Napisano 21 Grudzień 20186 l Autor Na urodziny zrobiłem sobie prezent w postaci drukarki 3d. Pierwsze wydruki. :) dla przypomnienia, model 3d:
Napisano 21 Grudzień 20186 l Co to za drukarka? Po jakosci wydruku wnosze ze to jakas typu na zywice swiatloutwardzana a nie fillnament z "kabla"?
Napisano 22 Grudzień 20186 l Autor około 1:10, ale nie powiem dokładnie bo skalowany model do wielkości obszaru roboczego drukarki a nie konkretnej wielkości w rozumieniu skali modelarskiej.
Napisano 23 Grudzień 20186 l Autor ruski rok minie zanim wszystko mi się uda wydrukować... renderowanie jest szybsze :)
Napisano 24 Grudzień 20186 l W sumie działający karabin można już samemu wydrukować to dlaczego nie samolot :)
Napisano 24 Grudzień 20186 l Autor Wieniec sprężarki powietrza: po trzech nieudanych próbach wydrukowania bloku silnika olśniło mnie dlaczego odrywa mi model od stopy roboczej, wiec przygotowałem model inaczej pod eksport do STL'a. zrobiłem go tak: i działa. wydrukowało już ponad połowę i jest OK. Czyli powinno wyjść. UFF. Edytowane 24 Grudzień 20186 l przez kliment woroszyłow
Napisano 25 Grudzień 20186 l Autor połowa bloku silnika druknięta. Edytowane 25 Grudzień 20186 l przez kliment woroszyłow
Napisano 25 Grudzień 20186 l Autor Póki co tyle. Do wydrukowania zostało: druga połówka trójnika śmigła, 14 cylindrów, 28 popychaczy, 14 rur powietrznych, 14 rur wydechowych, tył sprężarki z bocznymi wlotami powietrza, tylna ściana z masa szpejów i obręcz łoża.
Napisano 26 Grudzień 20186 l Autor próbny druk cylindra: Edytowane 26 Grudzień 20186 l przez kliment woroszyłow
Napisano 29 Grudzień 20186 l Autor trójnik śmigła wydrukowany plus kilka blaszek kierujących przepływem powietrza nad głowicami cylindrów. To drukowanie jest tak zajmujące że nie ma czasu się ogolić nawet!
Napisano 29 Grudzień 20186 l Ale to będzie wielkie bydle! Niesamowita praca Kliment i w końcu można dotknąć tego co się zrobiło!
Napisano 29 Grudzień 20186 l Autor McGavish - No spory będzie, średnica 20,5 cm , dł. 32 cm. Po dokładniejszym przeliczeniu wychodzi na to że model będzie w skali około 1:6. Drugi człon sprężarki powietrza. czas druku 8,5 h. Horror!
Napisano 29 Grudzień 20186 l Autor Boris - Dokładnie tak, mój nick jednak, nie wziął się od tej ludzkiej kreatury a od czołgów KV, bo od nich zaczynałem swoja zabawę z 3D. BTW....Twój nick i awatar też nie pochodzią od godnej naśladowania postaci :D :D :D
Napisano 1 Styczeń 20196 l Pięknie to wygląda wszystko.. Chciałbym takie pudło na gwiazdkę z tym samolotem w częściach ;) Wyceniłeś ile cię to będzie kosztowało? - drukowanie, prąd itd. Pewnie nieee, ale może - niektórzy tak robią w międzyczasie jak im drukuje ;)
Napisano 1 Styczeń 20196 l Autor michało- nie wyceniłem, zwłaszcza prądu..ale jak skończę to przynajmniej będę wiedział ile poszło żywicy, tak czy siak sporo.... ;)
Napisano 2 Styczeń 20196 l Anycubic photon rewelacyjna drukarka w super cenie. W pewnym momencie na aliexpress można było ją dostać za 1400zł. Jedynym minusem jest toksyczność żywic i to mnie powstrzymuje przed jej zakupem. Jak sobie z tym radzisz? Masz osobne pomieszczenie, wyciąg? Na zagranicznych forach i grupach na dłuższą metę zalecali korzystanie z maski klasy p3 podczas obróbki wydruków.
Napisano 3 Styczeń 20196 l Autor kolejny element, kommandogerät - mechaniczny przodek komputera pokładowego : Edytowane 3 Styczeń 20196 l przez kliment woroszyłow
Napisano 4 Styczeń 20196 l Autor kolejne dwa gotowe i ostatni diwajs przygotowany do druku: Edytowane 4 Styczeń 20196 l przez kliment woroszyłow
Napisano 5 Styczeń 20196 l Autor Coś co pokaże skalę modelu. BTW.. silnik może i niemiecki ale mechanik z polski, sznurkiem, drutem, czymkolwiek połapał byle do drzwi hangaru dociągnął... ;)
Napisano 6 Styczeń 20196 l Autor Mam!!!! myslałem długo jak inaczej nazwać układ wydechowy silnika bo tak to można go pomylić z układem wydechowym np. człowieka... więc myślałem, myslałem i wymyśliłem. Wydmuchnik koincydentalno- interwałowy. Edytowane 6 Styczeń 20196 l przez kliment woroszyłow
Napisano 12 Styczeń 20196 l Autor keajra - Się okaże, też jestem ciekawy...ale mam inny zgryz...…..jak wydrukować ciśnienie sprężania w cylindrach i warkot odpalanego silnika...… Poniżej wózek serwisowy i elementy dopełniające otoczenie modelu na dioramie: Edytowane 12 Styczeń 20196 l przez kliment woroszyłow
Napisano 12 Styczeń 20196 l Autor powoli zapełnia się magazyn części silnikowych: Edytowane 12 Styczeń 20196 l przez kliment woroszyłow
Napisano 6 Luty 20196 l Bede sledzil, super sprawa. Moze pokusisz sie o wydrukowanie calego samolotu? Nie moge sie doczekac jak to wszystko skleisz.
Napisano 6 Kwiecień 20204 l Autor Skończony wózek serwisowy pod silnik i stół roboczy pod imadło, pozostało pomalować wszystko i można montować silnik. : Edytowane 6 Kwiecień 20204 l przez kliment woroszyłow