Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu byłam tutaj "zewnętrzną" bywalczynią, obserwując jedynie.Marzena się nazywam, Nereida z pseudonimu bo długaśne rude włosię posiadam:) Nadeszła ta chwila gdy się przełamałam i wrzucam parę swoich speedów i konceptów, ale nie chciałabym się ograniczać tylko do digital paintingu, wiec pojawią się też malarstwa. Będę wdzięczna za krytykę, rady, nakierowania. Biczujcie więc!;)

Banshee

Bansheenaforum_zps50b299cf.jpg

Teacock

teacocknaforum_zpsa6782a4e.jpg

Aryśtokrata

ary15B0tokratanaforum_zpsaf457137.jpg

Olej, mały format(ok 30x40)

potoknaforum_zps3cafc16e.jpg

Potok z wyobraźni, akryl(pierwsza praca tą techniką)

potokfnsnaforum_zps25860cec.jpg

Philaris-bóstwo z autorskiego systemu RPG, szalona piromantka

Philarisnaforum_zps21512c68.jpg

Własny koncept na sekcję kapłanek które dostępują najwyższego stopnia duchowieństwa dopiero po okaleczeniu się(rytualne blizny od ust po czym wyłupienie oczu)kap1420ankanaforum_zps6e2d56e1.jpg

olej, plener w Lanckoronie

irysynaforum_zpse2a1f502.jpg[ATTACH=CONFIG]91168[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]91169[/ATTACH]

Edytowane przez Nereida
upload prac

• Odpowiedzi 28
  • Wyświetleń 7,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Oraz najnowsza - tapeta, dla twórców gry Scamper , Star Socks team

Scamper_zps344d76d2.jpg

Edytowane przez Nereida

Napisano

to co mi się już tutaj podoba to różnorodność. są jakby różne style kresek. i nawet mimo że wodnica i banshee są jakby podobne to jednak 2 zupełnie inne prace. i bardzo fajna kreska u zwierząt. to do czego ja jako amator moglabym sie przyczepic (podkreslam ze sie nie znam specjalnie ;p) to philaris, wg mnie jest tam coś nie tak z kolorystyką, ale nie potrafie konkretnie wskazać co jest źle w tych kolorach. ale to już pewnie stara praca i nie robisz już takich bledow (jesli jest tam jakikolwiek blad kolorystyczny) ;p bo tapeta już jest mega.

pozdro i czekam na kolejne prace bo mi sie tu podoba :D

Napisano

Kocham rude :D 2 portrecik pań z białymi włosami mi się podobają i martwa naturka. Ciekawie to się zapowiada pozostaje czekać na więcej i Witamy :D

Napisano

Hej ciekawe rzeczy. Malarstwo świetne, digitale odstają na minus. Konstruktywnej krytyki nie oferuję bo nie maluję, ale obserwuję;)

Napisano
  • Autor

Viollethien: właśnie do tej kreski najbardziej przyczepiają się moi nauczyciele;) mówią że nic się przez nią nie nauczę. A w moim odczuciu daje dobry efekt.Co do koloru Philaris - mi coś nie pasuje ciągle w nogach, światło na nich i cienie, ale nie chcę wracać póki co do tej pracy bo obrąbiłam ją na prawo i lewo i zwyczajnie mam jej dosyć;)

Lucek: Fakt, w malarstwie czuję się jak ryba w wodzie, a digitaluje zaledwie od lipca:)

Napisano
  • Autor

Sesja studencka daje w kość, będąc inspiracją do odłamu druidów o skłonnosciach niszczycielskich ^^

Chcę jeszczę dopieścić i wyostrzyć naszyjnik, twarz i włosy, ale! opinia zewnętrzna mile widziana!:)

jestemhrocznedruid1190_zpsff341b3d.jpg

Napisano

dobre! ale zgadzam się z Tobą, przyda się wyostrzyć parę rzeczy i dodać detali i będzie bardzo spoczko. a na jakiej uczelni jesteś?

Napisano
  • Autor

Viollethien: na Polibudzie Gliwickiej :)

Oby teraz egzaminy były łaskawsze, bo chciałabym przysiąść nad pf pod karcianki

Napisano
  • Autor

Stwierdziłam że poprzedni druid jest zbyt mało agresywny i taki mało meski z twarzy, więc ciut zmieniłam koncepcję.

Druid z tułowiem centaura, pióra bażancie, jelenie rogi, w dłoni berdysz(przyszłościowo) i kompozycja pionowa. Po bokach planuje zrobić jeszcze dwie postacie tak aby po złozeniu był tryptyk. Na pasie ma runę teiwaz w niektórych miejscach.

z1420ydruid_zps86b6da4b.jpg

Napisano

twarz dużo lepsza, ale coś ten pas nie siedzi w perspektywie... poza tym lewa ręka jest za krótka. Może posiedź nad anatomią całości i wkomponuj go w tło, a potem przejdź do detalu? Sama do tej pory dłubałam postać do dekoltu a potem zastanawiałam się co dalej i było ciut za późno na większe zmiany, więc popracuj nad nim całościowo a na dobre mu to wyjdzie :)

Napisano

No dokładnie, zaniedbane jest oświetlenie, zresztą masz to w prawie wszystkich pracach.

Jak oświetlasz obiekt to ty idziesz w kierunku bieli/czerni, usuwając sobie w ten sposób saturację.

Na twarzy np. to jest problematyczne z tego powodu że zmarszczki mimiczne, zagłębienia itp zwykle są cieplejsze - z tego powodu że żeby dotrzeć do zagłebienia w skórze światło odbija się od skóry po drodze przejmując ciepły kolor.

dodatkowo w grę wchodzą naczynia krwionośne itp (spójrz na grubsze linie papilarne na ręku).

Ze światłem u ciebie jest jeszcze taki problem że ono nie koloruje obiektów - używasz prawie wyłącznie koloru lokalnego.

Nie używasz koloru ambientu, pokolorowanego światła odbitego.

Twoje biele nie mają koloru - to widoczne jest w pejzażach.

Dodatkowo skaczesz od razu na jasny kolor/biel nie zostawiając sobie miejsca na jakieś refleksy punktowe czy bliki.

Over, zrobiony ciutkę za mocno, po to żeby pokazać o co mi chodzi.

O2dsYOt.jpg

Dodałem na twarzy i włosach światło z tego ognika - co to za jasne źródło światła którego nie widać na innych obiektach?

Na twarzy i włosach dodałem światło w kolorze ambientu - ten kolor i ta pomarancz całkiem ładnie się zgrywają, aż się prosiło o jakieś większe ich zmiksowanie.

Jak masz jakies niezbyt nasycone obiekty - one naprawdę łatwo przejmują kolor światła/ambientu.

Dodatkowo - jeśli chcesz mieć "magiczny" efekt - to różnobarwne oświetlenie jest kluczowe do tego.

Dzięki temu masz po pierwsze mniej płaską, bardziej podrzeźbioną twarz, po drugie masz interesujące przejście kolorystyczne na twarzy.

Wokół ognika zwiększyłem kontrast - i pierdzielnąłem czystą biel w sam środek.

Skoro to jest silne źródło światła - czemu dłonie były takie szare (między palcami jak wyzej wspomniałem powinno byc cieplej). Ponadto przybliż sobie dłoń do żarówki - i zobacz jak światło przechodzi przez skórę. Więc ociepliłem dłonie.

Oczy były bezbarwne - pewnie malowalaś jakąś wytapetowaną modelkę - staraj się tego unikać, jakoś martwo takie rysuny wyglądają.

Dodałem trochę czerwieni na powiekach i w kącikach oczu.

Acha i jeszcze ta broda i jej ostra krawędź - to jest powierzchnia która "odwraca się" od kamery - i od strony szyi nic jej nie oświetla.

Czyli sama granica brody od dołu jednak powinna być ciemniejsza - i nie taka ostra.

Ogólnie fajny rysunek, ale kiepskie wykorzystanie kolorów.

Sprawdzaj jaki masz zakres waloru - w twojej pracy masz sporo miejsca do czerni.

Możesz zrobić czarną warstwę i dać ją na color blending mode - Feng Zhu tak robi. Włączasz warstwę i patrzysz jak tam walorowo pracka wygląda.

Edytowane przez gutekfiutek

Napisano
  • Autor

gutekfiutek: Dziękuję za overa, zmiażdżyłeś mnie;P

Dziękuję że zwróciłeś mi uwagę na światło. Zaniedbałam to bardzo, bo szkryfiłam szkryfiłam i to było już takie "oh, ah!" że zostawiłam jak jest. Z palcami-racja, głupia jestem, o takich prozaicznych rzeczach człowiek zapomina - - ' . Postaram się to poprawić w najbliższym czasie i wrzucić poprawkę stosujac się do komentarza.

Jeszcze raz dzięki :)

Napisano

gutekfiutek dobrze prawi! Polać! Fajnie, że ktoś od czasu do czasu zrobi taką obszerną poprawkę, wszyscy na tym korzystają :)

Napisano
  • Autor

Kopa czasu minęła, w międzyczasie serwis Della wyczyścił mi dysk i ogólnie nie ogarniam, ale parę pracek w przód kopnęłam i siedzieć nad nimi będę w najbliższym czasie grubo i intensywnie:)

Tutaj praca dla Wydawnictwa Dobre Historie jako fanart ich Tequili

TequilaMarzenaPiwowar_zpsfb110edf.jpg

Concept postaci dla gry Scamper, Ernest

Ernestt1420oszare_zps8b61a8c8.jpg

Oraz moja Miraan - postać z autorskiego systemu RPG mojego fiance WIP

miraan_zps9908100f.jpg

Napisano

O, Tequila :) Pamiętam, jeden z pierwszych bardziej dopracowanych fanartów. To, czego mi w niej brakuje - jak i w większości Twoich prac - to czasem kilka "ostrzejszych" pociągnięć brushem. Wszystkie ilustracje są według mnie za bardzo rozmyte, wszystkie światła i cienie padają miękko. Przydałaby się tutaj większa różnorodność w pociągnięciach pędzla. Oprócz tego mogłabyś trochę bardziej różnicować tekstury - widzę, że próbujesz się już z tym bawić, ale to jeszcze za mało.

Na razie najbardziej podoba mi się Miraan :) ciekawy concept, bardzo ładne dłonie. Trochę coś tylko z twarzą nie gra - część jest jakby widziana od dołu, a część od przodu.

Napisano
  • Autor

Popracuję nad ostrością, fakt to duży defekt. Choć przyznaję się bez bicia że zwyczajnie boje się zbyt dużo "maziać" rożnymi pędzlami. Taka asekurantka ze mnie;)

Miraan ma szerszy kadr, ale jak pisała póki co to WIP i jeszcze dłubanina przede mną. Popracuje nad twarzą, zmienię trochę oświetlenie bo im dłużej na nią patrzę bo też mi coś z tym nie leży.

Napisano
  • Autor

Masa czasu minęła od ostatniego posta ^^ wrzucam więc to, co było w międzyczasie. Chwała, że już koniec studiów.. Będę mogła dać się ponieść ^^

soul_summoner_by_6nereida6-d6r204h_zps48482404.jpg

forest_ranger_by_6nereida6-d6ojgbc_zps0b7ebf82.jpg

dziwkizpaskiemmniejszedigart_zpsd356d191.jpg

SpinningEnergy_zpsaacce64e.jpg

1420otrzycamniejsze_zpse1ed0b10.jpg

zakapturzona12-0521200px_zps4f91e014.jpg

Napisano
  • Autor

Studia studia i..po studiach:) Choć nie było łatwo i padło trochę szalonych i niekoniecznie łatwych decyzji, to wyszłam na tym najlepiej jak tylko mogłam. W efekcie postawiłam wszystko na freelance, od września pracuję na pełnych obrotach i.. kocham to:D Jakiś wewnętrzny masochizm wyniesiony z Glwiickiej Polibudy chyba się we mnie obudził:) Wrzucam parę efektów owego masochizmu:

25z71cj.jpg

1y644h.jpg

28mfct2.jpg

8xvwar.jpg

1zlero2.jpg

4vk4ro.jpg

No to wracam do pracy!:)

Pozdrawiam!

Napisano

Widać duży postęp w stosunku do poprzednich prac, bardzo przyjemnie się je ogląda. Szczególnie podoba mi się Śmierć, która wydaje się mówić "można na słówko?", i ekspresja na twarzy tego nieszczęśnika ;p

Napisano
  • Autor

Dokładnie:D Szkieletor mówi :"Hey, Buddy...wanna buy some drugs?:D"

Napisano

Widać ogromny potencjał w wyczuciu koloru i światła. Pani na tle drzewa świetnie pokazuję że potrafisz fajnie wrzucić do digitalu rozedrganie koloru i to drzewo naprawdę mieni się dziesiątkami subtelnie różnych barw. Pani z koniem i ptakiem pokazuję, że umiesz dać sobie na luz i malować lekko i swobodnie i tą pracę zaliczyłbym do najlepszych z tego zestawu.

Z rzeczy które moim zdaniem odstają to wciaż jeszcze małe braki w zrozumieniu budowania formy światłem i design. Na Twoim miejscu poświęciłbym trochę czasu na szkicowanie sobie różnych rzeczy jak zbroje, stroje, broń, czy inne rekwizyty z referencji , a potem wymyślanie i rysowanie własnych wersji etc. Bo póki co wiele tego typu rzeczy u Ciebie jest generyczna.

Pzdr!

Napisano
  • Autor

GrzegorzPrzybys dziękuję, to ciągle poszukiwanie własnego stylu ale też nieziemska przyjemność zwłaszcza kiedy spotykam klienta który wymaga i trzeba przysiąść fałdów:)

Napisano
  • Autor

Dziękuję Telthona!!!:* Ty zapoczątkowałaś mojego kopa w digital paintingu i byłaś moją pierwszą muzą,więc Twoje zdanie zawsze pcha mnie do przodu:)

Wrzucam trochę szkicy digitalowych i starszych pracek

futg68.jpg

33om6wg.jpg

118izy8.jpg

wojownik(pierwsza męska postać ever)

2l8uiav.jpg

gnom szwagier

257ewlz.jpg