Napisano 10 Kwiecień 200816 l Hej Prezentuje efekt pracy malutkiego studia w ktorym od niedawna siedze. Zamowienie bylo na wizualizacje projektu przebudowy koledżu, z uwzgledniem jak sie wpasuje w otoczenie i istniejace budynki. Mialo spelniac 2 wymagania, byc dokladne i przekonac ludzi bedacych przeciwym projektowi :) Stille: Renderowane juz po animacji w rozdzielczosciach okolo 3000px. Hi-Rez Hi-Rez Hi-Rez Hi-Rez Animacje: Renderowana w 1024x460, niestety w bardzo ciasnym deadline, przez co troche poszlo na jakosci. Narazie wrzucam linka do strony gdzie mozna obaczyc filmik w bardzo spartanskiej jakosci. Jesli ktos bedzie tak mily i poleci mi jakis darmowy konwerter gdzie moge przerobic MPEG-2 na cos bardziej przyjaznego dla sieci to wrzuce animacje na server (virtual dub z jakiegos powodu nie chce mi otwierac mpeg2 :( ) http://www.penwith.gov.uk/index.cfm?articleid=26763 Edit: Link do troche lepszej jakosci, okolo 16 MB Penwith Flash Co robilem: Modelowanie polowy domkow, oswietlenie, materialy, zazielenienie, zagracenie, zaludzenie Czego nie robilem: postprodukcji, modelowania samego terenu, ustawiania przelotow kamer, muzyki to tak w skrocie, w razie jakis pytan z checia odpowiem pozdrawiam Mirach
Napisano 10 Kwiecień 200816 l dla mnie kolosalne wrażenie. ten ogrom. i to nie o rozdziałke mi chodzi ;) fronta mu!! 5 gwiazdkow;]
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Jak dla mnie bomba, jedyne co mi sie nie podoba to te trawniki ktore okalaja budynki na ktorych rosna choinki - wygladaja troche kiczowato w stosunku do reszty. Ile to ma poly bo nasadziles troche tych drzewek tam ? PS ode mnie 5x*
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Drzewka to ever tak? Bardzo ladnie sie prezentuja z odleglosci...jednak przy przelocie kamery bardzo blisko nich widac ze listki nie maja alfy i to sztucznie wyglada. Niektore budynki tez troche sztucznie i szkoda ze trawy sie nie dalo zrobic, ale wiem, czytalem ten watek o proxy:) No ale ogolnie ladnie.
Napisano 10 Kwiecień 200816 l No super! :) zwlascza tenpierwszy choc szczerze mowiac troche brakuje mi tam koloru na tych wizkach... troche zbardzo mysle to odessane przez co tak hmm smutnawo ? sma nie wiem... dach mi cos nie teges w tym 1 ujeciu jakby moze za bardzo matowy ? ale pewnie takmialo byc :), a drzewa pewnie proxy ? a nie sorki na animacji widze ze sie blyszczy, taki kat padania ze wyglada jak mat ;) sorki. :)
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Jak dla mnie to ***** Przeraża mnie ogrom pracy ;) Trawniki trochę odstają od reszty i kamerka mogłaby omijać korony drzew ;) Niezłe zlecenie... aż mi się ciśnie jedno pytanie ale dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają ;P Kawał świetnej roboty. Pytanie: jak długo zajęła realizacja tego zlecenia?
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Autor Hej Dzieki za tyle pozytywnych komentarzy :) floo: rendering trwal za dlugo :) Bez drzew szlo okolo 2-3 minuty na klatke na dual quadzie. Niestety po dodaniu drzew komp zaczol sie krztusic i zaczelo isc okolo 7-10 na klatke. Skonczylo sie na tym ze DVD z filmem mialo byc oddane w poniedzialek, a rendering skonczyl sie w niedziele popoludniu. Pawelkos: nie mam pojecia ile to by mialo miec poly. Drzewka wrzucone jako vray proxy. Bez nich tak na oko z 2-3 mln, poszlo na bzdury ktorych w finale prawie nie bylo widac... polshai: my mielismy odwrotny problem. Jako ze trzeba bylo ciac po AA, to liscie drzew w oddali podczas animacji troche tanczyly. Na tej malej rozdzialce nie widac tego :) Morphe: z dachami masz racje. Falszowalem tam highlighty. Tzn vray mat ma odbicia, ale glossines jest tylko na highlightach, a nie na samych odbiciach, dlatego czasem plasko wychodzi, ale o wiele szybciej sie liczy. pionix: no tu sie przyznam ze ja mialem obaczyc czy kamera nigdzie nie zachodzi na drzewka. No i w wiekszosci poprawilem, ale proxy nie za dobrze widac w viewporcie, i 2 miejsca ominolem :) Co do kasy i dzentelmenow... za cholere nie wiem ile to kosztowalo, ja tu tylko vertexy przesowam :D Co do czasu... to moge sie mylic (data poczatkowa mi wypadla z glowy) ale jakos pomiedzy 2 a 3 tygodnie. Dowiedzialem sie ze gdzies na serverze lezy nasza flashowa wersja tego video, ktora ponoc wyglada lepiej niz to co jest na tej stronie. Jak znajde to wrzuce. Tak z danych softowych: 3ds Max 9, vray 1.5, Szop, Fusion 5 pozdrawiam mirach
Napisano 11 Kwiecień 200816 l mirach to i tak względnie... :P choć przy animacjach czas renderingu ma wielkie znaczenie... czyli trzeba się pewnie troszkę nauczyć oszukiwać... :P następne projekty pewnie będą o wiele lepsze... ;) choć tutaj jest naprawdę good job!! powodzenia w dalszych pracach... ;)
Napisano 11 Kwiecień 200816 l nowa planeta :D ładnie tam :D ile kosztuje lot samolotem w to malownicze miejsce?? :))
Napisano 11 Kwiecień 200816 l 3 tygodnie jeno?? Kurcze muszę popracować nad swoją wydajnością pracy ;)
Napisano 11 Kwiecień 200816 l 3 tygodnie jeno?? Kurcze muszę popracować nad swoją wydajnością pracy ;) hmmm pionix coś mi sie zdaje, że te 3 tygodnie to kilka osób nad tym pracowało ;]...chooociaż moge sie mylić ogólnie świetnei to wygląda, może trawa tylko jakaś dziwna ;]
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Dobra robota. Nie podoba mi się tylko początek animacji, oraz ta dziwna zieleń na środku drugiego rendera.
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Autor hmmm pionix coś mi sie zdaje, że te 3 tygodnie to kilka osób nad tym pracowało ;]...chooociaż moge sie mylić Nie no, sam to zrobilem, na domowym lapku :) Co do poczatku animacji, gdzie ta kamera sobie lata bez ladu i skladu, to tak naprawde ta kamera przelatuje nad plazami od ktorych pochodza nazwy budynkow uniwersytetu... od takie wymaganie klienta.
Napisano 11 Kwiecień 200816 l niezle, szkoda ze braklo czasu na lepszy montaz troche mi tez nie pasuje trawa na centralnym placu
Napisano 17 Kwiecień 200816 l mirach... klasa. rewelacja. pieknie. nie mam slow. przyprawiasz mnie o niezly doolll:(
Napisano 17 Kwiecień 200816 l Autor Oooo kurcze, fronta dostalem, dzieki :) Wypada zrobic maly update. Zdobylem animacje w troche lepszej jakosci, okolo 16 MB. Penwith - flash link dorzucony do pierwszego posta. pozdrawiam Mirach
Napisano 17 Kwiecień 200816 l sam wlasnie spłodziłem potworka animacyjnego dla jednego z developerów, wiec wiem ile roboty przy tym jest (mialem akurat 2 tygodnie na calosc, wiec efekt jest porazający... - ale będzie poprawiany, bo klient wymagal wlasciwie czegokolwiek na okreslony termin) Jednym slowem podziwiam mirach - rewelacyjnie wyszlo jak na 3 tygodniowy deadline. Mozesz podzielic kilkoma informacjami? - ile klatek na sekunde ? (robilem wlasnie w 24/s i wyszlo kiepsko w miejscach gdzie kamera zatacza duze łuki, pojawia sie smużenie :/) - czym renderowane ? (vray? jesli tak to VrayPhisicalCamera?) - a i na ilu kompach sie to liczylo? Podziwiam, w pełni zasłużony front imo.
Napisano 18 Kwiecień 200816 l Cały efekt wizualny psuje nie dopracowana kamera i montaż. Ogólnie całkiem w porządeczku. Trees Rulez ! :)
Napisano 18 Kwiecień 200816 l Autor - ile klatek na sekunde ? (robilem wlasnie w 24/s i wyszlo kiepsko w miejscach gdzie kamera zatacza duze łuki, pojawia sie smużenie :/) - czym renderowane ? (vray? jesli tak to VrayPhisicalCamera?) - a i na ilu kompach sie to liczylo? 25/s. jakos nie zauwazam smurzenia, ale czasem naduzywamy motion blura :) Render w Vrayu, zwykla kamera + HSV Exp. jako color maping Hm, liczylo sie roznie. To znaczy wiekszosc poszla na 6 maszynach (bardzo roznych, od dual quad do zwyklego dual core), niestety czesc trzeba bylo poslac na platna renderfarme bo by deadline nie przeszedl. Z kamera to bylo tak ze pierw ja ja ustawialem, nie wyszlo to za dobrze, pozniej ustawianie przejol szefo, ktory trzeba przyznac za wiele doswiadczenia w pracy z kamera nie ma. Post byl robiony na tak szybko ze cud ze w ogole jest :) pozdrawiam mirach
Napisano 20 Kwiecień 200816 l A ja mam takie ptytanie, patrząc na to co prezentuje tigerx studio, jak zrobic tak ładne szkło. chodzi mi o to, że ładnie odbija ale tez widac co się dzieje w środku? Pozdrawiam P.S. oczywiście praca super, zastanawiam się tylko ile ramu mają komputery, które to przeliczają,
Napisano 21 Kwiecień 200816 l Bardzo dobrze wykonana praca, nieźle ustawione światła. Najsłabszy punkt to ruch kamery, momentami fatalny. Ale i tak się przyjemnie to ogląda.
Napisano 21 Kwiecień 200816 l Autor A ja mam takie ptytanie, patrząc na to co prezentuje tigerx studio, jak zrobic tak ładne szkło. chodzi mi o to, że ładnie odbija ale tez widac co się dzieje w środku? Reflect na jakies 250,250,250, fresnell on Refract tak pomiedzy 250 a 200, zalezy jak bardzo chcemy pokazac wnetrze (w tym wypadku za bardzo nie chcielismy, dlatego szklo lekko barwione. Co do RAMu to 4 GB, w tym wypadku wyszlo ze ciut malo. Podczas liczenia komp chcial okolo 5,5GB, czyli uzywal swapa i zwalnialo :/