Napisano 8 Listopad 201410 l Witam Wszystkich! Nadszed艂 czas abym i ja postawi艂 艂ap臋 na tym forum;b Fascynuj臋 si臋 grafik膮 cyfrow膮 od kilku lat ale chcia艂bym si臋 w ko艅cu wzi膮膰 za to powa偶nie. Wiem 偶e na tej stronce mog臋 znale藕膰 wiele cennych porad od specjalist贸w dlatego zdecydowa艂em w ko艅cu nie by膰 tutaj jedynie obserwatorem i wzi膮膰 si臋 do roboty. W tej dziedzinie sztuki brakuje mi cz臋sto motywacji ale s膮dz臋 偶e jak poddam moje pracki Waszej rzetelnej krytyce to zaczn臋 w ko艅cu ewoluowa膰. Ze sztuk膮 mia艂em do czynienia kilka lat ale nigdy pod k膮tem grafiki 2D, dlatego potrzebuj臋 waszego wsparcia. ok to tyle wst臋pnie. Wrzucam kilka moich ostatnich prac:
Napisano 9 Listopad 201410 l elo 聽 http://max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=97242&d=1415458337 podoba mi sie historia tutaj 聽 masz problem z roznicowaniem materialow, trzasnij kilka martwych na ktorych zestawisz ze soba material, metal, jablko, szklo, drewno i staraj sie zwracac uwage jakie refleksje sa na poszczegolnych materialach, jak twarde kraw臋dzie maja, jak odbija sie na nich swiat艂o itd
Napisano 9 Listopad 201410 l Autor Dzi臋ki wielkie Rozpu:) Postaram si臋 machn膮膰 kilka martwych, w艂a艣nie brakuje mi tego typu trening贸w..
Napisano 15 Listopad 201410 l Autor troch臋 speed贸w r贸偶norakich: 聽 聽 Edytowane 15 Listopad 201410 l przez Zurluk
Napisano 10 Sierpie艅 20168 l Autor Ze zdj臋膰, po 30 min ka偶dy. Og贸lnie bigos... Chyba powinienem da膰 sobie wi臋cej czasu 聽 聽
Napisano 10 Sierpie艅 20168 l 艢wietnie by by艂o gdyby艣 wrzuci艂 jakie艣 przynajmniej miniaturki refek, b臋dzie mo偶na powiedzie膰 co艣 wi臋cej. Wydaje mi si臋, 偶e problem le偶y w walorze, czernie pojawiaj膮 si臋 nie zawsze tam gdzie powinny i u偶ywasz 100% blac i 100% white co szybko Ci wyka艅cza rozpi臋to艣膰 tonaln膮 - trudniej potem co艣 przyciemni膰 lub rozja艣ni膰 w razie potrzeby. Je艣li chodzi o walor to trzeci wygl膮da najlepiej z tego zestawienia, podobnie kompozycyjnie. Z kolorem wida膰, 偶e intesywnie poszukujesz i miejscami jest ca艂kiem fajnie ale skupi艂bym si臋 p贸ki co na ogarni臋ciu waloru - to najwa偶niejszy z kolor贸w, dop贸ki on nie si膮dzie inne kolory te偶 nie b臋d膮 okej. :)
Napisano 10 Sierpie艅 20168 l Autor Dzi臋ki wielkie Pawe艂 聽 Niestety refki gdzie艣 wsi膮k艂y. W艂a艣nie walor zawsze olewa艂em i robi艂em "na czuja", teraz si臋 przygl膮dam 偶e moje prace w wi臋kszo艣ci za bardzo "艣wiec膮". Zabieram si臋 za trening waloru. Jeszcze raz dzi臋ki i zapraszam na dalsze komentowanie, pozdrawiam:)
Napisano 11 Sierpie艅 20168 l Autor Ta pracka to walka z walorem g艂贸wnie. Stara艂em si臋 nie u偶ywa膰 zbyt jasnych i ciemnych kolor贸w i rzeczywi艣cie daje to wi臋ksze pole manewru. Og贸lnie ma艂o si臋 dzieje, nie skupia艂em si臋 na kompozycji. Czas: jakie艣 1,5h
Napisano 11 Sierpie艅 20168 l Fakt, nad kompozycj膮 trzeba by troch臋 pomy艣le膰, perspektywa te偶 nie do ko艅ca jest ustawiona przez co na kolejnym etapie masz problem z poprawnym po艂o偶eniem waloru. 聽 Na ska艂ki patrzymy jakby od boku, co sugerowa艂oby horyzont ni偶ej a na scen臋 od g贸ry - w takim uk艂adzie ska艂y powinny by膰 o艣wietlone bardziej od do艂u. 聽 Kolejna rzecz to w艂a艣nie walor, jest progres, ale teraz przesadzi艂e艣 w drug膮 stron臋, plany nie s膮 rozbite - pierwszy plan powinien by膰 najciemniejszy, ciemniejszy ni偶 postaci przy ogniu kt贸re s膮 dalej. Pami臋taj te偶, 偶e do poj臋cia waloru dochodzi poza kolorem jeszcze jedno - nasycenie, tutaj trzeba troch臋 poobserwowa膰. 呕eby oswoi膰 si臋 z tego typu poj臋ciami (bo pewnie du偶o tego na raz) warto robi膰 takie kopie z fotek jak na poprzedniej stronie i posy艂a膰 tutaj por贸wnania. Potem wchodzi艣 w robienie w艂asnych obrazk贸w ze stosem referencji - do wszystkiego; 艣wiat艂a, koloru, nawet kompozycji i perspektywy. 呕eby potem m贸c swobodnie operowa膰 na artach z wyobra藕ni. :) 聽 Dzia艂aj dalej! :)
Napisano 16 Sierpie艅 20168 l Autor Taki land art z fotki Czas: 2h 聽 Fatalne chmury, musz臋 porobi膰 troch臋 ich studium 聽 link do refki: http://img13.deviantart.net/5814/i/2016/227/b/1/calm_river_by_aenea_jones-d8x8h6n.jpg
Napisano 17 Sierpie艅 20168 l Ostatnie studium je艣li chodzi o kolor i walor bardzo fajne. Wygl膮da, 偶e za艂apa艂e艣 o co chodzi. :) Przyobserwowa艂bym jeszcze nasycenie w zieleniach, na pierwszym planie. troch臋 tam spra艂e艣 kolory, a core shadow powinien by膰 mocno nasycony,podobnie jak cienie. Nie przejmuj si臋 p贸ki co oddaniem materia艂贸w, chmurki akurat s膮 bardzo trudne ze wzgl臋du na subtelne zale偶no艣ci mi臋dzy twardymi i mi臋kkimi kraw臋dziami, plus fakt, ze s膮 materia艂em p贸艂przepuszczalnym, co bardzo mocno r贸偶nicuje kolor i nasycenie. Grunt, 偶e dobrze wy艂apa艂e艣 ich form臋. Skupi艂bym si臋 nadal jeszcze nad analizowaniem waloru, koloru i nasycenia przy bardziej zdefiniowanych obiektach.
Napisano 18 Sierpie艅 20168 l Autor Sci-fi/post apo, taka bardziej wysiedziana My艣l臋 nad tym aby doda膰 wi臋cej element贸w i kolor
Napisano 18 Sierpie艅 20168 l Hej, idziesz do przodu :) Zwr贸膰 uwag臋 na poprzednie studia kt贸re robi艂e艣 - rozpi臋to艣膰 walor贸w (czyli to, jak jasny jest najja艣niejszy punkt i jak ciemny jest najciemniejszy) by艂a znacznie szersza ni偶 w twojej ostatniej pracy. U ciebie jest niewiele odleg艂o艣ci mi臋dzy najja艣niejszym a najciemniejszym co sprawia wra偶enie "wyp艂ukanej" pracy bez uczucia wyko艅czenia. 聽 Spr贸buj popchn膮膰 cienie, szczeg贸lnie w zakamarkach i rozja艣nienia dalej r臋cznie, ale poeksperymentuj te偶 warstw膮 korekcyjn膮 "Levels" i trybami mieszania Multiply (do przyciemniania) i Color Dodge / Linear Dodge (do podbicia rozja艣nie艅). Poczytaj o zjawisku Ambient Occlusion.
Napisano 22 Sierpie艅 20168 l Autor Jeszcze bez koloru,dopie艣ci艂em kilka element贸w i rozci膮gn膮艂em walor, mam nadziej臋. 聽
Napisano 10 Wrzesie艅 20168 l Autor Wrzucam, bo jestem ju偶 zm臋czony t膮 prack膮. Jestem z niej "troch臋 zadowolony". Zchrzani艂em kolory i walor poszed艂 si臋 pa艣膰.
Napisano 2 Listopad 20168 l Dobry wip, trzeba robi膰 takich du偶o, 偶eby si臋 rozrusza膰 i nabra膰 swobody. Jest taki artysta Marco Bucci, kt贸ry wprawdzie ma diametralnie inn膮 stylistyk臋, ale nauczy艂em si臋 od niego, 偶e czasem warto zacz膮膰 prac臋 w bardzo ma艂ej rozdzielczo艣ci typu 400px. Na tym etapie ogarn膮膰 klimat pracy, zmieniaj膮c i wyrzucaj膮c to co nie pasuje bez 偶alu. Kiedy wyklaruje si臋 wizja ca艂o艣ci przej艣膰 do detalu. 聽 Ma konto na yt https://www.youtube.com/user/marcobucci/videos
Napisano 9 Listopad 20168 l Autor Jednogodzinne portrety p艂ci pi臋knej. W sumie z tego wyzwania wynios艂em 偶e 1h na portret to dla mnie zdecydowanie za ma艂o.Wrzucone w kolejno艣ci tworzenia. Do ostatniego podszed艂em z wi臋kszym luzem i jestem z niego najbardziej zadowolony:) 聽
Napisano 22 Grudzie艅 20168 l Autor taki wip. Bardzo prosz臋 o wszelk膮 krytyk臋 (zw艂aszcza w kwestii waloru). Jeszcze brakuje 艂a艅cucha dla ps贸w. Bo maziam to i maziam.. i nie wiem czy jest sens to ko艅czy膰. 聽
Napisano 22 Grudzie艅 20168 l Skoro prosisz o krytyk臋 to mog臋 da膰 Ci kilka porad ;) 1. Wsz臋dzie masz taki sam kontrast. Dobrze jak praca ma globalny(ca艂o艣ciowy)wysokie kontrast, ale lokalnie powiniene艣 go ograniczy膰 2. Je艣li nie czujesz si臋 dobrze w malowaniu 艣wiat艂a to nie zaczynaj od razu od super dramatycznych kompozycji, ale staraj si臋 upro艣ci膰 nieco 艣wiat艂o. G艂臋bokie cienie umieszczaj tylko tam gdzie 艣wiat艂o nie ma szans si臋 dosta膰. 3. U偶ywaj referencji do anatomii ;) to nie jest wcale 偶aden grzech :) 4. Staraj si臋 unika膰 zbyt wielu owalnych kszta艂t贸w bo praca staje si臋 za bardzo "dziecinna"(chyba, 偶e taki efekt chcesz osi膮gn膮膰) Na koniec zrobi艂em tak na szybko ma艂y overpaint, aby pokaza膰 moje wskaz贸wki bardziej wizualnie ;) 聽 聽 Mam nadziej臋, 偶e pomog艂em. Pozdrawiam ;)
Napisano 22 Grudzie艅 20168 l Autor Graft... OGROMNE dzi臋ki:) du偶o lepiej to wygl膮da teraz. W艂a艣nie zawsze unika艂em referencji, bo chcia艂em stworzy膰 co艣 swojego, unikalnego, a zwykle wychodzi z tego s艂aba praca. 艢wiat艂o z g贸ry spodoba艂o mi si臋 w pracach Dave'a Rapozy, ale to jeszcze daleka droga. Nie wiem co teraz zrobi膰 po Twoim Overze, bo jest 艣wietny;) I chyba zostawi臋 na chwil臋 kolor i powr贸c臋 do czarno bia艂ych 膰wicze艅. A tak przy okazji: ile czasu zaj膮艂 Ci ten Overpaint? Pozdro
Napisano 22 Grudzie艅 20168 l W艂a艣nie zawsze unika艂em referencji, bo chcia艂em stworzy膰 co艣 swojego, unikalnego Anatomia to jedna z tych rzeczy, kt贸rych lepiej samemu nie wymy艣la膰 ;) Ja ju偶 wiele lat pr贸buj臋 ogarn膮膰 i ci膮gle maluj膮c z pami臋ci mam z anatomi膮 problemy. Co do czasu to w艂a艣ciwie nie zwr贸ci艂em uwagi, ale pewnie poni偶ej 30 min. My艣l臋, 偶e to co chcia艂em przekaza膰 uda艂o mi si臋 uchwyci膰. Je艣li naprawd臋 chcesz poprawi膰 malowanie z wyobra藕ni to zainwestuj troch臋 grosza w t膮 seri臋 tutoriali z ctr-piant 聽 http://ctrlpaint.myshopify.com/products/digital-painting-starter-kit
Napisano 21 Czerwiec 20177 l Autor Witam! 聽 Wrzucam ulepszon膮 wersj臋. Mam nadziej臋, 偶e jest lepiej.. Nie wiem co z tym dalej. Pozdro odwiedzaj膮cym! 聽
Napisano 22 Czerwiec 20177 l Autor widz臋 brak zainteresowania. Tym razem troch臋 starsza, kilkumiesi臋czna pracka. Dalej nie wiem czy i艣膰 w stron臋 komiksu czy ilustracji.. Pomo偶ecie?
Napisano 22 Stycze艅 20223 l Autor Cze艣膰, odkurzam po wielkiej przerwie. Wrzucam niby niedoko艅czon膮 prac臋 bo chyba troch臋 si臋 ju偶 w niej zakr臋ci艂em. Wydaje mi si臋 偶e walor nieudany i kolory si臋 gryz膮, musz臋 spr贸bowa膰 czego艣 bardziej monochromatycznego. Wszelka krytyka bardzo mile widziana.
Napisano 26 Stycze艅 20223 l Moja wersja na szybko, plus par臋 uwag. - Da艂bym jaki艣 podobny kolor na wi臋kszo艣膰 pracy, konrastuj膮cy z punktem skupienia, zaleznie od nastroju, jaki chcesz uzyska膰 (np. zimne kolory = nieprzyjemnie, ciep艂e = mi艂o i cozy) - Troch臋 jakiej艣 akcji? Mo偶e niech laska smyra tego smoka? 呕eby nie by艂a taka wklejona. - Design i anatomia potwor贸w. Wiem, 偶e to smok i mo偶e wygl膮da膰 jak cokolwiek, ale w takim razie niech wygl膮da ciekawie 馃檪聽Popatrz sobie na anatomi臋 zwierz膮t, z臋b贸w, g艂贸w, oczu etc. Niekt贸re salamandry czy 偶贸艂wie wygl膮daj膮 totalnie jak z fantasy. - Za du偶o, 偶eby to poprawi膰 tutaj, ale popracuj nad 艣wiat艂ocieniem. Jak pada swiatlo, jak padaj膮 cienie itd. TO spory temat ale jest du偶o dobrych materia艂贸w o tym (How to Render Scotta Robertsona chocia偶by) I takie og贸lne uwagi: Pozdro i powodzenia!
Napisano 30 Stycze艅 20223 l Autor SebastianSz to co zrobi艂e艣 z tym obrazkiem jest niesamowite! Dzi臋ki wielkie za pomoc. Rzeczywi艣cie wygl膮da to o wiele ciekawiej. Te zimne barwy na prawd臋 da艂y tu klimat Niestety czym d艂u偶ej siedz臋 nad jak膮艣 prac膮 tym bardziej to "ugrzeczniam" i lukruj臋. Popracuj臋 nad tym co napisa艂e艣. Musz臋 chyba wi臋cej trenowa膰 i robi膰 szkice ni偶 m臋czy膰 wiele godzin jedn膮 prac臋. Teraz troch臋 si臋 przed wami otworz臋: Rysuj臋 na tablecie ju偶 od podstaw贸wki ale niestety ostatnio bardzo rzadko. Teraz mam ju偶 30 lat i niestety poziom taki jaki widzicie 馃槙聽Zawsze mia艂em marzenie robi膰 to profesjonalnie ale niestety niezbyt si臋 przyk艂ada艂em i nie po艣wi臋ca艂em du偶o czasu. Obecnie pracuj臋 w drukarni a to robi臋 po godzinach..
Napisano 30 Stycze艅 20223 l 14 minut temu, Zurluk napisa艂: Teraz troch臋 si臋 przed wami otworz臋: Rysuj臋 na tablecie ju偶 od podstaw贸wki ale niestety ostatnio bardzo rzadko. Teraz mam ju偶 30 lat i niestety poziom taki jaki widzicie 馃槙聽Zawsze mia艂em marzenie robi膰 to profesjonalnie ale niestety niezbyt si臋 przyk艂ada艂em i nie po艣wi臋ca艂em du偶o czasu. Obecnie pracuj臋 w drukarni a to robi臋 po godzinach.. Akurat 30 to fajna warto艣膰 graniczna na przemy艣lenia i podejmowanie decyzji, sam mia艂em podobnie.聽B臋dzie dobrze- je艣li tylko b臋dziesz tego chcia艂 馃檪
Napisano 30 Stycze艅 20223 l Wiesz co, da艂bym sobie spok贸j z malowanymi pracami na ten moment. Wydzierganie realistycznych detali zajmuje du偶o czasu i je艣li praca ma wady u podstaw, typu z艂a kompozycja, perspektywa czy design, to ca艂y ten wysi艂ek i tak p贸jdzie w gwizdek. Dobra praca nie musi mie膰 turbo detalu i namalowanych indywidualnie por贸w na sk贸rze. Wzoruj si臋 na tym (prace Tima Mcburnie): Super przyjemne dla oka bez przerostu formy nad tre艣ci膮. Tylko nie daj si臋 zwie艣膰 "prostocie", to wcale nie jest takie 艂atwe 馃檪 Po prostu po艣wi臋cenie 1000 godzin na 膰wiczenie kompozycji i budowania nastroju da Ci du偶o wi臋cej ni偶 1000 godzin malowania realistycznych 艂usek i kamieni. Skup si臋 zatem na tych 3 rzeczach (kompozycja, perspektywa, design) i r贸b prace w linearcie i p艂askich kolorach, ew. cel-shading, po艣wi臋caj膮c wi臋kszo艣膰 uwagi kompozycji, poprawnej g艂臋bi i skali, przyjemnej kolorystyce i ciekawemu designowi.
Napisano 30 Stycze艅 20223 l @SebastianSz pisz臋 to ju偶 chyba drugi raz ale Twoje porady mo偶esz spi膮膰 w jakich艣 Tips Bundle i sprzedawa膰. Mn贸stwo cennej wiedzy tutaj zostawiasz. 聽 @Zurluk mo偶e dobrze by艂oby wynaj膮膰 mentora? Tak chyba naj艂atwiej jest levelowa膰 gdy chce si臋 robi膰 na powa偶nie. A wiekiem si臋 nie przejmuj, celujesz w bran偶臋 gdzie zdaje si臋 nie jest on problemem.
Napisano 7 Maj 20223 l Autor Cze艣膰, tym razem troch臋 inny styl. Poszed艂em bardziej w kontury i wysz艂o takie co艣. Jak radzi艂 wy偶ej kolega @SebastianSz przyjrza艂em si臋 arty艣cie聽Timie Mcburnie i mocno wzorowa艂em聽si臋 na kolorystyce jednej z jego prac, poniewa偶 jak wcze艣niej dowiod艂em nie radz臋 sobie z barw膮. Mam nadziej臋 偶e聽(kompozycja, perspektywa, design) cho膰 troch臋 ruszy艂a. Ale nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂... sami oce艅cie
Napisano 7 Maj 20223 l Dla mnie super, bardzo fajnie to wygl膮da 馃檪聽 Edytowane 7 Maj 20223 l przez Destroyer
Napisano 7 Maj 20223 l 2 godziny temu, Zurluk napisa艂: 聽Mam nadziej臋 偶e聽(kompozycja, perspektywa, design) cho膰 troch臋 ruszy艂a. Ruszy艂o i to grubo, w艂a艣ciwie wszystko dzia艂a jak nale偶y, wysz艂o super 艣licznie聽馃檪 Je艣li chcia艂by艣 ewentualnie nad czym艣 jeszcze popracowa膰 to jedynie chmury s膮 z innej bajki 馃槈聽
Napisano 7 Maj 20223 l Je偶eli chodzi o kompozycj臋 i kszta艂ty, to sporo ludzi radzi wystrzega膰 si臋 umieszczania element贸w kt贸re s膮 na r贸偶nych planach (jeden dalej a drugi bli偶ej widza) tak, 偶e stykaj膮 si臋 kraw臋dziami zamiast zas艂ania膰 jeden drugim, 聽co nie pomaga tworzeniu wra偶enia g艂臋bi. W Twoim obrazku dosy膰 cz臋sto to wida膰, my艣l臋 偶e warto by艂oby to zmieni膰
Napisano 10 Lipiec 202410 Lip Autor Cze艣膰, a tutaj m贸j digitalik po godzinach. Starzej臋 si臋 i rzadko obrazki robi臋:). Postaram si臋 cz臋艣ciej co艣 wrzuca膰/ stwarza膰. Prosz臋 o uwagi i pozdrawiam
Napisano 13 Listopad 202413 Lis Autor takie co艣 sci fi. Utkn膮艂em. Nie wiem co z kolorami bo wydaj膮 si臋 md艂e i nudne.. Ta jaskrawa 偶贸艂ta plama po lewej na pod艂odze to 艣wiat艂o wpadaj膮ce do wn臋trza magazynu. Chc臋 doda膰 do niego jeszce promie艅 i og贸lnie mg艂y
Napisano 16 Listopad 202416 Lis 聽@Zurluk聽Gar艣膰 uwag: - kwestie czysto techniczne - perspektywa nie siedzi. Popatrz: Wszystkie te linie s膮 w rzeczywisto艣ci r贸wnoleg艂e, a zatem musz膮 zbiega膰 si臋 w jednym punkcie na horyzoncie w perspektywie. A B i C powinny by膰 jednym punktem, o tak: Mamy tutaj jednozbiegow膮 perspektyw臋, wi臋c wszystkie r贸wnoleg艂e linie poziome id膮 do tego samego punktu. Ju偶 nie b臋d臋 robi艂 teraz wywod贸w dlaczego tak jest, ale polecam rzuci膰 okiem na prawilne tutoriale o perspektywie - Erik Olson na NMA, Framed Perspective, How to Draw Scotta Robertsona albo r贸偶ne kana艂y na YT, jak ten:聽(16) Trust Your Perspective - YouTube - masz baaaardzo rozci膮gni臋te pole widzenia. Tak naprawd臋, gdyby艣 stana艂 w punkie, w kt贸rym jest u Ciebie kamera to widzia艂by艣 pewnie maks tyle: Rysujesz z bardzo szerokiego obiektywu i przez to wygl膮da to troch臋 jak to: Jest to oczywi艣cie mo偶liwy widok do narysowania, ale wygl膮da bardzo nienaturalnie. Postaraj si臋 zmniejszy膰 kadr i niejako "wyci膮膰" mniejszy kadr z szerszej perspektywy: Co do kolor贸w to wszystko jest w bardzo zielonoszarej tonacji. Ci臋zko co艣 fajnego w takich kolorach zrobi膰, cho膰 nie jest niemo偶liwe. Przyj膮艂bym jakie艣 za艂o偶enia co do nastroju (ciep艂o, zimno, niebezpiecznie, cozy, itp.) i dobiera艂 barwy id膮ce w tym kierunku. Tak na szybko: Ch艂odne, niebieskie 艣wiat艂o, dope艂niaj膮cy pomara艅czowy ludek, zielonkawe akcenty na 艣cianie. Plus jakie艣 odbicia w pod艂odze, 偶eby tak nudno tam nie by艂o. I mamy taki nastr贸j troch臋 pos臋pno-cyberpunkowy jak ze stacji benzynowej noc膮.聽 Ale przyda艂oby si臋 pom臋czy膰 te偶 kompozycj臋, przy okazji 艂膮cz膮c te偶 te rzeczy o kt贸rych wspomnia艂em (perspektywa, kadr, kolory) i nadaj膮c jakis storytelling: Gif: Co takiego zmieni艂em: 1. Przybli偶amy kadr, 偶eby ta rozci膮gni臋ta perspektywa nie przeszkadza艂a i powi臋kszamy go艣cia na pierwszym planie. 2. Commando Ghost w tyle stoi na czatach przy lekko uchylonych drzwiach. NAPI臉CIE! 3. Czerwony kolor, bo niebezpiecze艅stwo, alarm i w og贸le zaraz kto艣 do nich wpadnie i ich wystrzela. NAPI臉CIE!!! 4. Zielonkawe akcenty, 偶eby prze艂ama膰 czerwono艣膰 sceny. 5. Obowi膮zkowy Dutch tilt, bo DYNAMIKA i NAPI臉CIE!!!!! Dzi臋ki temu mamy jak膮艣 opowie艣膰 - kto艣 co艣 kradnie, kto艣 obserwuje, czerwone 艣wiat艂o sugeruje alarm, jest jakie艣 napi臋cie (heh) i widz mo偶e si臋 przez chwile zanurzy膰 w tej scenie. U Ciebie ci臋zko jest sie po艂apa膰 co tak naprawd臋 si臋 dzieje i co ci ludzie tam robi膮, bo ani kolory, ani pozy, ani kadr nie sugeruj膮 niczego konkretnego, ot kto艣 gdzie艣 tam jest i co艣 tam robi. Pozdro i ci艣nij dalej 馃檪聽 Edytowane 17 Listopad 202417 Lis przez SebastianSz
Napisano 5 Grudzie艅 20245 Gru Autor Dzi臋ki wielkie za ogrom bezcennych porad:) Powalcz臋 z kompozycj膮, te kolory kt贸re ulepszy艂e艣 s膮 o wiele 偶ywsze i ciekawsze. Tematem pierwotnym mia艂a by膰 zwyk艂a praca w magazynie "nudna", 偶eby praca broni艂a si臋 wizualnie a nie akcj膮, ale chyba mi si臋 ta kwestia nie uda:/
Napisano 5 Grudzie艅 20245 Gru 7 hours ago, Zurluk said: Dzi臋ki wielkie za ogrom bezcennych porad:) Powalcz臋 z kompozycj膮, te kolory kt贸re ulepszy艂e艣 s膮 o wiele 偶ywsze i ciekawsze. Tematem pierwotnym mia艂a by膰 zwyk艂a praca w magazynie "nudna", 偶eby praca broni艂a si臋 wizualnie a nie akcj膮, ale chyba mi si臋 ta kwestia nie uda:/ Wiesz co, nie ma sensu chyba dodawa膰 sobie takich trudno艣ci, kiedy inne rzeczy troch臋 nie le偶膮 jeszcze. Namalowanie "nudnej" sceny, tak, 偶eby si臋 jako艣 broni艂a i jednak by艂a atrakcyjna dla odbiorc贸w nie jest 艂atwe bo arcywa偶ne b臋d膮 subtelne detale. Zobacz na to (daj臋 swoj膮 prac臋, bo wiem jaki mia艂em tok my艣lenia, nie, 偶e jestem takim wzorem do na艣ladowania :P): Te偶 niby nic si臋 nie dzieje, ludzie stoj膮, a kole艣 se jadzie na koniu. Kolory te偶 bardzo stonowane, perspektywa prosta. Ale jednocze艣nie s膮 punkty skupienia, ta szaroburo艣膰 otoczenia podkre艣la t臋 odrobin臋 koloru, kt贸ra jednak jest na dziewczynie po lewej czy na koniu. S膮 jakie艣 emocje u tych postaci, zasugerowane przez spojrzenia i pozy, jaki艣 kontrast obiekt贸w (zwykli ch艂opi w 艂achmanach vs jaki艣 gro藕ny typ w kapturze i z艂otym he艂mie jad膮cy na rogatym, ognistym koniu). Nie chodzi wi臋c o same jakie艣 triki w stylu przechylonego horyzontu, ale 艂atwiej jest zrobi膰 ciekaw膮 i anga偶uj膮c膮 scen臋 ze strzelanin膮 ni偶 z prac膮 w magazynie. Powiniene艣 na samym pocz膮tku wykmini膰 co mia艂oby nadawa膰 fajno艣膰 tej scenie i o czym ona w og贸le jest, i potem dobiera膰 obiekty, kolor, pozy itd. pod ten pomys艂 馃檪聽
Napisano 12 Stycze艅12 Sty Autor Jak to zwykle robi臋: od艂o偶y艂em poprzedni膮 prack臋 na p贸藕niej. Dzi臋ki jeszcze raz za Wasze cenne porady - mimo, 偶e nie wprowadzone w czyn to chocia偶 wprowadzone do g艂owy. Chyba zbyt mnie przygniot艂y zmiany kt贸re nale偶a艂oby dokona膰, 偶eby pracka by艂a ciekawsza. Teraz troch臋 co艣 innego. Ma艂y powr贸t do tradycyjnych narz臋dzi podrasowanych p贸藕niej na kompie.
Napisano Poniedzia艂ek o 10:533 dn Autor Nowe co艣. Tym razem Sci fi. Ci na pierwszym planie mi臋li si臋 ukrywa膰 za ska艂ami dlatego tacy niewidoczni.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto