Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Zaczn臋 od ma艂ego podsumowania. Mo偶na powiedzie膰, 偶e rok temu wskrzesili艣my Max3D.pl do 偶ycia na nowo. Zakupili艣my nowy聽 silnik, kupili艣my sk贸rk臋 (b艂膮d), co艣 tam starali艣my si臋 jeszcze pozmienia膰. Kilka rzeczy nam si臋 uda艂o, ale te偶 kilka rzeczy nie ma co owija膰 w bawe艂n臋 -聽nie uda艂o si臋. I wi臋cej by艂o tych drugich. Troszk臋 byli艣my ograniczeni przez zasoby, kt贸re mamy jak i brak pewnym modyfikacji systemu. Wszystkie te聽wady wymienili艣cie w osobnym w膮tku na forum jaki艣 czas temu.

Podj臋li艣my z @KLICEK聽r臋kawic臋 po raz drugi. Nareszcie co艣 wi臋cej mog臋 na ten temat napisa膰 - jakie s膮 nasze plany, co uda艂o si臋 poprawi膰. Zaczn臋 mo偶e od tego co wida膰.

Nowy wygl膮d (jasna i ciemna sk贸rka)

Odchudzili艣my serwis, usun臋li艣my sk贸rk臋 kt贸r膮 zakupili艣my jaki艣 czas temu. Skorzystali艣my z nowej sk贸rki IPS, kt贸ra zmodyfikowali艣my. R贸偶nica? W szybko艣ci jest niesamowita! Ale te偶 naprawd臋 upro艣cili艣my stron臋 g艂贸wn膮 i na razie b臋dziemy si臋 trzyma膰 tego kierunku.

Stawiamy na ten moment na kilka rzeczy:

• Galeria (grafiki) i W.I.P-y聽- czekamy i liczymy na Was. W dalszej cz臋艣ci rozwin臋 temat mocniej
  • Newsy - no c贸偶, niestety sam osobi艣cie nie mam czasu na pisanie news贸w "technologicznych" codziennie, by膰 mo偶e za jaki艣 czas znajdziemy kogo艣 kto nam w tym pomo偶e. Na dzie艅 dzisiejszy stawiamy na tre艣ci w艂asne - promocj臋 waszych rzeczy. Skupimy si臋 na informacjach zwi膮zanych naszym polskim podw贸rkiem (aczkolwiek na pewno b臋d膮 te偶 wyj膮tki od tego). Dzisiaj my艣l臋, 偶e nie ma sensu przepisywa膰 news贸w z zachodnich serwis贸w, bo zapewne jak tylko pojawi si臋 wersja jakiego艣 softu - przeczytanie o tym na Facebooku lub w zachodniej prasie (co nie zmienia faktu, 偶e fajnie czasami o czym艣 takim podyskutowa膰 - newsy spo艂eczno艣ci zostaj膮 i te po艂膮czone z forum sprawdzaj膮 si臋 dobrze).
    Tutaj ma艂y apel - je艣li zrobili艣cie co艣 fajnego, czy to sami, po godzinach, czy to firmowo, chcecie si臋 podzieli膰 making ofem, animacj膮 - 艣mia艂o. Zak艂adajcie w膮tki, piszcie wiadomo艣ci.聽
    Tutaj ma艂e przyk艂ady jak to mo偶e dzia艂a膰: Statek Piracki - Cinematic, Podcasty z polskimi artystami
  • Praca - chcemy rozwin膮膰 ten dzia艂 mocniej. Na razie b臋dziemy zach臋ca膰 firmy do zamieszczania og艂osze艅. Tutaj osobi艣cie wiem od wielu os贸b, 偶e Max3D.pl pom贸g艂 wielu osobom w zatrudnieniu, zdobyciu pierwszej pracy. By膰 mo偶e w przysz艂o艣ci uda nam si臋 dodatkowo ten temat zmonetyzowa膰.聽
  • Forum - dyskusje. No c贸偶. Nie ukrywam, 偶e o te coraz trudniej i zdajemy sobie spraw臋, 偶e forum schodzi na dalszy plan. Zosta艂o ono mocno uproszczone, wi臋kszo艣膰 dzia艂贸w znikn臋艂a. Natomiast g艂贸wne dzia艂y zostaj膮. Tutaj bez w膮tpienia najaktywniejszym dzia艂em jest Hardware聽oraz Dyskusje og贸lne.聽Te kilka dzia艂贸w pozostaje do Waszej dyspozycji, silnik naprawd臋 do tego jest 艣wietny, ale tak jak napisa艂em. Wiemy jak jest 馃檪

Galeria - albumy, profile i W.I.P

Tutaj zmieni艂o si臋 najwi臋cej. Wys艂uchali艣my Was i poprawili艣my b艂臋dy z kt贸rymi wystartowali艣my w 2019 roku. Wiem, 偶e przy poprzedniej wersji by艂o sporo zamieszania.

Jak to teraz dzia艂a i co si臋 zmieni艂o

Zach臋camy Was do wrzucania prac do tzw. album贸w (galerii). W 2019 roku gdy uruchomili艣my galeri臋 wprowadzili艣my osobne kategorie, mo偶na by艂o wrzuca膰 prace pojedynczo lub w albumach (no i te rzeczy by艂o zupe艂nie r贸偶ne od siebie). Sam widok galerii by艂 te偶 wtedy problematyczny, wy nie wiedzieli艣cie co i jak wrzuca膰. Okaza艂o si臋 te偶, 偶e przez wrzucenie czego艣 do galerii najcz臋艣ciej mieli艣cie na my艣li wrzucenie kilku uj臋膰 jednego tematu, pracy (album).聽

By艂 te偶 problem z nawigacj膮 - rozwi膮zany 馃敟

Galeria znajduje si臋 pod adresem:聽https://max3d.pl/galeria/

galeria-wyglad-2020.jpg.4ae3630a6813266f74835780ff910467.jpg

Jest to taka聽"艣ciana", wy艣wietlaj膮ca ostatnio wrzucone albumy. I nie jest jak ostatnio, je艣li wrzucili艣cie album np. z pi臋cioma pracami - na tej stronie zobaczycie pierwsz膮 prac臋, po klikni臋ciu jednak mo偶na przegl膮da膰 wszystkie 5 prac nawiguj膮c po galerii strza艂kami.聽

A wi臋c w tej chwili nawet je艣li chcecie wrzuci膰 jedn膮 prac臋 - tworzycie dla niej osobny album. Dzi臋ki temu jest to p贸藕niej uporz膮dkowane, nam 艂atwiej promowa膰 takie rzeczy no i dostajecie nowy wygl膮d profili.

Profile

Wrzucaj膮c prace w albumach dodatkowo tworzycie sw贸j nowy profil na Max3D.pl, kt贸ry mo偶e wygl膮da膰 tak

profil-light.png.c6e47f9f9560500b01d413b4ad92bd0d.png

Lub tak:

profil-dark.png.0a93eeb168cdf586adb972ce386a24b9.png

Dzia艂 W.I.P - czyli Teczki 2D/3D, prace nieuko艅czone, speedy...

Nie rezygnujemy z teczek. Te nadal s膮 r贸wnie偶 promowane na stronie g艂贸wnej, w膮tki z teczkami dosta艂y nowe statystki po prawej, 艂atwiej nawigowa膰 po grafikach wrzuconych do nich.聽

Nadal ciesz膮 si臋 popularno艣ci膮 i wiele os贸b z nich korzysta. Niech tak zostanie. A wi臋c w serwisie macie dwie mo偶liwo艣ci zamieszczania swoich prac. Albumy i teczki. Zach臋camy do wrzucania do album贸w uko艅czonych prac, a w teczkach eksperymentowania, dyskutowania.聽

Inne zmiany

Zach臋camy do przeklikania sobie ustawie艅 profilu, serwisu, obserwowania tw贸rc贸w, kt贸rych prace Wam si臋 podobaj膮.

Wyzwania

Wiemy, 偶e nadal nie jest idealnie, ale w por贸wnaniu z wersj膮 z 2019 - r贸偶nica jest olbrzymia i mam nadziej臋, 偶e to odczujecie. Najwi臋kszym wyzwaniem b臋dzie odzyskanie cz臋艣ci ruchu, kt贸ry mieli艣my kiedy艣 oraz monetyzacja.

Monetyzacja

Na ten moment wy艣wietlamy reklamy Google i zach臋camy do odblokowania AdBlocka dla Max3D.pl. Reklamy nie b臋d膮 Wam przeszkadza膰. Nie ukrywamy jednak, 偶e dzisiaj z tych reklam nie da si臋 nawet op艂aci膰 serwera.聽

Mamy nadziej臋 jednak na znalezienie innych modeli zdobycia 艣rodk贸w na rozw贸j (liczymy na zdobycie partner贸w). Przesz艂y nam przez my艣l opcje wy艂膮czenia reklam za drobn膮 op艂at臋, ale to na razie odk艂adamy na przysz艂o艣膰 i liczymy na odzyskanie pewnej cz臋艣ci ruchu. Liczymy tak jak pisa艂em te偶 wcze艣niej na dzia艂 z prac膮.

Czekamy na Wasz膮 aktywno艣膰!

Ojciec prowadz膮cy od roku 1999聽馃檪

Zobacz ca艂y news

• Odpowiedzi 22
  • Wy艣wietle艅 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ojcze nasz, kt贸ry艣 jest w serwerowni - 艣wietna robota 馃檪 Nowa galeria to mi贸d malina. Cieszy mnie niezmiernie, 偶e Max3d wci膮偶 偶yje i ma si臋 dobrze, niech tak b臋dzie jak najd艂u偶ej!

• Newsy Tutaj jest sprytny mechanizm. Newsy w menu to newsy redakcji. One te偶 dodaj膮 si臋 do "Aktualno艣ci" na forum. I komentarze s膮 wsp贸lne. Wchodz膮c na forum nie przegapisz komentarza. N

• Rzadko si臋 tu udzielam ale nie wyobra偶am sobie dnia bez wchodzenia na maxa.聽Wielkie dzi臋ki za to 偶e po艣wi臋cacie sw贸j czas i kas臋 偶eby forum dalej 偶y艂o. Co do finansowania, mo偶e po prostu trzeba raz do

Posted Images

Napisano

Ojcze nasz, kt贸ry艣 jest w serwerowni - 艣wietna robota 馃檪 Nowa galeria to mi贸d malina.

Cieszy mnie niezmiernie, 偶e Max3d wci膮偶 偶yje i ma si臋 dobrze, niech tak b臋dzie jak najd艂u偶ej!

Napisano
  • Autor

Cieszy mnie Twoje zdanie @Loozack聽Sporo feedbacku da艂e艣 i teraz "prawie" to dzia艂a tak jak pisa艂e艣. Nie ma pojedynczych prac, s膮 albumy, natomiast galeria wy艣wietla zdj臋ci z albumu, klikaj膮c masz wi臋cej .. no i mo偶esz strza艂kami przegl膮da膰 galeri臋 w niesko艅czono艣膰! 馃檪

Za to uproszczenie zap艂acili艣my, to modyfikacja robiona g艂贸wnie dla nas, st膮d jeszcze kilka styli si臋 nie zgadza.聽

No i jak profile wygl膮daj膮.聽

Napisano

Teraz to jest profeska. 艢liczne to forum 馃檪

Godzin臋 temu, adek napisa艂:

Newsy - no c贸偶, niestety sam osobi艣cie nie mam czasu na pisanie news贸w "technologicznych" codziennie, by膰 mo偶e za jaki艣 czas znajdziemy kogo艣 kto nam w tym pomo偶e. Na dzie艅 dzisiejszy stawiamy na tre艣ci w艂asne - promocj臋 waszych rzeczy. Skupimy si臋 na informacjach zwi膮zanych naszym polskim podw贸rkiem (aczkolwiek na pewno b臋d膮 te偶 wyj膮tki od tego). Dzisiaj my艣l臋, 偶e nie ma sensu przepisywa膰 news贸w z zachodnich serwis贸w, bo zapewne jak tylko pojawi si臋 wersja jakiego艣 softu - przeczytanie o tym na Facebooku lub w zachodniej prasie (co nie zmienia faktu, 偶e fajnie czasami o czym艣 takim podyskutowa膰 - newsy spo艂eczno艣ci zostaj膮 i te po艂膮czone z forum sprawdzaj膮 si臋 dobrze).
Tutaj ma艂y apel - je艣li zrobili艣cie co艣 fajnego, czy to sami, po godzinach, czy to firmowo, chcecie si臋 podzieli膰 making ofem, animacj膮 - 艣mia艂o. Zak艂adajcie w膮tki, piszcie wiadomo艣ci.聽
Tutaj ma艂e przyk艂ady jak to mo偶e dzia艂a膰: Statek Piracki - Cinematic, Podcasty z polskimi artystami

Chodzi tutaj o dzia艂 NEWS na g贸rnym pasku czy o dzia艂 w forum Aktualno艣ci?

Bo z tekstu jakby wynika ten pierwszy, ale w tym pierwszym nie mo偶na zak艂ada膰 samemu watka. Czyli jakby艣my chcieli si臋 czym艣 pochwali膰 to jak dok艂adnie mo偶na to zrobi膰?

Napisano
  • Autor

Newsy

Tutaj jest sprytny mechanizm.

Newsy w menu to newsy redakcji. One te偶 dodaj膮 si臋 do "Aktualno艣ci" na forum. I komentarze s膮 wsp贸lne. Wchodz膮c na forum nie przegapisz komentarza.

Natomiast je艣li u偶ytkownik doda co艣 w tym dziale - l膮duje w sekcji na stronie g艂贸wnej "Newsy spo艂eczno艣膰".

Mo偶esz wi臋c to robi膰, nawet zach臋cam 馃檪

Napisano

Dobry krok, forum jest teraz bardziej czytelne.聽

Szybkie pytanie - mo偶na edytowa膰 swoje stare posty bo nie widz臋 tej opcji? nowe si臋 da

663858133_Screen14_10.20200000.thumb.png.dc00673170f935823d1d9ae797dee607.png

437897339_Screen14_10.20200001.thumb.png.1b3b38281dd3854ff9f88aca4da4b1c1.png

Edytowane przez Destroyer

Napisano
  • Autor

Powinno si臋 dac, ale mo偶e chodzi o posty w archiwum. Niekt贸re podfora zamkn臋li艣my bo pojawiali si臋 specjali艣ci od pozycjonowania za 5 groszy (tacy potrafi膮cy odkopa膰 w膮tki 5 lat+).聽

Napisano

Rzadko si臋 tu udzielam ale nie wyobra偶am sobie dnia bez wchodzenia na maxa.聽Wielkie dzi臋ki za to 偶e po艣wi臋cacie sw贸j czas i kas臋 偶eby forum dalej 偶y艂o. Co do finansowania, mo偶e po prostu trzeba raz do roku zrobi膰 dobrowoln膮 zbi贸rk臋, wzorem Wikipedii?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, jamnique napisa艂:

Rzadko si臋 tu udzielam ale nie wyobra偶am sobie dnia bez wchodzenia na maxa.聽Wielkie dzi臋ki za to 偶e po艣wi臋cacie sw贸j czas i kas臋 偶eby forum dalej 偶y艂o. Co do finansowania, mo偶e po prostu trzeba raz do roku zrobi膰 dobrowoln膮 zbi贸rk臋, wzorem Wikipedii?

To jest zupe艂na ostateczno艣膰. Nie jestem fanem takich pomys艂贸w. Dlatego jednym z pomys艂贸w jest np. co艣 ala subskrypcja za dodatkowe funkcje + brak reklam na poziomie 5-10z艂/miesi膮c. Ale dop贸ki ruch nie wzro艣nie cie偶ko w og贸le to planowa膰. Inna sprawa, 偶e wprowadzenie tego to te偶 jest pewien koszt na kt贸ry trzeba zarobi膰 + rozliczanie tego jak sprawdza艂em to jaka艣 masakra.

Po prostu mo偶e uda si臋 znale藕膰 partnera. Mo偶liwo艣ci jest kilka. Serwisy z reklam ala AdSense nie maj膮 ju偶 racji bytu. To narazie stawiam na drugim miejscu, na razie czekam na powr贸t pewnej grupy ludzi i wzrost ruchu. Je艣li to b臋dzie - b臋dzie 艂atwiej.

Czekamy na prace w galerii. Og贸lnie 2 newsy w zwi膮zku z polskimi produkcjami ju偶 mam. Wi臋c jest do przodu.聽

Napisano
On 10/13/2020 at 9:51 PM, adek said:

Dzisiaj my艣l臋, 偶e nie ma sensu przepisywa膰 news贸w z zachodnich serwis贸w, bo zapewne jak tylko pojawi si臋 wersja jakiego艣 softu - przeczytanie o tym na Facebooku lub w zachodniej prasie (co nie zmienia faktu, 偶e fajnie czasami o czym艣 takim podyskutowa膰 - newsy spo艂eczno艣ci zostaj膮 i te po艂膮czone z forum sprawdzaj膮 si臋 dobrze).

Newsy odno艣nie nowych wersji musz臋 by膰 - wojny software'owe to sens istnienia for internetowych i bez nich to ju偶 nie to samo.

A poza tym nowa szata forum o wiele lepsza ni偶 poprzednia. Mam na my艣li przede wszystkim wygl膮d (jasna sk贸rka, od razu si臋 przyzwyczai艂em) i wydajno艣膰, kt贸ra jest zauwa偶alnie wi臋ksza. Obrazki 艂aduj膮 si臋 b艂yskawicznie co jest najwi臋kszym plusem.

Napisano

Wszystko wygl膮da 艣wietnie. W szczeg贸lno艣ci dzi臋kuj臋 za ciemn膮 sk贸rk臋, bo na jasn膮 bym nie da艂 rady patrze膰. Je艣li o mnie chodzi to 5-10 z艂/mc bez problemu bym rzuci艂 偶eby max nie znikn膮艂 z neta. P贸ki co adblock mam wy艂膮czony.

Napisano
  • Autor

@dm_: Dzi臋ki! No czasu na takie zwyk艂e newsy brak chocia偶 przy wydaniach takich du偶ych - mo偶e b臋dzie okazja faktycznie i co艣 si臋 pojawi. Chodzi o to, 偶e kiedy艣 by艂o tak, 偶e tych news贸w by艂o sporo. Teraz my艣l臋, 偶e b臋dzie kilka tygodniowo (ale te偶 zale偶y od tego co si臋 dzieje, co nam kto艣 przy艣le itp).

Mnie r贸wnie偶 szata jasna si臋 podoba, ale teraz (wieczorem) u偶ywam ciemnej - jest do wyboru.

1 minut臋 temu, EthicallyChallenged napisa艂:

Wszystko wygl膮da 艣wietnie. W szczeg贸lno艣ci dzi臋kuj臋 za ciemn膮 sk贸rk臋, bo na jasn膮 bym nie da艂 rady patrze膰. Je艣li o mnie chodzi to 5-10 z艂/mc bez problemu bym rzuci艂 偶eby max nie znikn膮艂 z neta. P贸ki co adblock mam wy艂膮czony.

Dzi臋ki wielkie i fajnie, 偶e si臋 pojawiasz. Na razie najlepsz膮 zap艂at膮 jest aktywno艣膰.聽

Napisano

ciekawe jaki % poszed艂 na fb, mo偶e warto by艂oby ich sci膮gn膮膰 tutaj, tylko jakby tak pomy艣le膰 to 艣wietny pomys艂 ale realizacja mo偶e by膰 k艂opotliwa

Napisano

Fajnie, 偶e max ci膮gle dzia艂a, zawsze mi艂o mi si臋 tu zagl膮da 馃檪

Napisano
22 hours ago, adek said:

@dm_: Dzi臋ki! No czasu na takie zwyk艂e newsy brak chocia偶 przy wydaniach takich du偶ych - mo偶e b臋dzie okazja faktycznie i co艣 si臋 pojawi. Chodzi o to, 偶e kiedy艣 by艂o tak, 偶e tych news贸w by艂o sporo. Teraz my艣l臋, 偶e b臋dzie kilka tygodniowo (ale te偶 zale偶y od tego co si臋 dzieje, co nam kto艣 przy艣le itp).

Spoko, troch臋 ironii by艂o w moim poprzednim wpisie. Nic na si艂臋.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci