Mikołaj Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów! Zaprezentuje tutaj mój dorobek, który stale będę chciał aktualizować. Pracuję na tablecie Wacom Intuos 4 M. Na początek 2 karykatury zrobione na zamówienie: i parę innych rysunków: To tyle :) Edytowane 8 Luty 2018 przez Mikołaj
Nilfheim Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 bardzo mi się podoba gra kolorów na skórze w tych karykaturach, nie mogę dojść na razie jak dodawać innych kolorów niż cielisty na skóre żeby to wyglądało dobrze a nie jak zabrudzenie
CUKIERASS Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 karykatury jak najbardziej ok! kolejne prace prosim ;) może coś z innej planety niż żelazka/boomboxy ;)
Mikołaj Napisano 28 Sierpień 2011 Autor Napisano 28 Sierpień 2011 Miała być kolejna karykatura ale klient się rozmyślił. Dlatego stworzyłem to, co ostatnio siedziało mi w głowie :) Praca nie jest skończona i niech taką pozostanie.
Mikołaj Napisano 29 Czerwiec 2012 Autor Napisano 29 Czerwiec 2012 mała nowość. http://zapodaj.net/a35cfc063e2a6.jpg.html
Soulinka12 Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 fajne karykaturki :) nietuzinkowe takie :) dawaj coś więcej
Swiezy Napisano 12 Lipiec 2012 Napisano 12 Lipiec 2012 Nie łatwiej zrobić sobie konto i albumy na photobucket.com? Polecam, Pozdrawiam
gutekfiutek Napisano 12 Lipiec 2012 Napisano 12 Lipiec 2012 Na picasie ma się 1 giga za darmochę. I nie kasują po paru latach.
Swiezy Napisano 12 Lipiec 2012 Napisano 12 Lipiec 2012 Hm nie korzystałem, ale na photobucketcie mam konto już wiele lat, nie kasują mi i problemów z capacity nie mam. ;)
Mikołaj Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Napisano 12 Lipiec 2012 dzięki za informacje :) już założyłem sobie konto na photobuckecie. Także następnym razem link pójdzie stamtąd.
Joel Napisano 14 Lipiec 2012 Napisano 14 Lipiec 2012 Bardzo fajne. Ale skoro tak szczegółowo i tak mało przedmiotów, to byś się pokusił może o lekkie zaznaczenie fakturki futerału. Choć domyślam się, że i tak jest gładka. No ale wiesz, zawsze jakaś tam lekka ziarnistość. No ale to takie czepialstwo, żeby powiedzieć coś więcej niż fajne :D. pozdrawiam
Mikołaj Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Z tą fakturką to było tak, że walczyłem, walczyłem i wywalczyłem tyle, co widać powyżej :D. Mógłbym jeszcze posiedzieć ale nie miałem już do tego głowy. Futerał jest ze skóry. Wiem, że tego nie widać ale... następnym razem będzie lepiej
Mikołaj Napisano 27 Maj 2013 Autor Napisano 27 Maj 2013 Trochę aut, martwych natur i innych. Jedne na tablecie inne na papierze.
Mikołaj Napisano 16 Grudzień 2013 Autor Napisano 16 Grudzień 2013 Witam wszystkich ponownie! Nie było mnie tu dość długo, a że ostatnio mam duuuużo wolnego czasu, to zabrałem się za własne projekty. Jedne są lepsze inne gorsze. Opinie bardzo mile widziane tą pracę zacząłem robić już jakiś czas temu. Znalazłem czas, żeby ją nieco poprawić. concept enviro z warsztatów projektowania gier ASP Katowice concept enviro, który jednocześnie może być matte paintem. Około 30 minut pracy Seria portretów. Pierwszy ze zdjęcia, reszta z reala. i concept króla: na koniec obrazek pokazujący to, co zrodziło się w moje głowie przed snem :D i dlaczego nie? Wersja z interfacem: Pozdrawiam
emenems Napisano 17 Grudzień 2013 Napisano 17 Grudzień 2013 Hello!! bardzo fajne pracki tu masz.... te twoje ostatnie portrety bardzo mi się podobają, nie tylko anatomia wygląda ok to jeszcze daje sie dojrzeć jakiś charakter w tych twarzach (choć nie wiem jak z podobieństwem do oryginału.. :P) . Widzę że Ty tez na warsztatach zn gier byłeś, od razu mi się ten envir z wejściem do świątyni skojarzył że już go gdzieś widziałem.... :D szkoda że będziemy musieli czekać na ciąg dalszy warsztatów aż do końca sesji... :-/ widze że interface tez zacząłeś robić... mnie to się już nie chciało... :P pozdro
Mikołaj Napisano 17 Grudzień 2013 Autor Napisano 17 Grudzień 2013 dzięki emenems. Myślę, żeby zrobić cały interface ze wszystkimi elementami. Teraz mam dużo czasu. Wkrótce będzie kolejny upload landscapów, tych 30-minutówek i tych co zajmują dzień lub 2
grass Napisano 17 Grudzień 2013 Napisano 17 Grudzień 2013 wywal czerń z palety kolorów i poćwicz walor
Mikołaj Napisano 18 Grudzień 2013 Autor Napisano 18 Grudzień 2013 grass - faktycznie walor w wielu pracach siedzi. Poćwiczę nad nim i nad czernią. W kolejnych moich pracach powinno być lepiej :)
Mikołaj Napisano 27 Kwiecień 2014 Autor Napisano 27 Kwiecień 2014 Witam wszystkich! Przyszedł czas pokazać kolejne prace i przyjąć krytykę na klatę :) Prezentuję tu zestaw portretów sławnych Polaków wykonany dla firmy Inter-Biznes. W większości całość pracy polegała na nadaniu koloru i szczegółu czarno-białej, rozmytej fotografii albo po prostu próbie połączeniu paru fot w jedną, jak w przypadku Tuwima :) Nie robiłem retouchu na fotografiach. Nie kalkowałem tych zdjęć. Każdy jeden portret był malowany od początku do końca bez zdjęć w tle. Zdjęcia były na innym monitorze. Mam świadomość, że te prace są niespójne stylowo. Niektóre malowało mi się lepiej, w niektórych wystarczyło nadać tylko kolor, a w innych dać cień na inną stronę niż na fotografii. W przypadku Królowej to było tylko ćwiczenie faktury i światła więc nic specjalnego. Of course parę z tych portretów wydaję się być bez szczegółu. Ciągle z tym walczę. Mam nadzieję, że przy kolejnych pracach będzie już lepiej. Krzysztof Kamil Baczyński Julian Tuwim Kardynał Stefan Wyszyński Maria Konopnicka Karol Szymanowski Jan Brzechwa Ignacy Mościcki Królowa Jadwiga Leopold Staff Czesław Miłosz jak powstawał Tuwim i to tyle. Dzięki za wszystkie uwagi i komentarze! :)
Mikołaj Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 I dodaję szybkie wrażeniowe portrety jakie udało mi się zrobić w między czasie. Celem było oddać jak najwięcej w jak najkrótszym czasie. 15 minut na każdy.
Mikołaj Napisano 9 Styczeń 2015 Autor Napisano 9 Styczeń 2015 Witam wszystkich w nowym roku! :) Nie było mnie tutaj parę miesięcy. Chciałem dodać parę moich prac z 2014 robionych w czasie wolnym: I prace z tego roku. Postanowiłem sobie, że będę codziennie malował jedną pracke przynajmniej przez pierwszy miesiąc. W tym tygodniu padło na zwierzaki, a od przyszłego chcę poćwiczyć pejzaż. Póki co daje rade :) Z góry dzięki za wszelkie uwagi
Ania Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 Pysk krowy wygląda jak pysk psa, dzika świnia też nie do końca podobna. Kura ma dziwną grzywę. Reszta ok, najlepiej wychodzą twarze.
Mikołaj Napisano 10 Styczeń 2015 Autor Napisano 10 Styczeń 2015 Ania - dzięki, bardziej się przyłożę do ukazania podobieństwa.
Mikołaj Napisano 14 Styczeń 2015 Autor Napisano 14 Styczeń 2015 Kolejna dawka ilustracji i kontynuuję naukę mayki. Takie proste szkice pejzaży z górami. Mam wrażenie, że w ostatnim to niebo powinno świecić tym pomarańczowo-różowym bo na razie jest z deka zgaszone.
GrzegorzPrzybys Napisano 22 Styczeń 2015 Napisano 22 Styczeń 2015 Sądząc po barwach i natężeniu światła większość z tych ostatnich studiów było robionych na podstawie zdjęć HDR. Które nie mają nic wspólnego z naturalnym postrzeganiem świata przez ludzkie oko. Tak jak przy studiowaniu portretów czy anatomii ważne jest dobieranie sobie odpowiednich zdjęć, najlepiej takich które nie mają rozproszonego światła które sprawia że o wiele ciężej jest dostrzec bryłę w przestrzeni tak w przypadku studiów krajobrazu ważne jest, przynajmniej na początek, znalezienie sobie zdjęć, robionych przy naturalnym dziennym świetle, bez żadnych filtrów, nakładania na siebie prześwietlonych i niedoświetlonych warstw i manipulacji kolorem. Idealnym wyjściem jest malowanie z natury. Parę takich plenerów jest w stanie dać o wiele więcej niż dziesiątki przemalowywań zdjęć. A dodatkowo otwiera oczy i uwrażliwia na wiele rzeczy których się już nie da wyciągnąć z fotografii. Ale rozumiem że póki zimno to nikomu się nie chce wyściubiać nosa ;) PZdr
Mikołaj Napisano 22 Styczeń 2015 Autor Napisano 22 Styczeń 2015 GrzegorzPrzybys - ja specjalnie używałem mocniejszych kolorów, chciałem lekko przekłamać naturę tu i ówdzie. Wydawało mi się, że dzięki temu będzie lepszy efekt ale widocznie odbiór jest inny. Dzięki za opinie! :)
Mikołaj Napisano 29 Czerwiec 2015 Autor Napisano 29 Czerwiec 2015 Witam wszystkich po przerwie! :) Trochę się ostatnio podziało. Miałem mało czasu na rysunek. Ale od maja stopniowo nadrabiam zaległości Postanowiłem poćwiczyć trochę anatomię bo wciąż z nią słabo: szkice twarzy: i studia shadingu twarzy: Mam problem z pokazaniem głębi. Wszelkie wskazówki i uwagi bardzo mile widziane. Dziękuję za każdy feedback! :)
Mikołaj Napisano 29 Czerwiec 2015 Autor Napisano 29 Czerwiec 2015 i coś co bardzo lubię, czyli szkicownik:
Mikołaj Napisano 13 Sierpień 2015 Autor Napisano 13 Sierpień 2015 I jeszcze trochę rysowanych postaci ode mnie. Następne będą już z walorem o kolorem :) Jak zawsze wszelkie uwagi mile widziane :)
Mikołaj Napisano 7 Listopad 2015 Autor Napisano 7 Listopad 2015 Ostatnio zrobiłem takie studium portretu ze zdjęcia. I studiuję światło Możecie mi podać jakiś ciekawy tutorial do renderingu twarzy albo po prostu skóry? Chętnie bym taki obejrzał. Z góry dzięki :)
BartLight Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 hej, ładne rysunki, ciekawi mnie pedzelek jaki uzyłeś w tym ostatnim gdzie jest tył i przód obok siebie. Podzieliłbyś sie :)? A jeśli chodzi o rendering skóry i portrety to polecam Charlie Bowtar poszukać tutków , jej portrety są super.
Mikołaj Napisano 7 Listopad 2015 Autor Napisano 7 Listopad 2015 BartLight - O które miejsce dokładnie Ci chodzi? Masz na myśli tą fakturę płótna? A co do Charlie Bowtar, to znalazłem ciekawy film na yt, dzięki :)
Mikołaj Napisano 25 Styczeń 2016 Autor Napisano 25 Styczeń 2016 Ostatnio byłem chory więc chwyciłem za szkicownik. Podrzucam też parę prac, które robiłem po godzinach dla siebie. Teraz przymierzam się do jakiejś większej pracy z postacią w roli głównej i zastanawiam się czy nie pomóc sobie zbrushem. Nie wiem czy więcej się nauczę robiąc bazę w 3d i później malując na renderze czy od początku walczyć z materią w 2D :) I szkice robione for fun:
MazdaR92 Napisano 25 Styczeń 2016 Napisano 25 Styczeń 2016 Fajne masz te portrety .Miłosz najbardziej przypadł mi do gustu .Z Zbrushem może być ciężko jak pierwszy raz się go odpali .Dla mnie pierwsze uruchomienie było straszne .Obecnie tez nie jest lepiej hahaha Powodzenia z tym Zbrushem- według mnie to dobry pomysł
Mikołaj Napisano 3 Maj 2016 Autor Napisano 3 Maj 2016 Szkicownik się kończy, czas wrzucić to i owo ze środka :) Myślę nad nowym z nową gramaturą papieru. Jaką polecacie? :)
Mikołaj Napisano 14 Maj 2016 Autor Napisano 14 Maj 2016 Nowy szkicownik, to i nowe szkice. Biorę się za anatomię, bo kuleje u mnie strasznie. Wszelkie uwagi mile widziane :)
Mikołaj Napisano 30 Maj 2016 Autor Napisano 30 Maj 2016 Ok, trochę się nazbierało tych szkiców. Wrzucam kolejne:
SlawomirWolicki Napisano 9 Czerwiec 2016 Napisano 9 Czerwiec 2016 Osobiście wolę mniej grubą kreche ale ogólnie rysuny bardzo fajne.
Mikołaj Napisano 31 Lipiec 2016 Autor Napisano 31 Lipiec 2016 Szału nie ma. Rysunki i malunki tabletowe ze zdjęć jako studium światła, waloru, anatomii, barwy. Może za kilka dni pokuszę się o coś z wyobraźni. Krytyka i uwagi mile widziane :) Źródła inpiracji podaję na blogu: http://mikolajrysuje.blog.pl/
blazejbobek Napisano 31 Lipiec 2016 Napisano 31 Lipiec 2016 Malunki tabletowe bardzo spoko :) Zwłaszcza p. Nawałka! :)
Mikołaj Napisano 12 Październik 2016 Autor Napisano 12 Październik 2016 Nowe rysunki. Wszelkie uwagi mile widziane :)
STRZYG Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Miło popatrzeć na tradycyjną technikę. Bardzo ładna kreska + przyjemny gest.
Mikołaj Napisano 13 Październik 2016 Autor Napisano 13 Październik 2016 STRZYG - dziękuję za miłe słowa :)
Mikołaj Napisano 27 Październik 2016 Autor Napisano 27 Październik 2016 Tak przeczesuję internet i co ciekawsze rysuję. Są to przypadkowe osoby. Jedyne czym się kierowałem, to światłocień, mimika, gesty, upozowanie. Wszelkie uwagi jak zwykle mile widziane. I tak, wiem, proporcje tu i tam nie są takie jak być powinny. Pracuję nad tym :) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi