SebastianSz Napisano 30 Październik Napisano 30 Październik 1 hour ago, Nezumi said: Meksyku nie moglem wyjsc z podziwu, jak piekne rzeczy ludziom sie chcialo robic kiedys. Nie dlatego, ze mialy znaczenie uzytkowe ale z wewnetrznej potrzeby piekna. O ilez bardziej glebokie musialo byc poczucie estetyki w swiecie przyozdobionym na kazdym kroku... Podczas tego spaceru zrobilem troche fotek zeby sie napawac tym przemijajacym pieknem. Tutaj taki naroznik domu na przyklad: nie jakis tam palac, po prostu dom mieszkalny. Moze tak jest, ze ten brak wrazliwosci wynika z tego w jakim swiecie zyjemy? Z tego, ze otaczaja nas metalowo-szklane, proste szesciany. Moze ich uproszczona forma uproscila tez wrazliwosc ludzi mieszkajacych posrod tych prostych form? Po co komu sztuka? Po co komu czytac jak jest tiktok? Po co komu umiec liczyc jak sa kalkulatory? Po co wykwintne potrawy jak sa hamburgery i frytki? Po co sie stroic skoro mozna przejsc przez zycie w dzinsach i tshircie? Sam taki jestem jak chodzi o ubior ale czyz nie bylo bardziej cywilizowanie kiedy ludzie nosili sie elegancko i przykladali wage do wygladu zamiast jak ostatnia fleja poczlapac z gracja przydepnietej zaby, w laczkach i spodniach od pizamy do sklepu na rogu? Bo jest blisko wiec po co "sie stroic"? Kiedy nosilo sie kamizelki, cylindry, plaszcze, eleganckie buty a kobiety przepiekne kreacje podkreslajace ich kobiecosc, przyozdobione od granic mozliwosci. Jak ogladam stroje z takiego na przyklad Outlandera a potem patrze nas wszystkich - prostakow w tych dzinsach, tshirtach i sportowych butach... Mnie wlaczywszy. To trudno sie dziwic, ze przestajemy myslec o sztuce. Ze stajemy sie prostackim, niechlujnym produktem swiata jaki stworzylismy. Właśnie to jest dla mnie ta esencja sztuki - wewnętrzna potrzeba piękna. Można akademicko i w gruncie rzeczy jałowo znowu debatować czym jest lub nie jest sztuka, ale zwyczajnie niektórzy ludzie mają potrzebę upiększania świata dookoła i nadawaniu przez to prozie życia jakiegoś większego znaczenia. Robię do Zorzy spory research etnograficzny i absolutnie fascynujące jest to, że ludzie w skrajnym, wiejskim ubóstwie znajdowali czas i chęci, żeby wyszywać skomplikowane hafty czy pleść różne dekoracje. I także ludzie, którzy poświęcili ogrom czasu i wysiłku, żeby spisać te rzeczy i uchronić je od zapomnienia i wojennych zawieruch, jak Adam Chętnik czy Maria Żywirska (tak swoją drogą, w sporej cześci to dzięki niej dzieła Jana Matejki przetrwały wojnę). Co jest niby warta jakaś tam ludowa piosenka czy wzorek na kiecce? Ale czy nie jest to jakieś wspomnienie i zapis życia i emocji tamtych ludzi, którzy w ciężkich czasach i kartożniczej pracy na roli, chcieli chociaż przez moment cieszyć się życiem albo poczuć się pięknie? To własnie te ludzkie emocje wynikające z tej potrzeby to jest to, co w sztuce jest ważne. Dlatego, jak mniemam, ludzie lubią van Gogha czy takiego Boba Rossa - ich sztuka, nawet jeśli można się czepiać czystego warsztatu, niesie jakieś prawdziwe, ludzkie emocje, które rezonują u innych. Twierdzenie, że ten ludzki pierwiastek jest nieistotny, albo że go w ogóle nie ma, bo nie da się go zamknać w jakiejś definicji, jest zwyczajnie nieprawdziwe, nawet jeśli nie wszystko jest tak samo interesujące/piękne/ważne dla każdego w równym stopniu. 3
drakul Napisano 30 Październik Napisano 30 Październik @kengi jeden z najgenialniejszych bo? @Nezumi narożnik jest ładny, piękny tak po prostu, i nie muszę się doszukiwać co za tym stało, czy komuś kiedyś się chciało, czy zrobiła to 1 osoba czy 100, czy z własnej woli czy może ktoś ich zmusił. czy przytoczona historia powstawania słoneczników ma wpływ na to, że staje się to piękne? (dalej jest krzywe, brak swiatlocienia itp) czy te "ubytki" w warsztacie malarskim przestają mieć znaczenie, bo ważniejsza jest historia powstania obrazu? takich dzieł jest mnóstwo na swiecie i pewnie maja nawet lepsze historie tylko jakoś nie słysze o tym mnóstwie genialnych malarzy, bo pewnie jeszcze nikt ich nie wykreował. czemu twory dziadek3d sie nie podobaja? a moze za nimi tez jest cała masa ciekawych historii, czemu on nie jest uznany za genialnego tworce? dlaczego @Nezumi uwazasz ze temu budynkowi wystarczy dodac kilka okien i mamy supermarket? czy nie jest to wielkie osiagniecie mysli ludzkiej postawic taki budynek? a moze za pare pokolen nezumi IV napisze : boze co za piekny obiekt, oddac ksztalt w tak prosty sposob, nie to co te gluty na tym narozniku domu co mi kiedys praprapra dziadek nezumi pokazywal. gdzie jest ta roznica?
alex3d Napisano 30 Październik Napisano 30 Październik @SebastianSz dokładnie też bym to nazwał potrzebą piękna.
Nezumi Napisano 31 Październik Napisano 31 Październik (edytowane) 8 hours ago, drakul said: nie muszę się doszukiwać co za tym stało, czy komuś kiedyś się chciało, czy zrobiła to 1 osoba czy 100, czy z własnej woli czy może ktoś ich zmusił. Nie musisz. Tylko co wtedy chcesz wniesc do dyskusji w ktorej dobrowolnie bierzesz udzial? Ze Cie to nie obchodzi? Wiekszosci ludzi nie obchodzi. Wielu nawet jest tak pozbawiona wrazliwosci na piekno ze uwaza za nudne przygladanie sie obrazom, rzezbom, architekturze. Wola isc do Apple Store pomacac sobie nowe iphony. No tak, tak jest. 8 hours ago, drakul said: czy przytoczona historia powstawania słoneczników ma wpływ na to, że staje się to piękne? (dalej jest krzywe, brak swiatlocienia itp) Ma to zasadnicze znaczenie. To znaczy zawsze mozesz sie jak najbardziej uprzec, ze Ci sie to "nie podoba i koniec!". Ale jak wiesz, ze jest to obraz postimpresjonistyczny, jak wiesz co starali sie osiagnac postimpresjonisci w swoich dzielach to zrozumiesz dlaczego nie ma swiatlocienia na przyklad. Przestaniesz patrzyc na ten obraz okiem laika, zrozumiesz ze oni nie starali sie osiagnac realizmu, ze mierzysz zalety ich obrazow niewlasciwa miarka. Cos jakbys ogladal chodziarstwo nie wiedzac o co w nim... chodzi 😄 i sie nabijal ze "ci kolesie nawet biegac nie umieja, haha!". Nie bede pisal ksiazki tu, jesli jestes na prawde ciekawy (na co nie wyglada po tym co mowisz, no ale moze sam dla siebie sobie zerkniesz) to poczytaj o postimpresjonizmie i jego zalozeniach. Poza tym zrozumienie skad sie co wzielo dodaje zupelnie nowy wymiar temu na co patrzymy. Juz kiedys mowilem ze ja tez patrzylem na pozne dziela Picasso i sie nabijalem z tego ze sa bez sensu. Ale po zobaczeniu jego wczesnych obrazow i szkicow zaciekawilo mnie dlaczegi ktos, kto malowal realistyczne portrety w bardzo mlodym wieku zaczal z wlasnego wyboru rysowac te geometryczne, nierealistyczne kompozycje. Wyjasnienie, ze kubizm stara sie przedstawic malowany obiekt w wielu perspektywach na raz rozwalilo mnie. Zrozumienie w jednym momencie dalo mi zupelnie inne spojrzenie na ta galaz sztuki. Czy mi sie zaczal kubizm podobac? Niebardzo. Ale teraz moge starac sie dostrzec wiecej. Roznica jest taka jak pomiedzy laikiem ogladajacym kokpit samolotu, ktory widzi tylko mase kontrolek, przyciskow i swiatelek nie majac pojecia do czego sluza a pilotem, ktory wie co do czego sluzy. Historie powstania obrazow sa fascynujace. Kiedy laik patrzy na dzielo Leonarda "Dama z Gronostajem" widzi kobiete, ktora trzyma sobie zwierzatko futerkowe. I na tym sie konczy. Ale kiedy wiemy kim jest ta dama i co - a raczej kogo - symbolizuje ten gronostaj to nagle otwieraja nam sie oczy i inaczej patrzymy na to dzielo. Przyklady mozna mnozyc. Ciekawskim goraco polecam ksiazke "Szachownica Flamandzka" Arturo Pereza-Reverte. Rewelacyjna historia detektywistyczna z partia szachow i obrazem w tle. Fikcja ale swietnie napisana i to dzieki tej ksiazce zaczalem sie bardziej interesowac kto, kiedy, dlaczego, w jakich okolicznosciach cos stworzyl. Wybaczcie ze tyle pisze, ale ten temat mnie fascynuje - kto nie chce niech nie czyta 😄 Jest w jednym muzeum w Meksyku taka rzezba w marmurze "Malgré tout". Hiszpanski tytul to "A pesar de todo". Na przekor wszystkiemu, pomimo wszystko. Przedstawia realistycznie naga kobiete w okowach. Artysta: Jesús Cotreras. Ladna