Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Cze艣膰 wszystkim!

Potrzebuje pomocy w doborze sprz臋tu. By艂am na sta偶u w firmie w kt贸rej modelowa艂am w c4d i animacje w afterze.聽Chcia艂abym kontynuowa膰 nauk臋 ale m贸j laptop 5 letni nie daje rady z wymaganiami cinemy. Dlatego r贸wnie偶 chcia艂abym zakupi膰 sobie dany sprz臋t aby mi"ud藕wign膮艂" cineme, aftera.聽
Zale偶y mi na przeno艣nym urz膮dzeniu nie stacjonarce.聽聽Na co zwr贸ci膰 uwag臋? Jaka karta graficzna, ram, pojemno艣膰 dysku?聽
Lepiej na pocz膮tek kupi膰 co艣 lepszego aby pare lat mi pos艂u偶y艂 czy mie膰 na uwadze ze to tylko pocz膮tki i za 2 lata zmieni膰 na co艣 https://allegro.pl/oferta/lenovo-yoga-730-i7-8550u-16gb-1tb-ssd-gtx1050-w10-8609276598?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/dell-xps-9570-i7-8750h-16gb-512ssd-4k-touch-fp-w10-8534671285?utm_medium=app_share&utm_source=

https://allegro.pl/oferta/lenovo-x1-extreme-15-uhd-i7-1050ti-32-512-ssd-w10p-8656473884?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/lenovo-p1-workstation-i7-16gb-1tb-p1000-4k-touch-8534655397?utm_medium=LikeButton&utm_source=Facebook

wrzucam pare propozycji kt贸re znalaz艂am "godne polecenia" ale wole jednak zapyta膰 si臋 fachowc贸w 馃槈

• Odpowiedzi 21
  • Wy艣wietle艅 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wszystkie lapki to w mojej ocenie jest zart jesli chodzi o prawdziwa prace w 3D. Do nauki i poczatkow spoko, ale praca na tym... No mozna, ok? Mozna. Tylko po co? Zgrzeje sie to to, zmeczy. Karty grafy mobilne sa slabsze.... Jak tam chcesz, ale lapek jest dobry do pracy, jesli w Starbucks piszesz cos w Wordzie a nie do konkretnej roboty w 3D.

Napisano
  • Autor

Dzi臋kuje Ci bardzo za zainteresowanie si臋 tym tematem. Mo偶esz powiedzie膰 co艣 wi臋cej? Na jaka艣 kart臋 graficzna zwr贸ci膰 uwag臋 ? Parametry?聽

Napisano

Te偶 uwa偶am 偶e laptop do animacji i 3D si臋 nie nadaje, moc nie ta co w stacjonarce cena du偶o wy偶sza i do przek膮tna 15' albo 17...

Je艣li ju偶 koniczynie musi by膰 laptop to taki z dyskiem SSD najlepiej M2, RAM najlepiej 32 GB. Grafika jaka艣 z 8 GB, ale nie powiem ci jaka bo na laptopowych si臋 kompletnie nie znam tak samo jak na procesorach do laptop贸w.聽

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Blaza napisa艂:

Te偶 uwa偶am 偶e laptop do animacji i 3D si臋 nie nadaje, moc nie ta co w stacjonarce cena du偶o wy偶sza i do przek膮tna 15' albo 17...

Je艣li ju偶 koniczynie musi by膰 laptop to taki z dyskiem SSD najlepiej M2, RAM najlepiej 32 GB. Grafika jaka艣 z 8 GB, ale nie powiem ci jaka bo na laptopowych si臋 kompletnie nie znam tak samo jak na procesorach do laptop贸w.聽

https://allegro.pl/oferta/lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-32-512-w10x-rtx2060-8817017877?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

A wiec co my艣lisz o tym?

Napisano
Godzin臋 temu, Fox07 napisa艂:

Dzi臋kuje Ci bardzo za zainteresowanie si臋 tym tematem. Mo偶esz powiedzie膰 co艣 wi臋cej? Na jaka艣 kart臋 graficzna zwr贸ci膰 uwag臋 ? Parametry?聽

Jak ju偶 Kto艣 wcze艣niej wspomnia艂, na laptopie gorzej sie pracuje przy grafice niz na stacjonarnym,

pytanie, czy dotychczas Ci to wystarcza艂o i po prostu szukasz nowszego sprz臋tu.. jesli tak, to w艂a艣ciwie cokolwiek wybierzesz z tych nowych produkt贸w bedzie o kilka klas lepszych ni偶 to co mia艂a艣 do tej pory.. nie wiem te偶 nad jakimi rzeczami pracujesz i jakiej wydajnosci oczekujesz..

my艣l臋 ze ten z tych co zaproponowa艂a艣 b臋dzie ca艂kiem niez艂y:聽https://allegro.pl/oferta/lenovo-x1-extreme-15-uhd-i7-1050ti-32-512-ssd-w10p-8656473884?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

- rozdzielczo艣膰 3840x2080 jest kuszaca ale boje sie jak to bedzie wyglada膰 na 15 calowym ekranie, moze warto przejsc si臋 do jakiegos media marktu i zoabczy膰 w akcji

- RAM 32GB to minimum wiec ok

- karta graficzna zdaje sie byc ok, najwiecej bedziesz jej uzywa膰 do viewporta w Cinemie i troche przy akceleracji w afterze, chyba ze uzywasz jakeigos rendera pracujacego na GPU

- procek 6 rdzeni 2,2 ghz do render贸w od biedy mo偶e by膰, na afterze tez porobisz, ale np. do aftera bym wola艂 np. 3,4 czy wieksze taktowanie bo on srednio korzysta z wielu rdzeni

Edytowane przez mateusz_s

Napisano

UHD to i na 29 calach wygl膮da bez sensu i nie da si臋 pracowa膰.

Na 15" to musi by膰 sen wariata:)

Edytowane przez Traitor

Napisano

Nie lepiej zbudowa膰 sobie niez艂y "mini" PC, kt贸ry b臋dzie super dzia艂a艂, b臋dzie przeno艣ny (mini PC s膮 do艣膰 ma艂e i mo偶na zbudowa膰 taki w formie "walizki" np. w hotelu jak jeste艣 to mo偶esz podpi膮c do TV, albo w domu to podpinasz pod monitor/tv i masz dzia艂aj膮cy PC, kt贸ry mo偶esz sobie w ka偶dej chwili odpia膰 i wzi膮膰 ze sob膮)聽i b臋dzie w dobrej cenie?

Wiadomo, nie jest to mobilne tak jak laptop, ale jednak do pracy o wiele lepiej sie sprawdzi.

Laptopy s膮 mega s艂abe, chyba jedynie to od 10-11k si臋 zaczynaj膮 jakie艣 "sensowne" ale i tak s艂ysza艂em, 偶e nadal maj膮 r贸偶nego typu problemu niestety.聽

Edytowane przez brain

Napisano

Te偶 my艣la艂em o mini gaming pc + tablet lcd na wypadek wyjazdu. Chyba ta艅sza opcja ni偶 laptop/

Napisano
1 godzin臋 temu, brain napisa艂:

Nie lepiej zbudowa膰 sobie niez艂y "mini" PC, kt贸ry b臋dzie super dzia艂a艂, b臋dzie przeno艣ny (mini PC s膮 do艣膰 ma艂e i mo偶na zbudowa膰 taki w formie "walizki" np. w hotelu jak jeste艣 to mo偶esz podpi膮c do TV, albo w domu to podpinasz pod monitor/tv i masz dzia艂aj膮cy PC, kt贸ry mo偶esz sobie w ka偶dej chwili odpia膰 i wzi膮膰 ze sob膮)聽i b臋dzie w dobrej cenie?

Wiadomo, nie jest to mobilne tak jak laptop, ale jednak do pracy o wiele lepiej sie sprawdzi.

Laptopy s膮 mega s艂abe, chyba jedynie to od 10-11k si臋 zaczynaj膮 jakie艣 "sensowne" ale i tak s艂ysza艂em, 偶e nadal maj膮 r贸偶nego typu problemu niestety.聽

bzdurson.... Mega du偶o zale偶y od pipelineu.. robi艂em wi臋ksze projekty ni偶 niejedno polskie studio na ich flagowych stacjonarkach a ja na laptopie za 500$.. tylko dlatego 偶e u偶ywali oni archaicznego workflowu... zreszt膮 kto wie ten wie jakie projekty by艂y robione na jakich szrotowych maszynach.. w polskich studiach jeszcze 2-3 lata temu...

Obecnie laptopy s膮 naprawde spoko!.. og贸lnie to 6 rdzeniowe laptopy o sensownej konfiguracji kosztuj膮 5-6 ty艣.. Dalej p艂acimy g艂贸wnie za a) lepsz膮 kart臋 graficzn膮 b) lepsze wykonanie.聽

je偶eli planujesz renderowa膰 na GPU to warto kupi膰 laptopa z RTX 2070.. je偶eli nie planujesz renderowa膰 na GPU nie warto i艣膰 w 2070.. wystarczy lapek z 2060... prawde m贸wi膮c.

co do ramu 32 albo 64 to podstawa... no i dysk SSD. Procesor.. najnowszy od intela 6 lub 8 rdzeniowy.

zak艂adaj膮c workflow oparty na Renderingu GPU poszed艂bym w te laptopy:

https://www.x-kom.pl/p/503020-notebook-laptop-173-dell-inspiron-g7-i7-9750h-32gb-512-win10-rtx-2070-144hz.html
https://www.x-kom.pl/p/531658-notebook-laptop-173-acer-helios-300-i7-9750h-32gb-1tb-win10-240hz.html
https://www.x-kom.pl/p/507581-notebook-laptop-173-msi-p75-i9-9880h-32gb-2512gb-win10.html

Edytowane przez Maciek Jutrzenka

Napisano
23 minutes ago, Maciek Jutrzenka said:

bzdurson.... Mega du偶o zale偶y od pipelineu.. robi艂em wi臋ksze projekty ni偶 niejedno polskie studio na ich flagowych stacjonarkach a ja na laptopie za 500$.. tylko dlatego 偶e u偶ywali oni archaicznego workflowu...聽

Ktory workflow powieksza ekran monitora na lapku? Albo dodaje klawiature alfanumeryczna?
I polecasz procki od intela..? Nie wiem prawde mowiac jak tam w lapkach teraz (bo nie bywam w Starbucks to mi laptop niepotrzebny 馃槈 Zart, zart, spokojnie 馃槈 ), ale na desktopie w tej chwili kupowanie intela to jest kompletna pomylka.

Tak ogolnie - ludzie kupuja laptopy w wiekszosci bez powodu. Siedza potem z nimi w domu. No kto bedzie wykonywal prace, ktora wymaga wielu dupogodzin (a do takich nalezy 3D) w podrozy? Jak jestes na wyjezdzie to nie siedzisz na tylku przez 6+ godzin, tylko... no robisz cos, po co wyjechales 馃槃 A jak siedzisz w domu to lapek jest durnowata opcja bo ma gorsze parametry i procka i karty graficznej a do tego moze cie wyjsc drozej. Lapek jak najbardziej - jesli duzo podrozujesz, jako drugi komp. Nie jako podstawowa stacja robocza.

A ze "sie da"? Wiele rzeczy sie da zrobic mniej wygodnie albo sie przyzwyczaic. Ja na przyklad nie uzywam komorki bo MNIE jest niepotrzebna i JA nie mam potrzeby maziania ekranu caly czas. Ale nie polecam tego rozwiazania jako uniwersalnego.

Edytowane przez Nezumi

Napisano
20 godzin temu, Nezumi napisa艂:

Ktory workflow powieksza ekran monitora na lapku? Albo dodaje klawiature alfanumeryczna?
I polecasz procki od intela..? Nie wiem prawde mowiac jak tam w lapkach teraz (bo nie bywam w Starbucks to mi laptop niepotrzebny 馃槈 Zart, zart, spokojnie 馃槈 ), ale na desktopie w tej chwili kupowanie intela to jest kompletna pomylka.

Tak ogolnie - ludzie kupuja laptopy w wiekszosci bez powodu. Siedza potem z nimi w domu. No kto bedzie wykonywal prace, ktora wymaga wielu dupogodzin (a do takich nalezy 3D) w podrozy? Jak jestes na wyjezdzie to nie siedzisz na tylku przez 6+ godzin, tylko... no robisz cos, po co wyjechales 馃槃 A jak siedzisz w domu to lapek jest durnowata opcja bo ma gorsze parametry i procka i karty graficznej a do tego moze cie wyjsc drozej. Lapek jak najbardziej - jesli duzo podrozujesz, jako drugi komp. Nie jako podstawowa stacja robocza.

A ze "sie da"? Wiele rzeczy sie da zrobic mniej wygodnie albo sie przyzwyczaic. Ja na przyklad nie uzywam komorki bo MNIE jest niepotrzebna i JA nie mam potrzeby maziania ekranu caly czas. Ale nie polecam tego rozwiazania jako uniwersalnego.

z dobrym interfacem kt贸ry wspiera skalowanie. Naprawd臋 17 cali wystarcza. do komfortowej pracy. + masz klawiature numeryczn膮 normaln膮. Co do intela.. yap.. still the king je艣li chodzi o segment laptop贸w.. jako i偶 AMD swoje procki laptopowe ma 1 geenracje do ty艂u.. + procesory intela s膮 du偶o wytrzymalsze je艣li chodzi o ci膮g艂膮 prac臋, w temperaturze 90C. Programy z dobrym interfacem, Blender, Zbrush, Houdini.

Co do tego siedzenia 3D.. i laptopa.. Jest w tym du偶o racji.. ale te偶 nie koniecznie wszystko zale偶y od charakteru danej osoby.. jak i te偶 sprz臋tu.. Ostatnie 5 Lat bada艂em ostro temat.. i prawd臋 m贸wi膮c.. To g艂贸wnie zale偶y od sprz臋tu.. zazwyczaj jest beznadziejny nie wystarczaj膮cy.. przez co morale spadaj膮 + troch臋 rozpraszaj膮ce enviro i jest s艂aba produktywno艣膰.. aczkolwiek je艣li rozwi膮偶臋 si臋 ten problem wybierze dobr膮 lokacje, jest naprawd臋 zajebi艣cie. Swojego czasu znalaz艂em restauracj臋, kt贸ra mia艂a 2 stoliki troch臋 jakby jako vip roomy.. i mega mi si臋 tam pracowa艂o. Co do pracy w terenie czyli siedzimy na szczycie g贸ry albo 艂膮ce albo polanie... do tego nadaje si臋 tylko macbook pro 16 najnowszy.. z 3 powod贸w.. 1 najbardziej istotny.. Macbook pro ma 100% wydajno艣ci z bateri.. kiedy laptopy z windowsem.. na bateri maj膮 jakie艣 30% wydajno艣ci, (niechce mi si臋 t艂umaczy膰 why ale chodzi o TDP) pow贸d numer 2... Macbook pro mo偶e by膰 zasilany z power banka.. wi臋c kupujesz du偶ego powerbanka przyklejasz go do ekranu z ty艂u i masz przeno艣n膮 stacje robocz膮 kt贸ra mo偶e renderowa膰 przez 6-8H... bez potrzeby kabla. no i punkt nr.3 czyli ekran.. Macbook pro 16 najnowszy ma 500-600 nit贸w ekran.. i bardzo dobre pow艂oki anty refleksyjne.. i kurna to serio dobrze dzia艂a... Jest to jedyny laptop jaki znam w kt贸rym serio na dworzu.. nawet w s艂o艅cu wida膰 elegancko co si臋 dzieje..

Pomijam problem platformy apple i ca艂ego fuck festu z racji apple forsowania API metal..

Napisano

Skalowanie UI - chocby to z Blendera czy z ZBrusha jest fajne ale to wciaz - dla mnie - nie rozwiazuje problemu malego monitorka. Jasne, widac interface, ale miejsca jest malo na prace. Spoko za to, ze lapki juz maja klawiature alfanumeryczna. W lapkach nie siedze zupelnie bo jak podrozuje, to sie lubie gapic za okno a nie w ekran. Ale przydalby sie jakis lapek kiedys jako drugi komp na dluzsze wyjazdy. I z pewnoscia wtedy kupie taki z pelnoprawna klawa.
Ja ogolnie mam spory problem ze zrozumieniem ludzi jak chodzi o prace, nazwijmy to, mobilna. Nie czuje sie jakos lepszy czy cos w tym guscie - po prostu tego nie kumam. Ide do restauracji, to ide cos zjesc, napic sie czegos, pogadac. Jak ide w plener, to ide chlonac ten plener a nie gapic sie w ekran. Juz wystarczajaco sie wen gapie caly czas.
Ale pomijajac to - rozumiem, ze DA SIE. Tylko wciaz nie widze zadnego, przekonywujacego argumentu za kupowaniem lapka jako glownej stacji roboczej glownie z powodu mocy, ktorej bez watpienia jest mniej.
Z drugiej strony sa oczywiscie sytuacje ze ktos NA PRAWDE potrzebuje lapka. Jak mieszka gdzies i pracuje/uczy sie w tygodniu a na weekendy smiga do rodzinnego domu to nie bedzie wozil ze soba kompa. Zrozumiale 100%. A nie zawsze jest ten luksus, ze sobie mozna pozwolic na dwa kompy.

Napisano
9 godzin temu, Nezumi napisa艂:

Skalowanie UI - chocby to z Blendera czy z ZBrusha jest fajne ale to wciaz - dla mnie - nie rozwiazuje problemu malego monitorka. Jasne, widac interface, ale miejsca jest malo na prace. Spoko za to, ze lapki juz maja klawiature alfanumeryczna. W lapkach nie siedze zupelnie bo jak podrozuje, to sie lubie gapic za okno a nie w ekran. Ale przydalby sie jakis lapek kiedys jako drugi komp na dluzsze wyjazdy. I z pewnoscia wtedy kupie taki z pelnoprawna klawa.
Ja ogolnie mam spory problem ze zrozumieniem ludzi jak chodzi o prace, nazwijmy to, mobilna. Nie czuje sie jakos lepszy czy cos w tym guscie - po prostu tego nie kumam. Ide do restauracji, to ide cos zjesc, napic sie czegos, pogadac. Jak ide w plener, to ide chlonac ten plener a nie gapic sie w ekran. Juz wystarczajaco sie wen gapie caly czas.
Ale pomijajac to - rozumiem, ze DA SIE. Tylko wciaz nie widze zadnego, przekonywujacego argumentu za kupowaniem lapka jako glownej stacji roboczej glownie z powodu mocy, ktorej bez watpienia jest mniej.
Z drugiej strony sa oczywiscie sytuacje ze ktos NA PRAWDE potrzebuje lapka. Jak mieszka gdzies i pracuje/uczy sie w tygodniu a na weekendy smiga do rodzinnego domu to nie bedzie wozil ze soba kompa. Zrozumiale 100%. A nie zawsze jest ten luksus, ze sobie mozna pozwolic na dwa kompy.

ok. dla przyk艂adu. Zajmuje si臋 projektowaniem felg bespoke. czyli 1 design = 1 klient. Sprawa wygl膮da tak 偶e je偶eli nie ma danych odno艣nie auta a to cz臋sty przypadek.. to trzeba do klienta podjecha膰 tam wszystko pomierzy膰 i z nim zacz膮膰 projektowa膰 felg臋 i tak dalej. co chwila sprawdza膰 design.. kontaktowa膰 si臋 z firm膮 kt贸ra to b臋dzie rze藕bi膰 etc.聽 Jest mas臋 spotka艅 gdzie ca艂y czas trzeba co艣 zmienia膰 w projekcie... i tu te偶 nie chodzi o felgi... to samo inne sprawy.. pami臋tam jak musia艂em projektowa膰 pewien element do yachtu.. to te偶 praca by艂a na miejscu musia艂em polecie膰 wej艣膰 na yacht pomierzy膰 wszystko laserowym skanerem. om贸wi膰 z klientem wszelkie sprawy etc.. i tyle. Takich ludzi jest mas臋..聽 po za tym na kanapie wygodnej tak sobie klapn膮膰 czy w jakim艣 fajnym miejscu se klapn膮膰 jest naprawde fajnie pracowa膰... ja np te偶 bardzo lubie pracowa膰 w klubie.. gdzie sobie siadam s艂ucham dobrej muzy.. i sobie robie projekcik.

To samo.. jest np... gdy robi艂em typowe animacje motion graph.. to te偶.. by艂 trip do danego studia.. i siedzenie przy stole z ca艂膮 agencj膮 i robienie szkicu ca艂ej animacji i tak dalej pokazywania mo偶liwo艣ci etc..

Obecnie.. mam w planach nowy typ workflowu... kt贸ry b臋dzie polega艂 na Stacjonarce w domu.. + ipad pro.. jako kontroler.. ale no jeszcze si臋 zobaczy jak to wyjdzie w praktyce testowa艂em ju偶 ten workflow przez microsoft azure VM podczas kilku zlece艅 kiedy potrzebna by艂a moc obliczeniowa. i by艂o to ca艂kiem spoczko... jedyny problem to licencje w takim wypadku dla tego.. planuje teraz to zbudowa膰 bardziej lokalnie.

Wszystko zale偶y czym konkretnie si臋 zajmujesz.. co do interfaceu to ma on ogromne znaczenie... W jednych programach 17 cali wystarcza w zupe艂no艣ci w innych nawet 3 monitory to ma艂o.

Napisano

Troch臋 ma艂o to b臋dzie pomocne, ale do艂膮czam si臋 do ch贸ru, 偶e laptop to nieporozumienie 馃檪 Fakt, 偶e jak cz艂owiek urodzi艂 si臋 na pocz膮tku lat 80-tych, majstruj膮c 艣rubokr臋tem, 偶eby wczyta膰 gr臋 z kasety magnetofonowej i wychowa艂 na blaszakach to nie jest do ko艅ca obiektywny, ale jednak praca na laptopie to b臋dzie mord臋ga... Je艣li taki jest charakter pracy, laptop mo偶e si臋 przyda膰 jako wy艣wietlacz w terenie jak trzeba co艣 zaprezentowa膰 klientowi, ale wtedy wg mnie wystarczy jakakolwiek taniocha, kt贸ra ogarnie wy艣wietlenie obrazka/filmu i po艂膮czenie z internetem.聽

Co do parametr贸w, nawet jak na laptopa ekran 15,6" to mo偶e by膰 ma艂o. Kwestia matrycy po艂ysk/mat to osobny temat - wola艂bym dobrej jako艣ci matow膮, ale widz臋, 偶e celujesz w ekran dotykowy i masz same po艂yski, wi臋c wyb贸r mo偶e by膰 mniejszy. Praca na po艂yskliwym ekranie odpada. Osobi艣cie zwr贸ci艂bym uwag臋 w pierwszej kolejno艣ci na lepsz膮 kart臋 graficzn膮 i du偶o RAM, a p贸藕niej dobry procesor i jaki艣 super hiper szybki dysk twardy.

@Nezumi, racja je艣li chodzi o robienie grafiki to w podr贸偶y z r贸偶nych wzgl臋d贸w wcale tak 艂atwo i wygodnie si臋 nie pracuje.

Edytowane przez alex3d

Napisano

@Maciek Jutrzenka Nie no, to mamy nie tylko inne gusta ale i potrzeby 馃槈 Ja teraz glownie rzezbie figurki pod druk 3D wiec zerowo potrzebuje mobilnosc. Z reszta cale zycie freelancuje z klientami spoza miejsca gdzie mieszkam wiec w ogole nie musze gdzies jezdzic do klientow. Co do pracy w klubie - no podziwiam. Szlag by mnie trafil 馃槃 Ale pelna zgoda co do tego ze "kazdemu wedlug potrzeb". U mnie lapek to pomylka, u Ciebie sprawa jak sie okazuje niezbedna. Kolezanka musi sobie sama odpowiedziec na pytanie co dla niej jest najwygodniejsze. A propos prockow - wlasnie dzis AMD zapowiedzialo nowe mobilne, fajnie sie prezentuja skubance.

@alex3d Ja sie jeszcze w koncu 70 urodzilem to dopiero mam spojrzenie skrzywione 馃槃 Takie osoby jak Maciek faktycznie potrzebuja tego lapka do pracy. Ale do uczenia sie 3D, zeby lezal na biurku przez wiekszosc czasu to wciaz wydaje mi sie nietrafione. No, ale co kto lubi. Znam goscia ktory kupil teraz procek Intela, slabszy a przy tym drozszy od Ryzena, bo "sie przyzwyczail do Intela"... Tak ze... Rozne sa potrzeby.

Napisano
6 godzin temu, Nezumi napisa艂:

@Maciek Jutrzenka Nie no, to mamy nie tylko inne gusta ale i potrzeby 馃槈 Ja teraz glownie rzezbie figurki pod druk 3D wiec zerowo potrzebuje mobilnosc. Z reszta cale zycie freelancuje z klientami spoza miejsca gdzie mieszkam wiec w ogole nie musze gdzies jezdzic do klientow. Co do pracy w klubie - no podziwiam. Szlag by mnie trafil 馃槃 Ale pelna zgoda co do tego ze "kazdemu wedlug potrzeb". U mnie lapek to pomylka, u Ciebie sprawa jak sie okazuje niezbedna. Kolezanka musi sobie sama odpowiedziec na pytanie co dla niej jest najwygodniejsze. A propos prockow - wlasnie dzis AMD zapowiedzialo nowe mobilne, fajnie sie prezentuja skubance.

apropos AMD... oglada艂em wczoraj na discordzie.. z innymi grafikami.. i no pogrom! Te nowe laptopy prezentuj膮 si臋 艣wietnie... 8 rzdeniowy lapek za 790$ kt贸ry jest wydajniejszy od PC'towej wersji i7 6 rdzeniowej i am in! Mega ciekaw jestem pozosta艂ych laptop贸w... no i threadripper 64 rdzenie pot臋ga.. jeden ziomek b臋dzie kupowa艂 w艂a艣nie z discorda.. zazdraszczam mu xD

Wi臋c generalnie Je艣li teraz mia艂 bym co艣 sugerowa膰 to sugerowa艂bym si臋 wstrzymaniem z zakupem laptopa i poczeka艂 na nowe laptopy z prockami AMD 8 rdzeniowymi + Nvidia GPU RTX 2070

Napisano

@Maciek Jutrzenka No grubo jest 馃檪 Ja rozumiem, ze tak sie mozna wstrzymywac, wstrzymywac i nigdy nic nie kupic, ale tu na prawde warto. Troche smieszny byl ten gimmick z wyswietlaczem na obudowie w jednym lapku, ale same procki super... Na threadrippera mnie nie stac. Byloby fajnie, ale no nie potrzebuje takiego potwora 馃檪

Osobiscie teraz czekam na to czy Nvidia pozamiata w tym roku ze swoimi kartami Ampere tak jak mowia (50% szybbsze niby, tylko nie wiadomo w czym 馃槃 I przy nizszym poborze energii jeszcze.) Ale to dopiero pod koniec roku chyba. No i co w koncu bedzie z ta odpowiedzia AMD na RTX. Ludzilem sie ze na tej prezentacji cos juz wspomna... Na razie zostaje na swojej 1070. Jeszcze pociagnie z rok spokojnie.

Napisano
W dniu 4.01.2020 o 19:30, michalo napisa艂:

Te偶 my艣la艂em o mini gaming pc + tablet lcd na wypadek wyjazdu. Chyba ta艅sza opcja ni偶 laptop/

na wyjadzy b臋dzie spoko rozwi膮zanie

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci