Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 30
  • Wyświetleń 4,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a teraz powiedzcie mi jak to jest zrobione :]

Za pomocą Voxel'i w buildzie z wolumetryką.

Napisano

WTF are voxels?

No tu mnie blender zaskoczył.

Reanimator-eee no dzięki sam upatrzyłem juz:)

Napisano
WTF are voxels?

No tu mnie blender zaskoczył.

Reanimator-eee no dzięki sam upatrzyłem juz:)

Voxele to w 3d to samo co Texele w 2d (piksel na teksturze o współrzędnych (U,V) - w przypadku Voxeli (U,V,W)) - czyli po prostu użył tekstury 3d, zamiast 2d

Napisano
Za pomocą Voxel'i w buildzie z wolumetryką.

Z tego co wyczytałem w wątku na Blenderartists.org/forum, to to jest jeno symulacja modelu o rozdzielczości 1746 x 570 x 666 voxeli. Kai Kostack wykorzystał materiały GLSL i Game Engine Blendera - użył po prostu setek powierzchni (Plains) z nałożonymi teksturami.

Cała prezentacja była nagrywana w czasie rzeczywistym.

Napisano

Bez ściemy... a ten opis mnie z nóg powalił!

This movie contains over 1800 cross-section images of a malebody. To obtain these images, the body of an executed murderer wasembedded in gelatin, frozen, sliced crosswise into more than 1800millimeter slices, then digitally photographed - resulting in over 15gigabytes of data.

dokładniejszy opis

Napisano

Powiem szczerze, lekkie budzi to we mnie kontrowersje... lekkie, ale jednak. Nawet mimo, tego, że w imię nauki, że morderca...

Dziwne mnie nachodzą myśli.

Napisano

pads - Wszedzie, na kazdych studiach medycznych, kroi sie ciala w te i we wte. Moj kumpel bedac na medycynie mial w domu ludzka czaszke na ktorej sie uczyl. Wierz mi lub nie ale byla to prawdziwa czaszka z odpilowana gora - nie zaden plastik. Moja zona - dentystka - tez zajecia z anatomii miala na zwlokach ktore kroili, zszywali... Normalka. Kontrowersji tu zero - raczej podziw, ze na tak cienkie plasterki go pokroili ;)

Napisano

A no to tylko taka schiza. Wiem, że to w imie nauki i potem takie badania mogą komuś ocalić życie.

Napisano

Są nawet sklepy gdzie można kupić prawdziwe ludzki preparaty z półeczki :D

Nie ma w tym nic kontrowersyjnego, jeśli kolo dał, przepisał swoje zwłoki na cele badawcze i medyczne, to nic niezwykłego, ja swoje organy po śmierci oddaje na przeszczep.

Napisano

No ja też. Chodzi mi o to, że to morderca jakiś był... nie wiem czy się zgodził. A nawet jeśli się zgodził, to co... że niby rehabilituje go to? Nie rozumiem.

Napisano
No ja też. Chodzi mi o to, że to morderca jakiś był... nie wiem czy się zgodził. A nawet jeśli się zgodził, to co... że niby rehabilituje go to? Nie rozumiem.

E tam, niepotrzebna rozkmina. Jak mordercy gwałcą bezlitośnie i zarzynają tępym nożem kobiety wywiezione do lasu, to raczej nie jest im przykro że ktoś po śmierci ich kroi na 1800 plasterków ;) A pewnie powiedzieli że to morderca żeby kontrowersje były mniejsze, bo morderców mało komu jest szkoda.

Co do voxeli to przyszłościowa to technologia :) Można ściągnąć podobne "modele" do przeglądu?

Napisano
E tam, niepotrzebna rozkmina. Jak mordercy gwałcą bezlitośnie i zarzynają tępym nożem kobiety wywiezione do lasu, to raczej nie jest im przykro że ktoś po śmierci ich kroi na 1800 plasterków ;) A pewnie powiedzieli że to morderca żeby kontrowersje były mniejsze, bo morderców mało komu jest szkoda.

Co do voxeli to przyszłościowa to technologia :) Można ściągnąć podobne "modele" do przeglądu?

Nie, nie o to chodzi. To bardziej moralny problem - filozoficzny powiedziałbym.

Ale to forum nie o tym :)

Napisano

@Creator

@pads

Eee, a więc to o to się rozchodzi, tak się składa że czytuje prasę popularno naukową i nawet na discovery oglądałem o tym dokument. Mimo że to był morderca nie mogli by użyć jego ciała bez jego zgody, prawo zabrania przecież :P

Do tego przedsięwzięcia potrzebowali nie naruszonego (ciała z wypadków i morderstw odpadają) zdrowego (śmierć z powodu choroby lub starości odpadają) i młodego "egzemplarza". Gościu i tak miał iść na egzekucje poprzez zastrzyk śmierci wiec sobie pomyślał, dosłownie, "a co mi tam niech chociaż społeczeństwo skorzysta z mojej śmierci", więc oddał swoje ciało na cele naukowe, a skoro spełniał powyższe warunki to wzięli jego zwłoki i pokroili :P

Tak to było dokładnie.

Napisano
Mimo że to był morderca nie mogli by użyć jego ciała bez jego zgody, prawo zabrania przecież :P

Ty na prawde myslisz, ze wszystkie ciala jakie sa "zuzywane" w celach medycznych/naukowych pochodza od ludzi ktorzy w altruistycznym gescie poswiecili sie na oltarzu nauki? ;)

Taki bezdomny, albo zmarly bezpotomnie w jakims przytulku - stary, nie ma co sie oszukiwac - ich sie nikt nie pyta. Studenci/naukowcy codziennie potrzebuja relatywnie swiezego "materialu".

Wokol tego koleszki byl medialny szum to moze i sklecili taka niemal lzawa historie ale ja bym nie dal zlamanego grosza za to czy faktycznie koles - morderca - w ostatnim momencie zatroszczyl sie o potrzeby spoleczenstwa...

taki off ;)

A ta prezentacja w blenderze to byla z poszatkowanej kobitki jakiejs.

Napisano
ja swoje organy po śmierci oddaje na przeszczep.
Widzę że lubisz klimaty open-source. ;D Chwali się.

Ja mam jakąś dziwną awersje do wszelakich trupów prawdziwych. Horrory mogę oglądać i sceny gore mnie śmieszą. Filmu dokumentujące operacje na otwartej klatce żywego ludzika też mogę oglądać i mnie ciekawią. Jednak gdy mam świadomość że coś faktycznie było kiedyś człowiekiem a teraz nie żyje i kroją je sobie radośnie w ludowe wzorki to mnie to mierzi. Szacun dla nich ale ja jakoś nie mogę tego oglądać.

Napisano
Ty na prawde myslisz, ze wszystkie ciala jakie sa "zuzywane" w celach medycznych/naukowych pochodza od ludzi ktorzy w altruistycznym gescie poswiecili sie na oltarzu nauki? ;)

Taki bezdomny, albo zmarly bezpotomnie w jakims przytulku - stary, nie ma co sie oszukiwac - ich sie nikt nie pyta. Studenci/naukowcy codziennie potrzebuja relatywnie swiezego "materialu".

Wokol tego koleszki byl medialny szum to moze i sklecili taka niemal lzawa historie ale ja bym nie dal zlamanego grosza za to czy faktycznie koles - morderca - w ostatnim momencie zatroszczyl sie o potrzeby spoleczenstwa...

Raczej wszystko idzie zgodnie z prawem. Mam teraz inne pytanie :D czy ty naprawde myślisz że umiera tyle bezdomnych by móc zaspokoić żądze studentów? xD

To idzie tak sekcje ciał są bardzo często przeprowadzane, żeby zbadać przyczyne śmierci w szpitalu naprzykład, wtedy też studenci się uczą, na sekcje nie trzeba pozwolenia, ale do robienia preparatów w których zwłoki są "dewastowane" lub/i nie są zwracane do pochóku potrzeba zgody.

Widzę że lubisz klimaty open-source. ;D Chwali się.

lol :D dobre ^^

Napisano

Jak sami widzicie, temat budzi kontrowersj. Nawet jak wszystko jest zgodnie z prawem.

Napisano

haha n-pigeon. Na tej kontrowersji zbudowano państwa, rządy, instytucje...

albowiem ''Ad imaginem quippe Dei factus est homo''? Czyż nie?

A wtedy ta sterta mięsa zaczyna mieć prawa.

Napisano

n-pigeon - nie mowie ze wszyscy to bezdomni :D Po prostu mowie, ze nie wszystko zawsze jest takie piekne i rozowe, zgodne z prawem i "by the book".

Swoja droga zadziwiajace ilu ludzi umiera codziennie. Posluchaj tylko informacji w jakis swiateczny weekend jak podaja na przyklad ze "zginelo w wypadkach 30 osob".. Taka sucha informacja a to tylko jeden weekend, 30 zrozpaczonych rodzin, 30 ludzi ktorzy juz nigdy nie wroca, 30 lamiace serca wielu osob tragedii w kilka dni.

Memento mori.

Napisano

Eee tam, śmierć mnie nie przeraża, no może za wyjątkiem ludzi z mojego otoczenia, ale moja i obcych to nie specjalnie.

Nezumi już widzę jak ci wszyscy demonstranci będący przeciw egzekucjom nie zrobili szumu gdyby złamano prawo w połączeniu z egzekucją, moim zdaniem mało prawdopodobne. :)

//EDIT

Ale offtop xD

Edytowane przez n-pigeon

Napisano

no też się go wystraszyłem n-pigeon!

Nezumi i to jest właśnie też kolejny problem, pamiętacie ten cytat z Eloizy do Abelarda, co był w filmie zakochany bez pamięci?

How happy is the blameless Vestal lot!

The world forgetting, by the world forgot;

Eternal sunshine of the spotless mind!

Each pray’r accepted, and each wish resign’d.

to właśnie niejako dotyczy problemu który opisałaś (niezdawania sobie sprawy z pewnych rzeczy, przechodzeniem nad nimi do porządku dziennego).

Zakończe więc ten offtop. Wyrażę swoją opnię - traktowanie takich ciał... jak mięsa to zwyczajnie brak jakiegokolwiek szacunku dla cierpienia tych ludzi, i ofiary jaką ponieśli, największej ofiary - z życia.

Tak samo jeśli chodzi o badania na zwierzętach - wielokrotnie one cierpią, w imię naszego dobra, czasem próżności.

Z drugiej strony nic byśmy nie dokonali, bo równie dobrze można by usiąść w kącie, i z bólu świata umrzeć. A dzięki zwierzętom - wynaleziono wiele leków (które na nich testowano), i ocalono setki/tysiące ludzkich istnień.

Studenci medycyny uczą się też na ludzkich ciałach, jak w tym przypadku pokrojono nawet kogoś na 1300 części... jak ser. Morderca, gwałciciel? Legalnie czy nie? W imię nauki.

Dlatego prawda jak zwykle najpewniej leży po środku. Warto się jednak zastanowić, i przemyśleć cały problem. Poświęcić temu kilka chwil refleksji... Jeśli tylko wierzymy w coś ponad czubek własnego nosa. Tyle możemy zrobić.

Fajnie natomiast czytać, że macie podobne poglądy do moich, dzięki za dyskusję. :)

Napisano

Ja tam lubie takie offtopy - milo sobie pogadac a ten watek i tak nie byl jakos obladowany konkretna, pomocna informacja techniczna ;)

n-pigeon - jasne, ze by zrobili szum. Gdyby sie dowiedzieli.

Tez juz koncze off'a bo tak jakos... slabo blenderowa ta dysputa ;)