Calavior Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
Calavior Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
torm Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 IMHO - logo pumy - puma jako prężne i zwinne zwierze - ubrania sportowe więc prężność i zwinność - logo pixara - (to można na wiele sposobów powiązać) np. światło - grafika, grafika - praca przy biurku. Poza tym lampka występuje tylko w animowanym logo ukazując możliwośći komputerowej animacji. - dreamworks - tłumaczenie nazwy to mniej więcej "prace ze snu" tak więc księżyc jak najbardziej na miejscu. Twoje logo najbardziej kojarzy mi się z ferrari... (koń to nie samochód, ale też ma silne powiązanie). nie twierdzę, że jest to jakaś podręcznikowa i niepodważalna prawda, są to raczej moje prywatne odczucia... podejrzewam, że dużo w nich racji ;)
Calavior Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
olaf Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 wilki raczej nie skaczą. symbolizują co innego i przedstawia się je w mniej dynamicznych pozach.
ZjedzKota Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Jak dla mnie to ten wilk nie wygląda za dobrze jeśli ma być czyimś (w tym przypadku twoim) logiem - po prostu wydaje mi się nie zgrabny. Nie znam się na tworzeniu logotypów, więc możesz tą wiadomość uznać za wymądrzanie się, ale wydaje mi się, że gdyby miał bardziej dynamiczną pozę to kojarzyłby się znacznie lepiej - możesz np. dać mu ogon wygięty do góry, wyprostować go nieco w korpusie... wydaje mi się że byłoby lepiej :) Pozdrawiam :)
PICsell Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Między A i V jest za dużo światła. Co do wilka to wygląda jak koń w biegu przez płotki.
deshu Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Nie znam się na tworzeniu logotypów (...) raz na zawsze: logotyp - typografia zawarta w logo sygnet - grafika logosa logo - cały znak* (typografia i/lub sygnet) * poprawna forma także wtedy, gdy logo składa się tylko z logotypu bądź sygnetu Między A i V jest za dużo światła. Dokładnie. Ponadto przypomnę pokrótce że: -sygnet i typografia powinny równoważyć się -dobre logo jest unikatowe
ZjedzKota Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 raz na zawsze: logotyp - typografia zawarta w logo sygnet - grafika logosa logo - cały znak* (typografia i/lub sygnet) * poprawna forma także wtedy, gdy logo składa się tylko z logotypu bądź sygnetu No a nie mówiłem że sie na tym nie znam :) Dzięki za info, napewno nie zapomnę :)
Calavior Napisano 6 Marzec 2010 Autor Napisano 6 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
SansSerif Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Nie rób nigdy tego więcej. Rozciąganie elementów literniczych to chyba najbardziej barbarzyńska zbrodnia graficzna.
mirach Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Wilk wyjacy na tle pelni ksiezyca... hmm... podpis powinien byc "cliche design more cliche" ;) Naprawde, zanim siadziesz do programu graficznego, zastanow sie co to ma reprezentowac i posiedz pare godzin z kartka i olowkiem. Nie rób nigdy tego więcej. Rozciąganie elementów literniczych to chyba najbardziej barbarzyńska zbrodnia graficzna. nie przesadzaj, mogl przeciez uzyc ComicSans :)
Calavior Napisano 7 Marzec 2010 Autor Napisano 7 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
Calavior Napisano 7 Marzec 2010 Autor Napisano 7 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
Gość Gosc Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 wywal to modeling design pierdu pierdu bo nie wiadomo po co jest, wywal ten ksiezyc, zostaw biala plame bez tekstury, wywal galezie, zrownaj skale napisu z wielkoscia ksiezyca
CzAk1 Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 imho ta czcionka pasuje do tego jak przysłowiowy piernik do wiatraka...
mirach Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 z wikipedii: A cliché or cliche (pronounced klē-ˈshā) is a saying, expression, idea, or element of an artistic work which has been overused to the point of losing its original meaning or effect, rendering it a stereotype, especially when at some earlier time it was considered meaningful or novel. chodzi o to ze wilk wyjacy na tle ksiezyca to tak naduzyty symbol ze teraz moze co najwyzej wywolac usmiech zazenowania jak sie go widzi.
PLS Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Tworząc logo musisz mieć na uwadze różne rozmiary. Ten wilczek po pomniejszeniu zrobiłby się jakimś kleksem - dlatego poprzednia wersja jest lepsza. Druga sprawa niepotrzebne odcienie szarości na księżycu, wprowadzają tylko zamęt a uroku kompletnie nie dodają. Następna rzecz to font, przynajmniej zmień ten u dołu. Jako bonus kolejna podpowiedź - zastosuj jakieś kolory w logo, będzie przyjemniej.
Shine_lobo Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Pomimo dużej ilości krytyki, zachęcam do dalszego próbowania. Jeśli mogę coś doradzić: 1. Nie rozciągaj typografii 2. Myśl wagą, balansuj, równoważ. Jeśli grafika jest tłusta i ciężka, użyj lżejszej czcionki, rozkładaj elementy tak by miały swoje tempo, kierunek i rytm. 3. Podglądaj prace zawodowców, myśl co ci się w nich podoba, co odrzuca. Zbierz sobie 10 logotypów, w których coś ci się podoba, a potem staraj się to zastosować w swoim logotypie. Nie mówię tu o dosłownym zżynaniu, raczej o stosowanych rozwiązaniach, podjętych decyzjach. 4. Eksperymentuj - ale pod koniec pracy zawsze kończ z góra dwiema wersjami. Powodzenia!
Calavior Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
ZjedzKota Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Mi sie to podoba nawet widać postęp ;) Wydaje mi się tylko że to sygnet powinien najpierw skupiać na sobie uwagę, potem napisy, a teraz jest odwrotnie. Pozdrawiam :)
Shine_lobo Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Zrobiłem w wolnej chwili. Może pomoże ci to w podejmowaniu niektórych decyzji. Jak widzisz, wiele rzeczy uprościłem, dodałem kolor. Obszerny podtytuł wprowadza dużo bałaganu, tu wygasiłem go odcieniem szarości ale ogólnie myślę, że logo ładniej wygląda bez tego podpisu. pozdrawiam
PICsell Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Jest dużo lepiej tylko futro trzeba mu zmienić (fragment przy szyi/karku), bo wygląda jak wilk w owczej skórze. Imo pierwsza ver. ciekawsza.
Calavior Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 (edytowane) ///////////////////////////////////////////////// Edytowane 13 Październik 2011 przez Calavior
Ania Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Shine_lobo dał lepsze propozycje - proste i schludne. Twoje ma za bardzo napaćkane, zwłaszcza to pismo (wywijane i ledwo czytelne) pasowałoby raczej jako tytuł książki z bajkami dla dzieci, nie jako logo firmy.
PICsell Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Unikaj też maniery "nazywania rzeczy po imieniu". Jeżeli pracujesz z kimś, bezpieczniej powiedzieć grupa. Chyba że faktycznie jest to studio, ale wtedy też nie musiałbyś o tym pisać.
Nezumi Napisano 10 Marzec 2010 Napisano 10 Marzec 2010 (edytowane) Moze tak.. Wez sobie usiadz pare godzin i .. poogladaj loga. Tu masz liste galerii z logosami: http://designrfix.com/resources/inspiration-logo-design-galleries Tu masz fajne logosy, zebys sie oduczyl mowic ze cos jest za proste: http://www.littleboxofideas.com/blog/inspirations/74-simply-stunning-line-art-logos-for-inspiration Zabrzmi to brutalnie - nie jestes jeszcze gotowy zeby zrobic dobre logo. Obserwuj, studiuj prace innych, wyrob sobie smak i wyczucie. To ostatnie logo to niemal ksiazkowy przyklad jak sie loga robic nie powinno. Zacisnij zeby i napieraj ale nie wrzucaj wszystkiego co ci spod myszki czy piorka wyskoczy do oceny - porownaj je z dobrymi logosami. Nie zrobisz czegos dobrego nie wiedzac co dobre - najpierw musisz poobserwowac, poczytac, pocwiczyc. Nie masz co dalej meczyc tego tematu pytajac sie co godzine "a co myslicie o tym" bo o ile upor w dazeniu do celu jest cenna cecha o tyle tutaj niewiele zmieni. Raz jeszcze powiem - do znudzenia - poobserwuj sobie jak wygladaja porzadne logosy, zauwaz jakie sa proste, jak wazny jest pomysl, jak rzadko dodaje sie jakies napisy w stylu "design, modeling, texturing, animation, krawaty wiaze usuwam ciaze". A jak juz bedziesz mial cos godnego uwagi, kiedy samemu ci sie zacznie podobac - wtedy odswiez watek. Zupelnie szczerze - powodzenia. Kazdy kiedys zaczynal. [edit] a co mi tam - tu masz jeszcze jeden link do moze niezbyt wymyslnego loga ale za to pokazujacy sam proces ktory zwykl zaczynac sie na kartce wlasnie. http://dryicons.com/blog/2009/02/28/logo-design-process-tutorial/ Edytowane 10 Marzec 2010 przez Nezumi
Calavior Napisano 10 Marzec 2010 Autor Napisano 10 Marzec 2010 ok ;] w takim razie narazie dzięki za pomoc ;)
Nezumi Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Jeszcze jeden link bo akurat trafilem. Calkiem fajne logoski niektore - jest tez z wilkiem jedno. http://naldzgraphics.net/inspirations/50-beautiful-examples-of-red-logo-designs-for-inspiration/
Traitor Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 http://img694.imageshack.us/img694/5315/logocvl.jpg - to logo wyszlo ci calkiem przyjemnie. Za to ostatnie z zawijasami zupelnie odpada.
kengi Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 (edytowane) polecam tutki. Edytowane 11 Marzec 2010 przez kengi
CzAk1 Napisano 12 Marzec 2010 Napisano 12 Marzec 2010 I tutaj do poczytania o tym co powinienes zabierrając się za tworzenie loga http://sixrevisions.com/graphics-design/5-branding-basics-every-logo-designer-should-know/
gnacik Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 Od siebie dorzucę jeszcze to: http://www.davidairey.com/my-logo-design-process/ ...chyba nie było :-)
gnacik Napisano 16 Marzec 2010 Napisano 16 Marzec 2010 Witam. W sumie to bardzo rzadko zdarza mi się wymyślać logo, chociaż zawsze wychodziłem obronną ręka i klient był zadowolony. Tym razem jest gorzej, bo robię logo dla mojej przyszłej firmy, którą aktualnie zakładam. Siedzę, myślę, rysuję i ciągle czegoś mi w tym brakuje (pewnie jakbym odczekał 2-3 dni to będzie mi się łatwiej czegoś przyczepić) dlatego prosiłbym o opinie: http://gnacik.nazwa.pl/erbud/aludea%20logo.jpg Oczywiście nic jeszcze nie kolorowałem, te 3 figury geometryczne równie dobrze mogą być zamalowane, aktualnie szukam tylko i wyłącznie kształtu/idei. Więc póki co można to traktować jako szkic :-) Aha, stronka będzie wyglądać mniej więcej tak: http://gnacik.nazwa.pl/erbud/aludea%20-%20www.jpg Ale jeszcze nie wiem czy mniej czy więcej :-) Pozdrawiam, Janusz
sly Napisano 16 Marzec 2010 Napisano 16 Marzec 2010 Podpowiem Tobie tylko że sposób eksponowania logo do oceny też ma znaczenie, radzę rozbić je na ponumerowane plansze - nawet w jednym JPG, dając im oddech. Pierwsza propozycja jest IMHO najbardziejsza. pozdrawiam.
Calavior Napisano 12 Kwiecień 2010 Autor Napisano 12 Kwiecień 2010 Siema :P W chwili nagłego ataku nudów postanowiłem pomyśleć coś nad logiem kolejnym... ;] Jak się podoba??
sly Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Mi osobiście się nie podobają te okręgi, jakieś nieforemne są. Pozwoliłem sobie zasymulować, sytuację kiedy miałyby one formę porozciąganych owali. Zgiąłem też odrobinę wilka. pozdrawiam.
Calavior Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Napisano 13 Kwiecień 2010 logo narazie było robione tak "na oko" żeby pokazać mniej więcej koncepcje... nie zwracałem póki co specjalnej uwagi na wyrównanie wszystkiego ale twoja propozycja jest ciekawa ;]
torm Napisano 14 Kwiecień 2010 Napisano 14 Kwiecień 2010 mi to przywodzi na myśl trochę takie loga... jakiś małomiasteczkowych fim... dużo nic nie mówiących kształtów... jakaś grafika... no i podpis... kiedyś widziałem fajny przebieg prac nad logiem... babka w bardzo ciekawy sposób przelewała na kartkę papieru swój tok myślenia, odnośnie nazwy... skojarzeń z firmą... itd. za pomocą prostych symboli... po czasie zaczynało się rodzić z tego coś bardzo fajnego :) tutaj widzę raczej coś takiego... że odpalasz PS, albo Illustratora... i od razu zmierzasz do efektu końcowego... nie jest to dobre podejście, chyba, że efekt końcowy masz już w głowie :)
Rekomendowane odpowiedzi