Napisano 19 Czerwiec 20222 l Witam. Grafik膮 3d zajmuje si臋 od 2-3 lat z przerwami bo moim g艂贸wnym zaj臋ciem by艂o projektowanie logo. Zacz膮艂em model w 3ds max a teraz robi臋 go w blenderze z uwagi na brak licencji na 3ds max. Prosz臋 o wyrozumia艂o艣膰 i o porady co do siatki modelu. Co powienienem zmieni膰 na samym pocz膮tku 偶eby model szed艂 w dobrym kierunku?聽聽
Napisano 20 Czerwiec 20222 l 1 hour ago, michal1 said: Ale chyba nie ma innego dzialu 偶eby doda膰 ofert臋? 聽
Napisano 20 Czerwiec 20222 l Model na razie wygl膮da dosy膰 poprawnie. Drzwi powinny by膰 bardziej ob艂e w przekroju oraz linia id膮ca przez ca艂e auto nad klamkami co艣 si臋 krzywi nad tylnym ko艂em, by膰 mo偶e ca艂y b艂otnik si臋 tam krzywi. Og贸lnie podobie艅stwo zachowane, na takie drobne b艂臋dy raczej nikt specjalnie nie zwr贸ci uwagi. Ci臋偶ko co艣 wi臋cej powiedzie膰 z jednego uj臋cia.
Napisano 20 Czerwiec 20222 l Autor Dzi臋kuj臋 za komentarz jutro poka偶e poprawion膮 siatk臋, poprawione klamki, wymodelowany grill, poprawione tylne 艣wiat艂a. Liczy艂em na wi臋ksz膮 krytyk臋. Edytowane 21 Czerwiec 20222 l przez michal1
Napisano 22 Czerwiec 20222 l Autor W za艂膮cznikach pr贸bny render. Za kilka minut wrzuc臋 rendery siatki. 聽 聽 Edytowane 22 Czerwiec 20222 l przez michal1
Napisano 22 Czerwiec 20222 l Takim dopominaniem si臋 bynajmniej nie zach臋casz do komentowania. Cierpliwo艣ci, je艣li kto艣 b臋dzie mia艂 woln膮 chwil臋 i zdecyduje si臋 j膮 po艣wi臋ci膰 na komentarz, na pewno to uczyni. Je艣li zale偶y Ci na szybkiej, pe艂nej analizie i krytyce to poszuka艂bym mentora. Do sedna. Drzwi dalej s膮 p艂askie, tylny b艂otnik jest krzywy, zako艅czenie bocznej linii nad tyln膮 lamp膮, przy 艂膮czeniu si臋 z klap膮, wygl膮da dziwnie. Co艣 krzywego si臋 dzieje nad przednim kierunkowskazem. Je艣li nie jest to model pod subdiv, to popracowa艂bym, 偶eby nie by艂o wida膰 poligon贸w na liniach nadkoli. W og贸le ci臋偶ko jest analizowa膰 Twoje rendery, bo albo s膮 ciemne albo tak du偶o odbijaj膮, 偶e i tak nic nie wida膰.
Napisano 22 Czerwiec 20222 l spoko ziomek, modeluj dalej bo szkoda czasu teraz na rendery. Jest git cisnij聽
Napisano 23 Czerwiec 20222 l Cze艣膰, Zainteresuj sie shrinkwrapem w Blenderze , to bardzo pomaga. Klamki i wneki pod klamki wycinaj po zrobieniu bazy, czyli prosta siatka z podstawowymi ksztaltami, odpowiednimi k膮tami i rownomiernie rozlozona siatka. Np. Tworzysz bryle auta, staraj sie zachowac same kontury, nie przejmuj sie samymi rowkami na ten moment, powinienes je wycinac dopiero gdy baza jest gotowa,a potem robisz kopie bazy, zageszczasz, nadajesz na to shrinkwrapa i wtedy sobie wycinasz nawet specjalnie nie martwiac sie o to ze beda trojkaty bo siatka sie wyrowna po samym zaakaceptowaniu shrinkwrapa. Wtedy bedzie gladko i rowno a i obicia oraz refleksy beda sie zgadzac. Pamietaj tez o tym zeby caly czas obserwowac ( jesli pracujez w blenderze model po wlaczeniu subdifa) na matcapie. w zalczniku wysle ci matcapa ktory rewelacyjnie moim zdaniem okresla zachowanie ciaglosci siatki. Narzuc tego matcapa i wtedy pokaze ci jeszcze co jest krzywo szczegolnie, a potem bedziesz juz mogl sam to ogarnac i sprawdzac regularnie jak to dziala i wylapywac bledy w refleksach. Jesli chodzi o zgodnosc z oryginalem znalazlem pare miejsc ktore sie nie zgadzaja: - tylny zderzak, u Ciebie schodzi sie za wasko w oryginale jest szerszy tuz przy nadkolu - bok caly za plaski , tak jak koledzy wczesniej wspominali聽 - przedni zderzak to samo co z tylnym, przygladnij sie uwaznie referencji i zobacz ze tam u Ciebie sie za wczesnie schodzi po luku聽 - jeszcze przedni zderzak ma za bardzo ostry chamfer ( bevel) wzdluz calego zderzaka, przez co wychodzi on malo obly - przednie nadkole tez ma zly ksztalt, szczegolnie ta ''wypuklosc'' nad nim jest jakas dziwna tego nie ma w oryginale
Napisano 23 Czerwiec 20222 l Autor Dzi臋ki za rady. Jak powinienem ustawi膰 tego matcapa w blenderze? Czy da si臋 zrobi膰 subdivine edge nie na srodku poligonu?
Napisano 27 Czerwiec 20222 l Matcapa ustawisz za pomoca opcji shading>> matcap>> ( zebatka - ustawienia) i instalujesz tego matcapa . Co do drugiego pytania to nie wiem o co dokladnie pytasz ale jesli dobrze rozumiem chcesz ''ruszyc'' edge po polygonie zeby nie byl na srodku? No to wystarczy ctrl+r i dodac loopa a potem 2x g i ustawisz sobie po kacie odpowiednio nie martwiac sie o utrate plynnej krzywizny
Napisano 8 Lipiec 20222 l Autor Witam. Malutki progresik. Nie wiem dlaczego poligony na przednim nadkolu s膮 takie czarne jakie艣 wcze艣niej tak nie by艂o. Jaki艣 pomys艂 jak to poprawi膰?
Napisano 12 Lipiec 20222 l Autor Troche poprawiony 艂uk nad przednim nadkolem. Doda艂em gum臋 do przedniej szyby. Znalazlem lepsze zdj臋cie tylnych 艣wiate艂. Zosta艂o do zrobienia: lusterka, tylna szyba, detale tylnego zderzaka no i modelowanie 艣wiate艂 w 艣rodku. No i potem zabieram si臋 za 艣rodek. Licz臋 na jakie艣 porady, komentarze.聽
Napisano 27 Lipiec 20222 l Autor Prawie 偶adnych zmian ze wzgl臋du na to, 偶e ostatnio robie logosy i model odszed艂 na drugi plan. Wrzucam pr贸bny render z now膮 hdrk膮. Licz臋 na jakie艣 porady. Trochu photoshopa u偶y艂em. 聽 Edytowane 27 Lipiec 20222 l przez michal1
Napisano 28 Lipiec 20222 l Wymodeluj jakie艣 proste wn臋trze, takie mega proste. Od razu zmieni si臋 odbi贸r ca艂o艣ci.
Napisano 28 Lipiec 20222 l Zapomina艂e艣 nada膰 materia艂 do shadowchaer'a. Pyknij HDRk臋 na diffuse i bezie 50 razy lepiej 馃檪聽 P.S. Auto przesz艂o niez艂y szaber.. jak nawet plastikowych kawa艂k贸w wn臋trza drzwi nie zostawili 馃槈聽Jak to si臋 m贸wi...? Recykling? 馃槈聽 Edytowane 28 Lipiec 20222 l przez Mortom
Napisano 28 Lipiec 20222 l Autor No w艂a艣nie ustawi艂臋m kolor pod艂orza podobny do tego w hdrce to wystarczy? Nowy materia艂 lakieru. Render tylko 3 minuty.
Napisano 28 Lipiec 20222 l 16 minut temu, michal1 napisa艂: No w艂a艣nie ustawi艂臋m kolor pod艂orza podobny do tego w hdrce to wystarczy? Nowy materia艂 lakieru. Render tylko 3 minuty. Znacznie lepiej 馃憤馃檪 Ale unika艂bym takich obi膰 jakie s膮 w okolicy reflektora - wygl膮da jak by jaki艣 seba zrobi艂 blachark臋 kumplowi (m艂otkiem i kawa艂kiem gumy)聽馃槈聽 Dostosuj tez skale w HDRce bo autko przez pod艂o偶e i cie艅 lampy wydaj臋 si臋 偶e jest w skali 1:2. Ale ci艣nij dalej 馃檪聽
Napisano 28 Lipiec 20222 l Autor Nie umiem skalowac hdrki. Czyli hdrka powinna byc wi臋ksza czy mniejsza? Edytowane 28 Lipiec 20222 l przez michal1
Napisano 28 Lipiec 20222 l Autor To co mam zrobi膰 z tymi odbiciami? Nie rozumiem o kt贸ry fragment ci chodzi 馃槃
Napisano 28 Lipiec 20222 l 4 minuty temu, michal1 napisa艂: nie umiem skalowac hdrki Musisz na艂o偶y膰 j膮 na obiekt 3D. Ja zrobi艂em sobie specjalnie spreparowan膮 sp艂aszczon膮 kul臋 i na oko ustawi艂em sobie mapy UV tak aby nie by艂a za bardzo rozci膮gni臋ta. A jak dysponujesz ma艂ymi 艣rodkami finansowymi to zerknij na tego addona:聽https://www.blendermarket.com/products/hdri-maker聽
Napisano 28 Lipiec 20222 l Autor ja sam sobie zrobilem taka scenke ze mam wlasnie pol kuli i moge sobie z tego zrobic cubemape 馃槃聽5 kamerek i jazda.
Napisano 28 Lipiec 20222 l 2 minuty temu, michal1 napisa艂: To co mam zrobi膰 z tymi odbiciami? Nie rozumiem o kt贸ry fragment ci chodzi 馃槃 Jedna z opcji to pokr臋ci膰 HDRk膮 (je艣li chcesz dok艂adnie t膮) tak aby chmury nie tworzy艂y takiego efektu聽
Napisano 28 Lipiec 20222 l 1 minut臋 temu, michal1 napisa艂: ja sam sobie zrobilem taka scenke ze mam wlasnie pol kuli i moge sobie z tego zrobic cubemape 馃槃聽5 kamerek i jazda. Cubemapa dobra, ale jak zaczniesz "je藕dzi膰" kamer膮 w 艣rodku box'a to iluzja pry艣nie. Kulisty kszta艂t nieco zniweluje przesuni臋cie perspektywy. 3 minuty temu, michal1 napisa艂: My艣l臋, 偶e poradz臋 sobie bez tego addona. i bardzo dobrze te偶 sam sobie tak膮 scene zrobi艂em.. i zap艂aci艂em 0$ 馃槃聽ale sam膮 ide臋 warto zreplikowa膰聽馃檪聽
Napisano 28 Lipiec 20222 l Autor Mam jeszcze jeden problem. Przy cieniach pod艂o偶a hdrka si臋 rozmywa troche nie wiem mo偶e za m膮艂o sampli jest.
Napisano 28 Lipiec 20222 l Tak, to zdecydowanie ma艂o sampli jak rozmywa. Denoiser za bardzo musi "zgadywa膰" co tam ma by膰. R贸wnie dobrze mo偶esz ca艂kowicie zast膮pi膰 pod艂o偶e jakim艣 plane'em z materia艂em PBR, dla lepszego efektu.聽
Napisano 29 Lipiec 20222 l Autor Pr贸bny render na hdrce z google streetview na mojej ulicy. :D. Zmniejszy艂em odbicia. Edytowane 29 Lipiec 20222 l przez michal1
Napisano 29 Lipiec 20222 l Jest lepiej聽馃憤 ale znowu pod艂o偶e w skali makro 馃檪聽 Dodaj te偶 troch臋 kontrastu 馃檪聽 Edytowane 29 Lipiec 20222 l przez Mortom
Napisano 29 Lipiec 20222 l T艂o to dajesz backplate ustaionego dobrze. Odbicai z GDRki bo teraz wlasnie tak dystorcja.
Napisano 30 Lipiec 20222 l 8 godzin temu, Sebazx6r napisa艂: T艂o to dajesz backplate ustaionego dobrze. Odbicai z GDRki bo teraz wlasnie tak dystorcja. @michal1Zdecydowanie lepsza opcja. Gotowiec na t艂o - zdj臋cia poszukaj sobie np. na pixabay.com , Znajd藕 potem podobn膮 hdrke, dopasuj o艣wietlenie z hdrki do zdj臋cia, posmyraj kontrastem i render passami w postpro i gotowe 馃檪聽
Napisano 30 Lipiec 20222 l Autor Jak zmieni膰 specular ale tak 偶eby zosta艂y odbicia wyra藕ne a nie rozmyte?
Napisano 31 Lipiec 20222 l Lepiej - cho膰 ten overcast jako艣 tak ma艂o ciekawy 馃檪聽Skala auta nadal nieco za ma艂a w odniesieniu聽do drogi... ale wida膰 post臋p,聽pewnie go podkarmiasz dobr膮 karm膮... daj mu jeszcze tak z 300 kilo i b臋dzie聽dobrze聽馃檪 Teraz popracuj na shaderami i 艣wiate艂kiem. No i jaka艣 艂adna pani na masce (dla efektu) & DONE 馃槈聽聽聽 聽 聽 14 godzin temu, michal1 napisa艂: Jak zmieni膰 specular ale tak 偶eby zosta艂y odbicia wyra藕ne a nie rozmyte? I co masz na my艣li? Chodzi ci o motion blur czy roughness shadera?聽 聽 Aha... dor贸b autu podwozie bo droga prze艣wituje przez karoserie 馃檪聽 Edytowane 31 Lipiec 20222 l przez Mortom
Napisano 31 Lipiec 20222 l Autor Podwozie jest ju偶 zrobione na tym renderze. Chodzi mi o to 偶eby przy ostrych odbiciach zrobi膰 lagodny specular.
Napisano 31 Lipiec 20222 l O taki efekt ci chodzi? A co do podwozia... to mo偶e jest. Ale pod znaczkiem opla jest prze艣wit i za prawym (od kierowcy) reflektorem te偶. Wi臋c looknij czy ci blachy zabardzo sie nie rozjecha艂y.聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto