Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, SebastianSz napisał:

A tak serio - w tym "snacks" to jest jakiś potwór bez głowy, czy tak się niefortunnie foreshortening ułozył?

no tak ugułem to miała być lwica zwracająca głowę w kierunku pawianów, ale chyba coś nie pykło jak taki masz odbiór :(

LOL wiedziałem, że będzie klasa jak spróbujesz :D za tydzień wstawie następny template, mam nadzieję że będziesz partycypował

kekw, ja uznałem, że to jakiś zwierz fantastyczny z głową opuszczoną na klatę (poza trochę taka jak u kunia na pokazie), teraz dopiero się przypatrzyłem i faktycznie 😄 IMO zabrakło jednej kreski określającej górną linię głowy między szyją a uchem żeby lepiej siadło 

12 hours ago, SebastianSz said:

Hmm, tak sobie myślę, że może spróbuj trochę odważniej podejść do tematu? Wiem, że chodzi bardziej o samo codzienne robienie, ale można trochę kreatywnie się powyżywać na tych tematach. To ze słońcem było fajne, takie mniej oczywiste.

Tak te ze słońcem było super, takie symboliczne, z czymś więcej, można się doszukiwać jakiegoś ukrytego znaczenia i daje do myślenia, lubię takie obrazki nawet jeśli nie rozumiem co autor miał na myśli 🙂@jakubziom robi też fajne obrazki z takim dodatkowym znaczeniem, żartem czy komentarzem, fajne to i można się zastanowić jak nad jakąś zagadką 🙂 

• Like 2

dzięki za komenty @SebastianSz @Destroyer. Jakbym miał jes zdestylować, to wychodzi mi że mówicie do mnie "mniej lepsze pomysły" XD Jedyne co mi przychodzi w odpowiedzi, to heh, no cóż, spróbuję. Nie sądzę żeby to była kwestia odwagi, bo nie walczę tu z żadnym strachem przed pustą kartką ani przed skuchą czy czymś, chodzi raczej o inspirację, a na nią nie mam żadnych sprawdzonych myków poza konsumowaniem ciekawych treści i liczeniem że kiedyś się umaterializują w jakiś ciekawy pomysł. Trza czekać...

image.png.eadc0c263cad2d6c512dc537acc00847.png

• Like 3

42 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Nie sądzę żeby to była kwestia odwagi,

rysunek na temat Hike był dosć odważny 😄 

A to ze słońcem jakoś mi tak skojarzyło z tą zakręconą animacją 🙂 

Edytowane przez Destroyer
  • Like 1

@EthicallyChallenged Nie słuchaj ich. Nie wiedzą co piszą. Pomysły to jest jakiś przereklamowany bullshit. Po prostu  zamiast jednego konia czy innego żółwia narysuj trzy albo nawet 4 konie lub żółwie. Liczy się ilość, jak już pisałem.

Ja nie mam już ambicji bycia lepszym, więc rysuje mało i bez sensu, dla relaksu jeno. Ale jeżeli masz ambicje, nie tak jak ja, podnieść skilla... to tylko ilość może cię uratować.

Jak zaczniesz myśleć o jakości pomysłu, to nie będziesz rysował wystarczająco dużo, bo nic nie jest godne przeniesienia na papier. Pomysł powinien być tylko impulsem do podniesienia piórka. Jak ich naprodukujesz miliony, to szansa że któryś będzie sensownym pomysłem jest większa. A przy okazji podniesiesz skilla rysowniczego.

Ja wiem, że brzmię jakbym sobie jaja robił, ale serio uważam, że jakbyś na każdy z tych rysunków, poświęcił tyle samo czasu, ale zamiast jednego założył, że robisz go 3 razy a nie raz. Szybciej, luźniejszą kreską itp itd, to finalnie lepiej byś na tym wyszedł jeżeli chodzi o skill.

No dobra, może jest w tym trochę szydery, ale jak znajdziesz w mojej wypowiedzi tą część na poważnie, to uważam że ci to pomoże. No i zawsze rysuj z refkami, zawsze.

• Like 3

5 minut temu, kengi napisał:

@EthicallyChallenged Nie słuchaj ich. Nie wiedzą co piszą. Pomysły to jest jakiś przereklamowany bullshit. Po prostu  zamiast jednego konia czy innego żółwia narysuj trzy albo nawet 4 konie lub żółwie. Liczy się ilość, jak już pisałem.

Ja nie mam już ambicji bycia lepszym, więc rysuje mało i bez sensu, dla relaksu jeno. Ale jeżeli masz ambicje, nie tak jak ja, podnieść skilla... to tylko ilość może cię uratować.

Jak zaczniesz myśleć o jakości pomysłu, to nie będziesz rysował wystarczająco dużo, bo nic nie jest godne przeniesienia na papier. Pomysł powinien być tylko impulsem do podniesienia piórka. Jak ich naprodukujesz miliony, to szansa że któryś będzie sensownym pomysłem jest większa. A przy okazji podniesiesz skilla rysowniczego.

Ja wiem, że brzmię jakbym sobie jaja robił, ale serio uważam, że jakbyś na każdy z tych rysunków, poświęcił tyle samo czasu, ale zamiast jednego założył, że robisz go 3 razy a nie raz. Szybciej, luźniejszą kreską itp itd, to finalnie lepiej byś na tym wyszedł jeżeli chodzi o skill.

No dobra, może jest w tym trochę szydery, ale jak znajdziesz w mojej wypowiedzi tą część na poważnie, to uważam że ci to pomoże. No i zawsze rysuj z refkami, zawsze.

ja sobie to wydrukuje i powiesze na scianie chyba, bo to jest dokladnie to co ja tez czuje. Trzeba po prostu robic, a nie rozkminiac huj wie co.

• Like 2
  • Thanks 1

@Destroyer ale tak ogólnie to wiesz że to słonko to nie jest mój pomysł tylko karta Tarota, która już od wieków jest owiana tajemnicą symboliki, którą rozwikłają wyłącznie wtajemniczeni, czyli tacy co obejrzeli 5 minutowy filmik na youtubie?

@kengi chyba zbyt autystycznie podchodziłem do Twoich wcześniejszych postów, teraz trochę bardziej skumałem o co sie rozchodzi i ogólnie się zgadzam, jeśli przez ilość rozumiesz iteracje, gdzie przy każdej z nich są eliminowane błędy, to oczywiście ilość to droga do sukcesu. Tak mówiąc ogólnie, jeśli chciałbym, żeby ten mój inktober wyglądałby najlepiej, jak możliwe, to robiłbym najpierw wystarane rysuny cyfrowo w oparciu o refki, potem przenosił na papier ołówkiem, następnie pokrywał tuszem i zmazywał ołówek, żeby ludzie myśleli że jestem badass i od razu robiłem tuszem, potem drogim aparatem robił zdjęcia i dawał w opór postprocessingu żeby wyglądały jak z najlepszej agencji reklamowej i najdroższej kampanii reklamy papieru, a potem płacił Chińskiej i Hinduskiej farmie lajków żeby mi podbili zasięgi. Ale kurde ja to robię dla zabawy a nie dla prestiżu, a pokazuję tylko znajomym (do których Was w parasocjalny sposób zaliczam).

27 minut temu, KLICEK napisał:

ja sobie to wydrukuje i powiesze na scianie chyba, bo to jest dokladnie to co ja tez czuje. Trzeba po prostu robic, a nie rozkminiac huj wie co.

no, do mnie też powoli dociera, że od czytania podręczników o jeździe bez trzymanki nikt się takiej jazdy nie nauczy, a bez czytania ale próbując to chyba większość będzie śmigać lepiej lub gorzej wedle wrodzonych predyspozycji.

• +1 1

9 minutes ago, EthicallyChallenged said:

@Destroyer ale tak ogólnie to wiesz że to słonko to nie jest mój pomysł tylko karta Tarota, która już od wieków jest owiana tajemnicą symboliki, którą rozwikłają wyłącznie wtajemniczeni, czyli tacy co obejrzeli 5 minutowy filmik na youtubie?

no teraz już wiem 😄 

Z tymi pomysłami to ja to piszę z punktu widzenia konsumenta, lubię jak coś jest ciekawego, intrygującego i nieoczywistego a nie kolejna baba z cyckami, choć tym też nie pogardzę 😄 Ale też żeby nie iść w skrajność i myśleć nie wiadomo ile na następne wiekopomne dzieło zmieniające świat bo się nic nie zrobi 🙂 Moje pomysły to zwykle są sztampowe, sny tak samo np mam sen, że zjadłem lody z zamrażarki a tu po kilku dniach odkrywam ze jednak są i miłe zaskoczenie, albo śnią mi się poprawki do projektu a po przebudzeniu odkrywam, że ich jednak nie ma 😄 dlatego może tak cenie jak ktoś ma bardziej odjechane pomysły czy sny 🙂 

• Haha 1

Jest jeszcze jeden mały aspekt osnośnie pomysłów, wychodzi na to, że pomysły przychodzą łatwiej jakoś, szybciej i częściej jak się ma już tego warsztatowego skilla. Więc to przyjdzie z czasem tak czy siak. W najgorzym przypadku będziesz świecił pomysłami z zakresu wybitnego warsztatu, zamiast nieprzeniknionej głębi filozoficznej.

• Like 1

Ogólnie to rób jak Ci wygodnie, i tak każda droga prowadzi do wypalenia i frustracji xD

11 minutes ago, kengi said:

Jest jeszcze jeden mały aspekt osnośnie pomysłów, wychodzi na to, że pomysły przychodzą łatwiej jakoś, szybciej i częściej jak się ma już tego warsztatowego skilla. 

Tutaj bym się nie zgodził, przynajmniej częściowo. Też tak myślałem, ale potem jak już lepszy warsztatowo byłem to czułem, że niby wiem "jak", a dalej nie wiem "co". Jakoś nie czuję znaczącej lepszości pomysłów, po prostu umiem lepiej namalować te chujowe 😄 Ale to pewnie jest względne, wraz z przyrostem umiejętnośći rosną też oczekiwania, i to co uznałbym 8 lat temu za super kreatywny pomysł, dzisiaj już pewnie nie.

Pomysły to po prostu inny skill, który też trzeba oddzielnie ćwiczyć i też iść w nim na ilość, jak radzi @kengi

• Like 2

Ciężki temat z tymi pomysłami, mi się kiedyś wydawało, że droga do fajnych pomysłów to zwiększanie wiedzy w wielu dziedzinach, poszerzanie horyzontów, obcowanie z niekonwencjonalnymi ludźmi i światopoglądami. Teraz mam takie pomysły że za jedną ich połowę zamknęli by mnie w psychiatryku, za drugą w więzieniu, za trzecią rozwścieczona tłuszcza by mnie zlinczowała, a za czwartą powiedzianoby o mnie, że mam megalomanię i wygórowane poczucie siły sprawczej. 

• Like 1
  • +1 1

2 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Teraz mam takie pomysły że za jedną ich połowę zamknęli by mnie w psychiatryku, za drugą w więzieniu, za trzecią rozwścieczona tłuszcza by mnie zlinczowała, a za czwartą powiedzianoby o mnie, że mam megalomanię i wygórowane poczucie siły sprawczej. 

know-more.gif

• Like 2

Ja mam o tyle łatwiej z pomysłami, że jeszcze nigdy u nikogo nie widziałem dobrego... haha dla mnie wszelkie dzieła sztuki chwalone za pomysł są głupie... no nie widzę nic genialnego w sztuce jeżeli chodzi o pomysł... co innego w fizyce czy innej nauce, tam spadają mi kapcie jak można różne rzeczy rozkminić. Może dlatego mam gdzieś de facto pomysły jako takie i interesuje mnie tylko wykonanie.

• Like 1

To się też chyba troche bierze z tego, że kiedy sztuka nowoczesna uznała, że estetyka jest be i obciach robić piękne estetyczne rzeczy, to zostało tylko zabłyśnięcie pomysłem, dlatego "artyści" się tak srają żeby był pomysł, najlepiej jak najoryginalniejszy i najbardziej szokujący i walący w gruzy stęchłe mury tradycji, bo wykonaniem nie można zabłysnąć, skoro dbanie o wykonanie jest cringe.

• +1 1

17 minut temu, kengi napisał:

No z tym też różnie bywa... zobacz takiego Wim Delvoy'a i jego bardzo przecież estetycznie wykonaną kloakę. A jaki pomysł świeży.   💩🤣 

67188dd6-d91f-3db7-b922-69c8783c7488_120

Super, na artystów nowoczesnych i ich pociąg do fekaliów zawsze można stawiać, to pewniak. Nie wiem tylko na ile jset to ich chęć ekspresji, a na ile zimno kalkulowana chęć przypodobania się krytykom sztuki, którzy z uwagi na nadreprezentację grupy etnicznej predysponowanej do koprofagii nad wyraz umiłowali sobie wszelkie formy i materiały tego typu.

• Haha 1

On 10/14/2024 at 10:49 AM, EthicallyChallenged said:

haha też programowałem tego żółwia w dzieciństwie na komodorku

image.png.aa38c3be0f618f40fc43436190b322fd.png

Myslałem, że to miało być "room" 😄 Kombinuję o co biega,  już myślę, że radę o nieszablonowych pomysłach zbyt do siebie wziąłeś, a tutaj jest "roam" xD A okulista mówił, że dobry wzrok mam, tylko mi powieki opadają 😄 

• Haha 1

@kengi "bad people" hmm... czym tłumaczyłeś?

image.jpeg.11e019933d490b1981a0c913465290d1.jpeg

@SebastianSz z analfabetyzmem to pretensje nie do lekarza, tylko do przedszkolanki :P

A poważnie to łatwo o pomyłkę z tym stylem pisania, jak wrzucałeś tu swoje interpretacje to też nie zauawżyłem że to a a nie o.

Edytowane przez EthicallyChallenged
  • Haha 2

3 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Skopiowałem na oko jak mogłem najlepiej, nic nie kumam z tego XD

szkoda bo już miałem mema w gotowości XD

a i tak wyślę bo szkoda żeby się zmarnował a i tak już w magazynku był gotowy do strzału 😄 

HEvFV9F.jpeg

• kekw 1

Super, gratki za wytrwałość! Kiedyś rozmawiałem z jednym kolegą i on powiedział mi, że ma dwa szkicowniki. Jeden pokazowy, śliczniutki i wygłaskany i drugi gdzie ma gryzmoły dla frajdy. Moim zdaniem jednak mogłoby ciekawie wyglądać połączenie tych dwóch szkicowników w jeden. 

• Like 1

9 minut temu, RJab napisał:

Super, gratki za wytrwałość! Kiedyś rozmawiałem z jednym kolegą i on powiedział mi, że ma dwa szkicowniki. Jeden pokazowy, śliczniutki i wygłaskany i drugi gdzie ma gryzmoły dla frajdy. Moim zdaniem jednak mogłoby ciekawie wyglądać połączenie tych dwóch szkicowników w jeden. 

Tak, często ludzie mówiąc "szkicownik" tak naprawdę mówią artbook XD Ja od kiedy zacząłem szkicować zamiast próbować stworzyć artbook, moje życie stało się lepsze

• Like 2