takashmen Napisano 27 Marzec 2019 Napisano 27 Marzec 2019 bliżej = większe, zwracaj na to uwagę. Hmmmm, w przypadku kiedy kolega Blaza ma perspektywę praktycznie jak rzut izometryczny ta uwaga jest bez sensu.
olaf Napisano 8 Kwiecień 2019 Napisano 8 Kwiecień 2019 podziwiam zapał. Boksy to by mi się jeszcze chciało - może. Ale koparki i czołgi to już nie mój poziom ;)
polka dot Napisano 9 Kwiecień 2019 Napisano 9 Kwiecień 2019 może wykorzystaj naturalny zapał do tworzenia formy? widać, że funkcjonalne kompozycje brył przychodzą Ci z łatwością. to bardziej przyziemne niż postacie z eteru - może zagwarantować Ci pracę faktycznie przydatną ludziom. zamiast concept artem, mógłbyś zainteresować się wzornictwem użytkowym
Blaza Napisano 12 Kwiecień 2019 Autor Napisano 12 Kwiecień 2019 Nie mam ostatnio za bardzo czasu na rysowanie jakiś czołgów albo koparek :( Wrzucę takie patyczaki które sobie rysuje.
Blaza Napisano 19 Kwiecień 2019 Autor Napisano 19 Kwiecień 2019 (edytowane) Edytowane 20 Kwiecień 2019 przez Blaza
olaf Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Ramiona i klatkę piersiową musisz sobie jeszce troche rozpracować. Będzie Ci łatwiej interpretować pozy.
olaf Napisano 11 Maj 2019 Napisano 11 Maj 2019 Oj na pewno jeszcze raz rzuc okiem na proporcje dłoni jak i innych rzeczy. Sądzę, że masz generalny problem z naturalnym rozpoznaniem proporcji.
Blaza Napisano 18 Maj 2019 Autor Napisano 18 Maj 2019 Ostatnio rysuje z tych książek https://www.koh-i-noor.pl/podstawy-rysunku-tom-3-leonardo-compact-series-por-03pory,prod,87,563.php 4 jest dosyć szczegółowa. Mam jeszcze taką https://www.empik.com/kurs-rysowania-postaci-hart-christopher,prod3090024,ksiazka-p
olaf Napisano 18 Maj 2019 Napisano 18 Maj 2019 Gubią się Tobie podstawowe proporcje. Przez to wiele rzeczy wizualnie nie ma sensu dla oglądającego. Na tym etapie chyba musisz pójść na kurs rysunku. Widać, że źle się za to zabierasz i ktoś zwyczajnie musi to zobaczyć live i Ciebie poprowadzić.
ZiN Napisano 18 Maj 2019 Napisano 18 Maj 2019 Ok, obserwuję Cię prawie od początku z dłuższymi przerwami i diagnoza nasuwa mi się jedna - nierzetelna analiza tego, co rysujesz, dlatego pozwoliłem sobie na krótki "wykładzik", by rozwinąć swoją tezę. Na pocieszenie mogę dodać, że zawsze możesz zostać kubistą, bo tam perspektywa i reguły geometryczne nigdy szczególnie nie obowiązywały :) 3
olaf Napisano 18 Maj 2019 Napisano 18 Maj 2019 Ciekawa analiza ZiN, dałbym jakieś plusy, gdyby działały. Mi się wydaje, że nie zaczyna od bardzo ogólnego konceptu/bryły tylko od razu stara się budować cały obiekt i za szybko przechodzi do etapu, gdzie analizowane są jedynie detale, przez co gubi się kompletnie podstawowa forma.
Blaza Napisano 18 Maj 2019 Autor Napisano 18 Maj 2019 Dzięki panowie za odpowiedź. Chętnie bym poszedł na jakiś kurs, ale na razie nie mam za bardzo możliwość. Może za jakiś miesiąc będę mógł gdzieś pójść.
olaf Napisano 18 Maj 2019 Napisano 18 Maj 2019 Może jaką grupe na FB znajdź, gdzie zbierają się studenci ASP i zagadnij któregoś. Są dary, ktorych student nie odmawia - szczególnie artysta - i chętnie spędzie z Tobą kilka godzin ;)
Blaza Napisano 28 Lipiec 2019 Autor Napisano 28 Lipiec 2019 Cytat Jeśli Ci zależy, to moim zdaniem powinieneś uderzyć na kurs rysunku, szczególnie jakiś przygotowujący pod egzamin na architekturę Od sierpnia idę na kurs bo w lipcu albo nieczynne, albo kursy od rana😐. Ze względu na pracę mogę po południa albo weekendy. Czemu akurat pod architekturę?
olaf Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 1 hour ago, Blaza said: Od sierpnia idę na kurs bo w lipcu albo nieczynne, albo kursy od rana😐. Ze względu na pracę mogę po południa albo weekendy. Czemu akurat pod architekturę? Gdyż jest szansa, że nauczą Ciebie prostych linii. Ciągle popełniasz te same błedy i nie ma większego prograsu od pół roku jeżeli mam być szczery. Wynajmij sobie instruktora, by był dostępny po południu. Bez tego stoisz w miejscu.
ArnoldSzczesliwy Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 (edytowane) Pod architekturę , ponieważ będziesz robił wszystko na dużym formacie, przez co wyrobisz sobie kreskę, nauczysz się perspektywy i rysowania brył, nauczą Cię jak wyznaczać środki brył, jak je modyfikować by wszystko grało w perspektywie. M.in dlatego polecam kurs na architekturę bo zrozumiesz rysunek. Musisz iść i się samemu przekonać 😉 Edytowane 28 Lipiec 2019 przez ArnoldSzczesliwy 1
Blaza Napisano 28 Lipiec 2019 Autor Napisano 28 Lipiec 2019 W czwartek idę na kurs 👍 może mnie czegoś nauczą. Jeszcze wrzucę z dzisiaj ostatnie krzywe rysunki 😁 1
Blaza Napisano 10 Sierpień 2019 Autor Napisano 10 Sierpień 2019 (edytowane) Walka z martwą naturą😋 format papieru B1. Edytowane 13 Sierpień 2019 przez Blaza 1
Blaza Napisano 21 Sierpień 2019 Autor Napisano 21 Sierpień 2019 Teraz kilka czaszek na kartce Tutaj jeszcze te maszynki, które robię w 3D
Blaza Napisano 29 Sierpień 2019 Autor Napisano 29 Sierpień 2019 Dalej walczę 🤣 Czas operacyjny około 6 godzin, format B1. 2
Blaza Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 Jeszcze taki słodziak z dzisiaj, około 3,5 godziny rysowałem. 1
michalo Napisano 13 Listopad 2019 Napisano 13 Listopad 2019 W tych ludzkich sylwetkach proporcje zdają się uciekać. Jeśli szkicujesz z referencji, dobrze jest sobie przemierzyć od czasu do czasu - mierzyć odległości, najlepiej trójkątami - np. koniec obojczyka - pępek - drugi koniec obojczyka. Itp. Smok też ma dziwne proporcje. Większe skrzydła i dłuższy ogon na pewno trochę poprawiły by mu wygląd. 1
Blaza Napisano 14 Listopad 2019 Autor Napisano 14 Listopad 2019 Smok ma nogi za daleko wysunięte ale jak się zorientowałem to było trochę dużo do ścierania, dlatego dokończyłem już tak jak był. 1
Blaza Napisano 22 Listopad 2019 Autor Napisano 22 Listopad 2019 Około 8 godzin rysowałem, format B2 1
Blaza Napisano 4 Styczeń 2020 Autor Napisano 4 Styczeń 2020 I kolejna wlatuje tym razem smoczyca. Format B2.
Blaza Napisano 13 Styczeń 2020 Autor Napisano 13 Styczeń 2020 (edytowane) Martwa taka mocno tkaninowa. Trochę anatomii Edytowane 13 Styczeń 2020 przez Blaza
Blaza Napisano 2 Luty 2020 Autor Napisano 2 Luty 2020 (edytowane) Pierwszy starszy, drugi już bardziej dokończony z dzisiaj. Edytowane 2 Luty 2020 przez Blaza
Rekomendowane odpowiedzi