leszek_lenia Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 (edytowane) helloł nudzi mi sie troche w to niedzielne popoludnie wiec wpadl mi pomysl zalozenia teczki .dawno tu nic nie wrzucalem (speedy przeniesione :() to se troche popostuje a zatem : jakies rady czy wskazowki co robic inaczej a czego nie robic itp bardzo mile widziane. pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]88135[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]88370[/ATTACH] Edytowane 2 Grudzień 2012 przez leszek_lenia
ICE Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 Te dwa pierwsze obrazki, laptop? Jest na nich wyblakła naleciałość. "szybkie" malunki robisz niezłe, ale Leszku och Leszku, czy świat grafiki ujży kiedyś coś mniej poszarpanego? Ot zwykła ludzka ciekawość. Odnosnie rad, sprooboj troche zaglebic sie w tajniki koloru, nie musi to byc zaraz jakas martwa, a np coś takiego: Przejzalem tez bloga, i zauwazylem wiele odpuszczen zwlaszcza w kwestii dloni, z tematem trzbea walczyc, sam mam zamiar wrocic niebawem do zakuwania, przez ten rok wiele z glowy wywietrzało...
leszek_lenia Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Napisano 7 Sierpień 2011 o dzieki ice a te pierwsze to nie z laptopa ;) efekt przegiecia z exposure? taka opcja w shopie.
polka dot Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 dobrze ejst, świetnie czuć skalę na pierwszym
Nilfheim Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 oj świetne speedy, niezły charakter a ta praca którą wrzuciłeś ICE to twoja?
leszek_lenia Napisano 8 Sierpień 2011 Autor Napisano 8 Sierpień 2011 dzienkuje jol polka dot czemu na ircu juz sie nei zjawiasz? :) coraz mniej nas tam. taka speedowa z dzis
comander_barnik Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 dajcie mu amfy to może znajdzie siły :) wiem doskonale jak to jest siedzieć w samych speedach, fajne uczucie ale nierozwija na dłuższą mete
noiprox Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 @commander_barnik - nom, budzisz się po 5 latach i okazuje się, że w ogóle się nie rozwinąłeś
leszek_lenia Napisano 9 Sierpień 2011 Autor Napisano 9 Sierpień 2011 (edytowane) nopirox wystarczy spojrzec na Twoje rzeczy..to wszystkiego sie odechciewa..jak widze to az mi zimny dreszcz przez plecy przechodzi. a tak poza tym ssij Edytowane 9 Sierpień 2011 przez leszek_lenia
comander_barnik Napisano 9 Sierpień 2011 Napisano 9 Sierpień 2011 Lol Lenia nie spinaj się tak, prawda może z tym obudzić się po 5 latach to trochę zbyt dosadnie Noiprox powiedział ale każdy, kto czasem wpada do twojej teki wolałby zobaczyć jak wykańczasz prace. No bo prawda - speedami nigdzie nie dojdziesz :)
leszek_lenia Napisano 9 Sierpień 2011 Autor Napisano 9 Sierpień 2011 nie spinam sie tylko noiprox szuka zaczepki.to jego problem ;) a speedy lubie.gdybym chcial wykanczac itd.to bym to robil.ale wole sobie machac luzne obrazki bo mi sie takie cos podoba ;) i nie jest to dla mnie istotne czy daleko z tym zajde czy nie. serio :] po prostu daje mi to niezla zabawe.i radosc z tworzenia. tyle od emnie ;)
noiprox Napisano 9 Sierpień 2011 Napisano 9 Sierpień 2011 (edytowane) Spoko leszek, nie wiem jaki masz problem że wszędzie szukasz zaczepki. Nie mówiłem nic o tobie, właściwie opierałem się na swoich doświadczeniach, bo sam spędziłem za dużo czasu na speedach. No ale niektórzy rysują dla rozwoju, inni dla relaksu - to osobisty wybór każdego z nas No ale na dniach zaktualizuję teczkę, od ponad roku chyba nic nie wrzucałem więc mam nadzieję że jeśli na nią zajrzysz to znowu "odechce ci się wszystkiego i przejdzie cię zimny dreszcz" ;) Edytowane 9 Sierpień 2011 przez noiprox
polka dot Napisano 9 Sierpień 2011 Napisano 9 Sierpień 2011 leszek, bo http://www.trzeci.eu/irc nie działa:( jak nauczę się obsługiwać klienta to wpadnę 1
leszek_lenia Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 noiprox ja nie depcze na twoim trawniku trawy :) dzisiejszy eksperyment z uzyciem fot (nie lubie tego ale sprobowalem) efekt:
Paweł Kaczmarczyk Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Próbowałeś może ekspertmentować z pędzlem? Teraz wszędzie masz podobny stopień ostrości krawędzi (właśnie przez pędzel). Rzeczy na pierwszym planie można wyciagnąc wyostrzając a tła nie odpuszczać tak bardzo a jedynie użyć bardziej miękkich pędzli. Kolorki też nie budują przestrzeni, w tle masz bardziej soczyste niż na pierwszym planie (np te zielenie, błękity) spróbuj bardziej różnicować. No i generalnie przydało by się więcej myślenia podczas mazania. Zacytuję starego dobrego tutka: Problem: Zła ekonomia pociągnięć pędzla albo próba artystycznych pociągnięć pędzla w stylu 'och, patrzcie, jestem taki spontaniczny' Rozwiązanie: Każde pociągnięcie powinno wnosić coś w całość. Niektórzy mają nadzieję, że ujdą im na sucho przypadkowe pociągnięcia pędzlem. Przypadkowe pociągnięcia tworzą przypadkowe detale. Przypadkowe detale rozpraszają widza od faktycznych detali obrazu albo rysunku. Wiem, że wydaje się jakby niektórzy artyści malowali doskonałe sceny z użyciem tylko kilku szybkich, dobrze umieszczonych pociągnięć pędzlem, ale myślę, że robili także dużo oczyszczania (cleaning up) i optymalizacji (optimising). Przejdź przez cały obraz fragment po fragmencie i usuń/wyrównaj (flatten) pociągnięcia, które nic nie wnoszą. Upewnij się, że motyw otrzymuje uwagę (gets the focus) a nie jakieś pseudoartystyczne maźnięcia. Znaczące kształty i obiekty zawsze są najistotniejsze i wiele starannych pociągnięć pędzlem musi zostać usuniętych, aby całość obrazu mogła zagrać. 1
leszek_lenia Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 florian to nie jest tak ze ja nie wiem tych rzeczy o ktorych napisales.to sa podstawy w zasadzie ;) problem u mnie polega na tym ze nie chce mi sie tego robic. bo to dlugo sie schodzi..ale stopniowo postaram sie to jakos zmieniac...i faktycznie wiecej myslec przy stawianiu kresek ;) na swoja obrone powiem ze malczewski uzywal czerni i jaskrawych kolorow daleko w tle..i wcale nie psulo to odbiooru ;) aha ladne masz dlonie w blogu dorzucam dwa:
olaf Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Jezeli musisz wiecej myslec przy stawianiu kresek o absolutnych podstawach, to znaczy ze jeszcze ich nie opanowałeś. Swoja drogą jest masa rzeczy ktorych sie nie nauczysz malując tak, a latka lecą i wiele podstaw będziesz miał nie ruszonych. Jedyne co wtedy pozostaje to mieć "swój styl".
leszek_lenia Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 oj tam ola-f jest tez duzo innych rzeczy ktorych mozna sie nauczyc.a kto wie .moze jednak cos z tego ciekawego kiedys wyjdzie ;) eh fakt czas biegnie nieublaganie...
Paweł Kaczmarczyk Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 No nie wątpię, że swój styl ma i chwała mu za to, ale grunt to żeby się rozwijać, bo nie wierzę w to, że czyimś marzeniem jest stać w miejscu i powielać przez lata te same błędy. Przywołany Malczewski używał jaskrawych kolorów, ale robił to o tyle konsekwentnie, że nakładał je na wszystkei plany, a przestrzeń często różnicował prostą zasadą ciepłe zimne - u niego akurat róże na przodzie a zielenie z tyłu. Ta ostatnia panienka fajna, miękki pedzel na udzie robi swoje, ale przyczepię się tym razem do rimlighta szczególnie na twarzy, jest zbyt przytłumiony i za gruby - ewidetnie nie chciało Ci się zmniejszyć grubości pędza, to tylko jedno, dwa kliknięcia a efekt byłby inny. Wydaje mi się, że takie detale decydują o efekcie końcowym i warto zacząć o to dbać.
ICE Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 I na kazdym z tych obrazkow znowu totalnie odpusciles dlonie. Comfort zone man is terrible stuff, me tellin ya.
Farvus Napisano 14 Sierpień 2011 Napisano 14 Sierpień 2011 Speedpainty są rozwijające ale głównie jeśli chodzi o kompozycje i kolorystykę. Dodatkowo jak masz już ich sporą kolekcje to nie musisz się martwić nad brakiem pomysłów. Możesz wziąć sobie co ciekawsze i na ich bazie stworzyć coś bardziej zaawansowanego. Niezbyt nadają się do rozwijania postaci bo te wymagają sporo uwagi i choćby minimalnego przywiązania do szczegółów. Trochę lepiej sprawdzają się przy prostych widoczkach gdzie nie ma się tyle do czynienia z formą a więcej jest zabawy z dużymi plamami i kształtami.
leszek_lenia Napisano 14 Sierpień 2011 Autor Napisano 14 Sierpień 2011 Farvus dobrze prawi. trzeba mu polac! :) i glowy...lipa ale dorzuce.do zestawu.. w ogole nie mam pojecia jak sie powinno dobry portret malowac.
polka dot Napisano 19 Sierpień 2011 Napisano 19 Sierpień 2011 (edytowane) wydmy z #25.. wrzucisz link do większej rozdziałki? edit: ale lipa. Edytowane 19 Sierpień 2011 przez polka dot
leszek_lenia Napisano 19 Sierpień 2011 Autor Napisano 19 Sierpień 2011 polka dot chetnie.ale niestety nie posiadam juz..musialem wywalic .. sicksicksick :)
leszek_lenia Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Napisano 26 Sierpień 2011 (edytowane) jol dorzuce se trzy nowe : jakies uwagi bardzo mile widziane. Edytowane 26 Sierpień 2011 przez leszek_lenia
ICE Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 jol jakies uwagi bardzo mile widziane. I znowu dlonie to nic wiecej jak kilka plamek, para pa pa pa i'm lovin it? Wytrwaly jestem, wiesz o tym :P
rice Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 hej, bardzo podoba mi się w twoich pracach ostre światło w połączeniu z głęboką czernią. Jest bardzo realistyczne. Cała reszta to w zasadzie dodatek który wudaje mi się że zasługuje na lepsze traktowanie. Nie wiem jak długo jesteś na forum, ale skoro pytasz o rady to domyślam się ze nie jesteś jakoś mega doświadczony. Troche dziwi mnie że na tak wczesnym etapie wymyślasz sobie "swój styl", no ale co ja tam wiem ;P Pani z dwoma mieczami i naramami z czaszki jest naj.
leszek_lenia Napisano 14 Wrzesień 2012 Autor Napisano 14 Wrzesień 2012 hej hoo troche malunkow swiezszych ode mnie. co by wydobyc teczke z otchłani. !hopla :
Lucek Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 Bagna i krajobrazy naprawdę fajnie dają radę. Za to inne już nie takie fajne. W mechanicznych powinieneś zdefiniować płaszczyzny przede wszystkim, bo to one grają w takich obrazkach. Postaci także mocno płaskie.
karola-j Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 Pejzaże i szkice na papierze miodzio. Chwycił mnie za serce również wojownik z ptakiem na ramieniu. Reszta prac jest trochę słabsza, ale w każdej doszukuję się dobrych fragmentów.
leszek_lenia Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Napisano 16 Wrzesień 2012 lucjan dobrze ze chociaz landskepy sie podobaja nad postaciami pracuje karola-j dzieki.pozniej rzuce okiem do twej teczki.widzialem ze zombiak jakis jest tam.lubie zombiaki(niebawem walking dead takie speedy weekendowe: moze w przyszly weekend podmaluje sie to dalej.poki co brak czasu aha twarz w tej drugiej wklejona po czesci
ICE Napisano 16 Wrzesień 2012 Napisano 16 Wrzesień 2012 Te same kadry, te same sztywne jak drewno pozy, te same anatomiczne bledy, te same twarze ( A ludzie czpeiali sie Telki! ha! :p ) i mega podobne mechy. Leszku cos ty do cholery robil przez ostanie poltora roku? :P P.S Envira to zdecydowanie twoja mocna strona, gdybys tylko w koncu pociagnal to dalej, to mial bys sporo fanych landshaftow.
Lucek Napisano 16 Wrzesień 2012 Napisano 16 Wrzesień 2012 Ja także powtarzam zarzuty. Wygląda jakbyś tracił cierpliwość i kończył prace hybcikiem. W obu pracach to samo - ładne przestrzenne ramię i beznadziejnie płaski tułów postaci. P.S. Łukasz a nie Lucjan;)
leszek_lenia Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Napisano 16 Wrzesień 2012 ICE gdzie ty widzisz takie same twarze?:P prze poltora roku pracowalem i nadal pracuje ;)jedynie w weekendy mam czas na cokolwiek.i to tez tylko w niedziele ;) Łukasz masz racje bede musial popaczec jakies malunki u innych.rozegrac jakos reszte ciala.co by nabralo bryly.
leszek_lenia Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Napisano 21 Wrzesień 2012 dorzucam takie dwa .,to pierwsze jeszcze troche podmaluje.
kamesanin Napisano 21 Wrzesień 2012 Napisano 21 Wrzesień 2012 fiu fiu krajobrazy są zaje....:) a z 2 ostatnich..... diaboł:D podpicuj bo naprawdę fajna scenka
leszek_lenia Napisano 23 Wrzesień 2012 Autor Napisano 23 Wrzesień 2012 kamesanin thx poki co zombiak niedzielny
ICE Napisano 23 Wrzesień 2012 Napisano 23 Wrzesień 2012 No Panie Leszek, cos drgnelo! Jestem ciekaw jak sie rozwinie sytuacja . :}
Miłosz3ds Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 Ładna głębia ostrości Ci wyjdzie jak dopracujesz detal na części twarzy, na pomniejszonej wersji obrazka widać już ładną ostrość na włosach. Ogólnie bryła Ci się trochę pogubiła, oczy + nos są z jednego ułożenia twarzy (w tym jej prawe oko do zrobienia, bo chyba tylko zaznaczyłeś?) spod nosa musisz trochę jej tego mięska zabrać - bardziej tą część jakby pokazujesz frontalnie. Z kolei broda jest prawie że z profilu. Ciśnij dalej! :)
olaf Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 nie wiem czy przydatne bedzie mowienie o rzeczach o ktorych nie mam sam pojecia ale wyglada jakbys w ogole nie ogarnial bryly tylko nauczyl sie kilku trickow jak ja wyeksponowac w niektorych miejscach. w zasadzie kazda praca wyglada jak mural i nie ma zadnej przestrzeni.
leszek_lenia Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Milosz3ds dzieki za wizyte ola-f no wlasnie szkoda ze nie mozesz cos podpowiedziec odnosnie uzyskiwania bryly..ale kazda uwaga jest dla mnie bardzo istotna. kolejny malun zatem
polka dot Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 cześć leszke, super dłonie rysowane w poście #34
leszek_lenia Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 czesc polka dot, dzieki moze niebawem wrzuce jeszcze jakies tradycyjne.bo mam troche ;)kwestia zdjec zrobienia.
Rekomendowane odpowiedzi