Napisano 12 Listopad 202512 Lis Autor dzięki bardzo :) dalej nie wiem co robię, na razi speedy będę chyba wrzucał tutaj, nie bedę spamowa cały czas w wątku speed a i mały colab z moja Lilką : D
Napisano 8 Grudzień 20258 Gru Autor w międzyczasie zacząłem dłubać coś samochodo-podobnego w blenderze na podstawie szkicu ;]
Napisano 18 Grudzień 202518 Gru Autor Wizyta u lekarza z moją Lilią i znów trochę czasu na szkicowanie i spamowanie teczki xD
Napisano 30 Grudzień 202530 Gru W dniu 17.12.2025 o 00:33, yarosh napisał(a):dalej dłubię, szkoda, że tak mało czasuAutko proponuje zacząć od początku, siatka jest bardzo złe rozkładana od początku, nie tak się to robi. Sprawdź na yt jakieś tutoriale z podstaw modelowania aut. Teraz nie ma opcji żeby wyszło równo i dobrze, tylko się nawkurzasz ;)
Napisano 31 Grudzień 202531 Gru Autor W dniu 30.12.2025 o 10:51, maciek.m napisał(a):Autko proponuje zacząć od początku, siatka jest bardzo złe rozkładana od początku, nie tak się to robi. Sprawdź na yt jakieś tutoriale z podstaw modelowania aut. Teraz nie ma opcji żeby wyszło równo i dobrze, tylko się nawkurzasz ;)też tak myślę szczególnie jak patrzę na Wasze czyste siatki XD, jeszcze nie trafiłem tutoriala, który by trafił dobrze do mojej głowy, ta próba spośród innych na tyle poszła w dobrą stronę (w moim mniemaniu ofc), że wrzuciłem tutaj :D powoli cos tam mi się układa, ale jeszcze nie do końca
Napisano 4 Styczeń4 Sty Autor z innej beczki dla relaksu jakieś tam próby pisaków z action xD, ofc prace nie moje :P ale dobry odmóżdżacz
Napisano Piątek o 22:292 dn Autor Ostatnio dalej drastyczny niedobór czasu, więc dalej sobie testuje pisali i próbuje tuszować szkice z neta, taki powrót do podstawówki 🫡🤣
Napisano Sobota o 21:451 dn Autor 7 godzin temu, KLICEK napisał(a):kurde jak ja lubie takie rzeczy :)Dzięki, fajny odstresywacz, jak szkice fajne sie trafią, to i cienkopis dobrze chodzi.
Napisano Wczoraj o 10:17 1 dn bardzo fajne te kopie. Jak je robisz? kalkujesz? Z obserwacji i na czuja? Może jakaś kratka do przenoszenia kształtów?Niektóre z tych obrazków chyba nawet pamiętam z lat 90, z okładek komiksów które czytałem:)
Napisano Wczoraj o 10:47 1 dn Autor 25 minut temu, EthicallyChallenged napisał(a):bardzo fajne te kopie. Jak je robisz? kalkujesz? Z obserwacji i na czuja? Może jakaś kratka do przenoszenia kształtów?Niektóre z tych obrazków chyba nawet pamiętam z lat 90, z okładek komiksów które czytałem:)To nie są stricte kopie tylko jak pisałem ćwiczenia w tuszowaniu, szukam szkicu tak jak @SebastianSz kiedyś pisał zazwyczaj jest słabej rozdzielczości i po prostu lecę z tuszem, Pewnie trochę zawiodłem postrzeganie xD tych rysunków.Tak jak napisałem dla @KLICEK efekt finalny w dużej mierze zależy od szkicu.No i od mojej interpretacji częściowej tego jak to ma być finalnie wycieniowane.Takie ćwiczenie w stabilnym prowadzeniu ręki i nacisku, nic Nadzwyczajnego.
Napisano 21 godzin temu21 godz @yarosh Ładnie wyglądają i to spoko ćwiczenie, tylko weź pod uwagę parę możliwych przeszkód:Sporo zależy też od papieru na jakim drukujesz, taki zwykły A4 do drukarki nie jest najlepszy bo jednak tusz często bleeduje i taki nieładnie poszarpany jest. Pędzlem/markerem jeszcze ujdzie, ale stalówka na zwykłym papierze często w ogóle nie zadziała bo albo podziurawi papier albo tusz nie spływa ze stalówki albo odwrotnie - robi plamy. Do tego dochodzi kwestia formatu - oryginały amerykańskich komiksów są w formacie 11x17 cali (do druku są pomniejszone do 6.7x10 cali czy coś koło tego). A4 to 8.27x11.7 cala, więc sporo mniejszy niż oryginały na których się inkuje, dlatego jak wydrukujesz pencile na "normalnej" kartce to detal może być czasem niemożliwie mały do inkowania.
Napisano 20 godzin temu20 godz Autor Rozmiar już zauważyłem xD, ciut ciężko idzie bo trzeba muskać papier przy mniejszych szczegółach i wtedy ciężko o sile nacisku xD.W kolejnym kroku będę się przymierzał do pędzli i stalówki, dawno temu trochę stalówka rysiwałaem.Papier docelowo grubszy będzie, tylko muszę obczaic jakiś żeby był gładki ono dobrej gramaturze.Na razie to zwykle a4 z drukarki i pisaki z końcówką perełkowa, raczej jakość dyskusyjna bo cześć z ACTION xD a reszta pentel brush signpen i tego typu historię.Traktuje to jako zajęcie czasu "przyjemne z pożytecznym" akurat musiałem po nocy pisać pismo na 9 stron i w międzyczasie dla oddechu tak fajnie trochę wyczyścić umysł Edytowane 20 godzin temu20 godz przez yarosh