Napisano 14 Luty 201411 l Kolejny modelik do kolekcji dłubany dla relaksu. Dwa dni. Pozdrawiam wszystkich. troche siatek: Edytowane 2 Marzec 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 14 Luty 201411 l Autor Mam nadzieję że wena wróci szybko bo fajnie sie zapowiadało.... :) a komp sobie kupisz jak sprzedaż modelik Lublina! :)
Napisano 15 Luty 201411 l Zapowiada się rewelacyjnie! Powiedz, że się pomyliłeś i robiłeś go dwa tygodnie! :D Świetnie, że pokazujesz siatki, miło jest popatrzec na model i siatkę jednocześnie, dzięki! Od samego patrzenia na Twoje siatki rośnie mi skill! Mógłbyś podczas budowy tego modelu pokazywac także czyste siatki tzn. bez Turbo Smooth z isoline display, i jakieś zoomy na fajne detale takich siatek? Bardzo bym prosił, wiele się z tego dowiaduję! :)
Napisano 15 Luty 201411 l Świetnie się zapowiada ale w sumie czego się spodziewać skoro mistrz co praca przerasta sam siebie :)
Napisano 15 Luty 201411 l mnie zawsze zastanawia skąd bierzecie refki takich rzeczy, sądzę, że nie łatwo jest znaleźć spód od pojazdu z drugiej wojny światowej :)
Napisano 17 Luty 201411 l Autor Zacząłem silnik, jeszcze sporo dłubania..... wycinek siatki dla maniaków: Edytowane 17 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 18 Luty 201411 l Autor męczenie silnika ciąg dalszy.... do końca wciąż daleko...... Edytowane 18 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 18 Luty 201411 l A krokodylek nadal nie pluje ogniem :P Tak tylko narzekam. Modelowania nie komentuje no, bo trudno coś skomentować sugeruję otworzenia całego uzbrojenia jakiejś dowolnej armii i wynajmowanie do filmów :D
Napisano 18 Luty 201411 l Tak się zastanawiam ile czasu spędzasz na poszukiwaniu referencji do swoich modeli. A samo modelowanie, no miazga! Strasznie to fajne patrzec na rozwój Twoich prac!
Napisano 18 Luty 201411 l Autor legomir - krokodylek już pluje ogniem ale musi poczekać na finał jeszcze troszkę. Ale Będzie. render na dobranoc ;)
Napisano 18 Luty 201411 l Właśnie Kliment skąd bierzesz referencje? Jaki masz sposób na niewidoczne elementy? Skąd bierzesz plany konstrukcyjne? Detal powala... szykuje się świetna praca...
Napisano 19 Luty 201411 l Autor 2013 - nigdy tego nie kontrolowałem ale myślę że będzie to ok 1/4 czasu który poświęcam na modelowanie. Szwadron - Refki biorę głównie z netu, z książek, monografii...zewsząd! .... trzeba tylko cierpliwie i umiejętnie szukać :D Gaźnik zamontowany, ale przedział silnikowy ma pierdylion szpejów więc zanim to skończę to trochę upłynie czasu...:/ Edytowane 19 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 20 Luty 201411 l Szczena opada, patrząć na takie fajne prace:) Aż mam ochotę jakiś pojazd wymodelować.
Napisano 20 Luty 201411 l Autor Silnik skończony w 95 %, pozostało kilka szpejów dorobic i przedział silnikowy będzie goto. Edytowane 21 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 21 Luty 201411 l Super detale, jak żywy :) mam pytanko czy pojazd nie powinien mieć oznaczenia L2H43 ? Napęd 6x4, 3.3L pojemności i 55 KM. Później były jeszcze prototypy 70 KM i z napędem na wszystkie 6 kół.
Napisano 21 Luty 201411 l Autor Jacek Hewusz - Oczywiście że L2H43! chochlik się wkradł! :) dzięki. Edytowane 21 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 21 Luty 201411 l Nie ma za co, a wracając do Historii można wspomnieć, że jego bardziej znana nazwa to "Kfz. 69" i oczywiście inne numery w zależności od przeznaczenia. I pod tą nazwą można na ten temat szybciej coś znaleźć jak by ktoś szukał :) Pozdrawiam.
Napisano 21 Luty 201411 l Referki to chyba z jakiegoś muzeum bo takie szczegóły ze zdjęć z neta to ciężko znaleźć. Super praca. Pozdrawiam :)
Napisano 22 Luty 201411 l Gruba robota, pogratulować ;) Refki to z kosmosu chyba wyciągasz, mam pytanie czy używasz jakichś skryptów w maxie ? Przykładowo otwory w silniku przykładowo zaznaczasz 12 pointów i robi się z tego okrąg po czym możesz wyciąć i na koniec extrudować ? I jeżeli mogę się zapytać jeszcze ile ta maszynka ma poly ? Może się zmotywuję by ruszyć dalej z czołgiem ;) Pozdro
Napisano 22 Luty 201411 l Autor Kir4 - Do wycinania otworów nie używam skryptów ani boolen'a. Cutuje ręcznie po podłożonym szablonie z engona z odpowiednią ilością wierzchołków. Mniej później pracy z poprawianiem siatki. Kiedy do takich operacji na siatce pozostawisz maxowi wolną rękę używając " przyspieszaczy" to max zwykle zrobi to źle. Tracisz potem dużo więcej czasu na poprawianie niż to warte. Model ( całość) na tą chwilę z włączonym meshsmothem ma 2,6 mln poly. Edytowane 22 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 24 Luty 201411 l CUDOWNIE... zasłoniłeś całą tą robotę przy silniku klapą :D... A tak na serio: uwielbiam oglądać Twoje prace :) I siatki, MEGA piękna robota. Uwielbiam te wszystkie detale. Z zapartym tchem czekam na upy :) Pozdro!
Napisano 24 Luty 201411 l Świetna robota! Mam tylko jedno zastrzeżenie natury merytorycznej. Obułeś swojego Kruppa w felgi rodem z Kubelwagena :) Nie wiem, czy bazowałaś na materiałach archiwalnych, czy też na fotografiach muzealnych, ale ja osobiście z takim typem felg nie miałem nigdy do czynienia. Jest to, niestety, często spotykana praktyka podczas restauracji pojazdów zabytkowych. Jeżelio chcesz, chętnie służę pomocą
Napisano 25 Luty 201411 l Autor Panzerart - Masz rację, skorzystałem z fotek z procesu odrestaurowywania pojazdu i dałem mu felgi takie jakie miał na tych zdjęciach. Zmieniłem na takie jakie zwykle ma na zdj archiwalnych. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Napisano 26 Luty 201411 l Autor Poprawione malowane farbą deski paki i kilka drobnych dodatków. Edytowane 26 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 26 Luty 201411 l Świetny model! Fajnie na ostatnim screen silnik od spodu się wyłania. A teraz w błoto go i olejem po masce!
Napisano 27 Luty 201411 l Autor Deska rozdzielcza skończona, w kabinie do zrobienia siedziska i podłoga. Edytowane 27 Luty 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 28 Luty 201411 l Autor Wnętrze skończone, ( zostały do zrobienia pedały), dodany kaem plot MG 34, materiałowe kurtyny boczne kabiny.
Napisano 2 Marzec 201411 l Autor Koniec bliski, do skończenia pozostał tył pojazdu , wydech pod spodem i kilka dupereli na pace pod brezentem. Edytowane 2 Marzec 201411 l przez kliment woroszyłow
Napisano 2 Marzec 201411 l Autor Teraz już nie gaszę pożarów więc robię powoli właśnie! ....... Całe 16 dni! zgroza nie tempo! ;)
Napisano 17 Kwiecień 201410 l Czy możesz zdradzić skąd masz tak szczegółową dokumentacje pojazdu Krupp L2H43 PROTZE ? Jeszcze lepiej gdybyś mógł udostępnić linka...