rzezba, mozna zerknac i isc dalej. Ale kiedy wiemy, ze autor mial amputowana reke i pieknie wyrzezbil w marmurze ta kobiete uzywajac tylko jednej reki... Kiedy wiemy, ze te okowy sa jednoczenie jego okowami kiedy staral sie przezwyciezyc wlasne ograniczenia. Czyz nie patrzymy na ta rzezbe inaczej? Zawsze staja mi lzy w oczach kiedy czytam ta historie. Przepiekny gest ze strony innego artysty - Manuel M. Ponce, skomponowal utwor na pianino, na jedna, lewa reke. Reke ktora pozostala rzezbiarzowi. I tak po prostu olac to wszystko i powiedziec "a co mnie to obchodzi"? No mozna... Ale ja nie umiem. 8 hours ago, drakul said: takich dzieł jest mnóstwo na swiecie i pewnie maja nawet lepsze historie tylko jakoś nie słysze o tym mnóstwie genialnych malarzy, bo pewnie jeszcze nikt ich nie wykreował. Nie slyszysz bo - umowmy sie - nie sluchasz. Nie interesuje Cie temat to skad masz slyszec te inne historie? Oczywiscie jedne sa bardziej znane inne mniej. Ale tak jest ze wszystkim. 8 hours ago, drakul said: czemu twory dziadek3d sie nie podobaja? a moze za nimi tez jest cała masa ciekawych historii, czemu on nie jest uznany za genialnego tworce? Ale juz tu pisza niektorzy ze im sie podobaja. Podobaja sie Jury na roznych konkursach ktore dziadek zasypuje swoimi dzielami, podobaja sie innym na forum. Mnie sie nie podobaja bo za duzo z dziadkiem gadalem tutaj i na tyle na ile dal sie poznac zohydzil mi swoja sztuke tym jaka jest osoba. Niby powinno sie moc odzielic tworce i jego dzielo ale w tym wypadku ja prywatnie nie potrafie bo czuje do niego niechec jako osoby. Co nie znaczy ze nie jest chwalony czy lubiany przez innych. I szafa gra. Moze gdyby zamiast zniechecac do siebie opowiedzial jakas historie (jesli jakas istnieje) to moglbym inaczej spojrzec na jego dziela. Ale on sam skupial sie raczej na glupkowatych dosrywajkach niz na ciekawych opowiesciach. A szkoda. 8 hours ago, drakul said: dlaczego @Nezumi uwazasz ze temu budynkowi wystarczy dodac kilka okien i mamy supermarket? Bo wyglada jak supermarket bez okien 😄 8 hours ago, drakul said: czy nie jest to wielkie osiagniecie mysli ludzkiej postawic taki budynek? Nie jest. Dam ci przyklady naoczne ktore mam okazje ogladac co jakis czas. Mysle ze tlumaczenie stanie sie zbedne dlaczego tak sadze. To jest Palacio de Bellas Artes w centrum Mexico City. Palac Sztuk Pieknych: Widze pewne estetyczne roznice w tych dwoch budynkach... Zeby nie bylo ze tylko stare budynki sa ciekawe - to inny przyklad. Muzeum Soumaya, tez Mexico City: Mam nadzieje ze moje wnuki jednak sklonia sie ku czemus ciekawszemu niz klocek z betonu... Edytowane 31 Październik przez Nezumi 1
kengi Napisano 31 Październik Napisano 31 Październik (edytowane) O przypomniałeś mi o Perezie Reverte... czytałem parę jego książek też...ale to już dawno temu było, najbardziej pamiętam Cmentarzysko Bezimiennych Statków. Muszę zerknąć czy czegoś nowego nie przeczytać. A co do architektury i betonowych klocków, brutalizm czy inny betonowy minimalizm też potrafią być ciekawe, lubię np. pomniki w byłej Jugosławii. Albo arkę Koniecznego. W pewnych kontekstach wszystko może być na miejscu, mimo że nie dla każdego. No i bez tego nie mielibyśmy scen jak w ostatniej Diunie takich jak ta: czy ta: Ja tam niekiedy mam ochotę poczuć sowieckie leningrady...🤷♂️ Ludzi tyle, że dla każdego znajdzie się coś ciekawego i nie ma co wygładzać świata pod jednego człowieka, czy nawet jakąś ich grupę. A Picasso, to też jeden z najgenialniejszych jacy chodzili po tej planecie. Sporo ma przezajebistych rzeczy jak dla mnie np. jego Tauromachia albo jego dekonstrukcja byka: czy inny Minotaur: I tak jeszcze na uboczu dyskusji fajny wąteczek z różnorodną architekturą: Edytowane 31 Październik przez kengi 2
alex3d Napisano 31 Październik Napisano 31 Październik (edytowane) @Nezumi tak, w kwestii elegancji świat się cofnął i w wielu innych aspektach życia, udział debili w populacji osiąga punkt krytyczny. Nawet kiedyś spryskiwacze do reflektorów miały wycieraczki itd., a teraz wszystko jest takie na opierdol. Trochę stylizowane, ale widać o jaki kontrast chodzi. Edytowane 31 Październik przez alex3d 2
Nezumi Napisano 31 Październik Napisano 31 Październik (edytowane) @kengi Jak najbardziej. Nie jestem fanem brutalizmu ale moze byc ciekawy. To muzeum jest o tyle slabe jak dla mnie ze jest nijakie i nieciekawe. Porownalem je do supermarketu bo tak mi sie kojarzy a potem przypomnialem sobie taka jedna plaze u nas, wiec w zasadzie supermarket 😄 - sklepy sa po prostu w srodku jak w kazdej innej plazie (czy jak sie w Polsce nazywaja takie budynki w ktorych jest duzo sklepow, restauracje, kina..?) Nie jestem fanem tej wiezyczki oblej bo mi sie gryzie troche z kanciastoscia reszty. Ale ta pochylona sciana robi spore wrazenie jak stoisz przed nia. Ta no zaszczepili mi tez troche tych pozytywnych uczuc do naszych rosyjskich "braci". Jak chodzi o sztuke to wielu wspanialych malarzy wydala na swiat Rosja, wielu pisarzy i mam slabosc tez do tych grubo ciosanych rzezb kojarzacych mi sie z komunizmem. Meksyk mial i nadal ma fascynacje komunizmem na wielu poziomach i to tez odzwierciedla sztuka czesto. Muralisci jak Orozco, Rivera, Siqueiros - sama propaganda rodem z czasow slusznie minionych a jednak... cos w tych muralach jest: A rzezby o ktorych mowie sa na przyklad na Monumento a la Revolución - monumencie rewolucji. Jak powiekszysz to widac lepiej te gigantyczne w rzeczywistosci postaci. I znow - jak sie nie interesowac to jest sobie taki monument. A jak poznac historie to sie oczy szerzej otwieraja bo to co zostalo zbudowane to jest zaledwie malenka czesc tego co planowano. Juz nie pamietam czy to miala byc brama czy co ale mial powstac taki gigantyczny kompleks caly. Niestety z wielu przyczyn powstalo tylko to. A Minotaur jest jednym z moich ulubionych rysunkow Picasso - wymiata! @alex3d Oj tak. Gdzie nie spojrzec widac takie "no ale poooo coooo...". Jakby kazdy chcial tylko zrobic na odp...dol sie swoja robote i isc do domu. Bo "po co". Bardzo smutne jest tez takie pojawiajace sie w tym watku "no ale po co mi wiedziec cos...". Zaraz mi sie przypomina student co nawalil bykow tyle, ze sie plakac chcialo a jego tlumaczenie z glupkowatym usmieszkiem bylo takie, ze nie studiuje polonistyki zeby bledow nie robic... Bo po co wiedziec... Eh... Edytowane 31 Październik przez Nezumi 2
Destroyer Napisano 4 Listopad Autor Napisano 4 Listopad Ai po tym jak zeżarło i przetrawiło cały internet aby entuzjaści i użytkownicy mogli z uwielbieniem zjeść jego owoce i zasmakować w tej demokratycznej artystycznej wizji szeroko dostępnej dla każdego 😉 Trochę spóźniłem się na gorącą dyskusję o potrzebie piękna z ai w tle ale mogę dodać coś od siebie, czyli tradycyjnie ofensywny shitpost gdy już wszyscy się rozeszli 🙂 tyu.mp4 choć teraz to jak musztarda po kisielu 🙂 1 1
Nezumi Napisano 5 Listopad Napisano 5 Listopad Goddamn, ciagle w formie! Welcome back @Destroyer! Moze gowno wiem o Mayi ale... Nie no, chyba tylko gowno wiem o mayi - full stop 😄 Dobrze Cie widziec 😉 1
Destroyer Napisano 5 Listopad Autor Napisano 5 Listopad (edytowane) @Nezumi wracam powoli po zbyt długim przymierzaniu korony i nie, nie podobało mi się, nie polecam, lepiej bez 🙂 A to ai to jak się można było spodziewać służy do mniej lub bardziej automatycznego zalewania każdej platformy "kontentem" jeśli są tylko jakieś pieniądze do zarobienia to strumień "artystów" i "przedsiębiorców" będzie tam nieprzerwany póki będą na to klienci. Nie ważne czy "oryginalny" kontent czy hurtowa kradzież, przywłaszczanie czyjejś pracy w całości, lekkie zmiany czy całkiem zmyślone informacje jeszcze bardziej ogłupiające ludzi. Więc ai jest teraz świetnym narzędziem jak kiedyś automatyczne i hurtowe vektoryzowanie obrazków i tworzenie clipartów które wcześniej były tworzone ręcznie i z jakąś jakością a po zalewie automatycznej bylejakości stały się obciachem i umarły 🙂 https://80.lv/articles/this-ai-generated-game-blatantly-plagiarizes-minecraft-without-crediting-the-original-game-once/ Edytowane 5 Listopad przez Destroyer 2
Nezumi Napisano 6 Listopad Napisano 6 Listopad Szczerze mowiac mysle, ze nie pytali sie tylko po prostu zrobili propagande ale i tak zabawne: https://decrypt.co/290130/the-latest-ai-predictions-favor-kamala-harris-for-the-win 1
Destroyer Napisano 7 Listopad Autor Napisano 7 Listopad 5 hours ago, Nezumi said: Szczerze mowiac mysle, ze nie pytali sie tylko po prostu zrobili propagande ale i tak zabawne: https://decrypt.co/290130/the-latest-ai-predictions-favor-kamala-harris-for-the-win agmAN01_460svvp9.webm Media głównego ścieku prześcigały się w podobnych sondażach i propagandzie a koniec koców Trump po raz kolejny pobił kobietę 😄 Wspaniały wysyp doskonałych memów podlany pysznym sosnem z krzyków rozpaczy popadających w jeszcze większy obłęd lewackich degeneratów to gift that keep on giving 🙂 "Crisis hotlines catering to LGBTQ+ youths and adults have seen a staggering rise in calls from people distressed over Donald Trump's win." https://www.washingtonpost.com/nation/2024/11/06/lgbtq-election-trump-trans-youth/ Quote The AI models used real-time information and advanced prompt engineering to analyze the candidates' odds of winning. Ta na pewno 😄 1
EthicallyChallenged Napisano 7 Listopad Napisano 7 Listopad 4 godziny temu, Destroyer napisał: Wspaniały wysyp doskonałych memów podlany pysznym sosnem z krzyków rozpaczy świeżynka z rana: lost_faith_in_humanity_smol.mp4 2
Destroyer Napisano 7 Listopad Autor Napisano 7 Listopad (edytowane) 18 minutes ago, EthicallyChallenged said: świeżynka z rana: lost_faith_in_humanity_smol.mp4 1.37 MB · 0 downloads Edytowane 7 Listopad przez Destroyer 1 1
Nezumi Napisano 7 Listopad Napisano 7 Listopad 3 hours ago, EthicallyChallenged said: świeżynka z rana: A mozna gdzies znalezc cos wiecej tego gostka bo wyglada sympatycznie 😄 Dobry banger, ukradlem na FB. Trzeba podnosic cisnienie progresywnym 😛
EthicallyChallenged Napisano 7 Listopad Napisano 7 Listopad (edytowane) Godzinę temu, Nezumi napisał: A mozna gdzies znalezc cos wiecej tego gostka bo wyglada sympatycznie 😄 Dobry banger, ukradlem na FB. Trzeba podnosic cisnienie progresywnym 😛 hmm niestety nie wiem kto zacz, tylko się natknąłem na repost na głównej siedzibie prawaków czyli na gabie, gdzie aktualnie są największe i najczystsze złoża soli wydobywane https://media.gab.com/system/media_attachments/files/168/347/829/playable/60dc2383fae16221.mp4 ale to raczej nie jest miejsce dla Ciebie, możesz się zdrzaźnić zamiast pośmiać, zależy na jakie posty trafisz ;) Edit: mam go! znalazłem chłopa z imienia i nazwiska: Edytowane 7 Listopad przez EthicallyChallenged 1
Nezumi Napisano 9 Listopad Napisano 9 Listopad (edytowane) Po wnikliwym zbadaniu sprawy i kilku grantach badacze odkrywaja oczywistosci. https://news.mit.edu/2024/generative-ai-lacks-coherent-world-understanding-1105 Okazuje sie, ze program komputerowy pozbawiony inteligencji nie zaczal myslec tylko dlatego ze nazwalismy go sobie "AI". Szok, horror. Na odkrycie dalszych oczywistosci bedzie potrzebne wiecej grantow oczywiscie. Edytowane 9 Listopad przez Nezumi 3
EthicallyChallenged Napisano 9 Listopad Napisano 9 Listopad @Nezumi ale z ciebie ludyta, Artificial już mamy obcykane, więc już 50% roboty za nami. Wypracowanie pozostałych 50%, czyli Intelligence nie powinno zająć, według obliczeń bezstronnych ekspertów, nie więcej niż 5 lat. 1 2
Destroyer Napisano Poniedziałek o 06:48 Autor Napisano Poniedziałek o 06:48 OpenAI’s CEO Sam Altman Predicts AGI Could Appear Within Five Years 😄 https://wccftech.com/openai-ceo-sam-altman-predicts-agi-could-appear-within-five-years/ 1
EthicallyChallenged Napisano Poniedziałek o 09:11 Napisano Poniedziałek o 09:11 2 godziny temu, Destroyer napisał: OpenAI’s CEO Sam Altman Predicts AGI Could Appear Within Five Years lmao następny lurker maxika wykryty XD 1
Nezumi Napisano Poniedziałek o 19:05 Napisano Poniedziałek o 19:05 (edytowane) Hahaha - to juz jest tak zalosne ze przestaje pomalu byc smieszne. Ale jeszcze jest 😄 Wczoraj przyszlo mi do glowy cos co tu napisze teraz - i jak/jesli sie wydarzy to bede mogl powiedziec "dawno o tym mowilem". A jak nie to i tak wszyscy zapomna co tam gadalem (biore przyklad z OpenAI 😉 Tylko ze jest wieksze prawdopodobienstwo na sprawdzenie sie tego co powiem 🤣 ) Otoz pomyslalem sobie, ze w zwiazku z brakiem realnych postepow nad tym calym "AI" biznesem (nie twierdze ze sie nie pojawia fajne narzedzia jakies - twierdze, ze sa realne, duze ograniczenia LLMsow, ktore sa tematem tabu posrod fanow pseudo "AI") bedzie sie w koncu trzeba wytlumaczyc inwestorom dlaczego te piec lat trwa 8 i niewiele sie zmienia a zapowiedzi sie przesuwaja na kolejne 5 lat. I tutaj z pomoca moze przyjsc Trump. Zly pol-diabel, pol-Hitler z powodu ktorego "selebritis" po raz kolejny zapowiadaja wyjazd do Kanady a dziewczyny z kolczykami w nosie placza na tik toku i krzycza w poduszke. Jako ze Trump zapowiada konkretny crack down na big tech w zwiazku ze stosowaniem cenzury, w ogole bym sie nie zdziwil gdyby obarczono jego wlasnie wina za brak postepow w e-jaju. Jak? A czy to ma znaczenie? Przypisali mu juz tyle bezsensownych, nieprawdziwych rzeczy ze jedna wiecej zeby wykrecic sie od odpowiedzialnosci przed inwestorami nie zrobi roznicy. Inwestorzy pewnie tez sa lewoskretni skoro daja pieniadze tech-lewakom wiec nienawidza Trumpa a zatem z latwoscia uwierza bez wnikania w szczegoly, ze to jego wina a nie tego ze big tech zapowiadal gruszki na wierzbie. Technicznych szczegolow i tak by nie zrozumieli a to ze Hitler-Trump im przeszkadza na luzie lykna. Placz big techu o tym, ze Trump ogranicza rozwoj technologii zbiegnie sie zapewne z tym jak zacznie ograniczac mozliwosci cenzury przez nich. Ewentualnie pojawi sie pod koniec kadencji jak bedzie trzeba glosno krzyczec o tym ze przez republikanow nie ma jeszcze AGI. I ze jak ludzie wybiora demokratow to AGI powstanie w koncu. W ciagu nastepnych kilku lat od wybrania ich - oczywiscie. I nagle aktorzy nie beda protestowac przeciwko "AI" a stana sie jego goracymi adwokatami dowodzac jakie jest pomocne w ich pracy. Dowiemy sie czy mialem racje - jak to zwykle bywa - within the next 5 years. Edytowane Poniedziałek o 19:12 przez Nezumi 1
Destroyer Napisano Wtorek o 13:17 Autor Napisano Wtorek o 13:17 @Nezumi może tak być, każdy powód jest dobry a póki co sprzedaż idzie w najlepsze 🙂 Zresztą podobnie jak media w polityce są bardzo jednostronne, nawet w Polsce np w 2023 był deficyt 86 mld i media trąbiły o upadku kraju, katastrofie i wszyscy umrzemy, teraz już druga nowelizacja budżetu za ten rok i najpierw podnieśli z planowanych 200mld o 40 a teraz już o 56mld i na następny rok planowany na poziomie 300mld i nic, cisza, nikt końca świata nie obwiesza 🙂 Użytkownicy w komentarzach i na forach na to wskazują jak bardzo "bezstronne" są presstytutki nawet na portalach "ekonomicznych" 🙂 a co dopiero w tych zwykłych śmieciówkach dla mas od wszystkiego i niczego 1
maciek Napisano Środa o 16:38 Napisano Środa o 16:38 (edytowane) Czyli podsumujmy jaki jest obecny stan gry. Na dzisiaj większość, a może nawet wszyscy uważacie, że AI to chwilowy, mało znaczący epizod w historii świata i w bliższej przyszłości nie będzie z tego nic wielkiego, nie wpłynie ona na los przeciętnego kowalskiego , a jedyną zasługą AI będą sztucznie generowane obrazki wątpliwej urody, tak? Edytowane Środa o 16:39 przez maciek
EthicallyChallenged Napisano Środa o 17:30 Napisano Środa o 17:30 46 minut temu, maciek napisał: AI to chwilowy, mało znaczący epizod w historii świata mniejszy niż 9/11 i Wojna Światowa (obojętne która), to na pewno, ale większy niż nowy standup Karoliny Pańczyk, bo o AI słyszałem a o tym drugim nie. 49 minut temu, maciek napisał: w bliższej przyszłości nie będzie z tego nic wielkiego ja wróżę AI wielkie rzeczy, zawłaszcza straty i rozczarowania 50 minut temu, maciek napisał: nie wpłynie ona na los przeciętnego kowalskiego już wpłynęła, Kowalski się nasłuchał, przestraszył, podniecił a na koniec znudził 50 minut temu, maciek napisał: a jedyną zasługą AI będą sztucznie generowane obrazki wątpliwej urody, tak? nie, mamy też piosenki wątpliwej wartości, wiersze wątpliwej jakości, i chatboty wątpliwej wiarygodności. 3
Nezumi Napisano Środa o 21:45 Napisano Środa o 21:45 @maciek Sam sobie podsumowales wiec po co to pytanie? Widzisz co mowimy i co twierdzimy. Z tonu wnosze ze uwazasz inaczej. Pamietasz Wielki Zderzacz Hadronow? Czegoz to on nie mial zrobic! Odkryc "Boska Czastke" badz zaprzeczyc jej istnieniu, wywrocic cala Fizyke do gory nogami, zmienic nasze postrzeganie swiata, stworzyc czarna dziure na Ziemi, ktora nas mogla wessac... Cuda niewidy. I jest sobie tam nadal, jak poszukasz to znajdziesz newsy a jak zaczniesz codziennie maniacko sprawdzac to mozesz dojsc do przekonania ze juz za chwile odkryja cos niesamowitego, ze swiat jest na krawedzi caly czas, ze codziennie stajemy przed mozliwoscia monumentalnych odkryc. Jednak w gruncie rzeczy swiat jako taki sie nie zmienil, fizyka nawet pozostala zasadniczo taka sama, z pewnoscia nie powstala czarna dziura... A wiekszosc juz w ogole zapomniala o istnieniu LHC. Podobnie jest z tym pseudo AI. Na maksa napedzone oczekiwania, temat grzany codziennie, teraz jeszcze nadmuchany bardziej przez Youtube z setkami filmikow obwieszczajacymi codziennie jak to "nic juz nie bedzie takie