Napisano 14 Maj 20204 l Uszanowanko. Chciabym poprosić Was o zdanie na temat mojej listy zakupów. Chciabym złożyć coś, co pochodzi w miarę ok przez parę lat, a jak sie postarzeje to będzie sie nadawało do upgrade'u ez konieczności wymieniania całości. Nie składałem kompa od prawie dekady i jestem totalnie do tyłu jeśli chodzi o sprzęt. Bardzo pomogło mi przeczytanie wątku KLICKA, dlatego sporo od niego zgapiłem, ale chciałbym jeszcze spytać na wypadek gdybym wybrał coś kompletnie z dupy. Zastosowania: 1.Malowanie w photoshopie 2.Blender (modelowanie, rzeźbienie, trochę renderowania krótkich animacji) 3. RDR2 w 60fps wyglądające trochę lepiej niż na PS4 (1080p mi wystarcza w zupełności. Z góry dzięki za opinie i porady!
Napisano 14 Maj 20204 l stary, to najlepszy sprzet jaki mialem do tej pory 🙂 ten kraken to zloto, ustawilem sobie go tak ze tylko pompa kreci na fulla a wiatraki sa fixed na 800rpm. Kompa nie slychac 🙂przy renderingu nigdy nie skacze wyzej niz 80stopni. Wiec jestem bardzo zadowolony. Jedyna rzecz ktora zmienie w tym roku to kupie 3080 grafike.
Napisano 14 Maj 20204 l ile kasy wyjdzie za calosc?, bo nie chce mi sie liczyc ;] Edytowane 14 Maj 20204 l przez tr3buh
Napisano 14 Maj 20204 l Autor Jeszcze nie wiem, właśnie buszuję po sklepach, bo niektóre komponenty są wyprzedane, jak poskładam zamówienia to mogę Ci dać znać jeśli chcesz.
Napisano 14 Maj 20204 l i tak i nie, szybko lepszy procek dla zywklaka nie wyjdzie 🙂 jedyne co mozna podmienic to karte. Jednym slowem sprzet na lata 🙂
Napisano 14 Maj 20204 l Upewnij się, że pamięci będą siedziały. Z tego co widzę nie ma ich na liście QVL asusa. Nowe ryzeny i x570 są bardzo delikutaśne i nie wszystko bangla. Edytowane 14 Maj 20204 l przez Xaia
Napisano 14 Maj 20204 l Autor 6 minut temu, Xaia napisał: Upewnij się, że pamięci będą siedziały. Z tego co widzę nie ma ich na liście QVL asusa. Nowe ryzeny i x570 są bardzo delikutaśne i nie wszystko bangla. Dzięki za zwrócenie uwagi. Czy jest to coś, co mogę sprawdzić na necie, czy dopiero wyjdzie w praniu po złożeniu?
Napisano 14 Maj 20204 l Jeśli nie ma na liście QVL to jedynie możesz poczytać opinie w sieci. Jakiś reddit albo tomshardware. Sprawdź jeszcze na stronie corsaira jakie płyty główne testowali.
Napisano 15 Maj 20204 l MI fury 3200 na tej plycie 64Gb poszlo na 3000 xp2 setup. Jak ktos ci poustawia czasy to pewni bedzie lepieje. bylyjuz 4 updaty BIosu chyba. Ja kupiłem na pendrive test ramu. Tylko na tej plycie musialem odpalcic CSM by zabutował. MemtestPro delux - kilkadziesiat zloty i spokoj.https://hcidesign.com/memtest/ Po updatecie nie sprawdzalem juz. Edytowane 15 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 15 Maj 20204 l Autor 11 minut temu, Sebazx6r napisał: MI fury 3200 na tej plycie 64Gb poszlo na 3000 xp2 setup. Jak ktos ci poustawia czasy to pewni bedzie lepieje. bylyjuz 4 updaty BIosu chyba. Ja kupiłem na pendrive test ramu. Tylko na tej plycie musialem odpalcic CSM by zabutował. MemtestPro delux - kilkadziesiat zloty i spokoj.https://hcidesign.com/memtest/ Po updatecie nie sprawdzalem juz. Dzięki za polecenie i za link, obadam sprawę. Porozglądałem się i sporo osób ma kombinację tej płyty z tym ramem, wiec trzymam kciuki i zobaczę jak pójdzie. Póki co muszę czekać do czerwca na procka :/
Napisano 16 Maj 20204 l Wczoraj sprawdziłęm po updacie biosu testem ramu i już lata. Tylko po updatacie znowu trzeb wbiosie CSM włączyć. i 3200 Fury już mam przełączone. 2 miesiace temu te procki kosztowaly 2000zł - 700zł roznnicy niecalem miedzy 3700x ale w sumie i tak spoko. XD co do 3080 to niedawno kupiłem 2080 super za 3k ,ale i tak nie wyjdą nowe karty przez pewnie nastepne 4 miesiace wiec.... i raczej na starcie nie beda tez tyle kosztowac. P.S. Ja mam tuf gaming x570 plus ale bez wifi. Ja ci polece ten zasilacz:https://blackwhite.tv/Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 10lat gwarancji . Corasi widze ze drozszy ale osobiscie nie mam z nimi dobrej relacji xD. W tym sklepie było najtaniej. Pare 1000 w kieszeni. P.S. na stronie to malo zaupdateowane te ramy obczaj tu, koledze dopasowywalem do 3600x na barzie tej listy i plyty i dzialala. Upgrade biosu is a must. Zrzucasz w tym przypadku na dysk SSD na wierzch i przez bios znajdziesz zadnego wrzucania na pendrivy:https://pangoly.com/en/review/asus-tuf-gaming-x570-plus-wi-fi/compatibility/ram Edytowane 16 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 16 Maj 20204 l Autor 19 godzin temu, Sebazx6r napisał: Jak ktos ci poustawia czasy to pewni bedzie lepieje. bylyjuz 4 updaty BIosu chyba. Jestem srednio kumaty i nie za bardzo rozumiem. Masz moze na mysli to? (19:47) 2 godziny temu, Sebazx6r napisał: Ja ci polece ten zasilacz:https://blackwhite.tv/Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 Dzieki, ale juz zamowilem ten ze screenshota na poczatku. W ogole to jest straszna posucha na rynku jesli chodzi o zasilacze... Skonczylo sie na tym, ze bralem co bylo, i musialem wybierac, albo nominalna cena, ale nie wiadomo kiedy bedzie na magazynie, ale troche drozej. Chyba jest jakas wieksza czkawka w lancuchu produkcyjno-transportowym zasilaczy. 2 godziny temu, Sebazx6r napisał: Upgrade biosu is a must. Zrzucasz w tym przypadku na dysk SSD na wierzch i przez bios znajdziesz zadnego wrzucania na pendrivy A sa jakies przeciwwskazania do aktualizacji BIOSu z pendrive'a? Bo byloby tak znacznie prosciej, inaczej musialbym instalowac ten ssd najpierw w moim obecnym kompie zeby skopiowac ten bios na dysk. Jeszcze co do aktualizacji BIOSu - wiecie moze, czy moge od razu uzyc najbardziej aktualnej wersji? Cos tam pamietam, ze w niektorych przypadkach trzeba najpierw zainstalowac troche starsze jesli jest zbyt duza luka czasu pomiedzy wersjami, ale nie wiem w jaki sposob stwierdzic, ze jest wlasnie za duza...
Napisano 16 Maj 20204 l 3 godziny temu, EthicallyChallenged napisał: A sa jakies przeciwwskazania do aktualizacji BIOSu z pendrive'a? Jeśli płyta umie zrobić aktualizację z pena to nie ma przeciwwskazań. Poza tym BIOS można też często po prostu z poziomu systemu popchnąć. W kwestii wersji, to jeśli nie jest wyraźnie zaznaczone, że trzeba robić w jakiejś kolejności, to można od razu najnowszy wgrać. Ewentualnie jeśli masz obawy przed ucegleniem płyty, możesz wgrywać po kolei wersje, wgranie BIOSu nie zajmuje 14h 🙂
Napisano 16 Maj 20204 l Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 To jak siedzenie na bombie, chyba ze lubisz takie atrakcje 😄
Napisano 16 Maj 20204 l 2 godziny temu, Xaia napisał: Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 To jak siedzenie na bombie, chyba ze lubisz takie atrakcje 😄 Czemu tak uwazasz? Przeciez to jest praktycznie Seasonic. Bez powodu 10 lat gwarancji nie ma. Noty tez ma bardzo dobre i podzespoly. Wiesz ze zasilacze sa tak naprawde produkowane przez kilka firm reszta to rebranding. Be quite tez ma badziewia tak jak 9 w swojej linii. Edytowane 16 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 16 Maj 20204 l Nie bez powodu Seasonic nie ma tego zasilacza na swojej liscie. W podobnej cenie chodza goldy od Seasonica z 12 letnia gwarancja. Lepiej brac prosto ze zrodla.
Napisano 17 Maj 20204 l To jest oparte o Seasonic Focus Plus Gold który ma także10 lat gwarancji nie 12. W tym ze ten jest w pełni modularny. Focus Gold wciaz też jest w ofercie seasonic, ale wiesz co dam znac jak wybuchnie. Edytowane 17 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 17 Maj 20204 l Btw Seasonic Focus Plus Gold, to polecam. Mam i chodzi jak złoto 🙂 Zmiana ze starego była diametralna, jeśli chodzi o kulturę pracy. Z ciekawostek, to zmieniłem zasilacz, bo Mass Effect (3?) resetował mi kompa i winnym okazał się starty zasilacz 😉
Napisano 23 Maj 20204 l Autor Dzisiaj wszystko poskładałem i odpaliłem, więc dziękuję wszystkim za opinie i porady. Poszło w miarę ok, ale nie obeszło się bez problemu, bo gdy po zainstalowaniu wszystkich update'ów w windzie i swoich softów ustawiłem ram na 3600 mHz, to płyta wieszała się na pomarańczowej diodzie (błąd dram). W pierwszej kolejności myślałem, że coś zjebałem, ale potem znalazłem kilka wątków ludzi z podobnym problemem: overclockers Reddit oraz ostrzeżenia na temat aktualizacji biosu tej płyty: Znów reddit Już myślałem, że scegliłem płytę, ale reset biosu przywrócił POST i wszystko jest stabilne. Zostawiłem ten ram na domyślnej częstotliwości bo nie wiem co z tym zrobić na razie...
Napisano 23 Maj 20204 l Wygląda na to, że AGESA Patch 1.0.0.4b robi jakieś zamieszanie w płytach. Wszystko śmigało na XMP 2.0 zanim nie zupdatwałem biosu na mojej ASRock Taichi x570. Ustawiłem ręcznie na 3200Mhz i czekam na nowy bios z 1.0.0.5 - podobno poprawili stabilność ram. Póki co jest stabilnie i bardzo szybko.