Napisano 25 Marzec 201213 l Witam wszystkich serdecznie . Ostatnio miałem okazje zacząć dosyć ciekawy projekt ,mianowicie prototypy nienieckich pojazdów z okresu drugiej wojny . Na pierwszy ogień poszedł projekt superciężkiego czołgu Maus . Materiały do budowy w większości dostarczał klient , ale posiłkowałem się również zbiorami Pana Artura Kozłowskiego z Gdynii oraz modelami redukcyjnymi wypożyczonymi od zaprzyjaźnionych sklepów modelarskich. Projekt zakładał dosyć dużą dowolność tym bardziej więc sprawił mi ,i nadal sprawia dużo przyjemności . A więc zaczynamy.[ATTACH=CONFIG]86962[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87094[/ATTACH] Edytowane 22 Wrzesień 201212 l przez Pixel-Factory
Napisano 25 Marzec 201213 l Autor Po wstępnym modelowaniu i unwrapingu czas na dorobienie do ogniw troche detali
Napisano 25 Marzec 201213 l Nie wiem jakiego masz kompa ale przy tej ilości polygonów wróże komp nie podoła. Na razie mało by oceniać. Pracuj dalej bo temat fajny :) pozdro
Napisano 25 Marzec 201213 l Autor i jeszcze klika rzeczy które dłubałem przez weekend pomiędzy pracami ogrodowymi i porządkami przedświątecznymi :D
Napisano 25 Marzec 201213 l Muszę przyznać że wygląda to ładnie i do przedstawienia pojedynczych elementów pewnie się nada :) ,ale jeśli te ogniwka pomnożyć przez ich ilość w całej gąsce to życzę powodzenia z wydolnością kompa .
Napisano 27 Marzec 201213 l Autor w końcu przysiadłem to textur ,poniżej kilak pierwszych renderów testowych
Napisano 27 Marzec 201213 l Miło popatrzeć na tempo jak i poziom odwzorowania. Wiele można podpatrzyć. Jak robisz te wszystkie podniszczenie - używasz maxowego object painta czy to jakiś zewnętrzny soft? Życzę, by po ukończeniu również dostał "fronta" a mając w pamięci poprzednie prace raczej tak będzie... :)
Napisano 27 Marzec 201213 l Niesamowite Stary :D Kawał dobrej roboty. Jak malowałeś ogniwa ? zmapowałeś je , zrobiłeś kilka wersji text... czy to proceduralny brud ? Pozdrawiam.
Napisano 27 Marzec 201213 l Autor a dziękować , dziękować :D ogniwa to zwykły polymodeling . potem unwraping pod maxem , sculping w Sculptris, i na koniec textury w Photoshopie i tak ogniw jet 8 wariantów żeby uniknąć powtarzalności . brud to tez textury ( 12 wariantów w trzech warstwach ( najpierw piach i kurz, potem zaschnięte kawałki błota i na koniec małe plamki czegoś ciemniejszego ) , wymieniam , maskuje żeby się nie powtarzały)
Napisano 27 Marzec 201213 l hejka, bardzo dobry detal:D tylko teksturki bym badziej powycierał, to są gąsienice - ruchome elementy które ciagle maja kontakt z podłożem.
Napisano 27 Marzec 201213 l Autor hey, jest dokładnie tak jak napisałeś , mam na osobnej warstwie wymaskowane ostrogi na gąsienicy i podciągnięty w tych miejscach reflect i hilight glosness tyle ze przy mapce hdri której używam widać to pod dziwnymi kątami . jak podciągnę w górę warstwę i zmienię HDRI będzie to doskonale widoczne. no i brawa za spostrzegawczość :D
Napisano 27 Marzec 201213 l Teksturki niezłe ale mi trochę brak speculara. Na przetarciach powinien być widoczny ale jakoś ja go nie widzę.
Napisano 27 Marzec 201213 l Autor pozmieniałem hdry i dodałem brakującą warstwe , tera wyglada to tak: Blade -- chyba o to co chodziło
Napisano 30 Marzec 201212 l Autor ten tydzień upłynął pod znakiem "wanna kadłuba i przyległości .od poniedziałku unwraping i sculping.
Napisano 31 Marzec 201212 l Miodzio. Te detale, to - rozumiem - wypalasz do normali, bo inaczej to ja tego nie widzę... right?
Napisano 31 Marzec 201212 l Idzie pięknie, ale ponieważ idziesz w bardzo duży detal to przyczepię się jednej rzeczy, a mianowicie spoiny łączące boki i przednią oraz tylną blachę wanny kadłuba są wklęsłe?? Na poparcie tego że tak nie jest podsyłam linki: http://www.plastikowe.pl/galerie/porsche-typ-205-maus http://www.mark-1-tank.co.uk/kubinka.html Zrobiłem w maksie na szybko jak to mniej więcej wyglądało: rysunek A: klasyczna spoina rysunek B: spoina splanowana stosowana m.in w czołgach niemieckich na łączeniach blach po to aby poza względami estetycznymi powierzchnia pancerza była bardziej gładka. rysunek C: blachy bez spoiny rysunek D: rozsunięte blachy bez spoiny Tego nie jestem pewien ale wydaje mi się to dość logiczne a mianowicie to, że spoiny były jednostronne. Logiczne wytłumaczenie to to że w razie trafienia w pancerz nic nie odpryskiwało do środka i nie raniło członków załogi. Inny ciekawy fakt raczej nie potrzebny w tym modelu ale warto wiedzieć to to że niemcy stosowali śruby klinowe które w razie trafienia blokowały się w pancerzu nie wbijając się do środka pojazdu :) A tutaj link o spoinach(trzeba zjechać do połowy strony): http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/rys/uproszczenia.htm Pozdrawiam i powodzenia bo zapowiada się epicki model :)
Napisano 31 Marzec 201212 l Autor JacekCichy jest po czesci tak jak piszesz i pokazujesz.pamietaj ze zarówno model dragona i to co stoi w kubince to mix pierwszego prototypu i wieży drugiego prototypu.ja natomiast na zamowienie robie drugi prototyp który został wysadzony na poligonowej stacji kolejowej.bazuje głównie na materiałach dostarczonych przez klienta z prywatnych kolekcji plus dokumentacji klienta.jezeli dostane zgode to umieszcze tu porownanie detali. pierwszy prototyp był spawany standardowo .drugi i późniejsze dodatkowo były spawane indukcyjnie i utwardzane jako całosc . w przypadku mausa było tak( tak mowi mi klient i tylko to mam) ze z powody grubosci elementów było tak" krawedzie przeznaczone pod spoiny były obrabiane maszynowo i spłycane , nastepnie spawane , te oczka na spawach są po przyłożeniu elektrod i spawaniu indykcyjnym w tych miejscach powstały oczka roztopionego metalu,nie wiadomo mi kiedy kadłób był utwardzany ,prawdopodobnie po zakończeniu spawania indukcyjnego" i to by było na tyle w temacie . jeżeli faktycznie bedzie inaczej niż robie to wynicuje spawy na zewnątrz i tyle:)
Napisano 31 Marzec 201212 l Trochę się rozpędziłem, oczywiście masz rację w miejscu "oczek" były małe wgłębienia :) zwracam honor :D
Napisano 1 Kwiecień 201212 l Autor wcale się nie rozpędziłeś , dziękuje za zainteresowanie tematem :)
Napisano 5 Kwiecień 201212 l Autor update z wnętrzem a racze przedziałem kierowcy i radio-operatora. ze względu na raczej skąpą ilość informacji na temat wnętrza są to raczej moje przypuszczenia jak to wyglądało .
Napisano 5 Kwiecień 201212 l pixel: tak z ciekawości zapytam - ile masz poly na obecnym etapie modelu?
Napisano 7 Kwiecień 201212 l Autor i kolejny postęp prac robionych w chwilach wolnych pomiędzy innymi rzeczami. dziś udało się zamknąć kadłub od góry wiec od poniedziałku ostatni etap modelowania czyli wieża . jak termin pozwoli to dojdzie jeszcze trochę wnętrza.
Napisano 7 Kwiecień 201212 l No nie mozna sie napatrzec na ten model, szkoda ze czołg taki nieudany troche:P
Napisano 7 Kwiecień 201212 l Autor A czy ja wiem czy taki nieudany , zagłębiam się coraz bardziej w dokumentacje techniczną i muszę przyznać że Niemce jedne sporo innowacji upchali do środka ( może nawet za dużo tej nowatorskiej technologi tam było) napęd elektryczno- spalinowy , silnik daimler-benz właściwie żywcem wzięty z messerschmitta , generator Skody , działo 75mm pomocnicze do wstrzeliwania się w cel . naprawdę dużo ciekawych rzeczy było w nim upakowane.
Napisano 8 Kwiecień 201212 l Mógłbyś pokazać siate ? Bo mnie zawsze zastanawia czy przy takich kanciastych kształtach używacie ms ? Swoją drogą model wypas ;]
Napisano 8 Kwiecień 201212 l Pixel no pokaz siate bo tez ciekawy jestem :) tez teraz mecze tanka prototyp :) NEUBAUFAHRZEUG ale jeszcze trochę zanim wrzucę na forum. Super ci idzie!
Napisano 8 Kwiecień 201212 l Zawsze byłem pełen podziwu dla niemieckiej myśli technicznej, ale to co widzę tylko pokazuje, że my, Polacy tez potrafimy lol. zajefajna pracka...
Napisano 9 Kwiecień 201212 l Świetnie idzie. Po prostu super. Za tym idzie też równie ostro ilość poly. Ale pytam sie - dzie 5 gwiazdek - czyżby wątek za słaby i nie zasługuje ?