Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej. Czas się przypomnieć, bo już wieki tu nic nie wrzucałem ;)

Shot powstał na potrzeby Car Render Challenge 2015.

Tradycyjnie renderowany w 3ds maxie przy użyciu V-ray'a.

Do oświetlenia użyłem HDRI dome oraz kilka pojedynczych Vray sphere.

Całość retuszowana w Photoshopie.

Mercedes_AMG_GT_shot1.jpg

clay&wireframe:

Mercedes_AMG_GT_shot_clay1.jpg

Mercedes_AMG_GT_shot_clay2.jpg

Poniżej kilka screenów z przebiegu prac. Bardzo mi zależało na wiernym odwzorowaniu AMG GT, także

udałem się do najbliższego salonu, który miał na ekspozycji tenże model.

Po kilkuminutowym wstępie miałem ponad 2h spokojnego mierzenia i focenia samochodu :)

Mercedes_AMG_GT_references1.jpg

Mercedes_AMG_GT_dimensions1.jpg

Przy wsparciu rzutów technicznych, własnych fotek i refek z sieci mogłem już przejść na spokojnie do modelingu

zaczynając od stworzenia niejako rzutu 3d:

Mercedes_AMG_GT_cameramatch1.jpg

Po tak przygotowanej bazie, modeling szedł już całkiem gładko i nie wiadomo kiedy minęło parędziesiąt godzin (a może i sto pare) ;)

Mercedes_AMG_GT_modeling1.jpg

Mercedes_AMG_GT_modeling2.jpg

Na tym na pewno nie poprzestanę, jak tylko znajdę wolną chwilę będę uskuteczniał kolejne shoty ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Napisze tak: szukam szczęki na podłodze.Wygląda to na robotę idealną. Gratuluje udanego projektu. :)

Napisano

Jezu jak ja kocham ten samochód. Mercedes odwalił kawał tak dobrej roboty że naprawdę, nic tylko kupować na potęgę! widzę że miałeś doczynienia w konfiguracji żółtej. mega fajny jest czerwony metalik. bo jest bardoz dynamiczny i jeszcze bardziej podkreśla wszystko.

Napisano

Widać, że tło jest wstawione, tego już wymodelować nie potrafiłeś? ...słabo.

A tak bardziej poważnie, wygrałeś ten konkurs? A pracka trzyma poziom do jakiego wszystkich tu przyzwyczaiłeś :-) Panowie z salonu powinni teraz dać Ci na kolejne 2h pojeździć tym cackiem :-)

Napisano

Elegancko. Finalny obrazek kosa. Fajny proces twórczy. Nawet się czegoś nauczyłem :)

Napisano

Pomijając fakt, że wizka jest jak zwykle na świetnym poziomie to dbałość o szczegóły w modelu mnie rozwaliła na łopatki. Ile Ci zajęło wymodelowanie całego samochodu? Dzięki screenom z viewportu wiem jak robisz te śmieszne paski na tylnej szybie, wcześniej myślałem, że załatwiasz to teksturą , a to po prostu model : ) Pokazałbyś może jeszcze screeny wnętrza tylnej lampy? Ciekawi mnie jak to tam wygląda.

Gratulacje świetnej pracy! Powodzenia w konkursie.

Napisano

Przeglądałem niedawno wszystkie konkursowe prace i zdecydowanie Twoja odstaje od reszty, oczywiście w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu, więc jestem pewien, że wygrasz bez najmniejszego problemu.

Btw, świetny poziom detalu, widzę, że postarałeś się nawet o szczegóły za siatkami we wlotach. Czekam z niecierpliwością na kolejne shoty :)

Pozdrawiam.

Napisano

Przepieknie jak zawsze!

Loozak odstaje pod wzgledem pieknego print renderu, ale jeszcze jest Mercedes AMG GT 2080 ktory tez odstaje na plus od reszty ale troszke w innym kierunku. Zalezy co jurorzy ocenia. Ja trzymam kciuki za Visiona bo dla mnie ta pracka jest najpiekniejsza!

Napisano

Perfekcja. Tez bym chcial zeby vision wygral. Problem w tym ze jest pare bardzo dobrych prac (miedzy innymi ten drugi GT, bardziej sportowy) czy chociazby JohnZI, oraz te postapo samochodziki. Wszystko bedzie zalezec od preferencji jury - czy nagrodzic innowacyjnosc, niecodzienne podejscie do sprawy, czy tez perfekcje w standardowym wydaniu. Warto zwrocic na ten "samochod" wyrenderowany w UE4.

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie!

Maciek Jutrzenka - widziałem jeszcze i czerwonego i niebieskiego, ale ten żółty (btw. dopłata jedyne 40k zł za ten lakier;) ) robi na mnie największe wrażenie, także na pewno się z nim zmierze;)

gnacik - hehe, ale w sumie taka jest prawda;) envi artist ze mnie marny, więc się muszę ratować gotowymi tłami (zwłaszcza jak na ost. chwilę zostawiłem sobie stworzenie całej kompozycji);)

Trisquote - ciężko określi, robiłem miedzy projektami i często bez liczenia czasu, ale 100-120h spokojnie na to poszło (ponizej pare dodatkowych screenow)

ptaszek, bolitic - dokladnie! W sumie autorzy konkursu dająć tak otwarty temat sami sobie utrudnili pracę przy ocenianiu, jestem bardzo ciekaw wyników, sam mam swoich faworytów, a zdecydowany no.1 to dla mnie BMW Onura ;)

Mercedes_AMG_GT_modeling3.jpg

Napisano

Dziwna sprawa że ta praca nie znalazła się nawet w wyróżnionych gdzie trafiały sporo gorsze technicznie sztuki. Może szukali rendery bardziej naturalne a nie typowo katalogowe, sterylne. Moim zdaniem chociaż nagroda specjalna powinna być :P

Napisano
autorzy konkursu dająć tak otwarty temat sami sobie utrudnili pracę przy ocenianiu, jestem bardzo ciekaw wyników

No i juz wiemy jakie byly preferencje. Nie mniej w podobnym konkursie gdzie tematem bylaby katalogowa wersja samochodu, mialbys duzo wieksze szanse, jak nie najwieksze.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności