Monio Napisano 25 Luty 2015 Share Napisano 25 Luty 2015 Właśnie ukazała się stabilna wersja Krity 2.9. Przez ostatnie 8 miesięcy programiści pracowali nad implementowaniem poprawek oraz nowych funkcji, które zostały wybrane przez uczestników kampanni crowdfundingowej na rzecz przyśpieszenia rozwoju tego programu. O nowościach możecie przeczytać na stronie projektu. https://krita.org/krita-2-9-the-kickstarter-release/ Warto dodać że Krita została uhonorowana nagrodą Artist Choice w ostatnim numerze branżowego magazynu ImagineFX. https://krita.org/item/krita-receives-artist-choice-award-from-imaginefx/ Dziękuje w tym miejscu forumowiczom maxa którzy zdecydowali się wesprzeć Kritę. Opłaciło się. :) Start następnej zbiórki na wersje 3.0 powinien ruszyć ciągu następnych miesięcy, również na kickstarterze. Mam nadzieje że po sukcesie wersji 2.9 jeszcze więcej ludzi wesprze ten program. Jeśli o mnie chodzi to na prawdę niewiele więcej mi potrzeba żebym raz na zawsze mógł wywalić PSa z mojego pipelineu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 25 Luty 2015 Share Napisano 25 Luty 2015 Super! Na prawde rewelacyjnie rozwijany sofcik - cholernie sie ciesze ze dobrze im sie uklada. Wciaz mam ostatnia bete zainstalowana - zaraz reinstalka. Do malowania to podstawa dla mnie teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 25 Luty 2015 Share Napisano 25 Luty 2015 FFF - fonts f*&%$# fools. Krita to taki SaaS oparty o Kickstartera ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 O kurde, nie ma tego na win7 :/ Szkoda bo wyglada to niezle ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 26 Luty 2015 Autor Share Napisano 26 Luty 2015 Olaf - Jesteś fanem buzzwordów. ;) Model biznesowy krity to płatny support, dokładnie tak działa Krita Studio ale można pod to podciągnąć crowdfunding bo to userzy decydowali co ma być zaimplementowane. Fonty się trochę poprawiły przy okazji lepszej obsługi obiektów wektorowych ale toole do nich dodadzą pewnie w 3.0. Ja najbardziej czekam na ficzery związane z telsturowaniem PBR, będzie się dało malować na wielu warstwach jednocześnie i texa będzie się updatowała w podglądzie 3D. Na razie to jest rozwijane w ramach GSoC, fajnie jakby trafiło do 3.0 Pionier - Pewnie że jest. https://krita.org/download/krita-desktop/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 paradoksalnie uwazam, ze słowo buzzword to straszny obciach. ale nie kłoce sie z mózgiem jak mu sie nie chce (szukac synonimow). on odpowiada za 5% moich decyzji :D Chetnie poczekam na dobre fonty, krita mi sie bardzo podobala, jest zaskakujaco dobrze pomyslana i mozna sie przestawic. Nie to co tvPaint, ktory powstawał jeszcze zanim na rynku byl photoshop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 Monio, Requires Windows Vista or newer. - ja mam win 7 :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 mam dla Ciebie dobrą wiadomość. 7 jest nowszy niz Vista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 a bez kitu, odpalil sie hmm a kiedys mialem error, najs :) pobawie sie, Monio, udaje Ci sie w pelni na tym pracowac, mimo ze "wszyscy" robia na ps? edit: kazdy obrazek otwiera mi sie "czarny" - cos trzeba specjalnie wlaczyc na dzien dobry lol?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 26 Luty 2015 Autor Share Napisano 26 Luty 2015 (edytowane) Monio, udaje Ci sie w pelni na tym pracowac, mimo ze "wszyscy" robia na ps?Mi jeszcze nie, innym tak, kwestia czym się zajmują. To jest program stricte do digital paintingu/ teksturowania, strony internetowej i retuszu fotki/ renderu w nim nie zrobisz tak sprawnie. Na razie traktuję Kritę jako inwestycje w przyszłość. Bawię się nią czasami w domu ale na co dzień pracuje jeszcze w PSie. Żeby się przestawić brakuje mi jeszcze kilku funkcji z shopa. Jeśli kampania wersji 3.0 zaadresuje te rzeczy to wywalam PSa + Quixela i przestawiam się na Kritę + Substance Designer. Dużo większy power w przypadku obu par. Do poczytania. Plany na przyszłość Krity. https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=137&t=123658 https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=137&t=123362 Edytowane 26 Luty 2015 przez Monio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 27 Luty 2015 Share Napisano 27 Luty 2015 Jasne, dzieki za szersze info. Na pierwszy rzut oka wyglada jakby spelniala w 100% moje wymogi, niestety wciaz nie kumam tego ze kazdy plik otwiera mi sie "czarny", zabawne jest ze miniaturka jest ok i widac na niej zmiany ;) Wiesz moze o co z tym chodzi?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 27 Luty 2015 Autor Share Napisano 27 Luty 2015 U mnie tego nie ma. Wyguglałem i wygląda na bug związany ze sterami ATI. Ale da się naprawić. https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=139&t=121089 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 U mnie tego nie ma. Wyguglałem i wygląda na bug związany ze sterami ATI. Ale da się naprawić. https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=139&t=121089 niestety nie pomoglo, jutro sprawdze z przeinstalowanie sterownikow do karty, ale dzieki za linka, jest to jakis trop. P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 ja tak miałem kiedyś. jak plik był za mały z jakichś powodów np 512X512, to się otwierał na zarno, trzeba było zrobić zoom out, zoom in i wtedy zaskakiwał normalnie. Spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Małek Napisano 1 Marzec 2015 Share Napisano 1 Marzec 2015 Miałem ten sam problem. W moim przypadku pomogło wyłączenie obsługi OpenGL w ustawieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elwiko Napisano 2 Marzec 2015 Share Napisano 2 Marzec 2015 Wygląda na to że załoga Krity wreszcie naprawiła problem sypiącego się antyaliasingu. W końcu można zacząć działać poważniej na tym programie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 2 Marzec 2015 Share Napisano 2 Marzec 2015 Miałem ten sam problem. W moim przypadku pomogło wyłączenie obsługi OpenGL w ustawieniach. dzieki, mi rowniez pomoglo wylaczenie OpenGL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 2 Marzec 2015 Autor Share Napisano 2 Marzec 2015 Przepisanie wsparcia dla OGLa to projekt na Kritę 3.0. Wtedy pewnie załatają te problemy ze sterownikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaps Napisano 2 Marzec 2015 Share Napisano 2 Marzec 2015 Czy zna ktoś jakiś sposób na zainstalowanie Krity w środowisku Centos 6.6 lub 7.0 lub wie jak skompilować to bezbłędnie bez konieczności inwestycji w Krita Studio lub Foundation? W przypadku Ubuntu nie było tyle zamieszania w przypadku tego softu natomiast w opcji "Centosowej" już się niestety pojawia problem co boli a szkoda aby bolało dalej ;( pozdro czaps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idaho Napisano 2 Marzec 2015 Share Napisano 2 Marzec 2015 (edytowane) Polecam do kompilcji krity https://community.kde.org/Calligra/Building oraz napisany przystępnym językiem http://www.davidrevoy.com/article193/guide-building-krita-on-linux-for-cats warto też używać jego brushy - sekcja resources Edytowane 2 Marzec 2015 przez Idaho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaps Napisano 2 Marzec 2015 Share Napisano 2 Marzec 2015 wielkie dzięki Idaho ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszko Napisano 5 Marzec 2015 Share Napisano 5 Marzec 2015 Czy jest opcja by animować w Kricie na sysytemie Winows? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franqun Napisano 6 Marzec 2015 Share Napisano 6 Marzec 2015 Czy zna ktoś jakiś sposób na zainstalowanie Krity w środowisku Centos 6.6 lub 7.0 lub wie jak skompilować to bezbłędnie bez konieczności inwestycji w Krita Studio lub Foundation? W przypadku Ubuntu nie było tyle zamieszania w przypadku tego softu natomiast w opcji "Centosowej" już się niestety pojawia problem co boli a szkoda aby bolało dalej ;( pozdro czaps do 7 jest wer 2.8 w repo epla takze wystraczy yum install epel-release a pózniej yum install calligra-krita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 Ściągnąłem, odpaliłem i zdziwienie moje było ogromne gdyż ta wersja nie ma tego dziwnego offseta na kursorze względem piórka który sprawiał że wyłączałem Krity 30 sekund po uruchomieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rice Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 a da sie juz kopiwowac ze schowka? np miedzy programami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 Sprawdziłem - daje się bez problemu, chociaż jest irytujący komunikat z zapytaniem jaki profil kolorów wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rice Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 Tez sciagnalem ale nadal nie mozna z krity skopiowac do schowka np do gimpa, wiec nadal lipka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 A bo może powinienem zaznaczyć że sprawdzam na win7 i dało się kopiować z szopa i z irfanview do Krity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rice Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 Do krity sie da ale z krity juz nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 Mi się udało bez problemu w tę i nazad. Może to problem Gimpa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idaho Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 OS: openSuSe 13.2 64bit Potwierdzam, da się kopiować z Gimpa do Krity i z powrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek Jutrzenka Napisano 16 Marzec 2015 Share Napisano 16 Marzec 2015 Ja mam takie pytanie do was użytkowników krity jak oceniacie, ją w kwesti post pro kolorystycznego, podmalówki, szybkiego conceptowania post pro, przed ruszeniem do compozytora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi