Napisano 21 Luty 201312 l ....gadanie i słuchanie to tylko wstęp... to zabawy zwanej realizacją siebie.... słuchał by ktoś godzinnego wywiadu z kimś kto się nie zrealizował i to na wysokim poziomie.... słowa nie oparte o materialny fundament własnej realizacji przy ostrej walce z wieloma kompromisami... to tylko papuzie smędzenie......:))))
Napisano 21 Luty 201312 l Ludzie, załóżcie sobie jakiś wątek w Off Topic i tam wylewajcie swoje żale i nabijajcie sobie odsłony. Żeby coś tu na max3d ostatnio przeczytać na temat w komentarzach, to się trzeba przedzierać przez filozoficzne wywody o wszystkim i o niczym. Ile można?
Napisano 21 Luty 201312 l Sorry ale nie da sie tego słuchać. Jedyną pasją, którą można wysłyszeć u szanownego gościa programu, jest mamona. Może kwestia intelektualnego zadłużenia u prowadzącego, który niezdrowo się poci gdy pyta o finanse. Lepiej posłuchać muzyki:)
Napisano 21 Luty 201312 l Jesli robisz projekty tego kalibru co PI to trudno uniknac rozmowy o kasie. Jak chcesz rozmawiac tylko i wylacznie o sztuce i szczegolach technicznych to musisz zwrocic sie ku pasjonatom i hobbystom. Produkcje komercyjne maja w sposob naturalny watek pieniedzy przypisany do siebie. Nie osiagniesz niczego wielkiego w tym biznesie bez kasy - chocbys pekl. Jesli bedziesz chcial zrobic cos co na prawde dobrze wyglada to mozesz mi powiedziec jak to wyrenderujesz nie majac pieniazkow na sprzet/renderfarme? Zeby robic cos duzego potrzebna jest kasa, zeby dostac kase potrzebni sa sponsorzy/klienci, zeby zdobyc klientow trzeba sie do nich nagiac troche, naginajac sie do klientow tworzymy rozpoznawalna marke i przyciagamy wieksza ilosc klientow, zarabiamy "mamone" zeby pozniej miec za co zrobic na prawde dobry, prywatny, artystyczny, humanistyczny, sprytny i wybitny projekt. A druga droga to dlubac w domowym zaciszu na jednym procku swoje rzeczy i nigdy nie miec szansy na spelnienie swoich marzen, chyba ze koncza sie one na miesiacznym czekaniu na 2 sekundy sreniego renderu. Zawsze mozna z duma glosic ze to wlasnie zawsze bylo naszym celem - wtedy uspokajamy samych siebie i jest wszystko git. Kazdy ma prawo wyboru swojej drogi - Baggins osiagnal wiecej niz przecietniak i moze to uproszczenie ale zdaje mi sie ze polska (slowianska? :O) mentalnosc kaze spogladac na czlowieka sukcesu z gory i go krytykowac, a jeszcze jak wspomni o kasie (ktorej my nie mamy) to juz skandal. Nigdy tego u nas nie kumalem i nie kumam - tej fascynacji biedota i brzydota, tego przyklaskiwania kazdemu co to 40 lat przerobil (im ciezej i glupiej tym lepiej) i w zasadzie niczego nie osiagnal. Tego uwielbienia miernoty i sredniactwa wynoszonego na pomniki jakby osiagniecie sukcesu bylo czyms wstydliwym. Zamiast spogladac na lepszych i wysoko mierzyc wieczne narzekanie, wieczna zawisc, wieczna mentalnosc niewolnika ktory czuje sie dumny z tego, ze jest niewolnikiem. Szczesliwy, ze nie musi miec aspiracji, ze moze odbebniac swoja rutyne bez odpowiedzialnosci, nie bedac ocenianym przez nikogo bo niknie w masie podobnych mu szarakow. Bezpiecznie ukryty w pocie czola zarabia minimum na przezycie i krytykuje (w grupie, zeby mozna zniknac w tlumie podobnych jemu, nic nie znaczacych statystycznych) wszystkich ktorzy maja wiecej. Albo wiedza wiecej. Albo umieja wiecej. A niech Baggins zarabia na cholerny kontener dolarow, zlota i diamentow! Niech oplywa w dostatki. Niech bedzie opbrzydliwie wrecz bogaty, zeby nawet pieniadze rozrzucane z floty prywatnych helikopterow i palone w platynowym, wysadzanym szmaragdami kominku nie czynily mu zadnej roznicy. Bo mnie to i tak niczego nie zmieni a moze zrobi fajny film czy chocby trailer do ktorego z przyjemnoscia wroce w przeciwienstwie do jednostrzalowych, wypoconych i wymaczonych artyzmach sredniakow, ktorych zywot jest liczony w dniach a ogladalnosc - jesli bardzo dobrze idzie - zamyka sie w kilku tysiacach. PS Jak sie komus nie podoba, ze za dlugi post to niech nie czyta :P :D
Napisano 21 Luty 201312 l ...cały post o mamonie i miernotach.... a gdzie Ty w tym wszystkim masz swoje miejsce... naokoło toczy się gra, a Ty jak ten kibic nic nie robiąc mówisz innym..... jak by to było, jak Ty to widzisz... i jak to należy zrobić.... a co podpiera Twoje tezy.... brak własnego cienia.....:))))))))))
Napisano 21 Luty 201312 l Nezumi: no jakoś Baggins chyba nie zrobił swoich wszystkich istotnych tytułów mając niewiadomo jaki szmal..., jak powstawała katedra? ile procków i renderfarm? I tu sypie się Twój długi i pogardliwy wywód. Jak te argumenty odnośnie pieniędzy będą miały poparcie w faktach to uwieżę, poki co widzę reklamy... głównie. Nie przepadam, przełączam zazwyczaj, ale niektórzy sporo zapłacą za marnowanie Twojego cennego czasu.
Napisano 21 Luty 201312 l @dziadek3D - Nie stawiam swojej miernosci wyzej sukcesu innych, rozumiesz? @WWWoj - mowilem raczej w kontekscie superprodukcji, Katedry pelnometrazowej, projektu abmbitnego i marzycielskiego, niekomercyjnego na krtory jednak potrzeba by bylo kasy. Ale nawet ta "mala" Katedra wymagala pomocy. Powstala dzieki uporowi jednego czlowieka ale jak juz przyszlo do renderu to skorzystano z pomocy Digital Filmlab. Jej produkcja zajela trzy lata. Gdyby Baggins mial druzynke ktora moglby pokierowac i kase to moglby skonczyc wczesniej. A co z tego za pozytek? Ano taki, ze tworca majac takie wsparcie moze nam opowiedziec wiecej historii zamiast meczyc jedna przez lata. Edytowane 21 Luty 201312 l przez Nezumi
Napisano 21 Luty 201312 l Baggins sorki za ten syf w wątku ;), nie bierz tego do siebie. Ja poprostu uważam, że jesteś stworzony do robienia filmów (czego dowiodłeś), a nie pracy w agencji reklamowej, jakaby to zaszczytna profesja nie była. Ja się nad nikogo nie wywyższam, sam robię gry na codzień i pewnie tak zostanie, ale chcę, żeby Baggins robił filmy, nie trailery czy reklamy. Jeżeli to kogoś boli albo kogoś tym obrażam to przepraszam ;)
Napisano 21 Luty 201312 l No ja sie tu z WWWojem zgodze ale ZA CO maja te filmy powstawac? W tym chyba wyraza sie ta humanistyczna utopia, w takim nirealnym chciejstwie ;) Bo jak juz do tego przychodzi to ja chce pelnometrazowego Wiedzmina w 3D. A co!
Napisano 22 Luty 201312 l moja mierność...@Nezumi... jest grubo ponad Twoim sukcesem... co widać słychać i czuć.... więc nie mów do mnie "rozumiesz" z wyżyn Twojego niespełnienia.... bo to więcej niż abstrakcja i utopia... razem wzięte....:))))))))))))))))) .. a Bagginsa przyjmiemy do Grupy HUC... na honorowego (już czas na honoris causy)... każda grupa musi mieć chorągiew do zamachania... jego życiorys zwłaszcza na początku spełnia założenia.....:)))) Edytowane 22 Luty 201312 l przez dziadek3D
Napisano 22 Luty 201312 l Baggins, bardzo dobry wywiad, przyćmiłeś zdecydowanie dość drętwych prowadzących i poniekąd uratowałeś ten podcast (rzeczywiście, bez sensu jest ta terminologia - podcast); zwyczajna, nie-celebycka rozmowa inteligentnego, normalnego faceta, któremu niewątpliwy sukces o dziwo nie uderzył do głowy. Tak trzymaj, no i zgadzam się z Twoją filozofią - coś artystycznego może być wytchnieniem od często tandetnej komercji, ale i nawet ta tandetna komercja może pozwolić odpocząć od ambitnych tematów (nie samym Bergmanem człowiek żyje).
Napisano 22 Luty 201312 l to chyba było "nie samym chlebem żyje człowiek" ;) swoją drogą ciekawe jest dlaczego szacunek działa u ludzi tylko wstecz, czegoś czego się nie ma, człowiek nie boi się stracić, więc ja to zmieniam i szanuje Was za to co dopiero zrobicie ;) czas leci
Napisano 22 Luty 201312 l w 110% zgadzam się z @mookie.... prowadzącym gdzieś wyciekła cała masa kultury... bo mieli spody problem z operowaniem językiem w którym prowadzili "podcasta"....:)))... na do wywiadu jeszcze nie dorośli....!!!!
Napisano 22 Luty 201312 l dziadku3D - dokładnie, może sam jestem starej daty, choć pewnie nie tak starej jak Ty, ale takie dukanie i popkulturowa nowomowa mnie drażni, szczególnie jak się ma "Kulturę" na afiszach.
Napisano 22 Luty 201312 l Kiedyś, trzeba było coś zrobić, żeby zostać KIMŚ. Dzisiaj trzeba najpierw zostać kimś aby móc coś zrobić. Taki świat. Jest jedna zasada niezmienna. Od biadolenia o stanie świata jeszcze nikomu nie przybyło ;)
Napisano 22 Luty 201312 l Tak czy siak to ludzie stoją za rozwojem, stabilizacją, wynalazkami, dobrobytem ekonomicznym oraz sukcesami filmów, które nas poruszają i motywują, a nie pieniądze..! Jak bardzo by tego nie przyje*ali bannerami, markami wskaźnikami i kursami Pozdr Edit: Swoją drogą jest pewna metoda na brak pieniędzy, outsorsing! Teraz cały świat tak robi... Duże genialne studia ze stanów robią masę rzeczy po taniości w Tajlandii Indiach itp. łącznie ze scenariuszami (tam się oczywiście samo robi wystarczy zapłacić jakieś grosze). Oglądałem ostatnio dokument o outsorsingu. Taki sam specjalista jak u nas jest tam dziesięciokrotnie lub więcej razy tańszy. U nas z resztą też się robi dla bogatszych ;) coś o tym wiemy. Więc ile właściwie jesteśmy warci przeliczając nas na pieniądze? A może gdzieś znajdzie się tańszy Baggins? ;D Edytowane 22 Luty 201312 l przez WWWoj
Napisano 24 Luty 201312 l co tam panowie ? dyskusja juz ucichła? tak sobie czytam i czytam i stwierdzam ze to Wasze towarzystwo humanistyczne ssie bo postępuje wbrew zasadom humanizmu, ot choćby cyt. " humanizm jest spotkaniem różnic kulturowych. Humanizm szanuje(tu chciałbym zwrócić uwagę na słowo "szanuje"), przekłada i ocenia warianty potrzeb wiary i pragnień poznawczych, które są uniwersalne we wszystkich cywilizacjach." dziadek3d nie szanuje innych wiec nie moze byc Waszym prezesem, chociaz jak życie pokazuje to niekoniecznie ;) bardziej pasuje do Was nazwa "TOW" niz "HUC" ("TOW" czyli "Towarzystwo Wzajemnej Adoracji" przyp.autora) p.s. a jeszcze takie pytanie na koniec - czy jeżeli ktoś Wam poda jakies logiczne argumenty to nastąpi kiedys TEN moment ze przyznacie mu racje ??? - czy z góry juz zakładacie ze "moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza" ? bo jak na razie to widze ze reagujecie dosyć nerwowo i agresywnie ... jak na humanistów ;)
Napisano 24 Luty 201312 l humanizm, a zwłaszcza jego przejawy z realną twórczością, a nie gadaniem... jest postrzegany jak agresywny idiotyzm... i to się nie zmienia od wieków.... że przypomnę impresjonistów....:))). Humanizm łączy.... marketing dzieli.... Ty wybierasz....!!!!!
Napisano 24 Luty 201312 l To ja ponownie przepraszam wszystkich, ktorych obrazam wyciagnieciem reki ku tej "niehlubnej" inicjatywie.. I za swoją marną mierną egzystencje i znikam... Pozdro i Duzo satysfakcji
Napisano 25 Luty 201312 l ale nie ma sie co obrażać ;) ja tylko przechodziłem obok i też sobie chciałem wrzucić mały kamyczek do tego wątku, gdybym był złośliwcem to wkleiłbym Ci np. takie coś ;) jednak cieszę się że Cię podrażniło ;D ;D ;D widziałem ze dyskusja zamarła i dlatego sobie pozowoliłem na małą prowokację, sorry chłopaki nie mam nic przeciwko humanistom :) peace
Napisano 26 Luty 201312 l niezależnie od stopnia w jakim sie nie zgadzacie i tak wychodzi że jesteście statystycznie niesamowicie humanistyczni, bo z pobieżnej obserwacji wynika, że spieracie się czytając nawzajem swoje wypowiedzi.. niezwykłe w dzisiejszych czasach :)
Napisano 27 Luty 201312 l Alien czy SW Episod IV zostały zrobione za $11m (za wikipedia). To ta ciężarówka?