HummFred Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 (edytowane) Witam W tym dziale jeszcze się nie prezentowałem. Otóż niedawno pod wpływem impulsu rozpocząłem pracę nad modelem low poly. Jako że jednocześnie biorę udział w mini bitwie samochodowej, wybór padł na FSO Poloneza Coupe. Nie jest to model stworzony do gry czy jakieś prezentacji. Generalnie chciałem sprawdzić czy jeszcze potrafię takie proste modele robić (już od dawna nie siedzę w temacie gier). Model: polys: 5422 textures: 5000x5000 (karoseria), 2048x2048 (kola) Soft: Maya, Mental Ray, Photoshop Poniżej rendery :) Niedługo dożucę siateczki, texturki oraz dodatkowe ujęcia:) Update: Edytowane 27 Październik 2010 przez HummFred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podstavsky Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Haha! Świetne HummFred :) Najbardziej urzekła mnie wersja brązowa - taki kolor retro pasuje do poczciwego Poldolota! I do tego ten tuning - bez żadnego wieśniactwa. Czuć ten sport :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creator Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 witam kolegę z pracy :) modelik pełen wyczes, ale mapy obłędnej wielkości jak na gameart, 2048 na koła to szaleństwo :P na cały samochód bym dał 2048. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 5000x5000?? jaki soft to obsluguje, a moze inaczej, w jaki sposob chcesz taka texe do dds'a przekonwertowac?? samochodzik swietny, miejscami za kanciaty imho ale:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Na gamearcie nie znam się za bardzo, ale podoba mi się sam model jaki i bodykit :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HummFred Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 Texturka jest duża, ponieważ model nie idzie do żadnej gry. Jak napisałem został stworzony aby utrzymać skill'a :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 tak ale silniki nie obsluguja 5000 na 5000, silniki real time'owe obsluguja tylko textury o rozmiarze potegi dwojki lub 2:1 potegi np: 2,4,8,16,32,64,128,256,512,1024,2048,4096, wiekszych jeszcze sie niestosuje oraz 2:1 1024x512, albo nawet 2048x256, ale takie cuda zadko sie stosuje i dlatego moje pytanie dlaczego nie w potedze 2? no i jeszcze jedna sprawa to ze silniki najlepiej pracuja z dds'ami a te sie sypia przy nie potegowanych teksach.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ultrakaka Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Texturka jest duża, ponieważ model nie idzie do żadnej gry. Jak napisałem został stworzony aby utrzymać skill'a :) Pewnie dlatego. Skoro nie wrzuca do silnika czy czegokolwiek to równie dobrze mogłoby by być 27363x2722. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruku Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 (edytowane) Pomijając autko które wygląda po prostu fajnie można by spokojnie upchać w 2048 albo w paru mniejszych uzyskując niewiele gorszy efekt. (tu właśnie chodzi o to upchanie tego co się ma jakoś sprytnie :p ). Czemu nie wszystko np na 4096 tylko 5000 i 2048 0o , (albo na paru małych texturach ze względu na tilowanie ) równie dobrze możesz go pociąć beznadziejnie i powiedzieć ..co z tego ? przecież nie idzie do gry. I może byś pokazał textury i samą siatkę :] Taka moja opinia, jeżeli coś robisz na takich texturach a pokazujesz bez siatki render z mental ray to już chyba nie jest do końca gameart XD ps nie odbieraj tego jako jakiś atak tylko uwagę że są pewne standardowe zasady których po prostu nie ma sensu łamać :). Edytowane 26 Październik 2010 przez Kruku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HummFred Napisano 27 Październik 2010 Autor Share Napisano 27 Październik 2010 Chyba Was boli rozmiar tej texturki. Nie widzę problemu co by ja przeskalować np do 4096x4096 albo do jeszcze niższego rozmiaru - w razie gdyby jednak model szedł do jakiejś gry :) Co do siatki i texturek, to co niektórzy nie doczytali tego co napisałem ;) Update w pierwszym poscie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eric_Draven Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 starając sie utrzymać skilla powinieneś też takie rzeczy brać pod uwagę, że to może iść do gry. to jest właśnie kawałek tego skilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ofca Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 chyba, ze przeniesisz temat do finished works, to sie nie poczepiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creator Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 hehehe :D dział zobowiązuje :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Samochodzik bardzo ładny:) Może nieco mocniejszy ambient occlusion by sięprzydał, w sensie delikatnie ciemniejszy, żeby bardziej cieniowanie wyciągnąć. Ale niekoniecznie, taka wersja też jest spoko. Model, pomimo krzywizn, mógłby być nieco lepiej zoptymalizowany. Uv-ka straszna, masa stratnego miejsca, prawa i lewa strona mogłaby być mirrorowana. Napis "polonez" wówczas na dodatkowym planie (jako decal), żeby nie był zmirrorowany. Zauważ, że maska, jak i tylnia klapa w zasadzie też mogłaby być przecięta w połowie i zmirrorowana, chyba, że chciałbyś dodawać jakieś niesymetryczne malowidła na masce, wtedy spoko. Texturka 2048 by wystarczyła w zupełności przy dobrym ulożeniu uv. Pamiętaj, że texturki robimu zawsze jako potęgę dwójki, czyli 16x16, 32x32, 64x64, 128x128... 1024, 2048, 4096 Wynika to z tego, że textura np 2100 ładuje się do pamięci jako 4096, jest automatycznie zaokrąglana w górę, tracisz wówczas na wydajności. Technikalia w modelach do gier to ważna sprawa. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 siatka ma za duzo zle wykorzystanych polikow, mozna bylo troche lepiej to wykonac, ale i tak jest ok, fajny design.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blomd Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Mnie tam się b. podoba ;) Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerebrate Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Modelik wygląda fachowo jednak niezbyt pasuje do gry. 5000x5000 textura na której są czyste połacie koloru jest bez sensu przy jednoczesnym marnowaniu mapowania. moge sie myslić ale na 1 rzut oka powywalał bym dużą część poligonów. np szyba która jest płaska nie potrzebuje tylu cięć. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 to ja w druga stronie powiem, przy tak duzej texturze, za kanciato:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk2 Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Nierównomierna siatka, dużo zbędnie postawionych trisów. Na teksturze też trochę miejsca zmarnowałeś. RS Watanabe - imo kiepski wybór do Kupety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HummFred Napisano 28 Październik 2010 Autor Share Napisano 28 Październik 2010 Zgadam się z Wami jesli chodzi o ufałkę i siatke autka, fakt nie jest najlepiej zoptymalizowana. Na usprawiedliwienie napiszę, że skoro nie był to model bezpośrednio do gry to nie było jakiejś z góry ustalonych ograniczeń. Naturalnie jeśli przyszłoby do konwersji tego modelu do gry to oczywiśćie siatka napewno by się odchudziła (sam widzę gdzie można uciąć troche poly:)). Ufałkę też trzebaby wtedy przerobić - np wg sugestii Levus'a :) Mozliwe, że jeśli znajdę chwilę zastanowię się nad optymalizacją modelu, w taki sposób aby wszyscy byli zadowoleni:) Dziękuję też za pozytywne opinie odnoście "tunignu" autka. Zdaję sobie sprawę, że napewno nie wszystkim przypadł do gustu. Starałem się szukać czegoś ciekawego, a jako że zawsze interesował mnie JDM wybrałem właśnie taką drogę. Nie będę ukrywał, że inspiracją była AE86 i Skyline KPGC10 mk2 - dzięki :) od dawna zastaniawiełem się nad tym jak te kółka się nazywają:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1nS Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Ale bandzior! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_-MADMAN-_ Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Zoptymalizować by można - ale efekt dobry. Poldon pierwsza klasa - nic, tylko zajechać w jakimś lesie XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi