Napisano 11 Wrzesień 20168 l Cześć wszystkim, to mój pierwszy post, temat, jedna z pierwszych prac w Zbrushu... Słowem; debiutuję. Proszę zerknijcie, oceńcie, podzielcie się uwagami. Miałem intencje wyrzeźbienia twarzy kogoś znanego. Praca nad konkretną osobą jest dla mnie ciekawsza. To moję pierwsze kroki w 3d. Pozdrawiam Forumowiczów. http://imgur.com/GR6wQG5 Edytowane 3 Listopad 20168 l przez Mockinbird odświeżenie miniaturki
Napisano 12 Wrzesień 20168 l Bruce Willis. No prawie. Jak wrzucasz fota to kopiuj link do zdjecia z imgura i wrzucaj jak zdjecie albo . Wtrzuc wiecej widookow. Jaki kat masz angle view w draw ustawiony- ustaw se np 27 stopni lub sprawdzaj proporcje glowek w orto.
Napisano 21 Wrzesień 20168 l Miałem intencje wyrzeźbienia twarzy kogoś znanego. Praca nad konkretną osobą jest dla mnie ciekawsza. http://imgur.com/GR6wQG5 Cześć. Elementy charakterystyczne mimiki twarzy masz zachowane i widać że idzie Ci to. Pracuj najwięcej nad poznaniem bryły głowy (czaszki). DŁugość szyi tutaj przeszkadza. Zbuduj ją kawałek dalej by łączyła się z popiersiem, naturalniej będzie się czytało twoją pracę. Pokaż z profilu, ale widać że jest zbyt klockowata. Z tyłu czaszka powinna być nieco szersza, u ciebie jest też chyba za krótka (nie wiem jaki profil). Szkicuj dalej. Pozdrawiam.
Napisano 26 Wrzesień 20168 l Autor Cześć, po B. Willisie zrobiłem tego Pieseła. Do Willisa wrócę- jest nieskończony. Tego Pieseła zrobiłem kiedyś w ceramice szkliwionej. Oczywiście chętnie wysłucham uwag i opinii. Sebazx6r i gryzon dzięki za słowo.
Napisano 26 Wrzesień 20168 l Oczywiście chętnie wysłucham uwag i opinii. Gdybyś wprowadził trochę asymetrii. Niech ta skóra fałdami opada ale nieco inaczej z każdej ze stron. Od razu zyska na tym ten model.
Napisano 23 Październik 20168 l Autor Pierwsze starcie z anatomią...Przeglądam i podpieram się różnymi materiałami ale co parę oczu to nie jedna :) Trochę nabrałem dystansu do Willisa to pora do niego wrócić. Jak zwykle chętnie wysłucham rad.
Napisano 23 Październik 20168 l Ogólnie malinowo :) Tylko symetria na brzuchu bardzo kłuje w oczy. Te mięśnie są b. asymetryczne i powinieneś to zmienić. Co do innych rzeczy to biceps trochę dziwnie stapia się z naramiennym. Ogólnie widać dużo błędów w miejscach przyczepów mięśni itp. Jakby było to przerysowane. Wymądrzam się ale sam lepiej bym nie zrobił ;) Świetnie operujesz formą. Tutaj widać, że masz artystyczny background i soliden fundamenty. Rysunek? Rzeźba?
Napisano 23 Październik 20168 l Autor Rzeźba. Symetrię poprawię.Zwrócę uwagę na miejsca przyczepów.Na razie się męczę przed kompem. Komp i zbrush stawia większy opór niż moja ulubiona glina :) Ale się nie poddaję. Dzięki za wskazówki michalo !
Napisano 24 Październik 20168 l Autor Poprawiłem asymetrię mięśni brzucha. Dla odświeżenia zacznę coś nowego.
Napisano 11 Listopad 20168 l Autor Dzięki Graft. Namęczyłem sie przy masce. Jeszcze parę rzeczy poprawię i może poraczkuję w renderowaniu. A tu jeszcze bez maski.
Napisano 11 Listopad 20168 l Dobre to! Jak bym miał się czepiać to można by jeszcze zrobić wrażenie że ta paski wbijają się w we włosy i ciało. Lekkie wgniecenie i wybrzuszenia koło pasków mogły by zasugerować że ta maska mocno jest zaciśnięta. Jeszcze trochę można pocisnąć detal ale i tak jest spoko. Może jakieś zadrapania maski, faktura skóry na paskach itp. Powodzenia!
Napisano 23 Listopad 20168 l (...) To moję pierwsze kroki w 3d. (...) i jak tu się nie załamać :P Jak na pierwsze kroki w 3D to idzie Ci świetnie, no ale skoro background jest artystyczny to nie ma to tamto.
Napisano 23 Listopad 20168 l Autor reminoir nie patrz na to w ten sposób. Mam za sobą ASP i inne takie. Mnóstwo czasu nad glinianymi rzeźbami. Portrety itp. No i nie widzisz mnie przed monitorem jak ciskam obelgami kiedy nie wiem co i jak :) Powodzenia!
Napisano 24 Listopad 20168 l Warsztat masz zmieniles tylko narzedzie. Zawstydzilby jakby nie mial backgroundu artystycznego.
Napisano 24 Listopad 20168 l @Mockingbird, dzięki! :-) zawsze sobie powtarzam, że trzeba po prostu robić robić robić i się nie poddawać, aż w końcu zacznie wychodzić. Zły tylko jestem na siebie, że tak późno to do mnie dotarło, no ale lepiej późno niż wcale jak to mówią :D hehe Czekam na więcej Twoich prac. Pozdro
Napisano 24 Listopad 20168 l Autor Jest dokładnie tak jak pisze Sebazx6r. Zmieniłem tylko narzędzie. reminoir ja też późno zacząłem. Nie jedna wiosnę już widziałem.Podejrzewam , że jestem tu seniorem. Na naukę nigdy nie jest za późno. Pomyślałem po prostu pewnego dnia , że w Zbrushu mogę dalej posunąć swoje myślenie o formie. A i w domu mam ciepło, w pracowni mniej :) Tego pieseła znacie w wersji zbrushowej tu jako rzeźba z ceramiki. To na potwierdzenie tego co mówi Sebazx6r. Edytowane 24 Listopad 20168 l przez Mockinbird błąd ortograficzny
Napisano 24 Listopad 20168 l Jeśli mówisz, że jesteś seniorem to zmiana narzędzia - z rąk na tablet i program to nie taka łatwa sprawa. Tak samo zrobił Steve Lord i jak kiedyśbędziesz miał okazję podpatrzzeć jak pracuje, to zobaczysz jakie ma braki w workflow :D Pomimo to jest, moim zdaniem, jedny z Masters of the ZUniverse ;)' Chcociaż na bank łatwiej niż z digital do real.
Napisano 24 Listopad 20168 l Bardzo podoba mi się Hopkins jako Hannibal. Od razu po modelu widać o kogo chodzi tak więc jest dobrze :) W ogóle też chciałbym tak umieć - wtedy nie musiałbym kombinować tych osób do pozowania przy tych moich projektach tylko mógłbym wszystko od razu w 3d wykonać :D
Napisano 3 Grudzień 20168 l Autor Popracowałem na Willisem. Nie lubię porzuconych pomysłów. Z przyjemnością się uczyłem :) Teraz pora na jakiegoś stwora dla odpoczynku.
Napisano 17 Grudzień 20168 l Autor Kreatura. Nie bardzo wiem jak ją kontynuować. Może ktoś coś podpowie. Na razie jest symetryczna. Myślałem aby dodać oręż. Będzie pretekst do nauki hard surface.
Napisano 17 Grudzień 20168 l Może jakiś detal na skórę? Daj mu jakąś pozę, "pasek na biodra" no i ten swój miecz i będzie malina :D Ogólnie fajowy kolo!
Napisano 20 Grudzień 20168 l Autor Ok. Dzięki za odzew. Cimathel - po prostu czasami działam na czuja, dopiero potem oceniam efekt, jak widać tu słabo wyszło :) Michalo skóra będzie jak już zakończę etap ustalania formy.
Napisano 20 Grudzień 20168 l Bardzo fajne prace! Szczególnie pieseł ma ciekawy design. A co do ostatniej rzeźby to może dynamiczna poza by tutaj pomogła ? Wykorzystać fakt, że kreatura robi wrażenie spiętej, a przynajmniej mięśnie ma spięte, to tylko ją upozować w ciekawy sposób i może to zadziała.
Napisano 2 Styczeń 20178 l Autor Mały update. George z poprawionymi włosiętami. A tak na początku roku wszystkim zaglądającym życzę dużo satysfakcji i samych niesamowitych sculptów :)
Napisano 4 Luty 20178 l Autor Dalej pracuję nad portretami. Grzebię przy włosach i szukam nowych na nie rozwiązań. Jakby nie było jasne to Keith Richards.
Napisano 7 Luty 20178 l Autor tr3buh, Natas dzięki ! Ciąg dalszy. Podobno ludzie dzielą się na tych od The Beatles i na tych od The Rolling Stones. Ja od tych drugich.
Napisano 19 Luty 20178 l Autor Szybka praca aby potrenować.Szkic. Ale pewnie do niego wrócę aby pododawać parę rzeczy np. włosy.
Napisano 26 Luty 20178 l Czyste, czytelne form. Podoba mi się taki styl. Może warto by ładnie oświetlić i wyrenderować (np. w blenderze) ? Ludzie zawsze inaczej patrzą na takie rzeźbi jeśli są odpowiednio zaprezentowane ;-)
Napisano 27 Luty 20178 l Kedy model jest dobry (tak jak ten) to nawet zbrus hviewport daje radę:) Świetny model. Graft ma rację, poćwicz trochę też rendering przyokazji, ajkieśpost pro itp. Przyda się.