Napisano 6 Czerwiec 200915 l Kilka suchych faktów z ostatnich dni dla zainteresowanych ... I nie mozna by tego umieścić w dziale news na drimagine.pl ? :) niedowiarki miały by dowody a kandydaci wiedzieliby o co chodzi w calym projekcie. jeszcze jedno pytanie, na stronie pisze ze rekrutacja następna już wkrótce... czy to znaczy ze nie bedzie ona cyklicznie co roku? pozdro
Napisano 6 Czerwiec 200915 l dzieki destroyer, fajnie sie czyta takie nowosci. a jak robiliscie wasza spolna animacje? rysujac? czy na kompie?
Napisano 7 Czerwiec 200915 l Nasza spólna animacja była robiona na tzw. spontanie . W sumie wytyczne były bardzo proste - animacja kulki + special FX ;-) . Wyszło to dość ciekawie w wersji finalnej bo każda z osób robiła to po swojemu i nie było żadnej kopii podobnej animacji. Tym sposobem powstało arcydzieło , którego nikt nie jest w stanie powtórzyć ani skopiować. ;-) Z uwagi na ograniczone możliwości dzielenia się pomysłem tajnej sekty D3 nie będę się rozpisywał więcej na temat tego majsterszyku sztuki filmowej. Ogólnie szkoła startuje niczym Załoga G i pozostaje czekać na więcej faktów z życia 3D Nowy Sącz. Pozdrowionka czaps
Napisano 8 Czerwiec 200915 l ;-)))) ....nowy tydzień czas zacząć , może Spielberg w końcu doleci. greetz czaps
Napisano 8 Czerwiec 200915 l Tak sobie żartujemy :] Szkoła grafiki i animacji?Nowym Sączu? i co najgorsze, ze za darmo! Kompletna klapa i z czym do ludzi? np. kawałek pierwszego semestru. SEMESTR 1 * Rysunek - ja chce malunek! * Rzeźba - po co jak to ma byc 3d? * Kolor i perspektywa w rysunku - to proste, nie trzeba sie tego uczyc i tracic cennego czasu * Animacja 2D - no a miala byc animacja 3d :/ * Previsualisation - a nie rozumie, pewnie tak dali dla lansu bo po angielsku. * Storytelling - to samo co wyzej. (...) Czyli nawet nie chce mi się składać podania bo strata czasu :] Calkiem SERIO to super, ze coś takiego jest i mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszłości powstanie tego więcej i poziom tejże grafiki i animacji wzrośnie ! :] *Dziękuje za przeczytanie mojego posta ! Czyli nawet nic Ci się nie chce :D Za animacje 3D nie ma co się brać bez rysunku i znajomości animacji 2d. Szkoła ma bardzo dobry program który najwyraźniej nie jest atrakcyjny dla osób które chcą iść na skróty ...
Napisano 9 Czerwiec 200915 l To ja też żartowałem.Szkoła jest lipna. Jak wszystko jest za darmo to mogli by chociaż dorzucić jakieś darmowe etaty np. w ILM czy DreamWorks ;)
Napisano 9 Czerwiec 200915 l Alul nabazgrał : '...To ja też żartowałem.Szkoła jest lipna...." Skoro szkoła jest lipna to czemu 20-tu paru śmiałków się w niej jeszcze uczy ? czyżby tylko przez sentymenty ? chyba nie... ;-))) ... no tak zapomniałem przecież, jeśli szkoła byłaby płatna to już pewnie by miała status super mega cool w twoim mniemaniu. greetz czaps
Napisano 9 Czerwiec 200915 l Alul nabazgrał : '...To ja też żartowałem.Szkoła jest lipna...." Skoro szkoła jest lipna to czemu 20-tu paru śmiałków się w niej jeszcze uczy ? czyżby tylko przez sentymenty ? chyba nie... ;-))) ... no tak zapomniałem przecież, jeśli szkoła byłaby płatna to już pewnie by miała status super mega cool w twoim mniemaniu. greetz czaps Eee, a aby nie jest tak że w regulaminie tej szkoły, przerwie się naukę, trzeba zapłacić za okres w którym się w niej uczyło? W sumie to pytanie z mojej strony bo gdzieś na poprzednich stronach o tym wspomniano i nie wiem czy to prawda.
Napisano 9 Czerwiec 200915 l tak jeśli zrezygnujesz trzeba zaplacić, są oczywiście wyjatki czyli sutyacje wynikające raczej nie z towjej winy(czyli jakaś choroba etc... ponoć Z.Rybczyński ma tu decydujacy głos) pozdr
Napisano 9 Czerwiec 200915 l Według mnie to dobrze, bo jak komuś się znudzi po pół roku to niech płaci, mógł nie iść a kto inny by skorzystał. No chyba, że jakiś wypadek losowy który da się udowodnić :)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l coraz pozytywniej widze ;O nie, po prostu moderacja usunęła 150 postów :D
Napisano 13 Czerwiec 200915 l Dzisiaj w radiu, w Trójce ma by wywiad z Rybczyńskim o szkole, w programie "Trójkowo - filmowo" od 15.
Napisano 14 Czerwiec 200915 l aduko, audycji zgranych z radia nie wolno rozpowszechniać, to łamanie praw autorskich. Nawet Trójka nie może na swojej stronie udostępniać archiwalnych audycji. Uważaj, moderacja w tym wątku jest bezlitosna, podobno nie ma tutaj równych i równiejszych. Chyba że to ja będę miał zmienionego cut`a za chwilę, bo dotknąłem drażliwego tematu :D Edytowane 14 Czerwiec 200915 l przez chveti
Napisano 14 Czerwiec 200915 l posiadanie dwóch kont również jest łamaniem prawa. ale naszego, forumowego. aduko, audycji zgranych z radia nie wolno rozpowszechniać, to łamanie praw autorskich. Nawet Trójka nie może na swojej stronie udostępniać archiwalnych audycji. Uważaj, moderacja w tym wątku jest bezlitosna, podobno nie ma tutaj równych i równiejszych. Chyba że to ja będę miał zmienionego cut`a za chwilę, bo dotknąłem drażliwego tematu :D
Napisano 17 Czerwiec 200915 l tu jest coś min o szkole http://www.onet.tv/miasteczko-multimedialne-w-nowym-saczu,5154977,11,klip.html#5154977,c=11
Napisano 6 Lipiec 200915 l No to moze ja coś napisze bo i tak miałem ale notoryczny brak czasu i prokrastynacja jakoś mi nie pozwolily :D Jakieś dwa tygodnie temu, albo i trzy :) wszyscy pojechaliśmy do ATM we Wrocławiu na krótkie acz intensywne szkolenia :) z motion capture, udźwiekowienia, operatorki, oświetlenia i takich tam rzeczy :) Bylismy na planie Kiepskich (widzieliśmy większość aktorów tegoż serialu ;)) na palnie Tancerzy, poznawaliśmy kulisy powstawania seriali, efektów itd. W ramach programu poznawailiśmy zasady obsługi kamery, ustawienia kadów, oswietlenia na planie, kilka osób obsłubiwało kamerę, kilka grało w róznych sceneriach, od dialogu po raperski gangsta teledysk ;) Zajęcia prowdził Tomasz Lewandowski niesamowy człowiek o niemal niewyczerpanej energii do dzialania i pasji :) Daniel Zduńczyk zaprezentował swoje prace i projekty ATM oraz odpowiadał na pytania techniczne jakie mielismy, a tekże poprawadził szkolenie z motioncapture, jenden ze studentow załozył strój do mocapu. Pozwiedzaliśmy hale, studia, mieliśmy dość rozbudowaną prezentację wypasionego wozu transmisyjnego poprowadzoną przez Mariusza Szulca. Marcin Męczkowski project manager wraz z dźwiękowcem którego nazwiska już nie pamiętam ahr shame on me ;) poprowadził zajęcia z, nigdy nie zgadniecie, udźwiękoweinia! :D nagrywaliśmy dialogi w 4 grupach do określoenj emocji a potem inna grupa synchronizowła się z odgrywaniem tej scenki :) a póżniej była zabawa z dzwiekiem, dodawanei efektow, synchronizowanie itd. Zobaczylismy jak wygląda udźwiękoweinie w produkcji na przykładzie złotych kropli i dowiedzieliśmy się masy informacji jakie sa standardy przy udźwiękowieniu, jaki workflow, oprogramowanei techniki itd. :) W tym czasie mieszkaliśmy w domu wielkiego brata - ah te wspólne przysznice jakoś tak zbliżają do siebie ludzi haha :D O i byłbym zapomnial :) Marta (jesli dobrze pamiętam), która była naszym "opiekunem" w ATM zorganizowala nam zwiedzanie Wrocławia połączone z odwiedzeniem kilku pabów, barów i klubów no bo jak można inaczej :D Było super! :P ------- Jakiś tydzien temu był u nas Maks Naporowski, jak ktoś nie wie to on zrobił: The Matrix Revolutions Superman Returns Ghost Rider Beowulf I Am Legend i inne... wszsytko sam i to w dwa tygodnie :D ---->>KLIK Jego bardzo ciekawa prezentacja pt." jak to się robi w wielkim świecie" :) (tutuł sam wymyślilem ^^) została zakonczona częścią "pod gradobiciem pytań" :D Wszyscy mieli dużo mniej lub bardziej wyszukanych pytań :) No nie wiem, to na razie tyle z tych ciekawostek, jak coś zapomniałem, niedopowiedziałem lub pomyliłem to mnie poprawcie :) cheers! Edytowane 7 Lipiec 200915 l przez Destroyer
Napisano 7 Lipiec 200915 l Wszystko co powiedział kolega z Grupy Dreamgin jest zgodne z prawdą ;-) Oj dzieje się tutaj , dzieje !!! Powoli zaczynamy tworzyc mega Hito - produkcje ale wszystko się jeszcze liczy na renderfarmach i ciężko coś więcej powiedzieć póki co na ten temat. Na wszystko przyjdzie czas i jak będzie można napiszemy coś więcej. Ogólnie jest bardzo spoko zespól kadrowo - uczniowski i wysokiej klasy hajtek. No i tia.... greetz czaps
Napisano 9 Lipiec 200915 l O kurde, za dwa lata jak udoskonalę swój warsztat 3D i skończę technikum (20 przedmiotów+matma na maturze aaaaaaaaaaaaaaa) to chyba tam się wybiorę. Narazie najlepsze co zrobiłem to http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=58588&highlight=po%C5%9Bcig Jak myślicie dam radę ?
Napisano 9 Lipiec 200915 l Czemu miałbyś nie dać? Jak by się przyłożyć i uprzesz to każdy dałby rade, pewnie :) , ale za 2 lata to już zdaje się ta szkoła już nie będzie za darmo.
Napisano 9 Lipiec 200915 l Czolgisto napewno dasz rade, fajny model! Teraz jeszcze poucz sie troche animacji kulki i droga otwarta ... bedzie dobrze. Pozdrawiam. o_O
Napisano 10 Lipiec 200915 l A co to ta animacja kulki ? Chodzi tu o spadanie kulki z rampy i odwzorowanie najbardziej realistycznego efektu ?
Napisano 10 Lipiec 200915 l Mógłby ktoś z drimadżinowców zajść do jakiegoś sekretariatu tam i zapytać o to kiedy zaczyna się następny rok? Nie chcą mi odpowiedzieć. Z góry dzięki :)
Napisano 11 Lipiec 200915 l Czolgista - chodzi o inwencje tworcza :] prrrszalony - Jezeli Ty nie uzyskales takiej informacji (jako przyszly kandydat) to tymbardziej my tej informacji nie uzyskamy ... jedno jest pewne, ze rok szkolny konczy sie w maju. Pozdrawiam.
Napisano 20 Wrzesień 200915 l Czy ktokolwiek wie, do kiedy jest termin przysyłania dokumentów i kiedy odbędzie się rekrutacja? Ze strony nic się nie da dowiedzieć, na maile nie odpisują. Żenada :/
Napisano 24 Wrzesień 200915 l ...... Żenada :/ true true :/ Jeśli tak traktują swoich potencjalnych studentów to jak to świadczy o całej szkole :/
Napisano 24 Wrzesień 200915 l Widać, że mało panowie studiowaliście. Zajrzyjcie na Uniwerek Wrocławski czy Akademię Medyczną. Polecam tamtejsze dziekanaty i informację... tylko telefoniczną lub osobistą. I to też często terminy zmieniają się z dnia na dzień, oczywiście bez informowania kogokolwiek o tym fakcie. Narzekacie a świata nie znacie. I co tutaj jest żenadą?
Napisano 24 Wrzesień 200915 l E tam Tweety. Troche to odmienne instytucje i zle przyklady dales. Tutaj jest kilkudziesieciu uczacych sie i zdecydowanie mniej kandydatow. Lepszym porownaniem by byla jakas prywatna mala uczelnia, czy nawet asp. Poza tym Nowy Sacz jest "na uboczu" i ciezko podjechac zeby sie czegos dowiedziec osobiscie. Ale na marginesie "zenada" to faktycznie za duze slowo. Mozna przeciez zadzwonic i zapytac. Tak czy inaczej atakujcie bo chyba fajna szkola, a alternatywy w polsce nie widze.
Napisano 24 Wrzesień 200915 l dziwi mnie słowo "żenada" padające w kontekście uczelni która dopiero co się rozwija. Skoro tyle uczelni w Polsce czy to prywatnych czy publicznych ma takie problemy nie powinno nikogo dziwić, że na stronie internetowej (!) uczelni nie ma wymaganych informacji. Tak jak napisałeś wystarczy zadzwonić, wysłać email'a i sprawa załatwiona. Miliony studentów mają z tym problemy, ba sam przez to przeszedłem i to w prywatnej uczelni więc nie wiem skąd to zdziwienie. Chyba, że właśnie jest to pierwszy kierunek studiów i są zieloni w temacie.
Napisano 24 Wrzesień 200915 l tweety, ale przecież chłopaki pisali, że nie dostają odpowiedzi na maile, czyli wysyłali. A uczelnia startuje, pcha się do mediów, więc chyba chce na opinię zarobić. Szkoda że tak zarabia.
Napisano 24 Wrzesień 200915 l Lajt, wiem że to wkurzające ale to nic nowego. Wiele uczelni tak robi. Pisania "żenada" tego nie zmieni.
Napisano 24 Wrzesień 200915 l Skoro "ekipa Drimagine" decyduje się na ogłoszenie na max3d to i powinien ktoś z nich tu zaglądać. Jeśli tego nie robi, to to jest żenada. Nikt nie wiąże tu przyszłości ze swoimi bluzgami i z tym, że one coś zmienią. Ot, określenie, które pasuje. Szczególnie do szkoły, która się rozwija i powinna się starać o wizerunek na starcie. Drimagine zajmuje się nowymi mediami, więc w nich powinni się wyróżniać. Mam tu na myśli także internet. Szczególnie gdy całość powstała w ramach projektu, który ma dumnie w nazwie informatykę i wiedzę ("Uczelnia dla biznesu - wsparcie Informatyki w Małopolsce jako kluczowego kierunku studiów dla budowy gospodarki opartej na wiedzy). Co do innych uczelni, to ja jakoś nie spotkałem się z czymś takim (czyt zero konkretów na stronie i brak oznak jakiegokolwiek rozwoju na niej, bo na maila może i mogą nie odpisać, ale nie trzeba geniusza, aby wpaść na to, że jak wielu o coś pyta to znaczy, że warto umieścić o tym informację na stronie), a już 4 lata studiuję i to nie na jednej uczelni... Jeśli aktualizacja to taki problem, to jak muszą sobie radzić z resztą dziedzin. Do tego jest duża różnica między wszelakimi uczelniami a małą szkółką mającą jeden kierunek i w najlepszym wypadku kilkudziesięciu studentów. Ech... Już wylałem swoje frustracje, dzięki za możliwość :D Ja dałem sobie spokój, nie wiem jak inni :D
Napisano 24 Wrzesień 200915 l Taa nie ma co sie obruszac.. Tweet ma racje. Lepiej zadzwonic albo poczekac na informacje. Moze szkola jest w fazie planowania rekrutacji. Jesli beda potrzebowali nastepnej grupy studentow to napewno gdzies o tym poinformuja :) Rozumiem tez ze niektorzy z was zapewne chcieli by cos juz wiedziec, zeby planowac swoja edukacyjna przyszlosc, ale dla chcacego nic trudnego. na stroni glownej: Rekrutacja: Tel. 18 44 99 102 18 44 99 103 18 44 99 104 a jak nie to to zapytajcie uzytkownikow z tego tematu, ktorzy juz tam sa w tej szkole. A zmieniajac temat.. Napiszcie chlopaki jak tam? ostatnio chyba duzo pracy macie ze taka cisza.. zrezygnowal ktos? robicie cos fajnego? jak jest z perspektywy tych kilku miesiecy? fajnie, ciezko, ciezko i fajnie, kiepsko... no chwalcie sie :)
Napisano 24 Wrzesień 200915 l Autor A mnie troche dziwi to co piszecie. Troche sie zmieniło. Uogólniacie troche z tymi informacjami na różnych uczelniach. Wierzcie mi, że to się zmienia. Na większości uczelni dużo spraw da się załatwić juz tylko przez internet. Dajcie tylko jeszcze te 2-3 lata, aby to się ustabilizowało i zoptymalizowało. Ale to poza tematem. A apropo tej szkoły, skoro nie ma informacji, nie ma chyba naboru. Z tego co zrozumiałem szkoła dostała dofinansowanie na uruchomienie, ale nie wiem czy projekt przewidywał większą ilośc osób. Nabór nie był we wrześniu (chyba). I z tego co wiem nikt nie pisał, że w tym roku tez będzie nabór. Być może ... ale faktycznie. Warto zadzwonić i się spytać. Bo być może nowy nabór będzie, ale może dopiero za jakiś czas.
Napisano 1 Listopad 200915 l Może coś się ruszy bo mam zamiar się tam wybrać, po maturze 2011 A.D. (wiem to jeszcze trochę czasu, ale wole o tym już teraz pomyśleć).
Napisano 6 Grudzień 200915 l W piątek Rybczyński mówił, że zostawia szkołę i zakłada studio filmowe poza Nowym Sączem - co na to studenci?
Napisano 6 Grudzień 200915 l W piątek Rybczyński mówił, że zostawia szkołę i zakłada studio filmowe poza Nowym Sączem - co na to studenci? Pewnie taki był jego plan od początku. Coś nie wyszło i przyszedł czas na plan B. Szkoda tylko tych młodych ludzi, którzy mu zaufali :(
Napisano 6 Grudzień 200915 l W piątek Rybczyński mówił, że zostawia szkołę i zakłada studio filmowe poza Nowym Sączem - co na to studenci? Witam, Można prosić o jakieś źródła, do tej wypowiedzi?
Napisano 6 Grudzień 200915 l Konferencja "Przyszłość animacji - w gościnie u Zbigniewa Rybczyńskiego". Ubiegły piątek. Źródło: Z. Rybczyński.
Napisano 7 Grudzień 200915 l Przecież ten koleś to przeszłość animacji. Chyba nie ma się czym ekscytować. Życzę wam ,jak się okazuje, lepszych i bardziej perspektywicznych nauczycieli niż R. Zaproście Bagginsa na gościnny wykład a dowiecie się więcej o współczesnej animacji i technologiach niż byłby wam w stanie przekazać R.
Napisano 7 Grudzień 200915 l Na stronie nic sie nie zmienilo http://drimagine.com/ Szkoła DRIMAGINE rekomendowana i prowadzona przez: Zbigniewa Rybczyńskiego (Headmaster of Drimagine School) Troche niefajna akcja. Kto tam teraz prowadzi te szkole? Destroyer? :P W ogole Rybczynski cos was uczyl czy sciemnial? Wkladal w to serce, czy ta szkola to chwilowa zachcianka? edit: a tak na powaznie.. Troche niefajnie ze tak wyszlo. Niech jeszcze prowadzacy tez maja gdzies te szkole.. I zostana uczniowie, ktorzy nie moga nawet zrezygnowac bez konsekwencji finansowych. Ale nie wiem jak jest, bo tam mnie nie ma :P Oby wszystko bylo OK, a studenci niech cos napisza wiecej. Dla innych, ktorzy by chcieli tam isc w nastepnych naborach.. a moze szkola sie konczy? Edytowane 7 Grudzień 200915 l przez ptaszek
Napisano 7 Grudzień 200915 l "Zostawia" było chyba nadużyciem z mojej strony. Powiedział, że nadal będzie ją wspierał, itd., ale że wyjeżdża z Nowego Sącza, stąd mój post. Miło byłoby, gdyby ktoś co nieco na ten temat napisał.
Napisano 7 Grudzień 200915 l Może po prostu skompromitował się w Nowym Sączu po ostatniej jeździe na gazie i zamiast aury artysty przypięto mu łatkę pijaka? :)
Napisano 19 Grudzień 200915 l http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,7381650,Laureat_Oscara_otwiera_we_Wroclawiu_studio_i_szkole.html Niesamowity koleś :) Kto jeszcze się na to nabierze?
Napisano 19 Grudzień 200915 l serwus :) walmord : moglbys napisac cos wiecej odnosnie tego nabierania sie ? tak sie sklada że jestem na tej ASP we Wrocławiu i chętnie bym sie czego wiecej dowiedział , bo wygląda to ciekawie :) pozdrawiam i zycze powodzenia:) http://www.kannu3d.com/ Łukasz Kowalik 3D