Napisano 4 Maj 201311 l cześć:) dawno nie było mnie w galerii 3D. miałem przyjemność wykonać kolekcję modeli siedzisk dla VizPeople, którą prezentuję poniżej. kolekcja obejmuje 80 modeli: krzeseł, sof, foteli i ławek/leżanek z teksturami i materiałami. modele powstały w maxie - polymodele bez użycia displace map. całość można przejrzeć w katalogu pod adresem: http://www.viz-people.com/images/3D_SEATING_FURNITURE_Catalog.pdf oraz zakupić w sklepie VizPeople: http://www.viz-people.com/online-store/pgxso-product-details/prx-113/ctx-20 poniżej prezentuję promocyjną wizkę i kilka zbliżeń z pełnych rozdzielczości. rendery studyjne prosto z maxa - jedynie korekcja krzywą w VRayFrameBuffer. jeśli macie jakieś pytania odnośnie strony technicznej, chętnie odpowiem. pozdrawiam Edytowane 5 Maj 201311 l przez polka dot
Napisano 5 Maj 201311 l Moje zdanie znasz z pierwszej ręki :) Fanfary dla Tego Pana!! :) Wątek na forum, nie prezentuje ile z tym było zachodu! Ale dałeś radę i to w eleganckim stylu :) Raz jeszcze gratki Panie :)
Napisano 5 Maj 201311 l Gratulacje. Piękne rendery (studyjne). Długo pracowałes nad jednym modelem (jak długo się renderował)? Modelowałeś na podstawie dokumentacji technicznej czy ze zdjęć?
Napisano 5 Maj 201311 l Kawał solidnej roboty, tak wizualizacja promocyjna, studio jak i cały materiał na CD. Kolejna świetna płyta od VizPeople, gratulacje! Małe pytanie do Lisa, obecnie sprzedajecie modele tylko jako "zestawy CD" czy planujecie wprowadzić sprzedaż pojedynczych modeli? Pozdrawiam Michał
Napisano 5 Maj 201311 l Autor cześć, dzięki za komentarze:) Lis - zawsze chciałem ogarnąć Unwrapa. ;) najważniejsze, że jest finisz. naprawdę miło zobaczyć to poskładane na stronie! adam_m - różnie. niektóre (nieliczne) powstawały w jeden dzień, inne z doskoku np. dwa tygodnie. z dokumentacji technicznej brałem tylko wymiary, modelowałem na podkładach ze zdjęć aby zachować charakter mebelków. ogólnie za dużo babram się z detalami podczas modelowania i to właśnie odwzorowanie drobnych szczegółów zabrało najwięcej czasu. rendery w 3000 px na moim liczydle smażyły się 3-9h, a na sprzęcie VizPeople 10 minut ;) pozdrawiam
Napisano 5 Maj 201311 l Zapytam w takim razie jak mówisz, że można w tym wątku. Odnośnie studia: Czy studio to standardowa "zagięta" ściana + po świetle z każdej strony lewo/prawo + ew. góra albo przód i kamera? Czy jakieś jeszcze fajne sztuczki, które podnoszą realizm? Czy w takim studiu pustym warto np. stosować jakieś mapy otoczenia bo to mnie zastanawia też czasem. I druga sprawa odnośnie tego wiklinowego fotela. Te sploty i wszystko było ręcznie ustawiane i "plecione" czy jakiś sposób na przyspieszenie magiczny jest? Bo spline + loft mi przychodzi do głowy na takie cuda. Edytowane 5 Maj 201311 l przez jacekszy0
Napisano 5 Maj 201311 l Super robota ale wrzucenie tego do FH to kiepski pomysł, tam pasują inne meble ;)
Napisano 5 Maj 201311 l Gratuluję. Kawał dobrej roboty. Początkowo pomyślałem, modele jak modele. Jest ich sporo, ale zbliżenia dają ogląd na jakość. Bez dwóch zdań. Te modele sprzedawane są z takimi materiałami jak na zbliżeniach?
Napisano 6 Maj 201311 l Fajna fuszka i doskonale wykonana. Sam bym się w tym chętnie pobabrał pare miesiecy :) Adek: tak:)
Napisano 6 Maj 201311 l Świetne modele! Inspiracja na dzisiejszy dzień i olbrzymi kop motywacji. Wreszcie zabiore się do roboty aby choć troche zbliżyć się do Twojego poziomu. ***** Pozdrawiam.
Napisano 6 Maj 201311 l A te 3-9h to jesli mozna wiedziec na jakim sprzecie? Czym świecone w studio (hdri)? W sumie to te chromy nie maja czego odbijać a wyglądają pięknie.
Napisano 8 Maj 201311 l Autor cześć, jacekszy0 - studio to w zasadzie box z zaokrąglonymi krawędziami, pozbawiony płaszczyzny za kamerą, by uzyskać kontrastowe refleksy. światła globalne to tak jak mówisz, po bokach i duże delikatne z góry. do tego niewielkie światła doświetlające model - te już ustawiane indywidualnie. osobiście nigdy nie stosowałem HDRI w studiu. moim zdaniem na realizm spory wpływ ma ekspozycja rendera czy tam Color Maping. staram się unikać przepaleń (do bieli) i zachować podobne kontrasty w najjaśniejszych i najciemniejszych fragmentach rendera. Light Cache świetnie się do tego nadaje, odbija dużo światła. wiklinowy fotel zacząłem od plane z loopami tam gdzie miały iść paski. edytowałem siatkę by nadać przeplatany kształt (osobno dla pionowych i poziomych), a potem już Create Shape From Selection. reszta ręcznie peter_muler - Farnsworth był kompromisem. stoły są oryginalne :d przy okazji, znalazłem tylko informacje dot. siedzisk i stołów, wiesz coś może o oświetleniu? Adek - dokładnie. materiały pod VRaya 1.5 + tekstury z normalkami xmass - to rzemiosło, jak każde inne. wytrwałości! _Orion_ - o chromach pisałem wyżej. odbijają studio z tym że staram się symulować w maxie faktyczne zachowanie blend fotograficznych (na ile pozwala na to moja wiedza w tym temacie). mój sprzęt to Athlon Dual Core 4200+ 2,21 GHz, 5 GB RAM, Windows XP x64 dziękuję za komentarze, pozdrawiam Edytowane 8 Maj 201311 l przez polka dot
Napisano 9 Maj 201311 l Dobrze widzieć, że duża ilość modeli nie obniżyła ich jakości ! Brawo polka dot! :) Pozdrawiam!
Napisano 10 Maj 201311 l Super! zastanawiałem się kto zrobił taką świetną rzecz i teraz już wiem, pytanko do Lisa - można kupować pojedyncze modele?
Napisano 11 Maj 201311 l Wspaniale polka dot! Zakupilem i bierze sie do roboty przekonwertowania sobie do MODO. Tak jak vizpeople 3D Home Gadgets. vizpeople 3D Home Gadgets - part #1 vizpeople 3D Home Gadgets - part #2 vizpeople 3D Home Gadgets - part #3 vizpeople 3D Home Gadgets - part #4 vizpeople 3D Home Gadgets - part #5
Napisano 13 Maj 201311 l Bardzo dużo bardzo fajnych rzeczy. Gratki ukończenia i umiejętności wykonania. ;) Sz.