Napisano 14 Maj 20204 l Uszanowanko. Chciabym poprosi膰 Was o zdanie na temat mojej listy zakup贸w. Chciabym z艂o偶y膰 co艣, co pochodzi w miar臋 ok przez par臋 lat, a jak sie postarzeje to b臋dzie sie nadawa艂o do upgrade'u ez konieczno艣ci wymieniania ca艂o艣ci. Nie sk艂ada艂em kompa od prawie dekady i jestem totalnie do ty艂u je艣li chodzi o sprz臋t. Bardzo pomog艂o mi przeczytanie w膮tku KLICKA, dlatego sporo od niego zgapi艂em, ale chcia艂bym jeszcze spyta膰 na wypadek gdybym wybra艂 co艣 kompletnie z dupy. Zastosowania: 1.Malowanie w photoshopie 2.Blender (modelowanie, rze藕bienie, troch臋 renderowania kr贸tkich animacji) 3. RDR2 w 60fps wygl膮daj膮ce troch臋 lepiej ni偶 na PS4 (1080p mi wystarcza w zupe艂no艣ci. Z g贸ry dzi臋ki za opinie i porady!
Napisano 14 Maj 20204 l stary, to najlepszy sprzet jaki mialem do tej pory 馃檪聽ten kraken to zloto, ustawilem sobie go tak ze tylko pompa kreci na fulla a wiatraki sa fixed na 800rpm. Kompa nie slychac 馃檪przy renderingu nigdy nie skacze wyzej niz 80stopni. Wiec jestem bardzo zadowolony. Jedyna rzecz ktora zmienie w tym roku to kupie 3080 grafike.聽
Napisano 14 Maj 20204 l ile kasy wyjdzie za calosc?, bo nie chce mi sie liczyc ;] Edytowane 14 Maj 20204 l przez tr3buh
Napisano 14 Maj 20204 l Autor Jeszcze nie wiem, w艂a艣nie buszuj臋 po sklepach, bo niekt贸re komponenty s膮 wyprzedane, jak posk艂adam zam贸wienia to mog臋 Ci da膰 zna膰 je艣li chcesz.
Napisano 14 Maj 20204 l i tak i nie, szybko lepszy procek dla zywklaka nie wyjdzie 馃檪聽jedyne co mozna podmienic to karte. Jednym slowem sprzet na lata 馃檪
Napisano 14 Maj 20204 l Upewnij si臋, 偶e pami臋ci b臋d膮 siedzia艂y. Z tego co widz臋 nie ma ich na li艣cie QVL asusa. Nowe ryzeny i x570 s膮 bardzo delikuta艣ne i nie wszystko bangla. Edytowane 14 Maj 20204 l przez Xaia
Napisano 14 Maj 20204 l Autor 6 minut temu, Xaia napisa艂: Upewnij si臋, 偶e pami臋ci b臋d膮 siedzia艂y. Z tego co widz臋 nie ma ich na li艣cie QVL asusa. Nowe ryzeny i x570 s膮 bardzo delikuta艣ne i nie wszystko bangla. Dzi臋ki za zwr贸cenie uwagi. Czy jest to co艣, co mog臋 sprawdzi膰 na necie, czy dopiero wyjdzie w praniu po z艂o偶eniu?
Napisano 14 Maj 20204 l Je艣li nie ma na li艣cie QVL to jedynie mo偶esz poczyta膰 opinie w sieci. Jaki艣 reddit albo tomshardware. Sprawd藕 jeszcze na stronie corsaira jakie p艂yty g艂贸wne testowali.
Napisano 15 Maj 20204 l MI fury 3200 na tej plycie 64Gb poszlo na 3000 xp2 setup. Jak ktos ci poustawia czasy to pewni bedzie lepieje. bylyjuz 4 updaty BIosu chyba. Ja kupi艂em na pendrive test ramu. Tylko na tej plycie musialem odpalcic CSM by zabutowa艂. MemtestPro delux - kilkadziesiat zloty i spokoj.https://hcidesign.com/memtest/ Po updatecie nie sprawdzalem juz. Edytowane 15 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 15 Maj 20204 l Autor 11 minut temu, Sebazx6r napisa艂: MI fury 3200 na tej plycie 64Gb poszlo na 3000 xp2 setup. Jak ktos ci poustawia czasy to pewni bedzie lepieje. bylyjuz 4 updaty BIosu chyba. Ja kupi艂em na pendrive test ramu. Tylko na tej plycie musialem odpalcic CSM by zabutowa艂. MemtestPro delux - kilkadziesiat zloty i spokoj.https://hcidesign.com/memtest/ Po updatecie nie sprawdzalem juz. Dzi臋ki za polecenie i za link, obadam spraw臋. Porozgl膮da艂em si臋 i sporo os贸b ma kombinacj臋 tej p艂yty z tym ramem, wiec trzymam kciuki i zobacz臋 jak p贸jdzie. P贸ki co musz臋 czeka膰 do czerwca na procka :/
Napisano 16 Maj 20204 l Wczoraj sprawdzi艂臋m po updacie biosu testem ramu i ju偶 lata. Tylko po updatacie znowu trzeb wbiosie CSM w艂膮czy膰. i 3200 Fury ju偶 mam prze艂膮czone. 2 miesiace temu te procki kosztowaly 2000z艂 - 700z艂 roznnicy niecalem miedzy 3700x ale w sumie i tak spoko. XD co do 3080 to niedawno kupi艂em 2080 super聽 za 3k ,ale i tak nie wyjd膮 nowe karty przez pewnie nastepne 4 miesiace wiec.... i raczej na starcie nie beda tez tyle kosztowac. P.S. Ja mam tuf gaming x570 plus ale bez wifi. Ja ci polece ten zasilacz:https://blackwhite.tv/Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 10lat gwarancji . Corasi widze ze drozszy ale osobiscie nie mam z nimi dobrej relacji xD. W tym sklepie by艂o najtaniej. Pare 1000 w kieszeni. P.S. na stronie to malo zaupdateowane te ramy obczaj tu, koledze dopasowywalem do 3600x na barzie tej listy i plyty i dzialala. Upgrade biosu is a must. Zrzucasz w tym przypadku na dysk SSD聽 na wierzch i przez bios znajdziesz zadnego wrzucania na pendrivy:https://pangoly.com/en/review/asus-tuf-gaming-x570-plus-wi-fi/compatibility/ram Edytowane 16 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 16 Maj 20204 l Autor 聽 19 godzin temu, Sebazx6r napisa艂: Jak ktos ci poustawia czasy to pewni bedzie lepieje. bylyjuz 4 updaty BIosu chyba. Jestem srednio kumaty i nie za bardzo rozumiem. Masz moze na mysli to? (19:47) 2 godziny temu, Sebazx6r napisa艂: Ja ci polece ten zasilacz:https://blackwhite.tv/Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 Dzieki, ale juz zamowilem ten ze screenshota na poczatku. W ogole to jest straszna posucha na rynku jesli chodzi o zasilacze... Skonczylo sie na tym, ze bralem co bylo, i musialem wybierac, albo nominalna cena, ale nie wiadomo kiedy bedzie na magazynie, ale troche drozej. Chyba jest jakas wieksza czkawka w lancuchu produkcyjno-transportowym zasilaczy. 2 godziny temu, Sebazx6r napisa艂: Upgrade biosu is a must. Zrzucasz w tym przypadku na dysk SSD聽 na wierzch i przez bios znajdziesz zadnego wrzucania na pendrivy A sa jakies przeciwwskazania do aktualizacji BIOSu z pendrive'a? Bo byloby tak znacznie prosciej, inaczej musialbym instalowac ten ssd najpierw w moim obecnym kompie zeby skopiowac ten bios na dysk. Jeszcze co do aktualizacji BIOSu - wiecie moze, czy moge od razu uzyc najbardziej aktualnej wersji? Cos tam pamietam, ze w niektorych przypadkach trzeba najpierw zainstalowac troche starsze jesli jest zbyt duza luka czasu pomiedzy wersjami, ale nie wiem w jaki sposob stwierdzic, ze jest wlasnie za duza...
Napisano 16 Maj 20204 l 3 godziny temu, EthicallyChallenged napisa艂: A sa jakies przeciwwskazania do aktualizacji BIOSu z pendrive'a? Je艣li p艂yta umie zrobi膰 aktualizacj臋 z pena to nie ma przeciwwskaza艅. Poza tym BIOS mo偶na te偶 cz臋sto po prostu z poziomu systemu popchn膮膰. W kwestii wersji, to je艣li nie jest wyra藕nie zaznaczone, 偶e trzeba robi膰 w jakiej艣 kolejno艣ci, to mo偶na od razu najnowszy wgra膰. Ewentualnie je艣li masz obawy przed ucegleniem p艂yty, mo偶esz wgrywa膰 po kolei wersje, wgranie BIOSu nie zajmuje 14h 馃檪
Napisano 16 Maj 20204 l Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 To jak siedzenie na bombie, chyba ze lubisz takie atrakcje 馃槃
Napisano 16 Maj 20204 l 2 godziny temu, Xaia napisa艂: Zasilacz-Phanteks-AMP-750W-80-PLUS-Gold-p969 To jak siedzenie na bombie, chyba ze lubisz takie atrakcje 馃槃 Czemu tak uwazasz?聽 Przeciez to jest praktycznie Seasonic. Bez powodu 10 lat gwarancji nie ma.聽 Noty tez ma bardzo dobre i podzespoly. Wiesz ze zasilacze sa tak naprawde produkowane przez kilka firm reszta to rebranding. Be quite tez ma badziewia tak jak 9 w swojej linii.聽 聽 Edytowane 16 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 16 Maj 20204 l Nie bez powodu Seasonic nie ma tego zasilacza na swojej liscie. W podobnej cenie chodza goldy od Seasonica z 12 letnia gwarancja. Lepiej brac prosto ze zrodla.
Napisano 17 Maj 20204 l To jest oparte o 聽 Seasonic Focus Plus Gold聽 聽kt贸ry ma tak偶e10 lat gwarancji nie 12. W tym ze ten jest w pe艂ni modularny.聽 Focus Gold wciaz te偶 jest w ofercie seasonic, ale wiesz co dam znac jak wybuchnie.聽聽 聽 聽 聽 Edytowane 17 Maj 20204 l przez Sebazx6r
Napisano 17 Maj 20204 l Btw聽Seasonic Focus Plus Gold, to polecam. Mam i chodzi jak z艂oto 馃檪聽Zmiana ze starego by艂a diametralna, je艣li chodzi o kultur臋 pracy. Z ciekawostek, to zmieni艂em zasilacz, bo Mass Effect (3?) resetowa艂 mi kompa i winnym okaza艂 si臋 starty zasilacz 馃槈聽
Napisano 23 Maj 20204 l Autor Dzisiaj wszystko posk艂ada艂em i odpali艂em, wi臋c dzi臋kuj臋 wszystkim za opinie i porady. Posz艂o w miar臋 ok, ale nie obesz艂o si臋 bez problemu, bo gdy po zainstalowaniu聽wszystkich聽update'贸w w windzie i swoich聽soft贸w ustawi艂em ram na 3600 mHz, to p艂yta wiesza艂a si臋 na pomara艅czowej diodzie (b艂膮d dram). W pierwszej kolejno艣ci my艣la艂em, 偶e co艣 zjeba艂em, ale potem znalaz艂em kilka w膮tk贸w ludzi z podobnym problemem: overclockers Reddit oraz ostrze偶enia na temat aktualizacji biosu tej p艂yty: Zn贸w reddit Ju偶 my艣la艂em, 偶e scegli艂em p艂yt臋, ale reset biosu przywr贸ci艂 POST i wszystko jest stabilne. Zostawi艂em ten ram na domy艣lnej cz臋stotliwo艣ci bo nie wiem co z tym zrobi膰 na razie...
Napisano 23 Maj 20204 l Wygl膮da na to, 偶e AGESA Patch 1.0.0.4b robi jakie艣 zamieszanie w p艂ytach. Wszystko 艣miga艂o na XMP 2.0 zanim nie zupdatwa艂em biosu na mojej ASRock Taichi x570. Ustawi艂em r臋cznie na 3200Mhz i czekam na nowy bios z 1.0.0.5 - podobno poprawili stabilno艣膰 ram. P贸ki co jest stabilnie i bardzo szybko.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto