PLS Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 Założeniem było wykonanie popiersi kilku stworów fantasy. Na pierwszy ogień poszedł troll. Praktycznie całość miała być wykonana w ZB, ale ostatecznie zdecydowałem się wyrenderować w maxie z jakimś tłem. Przy okazji chciałem pobawić się nowszymi zbrushowymi ficzerami, które wcześniej trochę zaniedbałem;] Poniżej screeny z ZBrusha: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 mistrzostwo swiata!!! moglbys napisac troche o etapach powstawania pracy? kurcze przydaloby sie tez w wiekszej rozdzielczosci to od razu ustawilbym sobie na tapete po prostu przekozacki troll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illusion Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 Wygląda niesamowicie. Zawsze jak oglądam takie prace, zastanawiam się czy nie śnią się swoim Twórcom po nocach.. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 Fajny, ma zeby jak moja fretka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 super gicior :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chasdiel Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 Gdyby nie to, ze wyglada jak wilkołak lub strzyga z wiedźminopodobnych klimatów to świetny troll!:) No ale to już kwestia indywidualnego wyobrażenia postaci. Zdolności rzeźbiarskie masz na naprawdę wysokim poziomie. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLS Napisano 14 Maj 2012 Autor Share Napisano 14 Maj 2012 Dzięki, fajnie że się Wam podoba:] tr3buh W sumie etapy powstawania tej pracy są standardowe;) Początkowo ogólna baza z maxa wrzucona do ZB. Nie nabazgrałem sobie wcześniej żadnego konceptu, leciałem z głowy więc w pierwszych etapach robiłem ogólne zarysy i rzeźbiłem zęby, oczy, itp. Dopiero jak nabrało to ogólnie wyglądu po którym mogłem stwierdzić, że chcę iść w tym kierunku zabrałem się za usuwanie niektórych wyrzeźbionych elementów (np. zęby) i wstawianie jako oddzielne subtoole. Teksturowałem trochę w photoshopie (głównie sama baza tekstury) i w ZB (świetnie sprawdza się bazgranie po modelu wraz z włączonym rzeźbieniem - przy detalach). Wcześniej do teksturowania używałem głównie PS, teraz chciałem pobawić się znacznie więcej w ZB (i dzięki temu mocniej przekonałem się, że jest to bardzo dobre i wygodne rozwiązanie;) Do ułożenia delikatnej pozy użyłem transpose a do futra fibremesh. Fibremesh przerzuciłem z ZB do maxa i tam całość wyrenderowałem. illusion Moje własne stwory raczej mi się nie śnią, ale różne inne czasem tak;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selena Napisano 14 Maj 2012 Share Napisano 14 Maj 2012 fajnie Ci to wyszło:) szczególnie gęba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative Napisano 20 Maj 2012 Share Napisano 20 Maj 2012 szczęka opada :) z nosa trochę przypomina mi orka z LotR-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arthus Napisano 20 Maj 2012 Share Napisano 20 Maj 2012 Super :) jaki czas pracy? Ale z nazwą to mi się zdaje że bardziej by Ogr pasował niż Troll. Ogr Grendel a patrz na trolle http://pl.wikipedia.org/wiki/Troll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 20 Maj 2012 Share Napisano 20 Maj 2012 Chętnie zobaczył bym go w jakimś filmie ...no oczywiście gdybyś dorobił resztę ciała ale popiersie na zasłużone 5***** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 20 Maj 2012 Share Napisano 20 Maj 2012 Świetny troll, prawda trochę wilkołakowaty. Gęba bardzo fajna, postarałeś się. Ciekaw jestem następnych popiersi. ;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 20 Maj 2012 Share Napisano 20 Maj 2012 moc jest!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 21 Maj 2012 Share Napisano 21 Maj 2012 fajny model i render ale troszkę dziwnie go przedstawiles, IMO niepotrzebnie mu obciałes koncowki rogów, cały kadr jakos dziwnie leży (w sensie kompozycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J|L Napisano 21 Maj 2012 Share Napisano 21 Maj 2012 woah.... co jak co ale takiego pana nie chciał bym spotkać.... ekstra model i pracka pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
safian Napisano 21 Maj 2012 Share Napisano 21 Maj 2012 Kurcze, genialne, aż trudno uwierzyć, że z banii leciałeś. Zgadzam się z jednym z przedmówców - szkoda, że rogi uciąłeś w scence :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach13 Napisano 21 Maj 2012 Share Napisano 21 Maj 2012 Niesamowite, ale detale skóry chyba trochę się rozmazały w porównaniu ze screenami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QbisieQ Napisano 21 Maj 2012 Share Napisano 21 Maj 2012 Oczywiście bardzo ładnie wyrzeźbiony model, chociaż też mam znacznie inne wyobrażenie trolla. Prawdę mówiąc moje pierwsze skojarzenia to (gdyby nie te uszy...) : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Necro Napisano 22 Maj 2012 Share Napisano 22 Maj 2012 Wszystkim nie da się dogodzić. Co innego modelować jeża, a co innego modelować smoka. Mi się troll jak najbardziej podoba, choć moim zdaniem mógłby być bardziej JAK TEN :P (innymi słowy nie mam nic do zarzucenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLS Napisano 23 Maj 2012 Autor Share Napisano 23 Maj 2012 Dzięki za opinie;] Jedni uznają to za trolla, inni za ogra czy wilkołaka:) Każdy ma po części rację bo każdy wyobraża sobie na swój sposób różne stwory. Tak naprawdę nie ma jednego określonego wizerunku - czy to troll, goblin, ogr, wilkołak, ork - różne źródła prezentują różne interpretacje. To co zawsze kojarzyło mi się z trollem to duża paskudna postać, po części porośnięta sierścią, mieszkająca w jaskiniach czy innych podziemnych norach (ewentualnie górach). Skojarzenie z wilkołakiem zapewne najbardziej powoduje nos - gdyby go zmienić to całość nabrałaby zupełnie innego wyglądu;] Ogry wg mnie są jeszcze większe i bardziej masywne - miałem zamiar robić takiego w następnej kolejności, ale to dopiero jak czas pozwoli;] Dzięki raz jeszcze za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi