polka dot Napisano 4 Maj 2013 Napisano 4 Maj 2013 (edytowane) cześć:) dawno nie było mnie w galerii 3D. miałem przyjemność wykonać kolekcję modeli siedzisk dla VizPeople, którą prezentuję poniżej. kolekcja obejmuje 80 modeli: krzeseł, sof, foteli i ławek/leżanek z teksturami i materiałami. modele powstały w maxie - polymodele bez użycia displace map. całość można przejrzeć w katalogu pod adresem: http://www.viz-people.com/images/3D_SEATING_FURNITURE_Catalog.pdf oraz zakupić w sklepie VizPeople: http://www.viz-people.com/online-store/pgxso-product-details/prx-113/ctx-20 poniżej prezentuję promocyjną wizkę i kilka zbliżeń z pełnych rozdzielczości. rendery studyjne prosto z maxa - jedynie korekcja krzywą w VRayFrameBuffer. jeśli macie jakieś pytania odnośnie strony technicznej, chętnie odpowiem. pozdrawiam Edytowane 5 Maj 2013 przez polka dot 1
Mulholland Napisano 4 Maj 2013 Napisano 4 Maj 2013 Wizka promocyjna ok, ale studio wyszło na prawdę bardzo fajnie.
Lis Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Moje zdanie znasz z pierwszej ręki :) Fanfary dla Tego Pana!! :) Wątek na forum, nie prezentuje ile z tym było zachodu! Ale dałeś radę i to w eleganckim stylu :) Raz jeszcze gratki Panie :)
adam_m Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Gratulacje. Piękne rendery (studyjne). Długo pracowałes nad jednym modelem (jak długo się renderował)? Modelowałeś na podstawie dokumentacji technicznej czy ze zdjęć?
MichalNowak Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Kawał solidnej roboty, tak wizualizacja promocyjna, studio jak i cały materiał na CD. Kolejna świetna płyta od VizPeople, gratulacje! Małe pytanie do Lisa, obecnie sprzedajecie modele tylko jako "zestawy CD" czy planujecie wprowadzić sprzedaż pojedynczych modeli? Pozdrawiam Michał
polka dot Napisano 5 Maj 2013 Autor Napisano 5 Maj 2013 cześć, dzięki za komentarze:) Lis - zawsze chciałem ogarnąć Unwrapa. ;) najważniejsze, że jest finisz. naprawdę miło zobaczyć to poskładane na stronie! adam_m - różnie. niektóre (nieliczne) powstawały w jeden dzień, inne z doskoku np. dwa tygodnie. z dokumentacji technicznej brałem tylko wymiary, modelowałem na podkładach ze zdjęć aby zachować charakter mebelków. ogólnie za dużo babram się z detalami podczas modelowania i to właśnie odwzorowanie drobnych szczegółów zabrało najwięcej czasu. rendery w 3000 px na moim liczydle smażyły się 3-9h, a na sprzęcie VizPeople 10 minut ;) pozdrawiam
Zbychowaty Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 No Panie, pozazdrościć tylko. Gratuluję umiejętności. Pozdrawiam :)
jacekszy0 Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 (edytowane) Zapytam w takim razie jak mówisz, że można w tym wątku. Odnośnie studia: Czy studio to standardowa "zagięta" ściana + po świetle z każdej strony lewo/prawo + ew. góra albo przód i kamera? Czy jakieś jeszcze fajne sztuczki, które podnoszą realizm? Czy w takim studiu pustym warto np. stosować jakieś mapy otoczenia bo to mnie zastanawia też czasem. I druga sprawa odnośnie tego wiklinowego fotela. Te sploty i wszystko było ręcznie ustawiane i "plecione" czy jakiś sposób na przyspieszenie magiczny jest? Bo spline + loft mi przychodzi do głowy na takie cuda. Edytowane 5 Maj 2013 przez jacekszy0
buczer Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Super robota ale wrzucenie tego do FH to kiepski pomysł, tam pasują inne meble ;)
adek Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Gratuluję. Kawał dobrej roboty. Początkowo pomyślałem, modele jak modele. Jest ich sporo, ale zbliżenia dają ogląd na jakość. Bez dwóch zdań. Te modele sprzedawane są z takimi materiałami jak na zbliżeniach?
deshu Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Fajna fuszka i doskonale wykonana. Sam bym się w tym chętnie pobabrał pare miesiecy :) Adek: tak:)
xmass Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Świetne modele! Inspiracja na dzisiejszy dzień i olbrzymi kop motywacji. Wreszcie zabiore się do roboty aby choć troche zbliżyć się do Twojego poziomu. ***** Pozdrawiam.
indian Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 dobre gówno :) modele jak modele, ale sama prezentacja .... mega :D
_Orion_ Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 A te 3-9h to jesli mozna wiedziec na jakim sprzecie? Czym świecone w studio (hdri)? W sumie to te chromy nie maja czego odbijać a wyglądają pięknie.
polka dot Napisano 8 Maj 2013 Autor Napisano 8 Maj 2013 (edytowane) cześć, jacekszy0 - studio to w zasadzie box z zaokrąglonymi krawędziami, pozbawiony płaszczyzny za kamerą, by uzyskać kontrastowe refleksy. światła globalne to tak jak mówisz, po bokach i duże delikatne z góry. do tego niewielkie światła doświetlające model - te już ustawiane indywidualnie. osobiście nigdy nie stosowałem HDRI w studiu. moim zdaniem na realizm spory wpływ ma ekspozycja rendera czy tam Color Maping. staram się unikać przepaleń (do bieli) i zachować podobne kontrasty w najjaśniejszych i najciemniejszych fragmentach rendera. Light Cache świetnie się do tego nadaje, odbija dużo światła. wiklinowy fotel zacząłem od plane z loopami tam gdzie miały iść paski. edytowałem siatkę by nadać przeplatany kształt (osobno dla pionowych i poziomych), a potem już Create Shape From Selection. reszta ręcznie peter_muler - Farnsworth był kompromisem. stoły są oryginalne :d przy okazji, znalazłem tylko informacje dot. siedzisk i stołów, wiesz coś może o oświetleniu? Adek - dokładnie. materiały pod VRaya 1.5 + tekstury z normalkami xmass - to rzemiosło, jak każde inne. wytrwałości! _Orion_ - o chromach pisałem wyżej. odbijają studio z tym że staram się symulować w maxie faktyczne zachowanie blend fotograficznych (na ile pozwala na to moja wiedza w tym temacie). mój sprzęt to Athlon Dual Core 4200+ 2,21 GHz, 5 GB RAM, Windows XP x64 dziękuję za komentarze, pozdrawiam Edytowane 8 Maj 2013 przez polka dot
hcpiter Napisano 9 Maj 2013 Napisano 9 Maj 2013 Dobrze widzieć, że duża ilość modeli nie obniżyła ich jakości ! Brawo polka dot! :) Pozdrawiam!
hkropinski Napisano 9 Maj 2013 Napisano 9 Maj 2013 gratulacje, kawał porządnej roboty, robi wrażenie! pozdrawiam
Pionier Napisano 10 Maj 2013 Napisano 10 Maj 2013 Super! zastanawiałem się kto zrobił taką świetną rzecz i teraz już wiem, pytanko do Lisa - można kupować pojedyncze modele?
Lis Napisano 10 Maj 2013 Napisano 10 Maj 2013 Pionier -> Teoretycznie nie. Ale jak coś trzeba to wiesz gdzie uderzać :)
cgsoniq Napisano 11 Maj 2013 Napisano 11 Maj 2013 Wspaniale polka dot! Zakupilem i bierze sie do roboty przekonwertowania sobie do MODO. Tak jak vizpeople 3D Home Gadgets. vizpeople 3D Home Gadgets - part #1 vizpeople 3D Home Gadgets - part #2 vizpeople 3D Home Gadgets - part #3 vizpeople 3D Home Gadgets - part #4 vizpeople 3D Home Gadgets - part #5
pressenter Napisano 13 Maj 2013 Napisano 13 Maj 2013 Bardzo dużo bardzo fajnych rzeczy. Gratki ukończenia i umiejętności wykonania. ;) Sz.
Rekomendowane odpowiedzi