czepianie się, raczej jako takie przemyślenie luźne, może Ci się przyda niegdyś? pozdrawiam!
Napisano 4 Luty 200916 l wystarczy cofnąć na początku teczki, i od razu widać, jak ostatnio zrobilesz niesamowity postęp. Tak trzymaj.... 5 STARS ode mnie. Pozdrawiam
Napisano 4 Luty 200916 l Autor rosikowski -jego mroczność już jest dość wyeksploatowana, chciałem coś nowego zobaczyć, tak, chciałbym w końcu zacząć rysować jakiś komiks, trza znaleźć dobrego scenarzystę ;) Levus - tu masz racie, powinienem popracować na tym dzieki za komentarze pozdr...
Napisano 5 Luty 200916 l Przestrasznie podobaja mi sie Twoje prace. Komiks jak najbardziej. Fajnie jak bys zrobil cos w stylu Lobo ale w klimacie falloutowskim i w dodatku w polsce. no niesamowite... ale jak komiks to chetnie bym go obejzal albo w konturach albo jak kolor to tylko zlamane barwy, szare, takie jak w Kaznodziei. u mnie Wielki '+' za szkice!
Napisano 5 Luty 200916 l Teczunia niezwykła :) Zbiór conceptów do zrealizowania nieziemski - mam nadzieje, że to nie komercyjne prace ? :D I że możemy korzystać co ?
Napisano 5 Luty 200916 l Dorzucam się do pytania Innos'a można z nich korzystać ?:P Pracki super , każda ma swój charakter nie wiem skąd ty te pomysły bierzesz ..
Napisano 5 Luty 200916 l Autor niemyskik - dzieki Innos, mileS - jak coś to piszcie na PW, może coś z tego wyjdzie ;) dzieki dzisiejsze szkice, lewą nogą rysowane strzyga
Napisano 6 Luty 200916 l Są tu lepsze i gorsze szkice......ale na zarzut niektótych "ekspertów" od jedynie słusznych proporcji proponuję obejrzeć TO : http://www.adishakti.org/images/jesus_and_mother.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Ignudo_(Michelangelo).jpg http://www.thinkingmanagers.com/img/freudstringchair262x400.jpg http://simmeringhope.com/wp-content/uploads/2008/05/lucian-freud-bruce-bernard.jpg
Napisano 6 Luty 200916 l Wszystko zależy od tego czy autor świadomie wprowadza zniekształcone proporcje czy też chce zrobić je poprawne ale mu się nie udaje. Czasami ciężko rozróżnić w pracy który to jest z tych dwóch przypadków.
Napisano 6 Luty 200916 l Co prawda to prawda świetnie rysujesz choć mnie akurat ten styl rysowania nie urzeka. Myślę że celowo wprowadza zniekształcenia to dodaje hmm może powiem komiksowości fantazji do rysunku
Napisano 6 Luty 200916 l no chyba wiekszosc potrafi rozronic kiedy jest swiadomie zmieniana proporcja,a kiedy wynika ona z brakow pewnych umiejetnosci...I nie chodzi tylko o znieksztalcenia proporcji ale rowniez anatomi... kreska tez osobiscie mnie nie rusza,moze dlatego ze jestem fanem spawnow i innych marveli i dla mnie smierdzi to troche 'cudzym' stylem... co do uwag-wydaje mi sie ze za bardzo zwracasz uwage na szczegoly-szczegolnie 'wredny wyraz' twarzy, taki typowo 'marvelowski', z szyderczym usmieszkiem itp...rowniez kreska wyglada tak jakby byla poprawiana i gumkowana tysiac razy zanim sie pojawila... wychodze na starego opieprzacza,ale dziwi mnie dlaczego nikt tego nie widzi? ps. proponuje cwiczyc anatomie i troche popchnac w bok ten styl by nie razil tak marvelem to bedzie naprawde swietnie;]
Napisano 6 Luty 200916 l Ja dla równowagi proponuje większą dbałość o szczegóły. Poza tym jest jakiś błąd to polecam gumkować i poprawiać tak długo aż będzie dobrze, a potem najwyżej przekalkować. Również więcej klimatów marvela bo lubie marvela :). Pozdrawiam i tak trzymać.
Napisano 6 Luty 200916 l Ostatnio twoja kreska idzie coraz bardziej w stronę obozu Marvel/Todd McFarlane ;) Ale jeżeli dobrze czujesz się w tym klimacie to niby czemu nie? Po ostatnich szkicach widać, że idziesz do przodu - a to chyba najważniejsze. Dla oddechu poleciłbym popróbować z innymi stylistykami - wbrew pozorom może to wzbogacić twój ulubiony styl. no chyba wiekszosc potrafi rozronic kiedy jest swiadomie zmieniana proporcja Niekoniecznie większość potrafi ;)
Napisano 6 Luty 200916 l kreska tez osobiscie mnie nie rusza,moze dlatego ze jestem fanem spawnow i innych marveli i dla mnie smierdzi to troche 'cudzym' stylem... Nicponim - w zasadzie masz rację, ale przy tego typu argumentach zawsze zadaję sobie pytanie - po co właściwie mieć "własny styl"... ? Dla artysty, twórcy przez duże "t" - takie pytanie jest właściwie zbędne. Ale dla człowieka który przykładowo para się tym pod kątem stricte zarobkowym - czy aby rzeczywiście jest to aż tak ważne ? Własny styl ? Ba. Powiem szczerze, że widziałem całkiem sporo ilustracji, przy których mógłbym bez złośliwości powiedzieć, że są niemal zupełnie BEZ stylu. Mają rzecz jasna autora, ale mogłyby być zrobione przez kogokolwiek innego z branży i też wszyscy by uwierzyli. I - o dziwo (albo i nie) - zbierały one bardzo pochlebne recenzje od większości widzów, bo były najzwyczajniej w świecie porządnie wykonane. Ludzie w swojej masie lubią to co już znają. Stąd tworzą się style - czy to w muzyce, czy malarstwie - jednak gros społeczeństwa to konserwatyści jeśli chodzi o przedstawianą formę dzieła. Oczywiście zdarzają się w sztuce pionierzy... A za tymi pionerami - naturalną koleją rzeczy - tłumy naśladowców. Gdy rzecz chwyta większą część publiki - czasem można mówić wręcz mówić o narodzeniu się jakiegoś nowego nurtu, kierunku. Na pytanie czy próbować być na szpicy, iść ścieżką indywidualisty i próbować narzucić innym swój odbiór rzeczywistości, czy jednak może pozostać w kręgu naśladowców, czeladników i dzięki temu zarabiać na życie idąc relatywnie "bezpiecznym nurtem" - chyba każdy twórca musi odpowiedzieć sobie sam. Także autor tej teczki... Co do samych prac - taka kreska ogólnie mi odpowiada. Muszę natomiast powiedzieć, że nie zawsze odpowiada mi treść przedstawionych prac - kilka z nich jest dość odstręczających prawdę mówiąc - ale to już kwestia mojej subiektywnego odbioru. Pozdrawiam.
Napisano 6 Luty 200916 l moim zdaniem styl ma każdy własny idzie tam jak go też po części uczą ale każdy ma niepowtarzalny styl co fakt to fakt myślę że możemy wyróżnić kilka podstawowych stylów i jakiś zazwyczaj naśladujemy ale każdy rysuje indywidualnie. imo masz swój styl który ciężko powtórzyć a jeżeli jeszcze na tym zarabiasz to chłopie graty! A co do gumki wyrzuć ją faktycznie są okropne ślady ;) jak się przypatrzeć.
Napisano 6 Luty 200916 l Na pytanie czy próbować być na szpicy, iść ścieżką indywidualisty i próbować narzucić innym swój odbiór rzeczywistości, czy jednak może pozostać w kręgu naśladowców, czeladników i dzięki temu zarabiać na życie idąc relatywnie "bezpiecznym nurtem" - chyba każdy twórca musi odpowiedzieć sobie sam. Także autor tej teczki... To jest tylko pozornie bezpieczny nurt, bo na każdy styl jest moda - która lubi mijać. Jeżeli większość życia poświęci się na naśladownictwo cudzego stylu, to może się to okazać zgubne (brak umiejętności adaptacyjnych wynikający z narzuconych sobie ograniczeń). Bezpieczniej jest tak naprawdę umieć poruszać się w możliwie wielu stylistykach.
Napisano 6 Luty 200916 l Komiks ma swoje prawa i swój styl swoich fanów i wrogów ale nie znam ludzi którzy nie lubili by którejś z postaci MARVELA lub DC. Osobiście mógł bym się wpatrywać w niektóre komiksy przez cały dzień i ciągle by mnie zaskakiwały jakieś szczegóły. Do komiksów trzeba mieć serce. Jak dla mnie te prace są na poziomie mają to czego szukał bym w komiksie. A propo stylów w komiksie porównajmy mange typowo japoński wytwór w którym zniekształcenia też są dużo a na np komiksy MARVELA gdzie zawsze się znajdą ludzie co będą narzekać że on ma za duży biceps albo jego łydki są nieziemskie a to sie nazywa zazdrość :P.
Napisano 6 Luty 200916 l Jak czytam to forum to czasami przypominają mi się dwa powiedzenia: "Gdzie dwóch polaków tam trzy zdania" oraz "Krowa, która dużo muczy, mało mleka daje.". No ale przynajmniej niektórzy ciekawe rzeczy opowiadają :).
Napisano 6 Luty 200916 l Autor sie w trące jak można nie patrzcie na stare szkice bo dzieli ich bardzo duża przepaść czasowa a tak to możecie prowadzić dyskursie jak długo chcecie ;) dzięki pozd..