marcjan Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Hejka! Jak się do tego zabrać żeby wreszcie coś wpadło "na tapetę"? ogłoszenia w prasie?:confused: telefony?:confused: bilbordy?:confused: piszcie swoje opinie o rynku wizualizacji w PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 mozesz sobie sam zlecać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 mozesz sobie sam zlecać. w sumie to jest jakiś pomysł - dzięki niemu można dużo zaoszczędzić jednocześnie dużo tracąc:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 No i jest wesoło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 (edytowane) Porozmawiaj z freelancerami jak to się robi i zacznij od podstaw takiego reklamowania usług, a zreszta, masz jakieś skille do wizek? Będziesz miał jakieś samozaparcie aby wykonać dzieło dla klienta? To jest poważna kwestia wymagająca rozwoju spraw a nie misz-masz. Nie przyczyniaj się do tego, żebyśmy wypluli kawę na klawiaturę z wybuchu śmiechu ;) A tak na serio jeszcze dodam: -oferty handlowe -ogłoszenia -e-maile -promowanie własnej dzialalności freelance w internecie - oferty I wiele więcej. Telefony denerwują, bilbordy - no coś Ty, przesadziłeś, ogłoszenia w prasie... Też przegiąłeś. A na tapetę? Masz w Sieci wiele refek, tutoriali, sam sobie porób :p Edytowane 21 Lipiec 2010 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2010 dunuś - a czy oferty handlowe można pisać do instytucji państwowych? jeśli chodzi o skile to mam takowe - samozaparcia też trochę - i wogóle lubię ilustracje architektoniczne :D mam już prawie gotową stronkę, kompy i dwóch kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Zbadaj rynek, kto ma zapotrzebowanie na wizualizacje. Popytaj innych. Freelancerów na przykład. Nie będę się jednoznacznie wypowiadał w tej kwestii i nic nie mam zamiaru sugerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Duna, kurcze, w pol roku od posmiewiska forum do fachowego biznesmena, w takim tempie skonczysz conajmiej jako prezydent :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Mirach - podsumowanie roku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 marcjan, pokaz portfolio, bedzie dobre - to bedziemy mogli pogadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Ci najlepsi których znam nie mają stron i nigdzie się nie ogłaszają a roboty mają w bród. Wniosek: jesteś bardzo dobry i działasz jakiś czas w branży to masz co robić. Jesteś kiepski albo nie masz znajomości to musisz nadrabiać zasypywaniem pracowni architektonicznych i developerów swoimi ofertami. Ogólnie to znajomości dużo dają, i nie chodzi tu o tzw plecy rodziny czy kumpli z bloku tylko o obracanie się w kręgach tej branży, pokazywanie swoich prac itp. Z czasem ludzie cię zaczynają kojarzyć, znają twojego skilla i jak wpada robota to mogą cię polecić. powodzenia p.s. Mirach: dobre, mocne ale prawdziwe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 Dokładnie, z czasem portfolio przestaje się liczyć. Grunt to dobrze robić swoją robotę, a ludzie będą o Tobie wiedzieć, będą polecać i kasa sama przyjdzie. Ja swojego portfolio nie aktualizuje od prawie 2 lat... a bo i po co, skoro ręce i tak pełne roboty :-) Ale kiedyś to zrobię, dla satysfakcji i pokazania dorobku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Najlepszą metodą wydaje się być zasypywanie forum max3d.pl pracami, które sprawią że każdy zapamięta twój nick, a jeszcze lepiej nazwisko i miejsce zamieszkania. Najgorszą wydaje się być płacz i użalanie się nad samym sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 cholera, to może ja się dołącze do pytania... Co zrobić, żeby być bogatym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 cholera, to może ja się dołącze do pytania... Co zrobić, żeby być bogatym? odpowiedź jest jedna: znaleźć bogatą żonę, tudzież męża. Jak kto woli :P A tak wracając do tematu. Tooo lukratywne zlecenia (czytaj zleceniodawcy) to najczęściej znajdują ciebie :). Czyli w skrócie. Wyrobisz sobie nazwisko, zaczną się pojawiać większe zlecenia. Pozdr. Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 cholera, to może ja się dołącze do pytania... Co zrobić, żeby być bogatym? pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować ... albo zrobić przekręt. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 @marcjan: Ja mam jeszcze taką uwagę że to nieładnie zakłądać nowe konto żeby zadać jedno pytanie. Później na forum są tysiące martwych kont. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 marcjan, pokaz portfolio, bedzie dobre - to bedziemy mogli pogadac moje starsze portfolio: marcin3d.com wkrótce będzie nowa stronka i bardziej aktualne prace moje i kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 no widzisz i od razu inna rozmowa :D co prawda ciezko jest cokolwiek tam zauwazyc bo obrazki maluskie, ale teraz kolejny etap rozmowy o lukratywnych zleceniach: na czym pracujesz, jak to jest legalne i jakie formy wspolpracy preferujesz? jezeli uzywasz kradzionego maxa i vraya to chwilowo mozesz zapomniec o lukratywnych zleceniach :/ niestety, wieksze projekty sa objete klauzula legalnosci i zdarzaja sie nawet audyty oprogramowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Dlaczego na części prac jest copyright przez jakąś spółkę? Polecałbym przerobienie strony na zwykły html i wrzucenie obrazków w dużej rozdziałce. Server też nie zadziwia szybkością. Jedną pracę pamiętam z WIPa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 no widzisz i od razu inna rozmowa :D co prawda ciezko jest cokolwiek tam zauwazyc bo obrazki maluskie, ale teraz kolejny etap rozmowy o lukratywnych zleceniach: na czym pracujesz, jak to jest legalne i jakie formy wspolpracy preferujesz? jezeli uzywasz kradzionego maxa i vraya to chwilowo mozesz zapomniec o lukratywnych zleceniach :/ niestety, wieksze projekty sa objete klauzula legalnosci i zdarzaja sie nawet audyty oprogramowania mam legalnego maxa vray i ps - pracujemy z kolegami w wynajętym malutkim nieklimatyzowanym pokoiku w biurowcu z czasów tow. Gierka;) do tej pory pracowałem w pracowni architektonicznej w której formą współpracy była poprostu rozmowa przy biurku - stąd mój post, zaczynam przygodę z własnym studio i chciałem poznać wasze opinie o tym dosyć specyficznym rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 Dlaczego na części prac jest copyright przez jakąś spółkę? Polecałbym przerobienie strony na zwykły html i wrzucenie obrazków w dużej rozdziałce. Server też nie zadziwia szybkością. Jedną pracę pamiętam z WIPa. copyright jest z firmy w której pracowałem - na dniach będzie stronka z wyższą rozdzielczością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 jak zrobisz porzadnie te stronke to mysle ze od razu znajda sie chetni, troche zanecisz na roznych forach i powinno pojsc do przodu, no chyba ze chcesz odstraszac klienta to mozesz zrobic taka stronke jak moja i masz swiety spokoj :P ja sie zywie z prywatnych kontaktow ale jesli ty takowych nie masz to musisz z czegos wystartowac a porzadne portfolio ci to na pewno ulatwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BizU Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 no widzisz i od razu inna rozmowa :D co prawda ciezko jest cokolwiek tam zauwazyc bo obrazki maluskie... http://marcin3d.com/img/ ps: fajne akwarele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować pracować ... albo zrobić przekręt. :) gdyby była to prawda niewolnicy byliby milionerami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 gdyby była to prawda niewolnicy byliby milionerami. Prosty wniosek: niewolnicy nie radzą sobie z przekrętami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Może nie na temat ale milionerzy to po prostu ludzie którzy nic nie dają za darmo, a jak ktoś daje to podjeżdżają ciężarówką. OP, myślę, że nie chciał zostać milionerem, tylko robić coś ciekawego i ważnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 (edytowane) Duna, kurcze, w pol roku od posmiewiska forum do fachowego biznesmena, w takim tempie skonczysz conajmiej jako prezydent :) mirach, rządzisz.. =.= A tak na serio, zauważ, nie miałem zamiaru kombinować za wiele bo mało się znam na rzeczy - dlatego napisałem wyraźnie autorowi wątku - że nie mam jednoznacznego stanowiska w sprawie i nie mam zamiaru nic sugerować. Proste, jasne i zwięzłe. Nie zawracaj już mi więcej tyłka :p marcjan: Przepraszam za dobijanie. Pokazałeś swojego skilla, więc czyste ukłony dla Pana :) Edytowane 23 Lipiec 2010 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 Dunuś - no problemos ;) co do zdobywania rzeczonych zleceń zdecydowaliśmy na początek ... ulotki i zobaczymy jak to chyci ;) - znalazłem tanią drukarnie u naszych zachodnich sąsiadów onlineprinters.com i postaram się Was w miarę na bierząco informować jak się sytuacja rozwija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 29 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2010 dzisiaj przyszły foldery - śmiało mogę polecić tę drukarnie - mogłem tylko troche grubszy papier wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 11 Październik 2010 Autor Share Napisano 11 Październik 2010 jeśli jeszcze kogoś ten temat interesuje to powiem, że ulotki ... nie sią odpowiedzia na problem ;) - potwierdzone empirycznie nowe portfolio na http://www.reaktor48.com zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Październik 2010 Share Napisano 11 Październik 2010 bo ulotki nie są kanałem przekazu jakiego spodziewa się Twój odbiorca. To nie pizza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 11 Październik 2010 Share Napisano 11 Październik 2010 Ulotki nie, ewentualnie ładnie zrobiony folder osobiście wręczony przy rozmowie z szefem pracowni/developerem. Albo płyta cd ładnie wydana (nie kopia na płytce z marketu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjan Napisano 11 Październik 2010 Autor Share Napisano 11 Październik 2010 Albo płyta cd ładnie wydana (nie kopia na płytce z marketu) tak też sprubuję - zobaczymy jak ta metoda zadziała ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszw1982 Napisano 12 Październik 2010 Share Napisano 12 Październik 2010 tak też sprubuję - zobaczymy jak ta metoda zadziała ;) Albo zainwestować w adwords w googlu. Przydatne jęsli nie masz jeszcze dobrze wypozycjonowanego porfolio w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi