Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Sko艅czy艂em swoj膮 pierwsz膮 rysunkow膮 animacj臋 na papierze i chcia艂em si臋 tutaj ni膮 pochwali膰 bo my艣l臋, 偶e nie najgorzej wysz艂o:

"Nabita lufa" to film rysunkowy animowany zrealizowany tradycyjn膮 metod膮 poklatkow膮 na tanim papierze przy u偶yciu tanich d艂ugopis贸w- jak bazgro艂y w starym szkolnym zeszycie. Pogniecionym i zapomnianym. Nikt go nie wyci膮gn膮艂 z plecaka od ostatnich wakacji sprzed lat. A偶 do dzisiaj. Przegl膮daj膮c jego kartki mo偶na znale藕膰 stare wyznania mi艂osne, ulotki antynarkotykowe, pokraczne rysunki na marginesach stron. Po艣r贸d tego wszystkiego jest co艣 jeszcze- stara szklana lufka. Nabita wyschni臋tymi wspomnieniami.

Og贸lny pomys艂 na animacj臋 do muzyki Hioba pojawi艂 si臋 w zasadzie po pierwszym ods艂uchu. Na艂o偶y艂o si臋 na siebie kilka r贸偶nych sytuacji, kt贸re wp艂yn臋艂y na to jak wygl膮da ten scenariusz. Natomiast pomys艂, 偶eby by艂a to animacja rysowana na papierze wynik艂o z tego, 偶e kiedy zaczyna艂em by艂em bez 偶adnego komputera w pobli偶u. Pierwsze sceny powsta艂y w starym notesie. Postanowi艂em to wykorzysta膰 i ca艂o艣膰 animacji stylizowa膰 na rysunki z zagubionego szkolnego zeszytu z kartkami w kratk臋.

P贸藕niej uda艂o mi si臋 dokupi膰 "Bazgrownik"- czyli blok z tanim, cienkim papierem. Nie wiem ile mia艂 stron bo podana by艂a tylko waga: 1kg. Dobrze si臋 w nim rysowa艂o bo kartki by艂y prze艣wituj膮ce prawie jak kalka. Dodatkowo od Cat dosta艂em 艣wiec膮cy ekran typowy do tego rodzauju animacji.

No i wtedy co艣 zaskoczy艂o i nie wiem kiedy, ale zarysowa艂em ten kilogram papieru, zu偶ywaj膮c na niego 3 czarne d艂ugopisy, a by艂y to mniej wi臋cej 2/3 filmu. Drugiego "Bazgrownika" niestety nie uda艂o mi si臋 nigdzie ju偶 kupi膰. Dalej musia艂y wystarczy膰 bloki rysunkowe. Dodatkowo "zbudowa艂em" kilka dekoracji: kulka, kt贸r膮 turla 偶uk-diler to ta艣ma papierowa zu偶yta do przyklejania kartek.
Atosan by艂 zrobiony z dw贸ch stron bloku technicznego, podobnie jak otwieraj膮ce si臋 drzwi autobusu. Scena, w kt贸rej wilk siedzi na 艂awce w deszczu musia艂a si臋 uda膰 za jednym razem bo dla wi臋kszego "realizmu" oblewa艂em kartki brudn膮 wod膮.

Jak to zazwyczaj bywa, w trakcie rysowania ca艂y projekt sporo si臋 rozr贸s艂. Zacz臋艂o si臋 od tego, 偶e mia艂 by膰 wilk. Mia艂 wspomina膰 relaks na 艂awce, a potem pojecha膰 na pogrzeb. P贸藕niej pojawi艂y si臋 stare kwoki w parku i ich przysmaki, dosz艂a podr贸偶 autobusem i fragment koncertu z t艂umem pod scen膮. Ze scen, kt贸re mia艂y by膰, a wypad艂y to chcia艂em, 偶eby wilk 艂apa艂 stopa, ale ostatecznie nic by to nie wnios艂o. No i pogrzeb zamieni艂 si臋 w odwlekan膮 wizyt臋 na smentarzu.

I tak mniej wi臋cej powstawa艂a animacja do "Nabitej lufy"- ostatniej piosenki Hioba, kt贸ra nie mia艂a klipu.

autosan_drzwi_001.gif

test001.gif

timelapse2.gif

01.JPG

02.JPG

03.JPG

04.JPG

05.JPG

• Odpowiedzi 21
  • Wy艣wietle艅 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• 艢wietnie to wysz艂o! Rzeczywi艣cie nostalgiczna podr贸偶 w g艂owie do dni szcz臋艣liwo艣ci 馃檪聽聽A偶 by chcia艂o si臋 mie膰聽jaki艣 przycisk aby odci膮膰 si臋 od tego wszystkiego i znowu cho膰 na dzie艅 by膰 tym szczylem

• Du偶o mi艂ych s艂贸w pojawi艂o si臋 tu na forum odno艣nie mojej animacji, wi臋c pomy艣la艂em, 偶e mog臋 si臋 tu Wam pochwali膰, 偶e zosta艂a uznana za najlepszy polski animowany teledysk na festiwalu PL Music Video A

• Ja nadal s艂ucham 馃檪聽 ee i tak nie zakumaj膮 (6-8lat). Wulgaryzm to piku艣 w tych czasach, w szkole dzieciaki ma艂臋 ju偶 ku i ch rzucaj膮 do oko艂a.聽 To obejrz臋 bez nich, powspominam stare dobre c

Posted Images

Napisano

Wygl膮da super. Mo偶na to dzieciakom pu艣ci膰? Na razie przelecia艂em tylko na szybko i chc臋 to obejrze膰 ca艂e z d藕wi臋kiem a nie wiem czy musz臋 czeka膰 a偶 b臋d膮 mieli 18 lat 馃槈聽dzisiaj jeszcze wolne od szko艂y 馃槙

Napisano
  • Autor
6 minut temu, michalo napisa艂:

Wygl膮da super. Mo偶na to dzieciakom pu艣ci膰? Na razie przelecia艂em tylko na szybko i chc臋 to obejrze膰 ca艂e z d藕wi臋kiem a nie wiem czy musz臋 czeka膰 a偶 b臋d膮 mieli 18 lat 馃槈聽dzisiaj jeszcze wolne od szko艂y 馃槙

no to musisz sam zdecydowa膰;)
my艣l臋, 偶e je艣li dzieciaki odpowiednio s膮 jeszcze m艂ode to nie zrozumiej膮 nieodpowiednich fragment贸w, ale w piosence wyst臋puje jeden wulgaryzm, wi臋c musisz by膰 czujny!

Napisano

@w8jek聽mo偶e zr贸b wersj臋 alternatywn膮 z wyciszonym wulgaryzmem? Cho膰 temat taki troch臋 nie dla dzieciak贸w moim zdaniem chyba 偶e dzieciaki maj膮 po 16 lat to ju偶 wszystko jedno 馃槢

Napisano
  • Autor
1 minut臋 temu, Destroyer napisa艂:

@w8jek聽mo偶e zr贸b wersj臋 alternatywn膮 z wyciszonym wulgaryzmem? Cho膰 temat taki troch臋 nie dla dzieciak贸w moim zdaniem chyba 偶e dzieciaki maj膮 po 16 lat to ju偶 wszystko jedno 馃槢

raczej dla dzieciak贸w, kt贸re 16 lat mia艂y 16 lat temu 馃槈

Napisano

Dobra sprawa. Nie smuci i nie wywoluje nostalgii bo nie palilem zadnego g...a nigdy 馃槃 Ale sluchalem Kazika bo wszyscy sluchali 馃槃 I kupowalem gumy Turbo 馃槈 Swietnie wykonane, gratki!

Edytowane przez Nezumi

Napisano
4 minutes ago, w8jek said:

raczej dla dzieciak贸w, kt贸re 16 lat mia艂y 16 lat temu 馃槈

Prawda 馃槈聽16latek nie zrozumie takiego wspominania i t臋sknoty za prostszymi czasami za dzieciaka ale jedne wulgaryzm ju偶 nie zgorszy 馃槢聽a reszta piosenki juz jest ca艂kiem grzeczna j臋zykowo 馃檪

Napisano
14 minut temu, Nezumi napisa艂:

le sluchalem Kazika bo wszyscy sluchali

Ja nadal s艂ucham 馃檪

23 minuty temu, w8jek napisa艂:

no to musisz sam zdecydowa膰;)
my艣l臋, 偶e je艣li dzieciaki odpowiednio s膮 jeszcze m艂ode to nie zrozumiej膮 nieodpowiednich fragment贸w, ale w piosence wyst臋puje jeden wulgaryzm, wi臋c musisz by膰 czujny!

ee i tak nie zakumaj膮 (6-8lat). Wulgaryzm to piku艣 w tych czasach, w szkole dzieciaki ma艂臋 ju偶 ku i ch rzucaj膮 do oko艂a.聽

To obejrz臋 bez nich, powspominam stare dobre czasy 馃槈

Napisano
38 minutes ago, michalo said:

Ja nadal s艂ucham 馃檪

Nie twierdze ze przestalem 馃槈 Znaczy nowych to nie bardzo jesli cos tam zrobil nowego ale stare rzeczy jak najbardziej.

Napisano

艢wietnie to wysz艂o!
Rzeczywi艣cie nostalgiczna podr贸偶 w g艂owie do dni szcz臋艣liwo艣ci 馃檪聽A偶 by chcia艂o si臋 mie膰聽jaki艣 przycisk aby odci膮膰 si臋 od tego wszystkiego i znowu cho膰 na dzie艅 by膰 tym szczylem co 艂azi艂 po polach, lasach z kijaszkiem i kompanem do zabaw wszelakich. Odpali膰 C64, wyci膮gn膮膰 2 joysticki i z bratem zasi膮艣膰 do batalii聽na聽艣mier膰 i 偶ycie w International聽Karate 馃檪

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor
13 minut temu, EthicallyChallenged napisa艂:

Haha ale super! Najbardziej mi si臋 podoba krajobraz miejski widziany przez autobusowe okno (reklamy) i baba-Pepe w kiosku. Niczego nie pal臋 ale bardzo fajnie mi si臋 ogl膮da.

dzi臋ki! napcha艂em tam troch臋 szczeg贸艂贸w, 偶eby si臋 po pierwszym obejrzeniu nie znudzi艂o,
my艣l臋, 偶e niepal膮cy te偶 znajd膮 w tym troszk臋 sentymentu;)

Napisano
6 minut temu, KLICEK napisa艂:

JAKBY CO PIS?

Temat dla proktologa 馃槃

Napisano
  • Autor

318224401_840464976932185_62040111888964

Du偶o mi艂ych s艂贸w pojawi艂o si臋 tu na forum odno艣nie mojej animacji, wi臋c pomy艣la艂em, 偶e mog臋 si臋 tu Wam pochwali膰, 偶e zosta艂a uznana za najlepszy polski animowany teledysk na festiwalu PL Music Video Awards.聽To moja pierwsza animacja ca艂kowicie narysowana na papierze, wi臋c tym bardziej mi艂o, 偶e taka surowa, ma艂o festiwalowa forma, jednak zosta艂a doceniona.

Uzasadnienie Jury:
W kategorii animacja nagroda za lekko艣膰, bezpretensjonalno艣膰, urok klasycznie rysowanych cartoonowych postaci i 艣wietne wyczucie konwencji.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci