Napisano 24 Czerwiec 200915 l Na stronie serwisu Stopklatka.pl pojawił się bardzo ciekawy artykuł o pracy Grzegorza Jonkajtysa, zatrudnionego w ILM (!) nad filmem Terminator Ocalenie. Brawo Grzegorz! Polecam!
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Brawo, Grzesiek! Bardzo fajnie Ci ta scena wyszła. Nie wiedziałem, że Arnie (w jakiejkolwiek postaci) pojawi się w T4 i nieźle się zdziwiłem jak go zobaczyłem. Do końca filmu się zastanawiałem czy jest w 3d zrobiony, czy to on, ale nieźle ucharakteryzowany/odmłodzony. A zdradzisz co robiłeś w Star Treku i nowych Transformersach?
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Efekty świetne. Super gratulacje dla Grześka - ma coraz bardziej odpowiedzialne zadania i radzi sobie świetnie. Jak widzę takie rzeczy to zaczynam wierzyć, że szybciej niż przypuszczamy będzie możliwe super wiarygodne używanie modeli CG zamiast aktorów (pomijam sens takich zabiegów w ujęciach innych niż efektowe/niebezpieczne). Tylko rozśmieszyło mnie to wyciemnienie rejonu genitaliów i jakby tego było mało ten dodatkowy biały dymek. No w końcu film bez ograniczeń.
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Gratulacje! Grzegorz jest moim idolem od czasow "Mantis". Wielkie dzieki za info.
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Pomijajac "fabule"... CG bylo tam naprawde sporo, na wysokim poziomie... jak sobie przypomne niezdarne ruchy szkieletu z koncowki T1... to warto bylo czekac na T4 zeby w koncu zobaczyc jak to powinno byc zrobione :D A kariera Grzegorza, kurde tylko co niedawno mowil ze doszedl na sam szczyt... a tu ILM :D to jest dopiero marzenie grafika/animatora. Rispecta :P
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Bardzo ladnie. Moje gratulacje. Artykul jest bardzo gloryfikujący, szczegolnie tytul. Tak jakby postac Arnolna byla stworzona przez Grzegorza, a przeciez ktos musial wymodelowac, ktos sie wlosami musial zajac, ktos stworzyl rig a jeszcze ktos inny animowal itd. Temte osoby tez zasluguja na slowo uznania. Tak czy siak praca zarowno w ILM jak i przy terminatorze to ogromne osiagniecie, a efekty sa rewelacyjne. Gratulacje.
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Dzieki. Pierzak, - no to wlasnie tak jest z dziennikarzami i tytulami. W tekscie jest dokladny cytat mojej wypowiedzi, i wiadomo czym sie zajmowalem, i ze wspoltworzylem efekt a nie ze bylem jedynym wykonawca. Przy Startreku teksturowalem paru cyfrowych dublerow, Romulanow glownie, maszynke do zrzcania czerwonej materii, i pare innych elementow statku Narada i tego w ktorym lata Spock itd. Przy Transformerach bardzo krotko, jakies pierdolki, czesci robotow, nic szczegolnego.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l A nich mnie kule biją! Tego to się nie spodziewałem! To się nazywa news :) Oglądając film i na mnie wywarło wielkie zaskoczenie pojawienie się Arnolda - tym bardziej odmłodzonego - i muszę przyznać ze solidnie się zastanawiałem czy był CGI czy żywy :) Dowodzi to niczego innego jak dobrej roboty go "tworzących". Także szczere gratulacje dla P. Grzegorza. Brawo brawo! O posadzie to już się chyba powyżej wypowiadali - więc potwierdzam tylko ze "sięgasz ludzkich marzeń" :) Choć na pewno bez Ciężkiej pracy się nie obeszło.. Pozdrawiam! PS. Musisz napisać które dokładnie części robotów są Twojego autorstwa - oglądając film będziemy na nie zwracali uwagę ;)
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Grzegorzu w jakim sofcie to było robione? jaki render ?...domyślam się, ze XSI pytam, bo ciekawość mnie zżera.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Domyslam sie ze ILM wypracowalo solidny proces produkcyjny czy "pipeline" jak kto woli i pracujecie na oprogramowaniu ktore sie w niego idealnie wpacowuje. Czy macie tam wewnetzna aplikacje typu ZBrush? Nad jakim nastepnym filmem pracujecie? Jesli to nie jest tajemnica. :)
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Grzegorz - a daje Ci ta praca satysfakcje? Tzn chodzi mi o to, ze rzeczy ktore robisz poza tymi blockbusterami sa troche inne, powazniejsze i bardziej ambitne. Moze jest tak, ze wychodzisz z zalozenia, ze "jak juz trzaskac komerche, to przynajmniej niech to bedą najlepsze projekty, w najlepszym studiu"? ;) Oczywiscie gratulacje, Arnie z T4 byl fajny, chociaz zle zdanie o calym filmie troche mi przycmiewa genialną robote ludzi od efektow. A i jeszcze co do softu, pewnie duzo powiedziec nie mozesz, ale to jest taka kompletna aplikacja, czy jednak wyspecjalizowana? W sensie ze do modelowania, teksturowania uzywacie jakiegos zwyklego popularnego pakietu, a do riggowania, animacji, shadingu, oswietlenia, czegos innego?
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Również przyłączam się do gratulacji :) Grzegorz zastanawiałeś się już nad kandydaturą na prezydenta ;) ?
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Renderman Pixara czy jakiś inny? Tak na marginesie to na imdb.com na pełnej liście ekipy do tych filmów już dawno temu widniało nazwisko Grzegorza, więc co w tym dziwnego skoro pracuje w ILM? A to, że zdolniacha to wiadomo od dawna :) Big szacun!
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Loopik - a slyszales cokolwiek o "innym Rendermanie"? Jak by byl inny renderer to by go nazwali inaczej, ffs :D
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Nezumi - a np. 3delight? To też renderman. No chyba, że to to samo i o czymś nie wiem.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Pierzak, jesli chodzi o Zbrusza to owszem uzywamy. Wogole kilka zewnetrznych aplikacji jest na stale w pipelinie. Obecnie pracuje nad tym filmem: http://www.imdb.com/title/tt1192628/ jest to pelno metrazowa animacja 3D.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Luki, trafiles w 10tke z ta satysfakcja i praca itd :) Nie bardzo moge za duzo o aplikacji mowic, no ale to taki kombajn ze ma wszystko w sobie, ale uzywamy tez innych softow tak jak wspomnialem wyzej w zaleznosci od projektu. Renderowane jest jednak wszyskto w tym sofcie na koniec, Rendermanem pixarowym oczywiscie, dostosowanym do pipelajnu :)
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Loopik - aaaa - w ten desen. Za pierwszym razem zle cie zrozumialem, a nawet powiedzialbym, ze nie zrozumialem cie w ogole :D. Zloz to na karb odwalanej nocki bo deadline za pasem...
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Nezumi - a np. 3delight? To też renderman. No chyba, że to to samo i o czymś nie wiem. ILM ma PRmana za darmo, wiec dziwne, gdyby z niego nie korzystali ;)