samo!". Ale w gruncie rzeczy trzeba byc tech-brosem i zamknac sie w tej banieczce zeby dostrzegac te wszystkie tam nowe upscalery, generatory, asystentow... Realny wplyw... jakis tam jest. Ale to juz zalezy na ile sam chcesz sie tym pseudo AI otoczyc. Jak zaczniesz na codzien uzywac chata gpt do wszystkiego, wyszukiwarki AI, asystenta, generatora i czego tam jeszcze to sam siebie przekonasz, ze jest rewolucja i bez tego nie ma przyszlosci. Nie bedziesz w stanie dostrzec jak niski to ma tak na prawde wplyw na swiat bo TWOJ swiat uzalezniles od tego. I wtedy ze zdziwieniem a nawet niechecia bedziesz spogladal na innych ktorzy nie podazyli ta sama sciezka i maja pseudo AI w tyle a nawet sie z niego nabijaja. Koniec koncow kazdy musi sam ocenic czy i w jakim stopniu ta rewolucja ma miejsce. Biorac pod uwage fakty a nie brane z nikad optymistyczne przepowiedzi przyszlosci, uwazam ze nie jestesmy o krok od wynalezienia AGI ale nawet nie podazamy droga ktora do niej prowadzi. A to ze wielu wierzy swiecie w ta rewolucje? No i git - sa ludzie ktorzy wierza w energie chi ktora bez dotykania ich mistrz powala na ziemie. Sa tacy ktorzy wierza uzdrawiajaca moc tv pastorow. Inni znow wierza swiecie ze sprowadzanie tysiecy zupelnie nieprzystosowanych i nie chcacych sie asymilowac barbarzyncow do cywilizowanych krajow bedzie mialo pozytywny wplyw na te kraje. Inny znow wierzy ze wystarczy powiedziec ze jest sie kobieta zeby faktycznie byc ta kobieta. I tak dalej i temu podobne. Zyjemy w swiecie udawania, w swiecie "make believe". Mozna sobie tez wmowic ze "AI" opanuje swiat zaraz. Mozna sobie wybrac iluzje w jaka chcemy wierzyc. Mozna na przyklad wierzyc po obejrzeniu czegos takiego, ze dzieli nas krok od generowania filmow kinowych a nawet zainwestowac miliony w ta technologie: I luz, ja nie rozumiem jak to chca polepszyc bo ta maszyna nie mysli i nie rozumuje wiec uklada pixele sobie i czasem lepiej czasem gorzej. Ale ludzie wierza, ze jeszcze chwila i bedzie idealnie. Osobiscie myslalem ze "AI" radzi sobie niezle w swiecie medycyny. Szybkie i wczesne diagnozy, przyspieszenie niektorych operacji. Ale to tez nie jest takie jednowymiarowe bo my, ludzie, nie jestesmy maszynami. I chec tech-brosow na sprowadzanie wszystkiego do statystyk, matematyki i wydajnosci moze przyniesc wiecej szkod niz pozytku. Bardzo fajny artykul w temacie: https://www.codastory.com/stayonthestory/nursing-ai-hospitals-robots-capture/ Zycie jest duzo bardziej skomplikowane niz napchana baza danych i wyszukiwarka mozliwych polaczen. Nie jestesmy w stanie nawet do konca, jednoznacznie zdefiniowac swiadomosci a mowimy o jej stworzeniu. Lubie gadac o tym wszystkim ale jest to juz od dawna powtarzanie tego samego w kolko. Bo zadna z tych zapowiadanych rewolucji nie zaistniala i pomimo uplywajacego czasu sa tuz tuz za rogiem. Tylko by je odkryc potrzeba kupic jeszcze wiecej prockow, jeszcze wiecej energii zuzyc i wiecej kaski zgarnac. A wtedy... Nic juz nie bedzie takie samo. 2
kengi Napisano Środa o 21:53 Napisano Środa o 21:53 btw. https://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/ 2
EthicallyChallenged Napisano wczoraj o 09:32 Napisano wczoraj o 09:32 Szkoda, że Oldman wykasował swoje posty (jest jakieś archiwum @adek @KLICEK?) chętnie bym wrzucił posty jego i @maciek do chataGPT żeby przeanalizował styl wypowiedzi i powiedział, czy podobny 5
Destroyer Napisano wczoraj o 11:21 Autor Napisano wczoraj o 11:21 (edytowane) Tu fajne podsumowanie w kilku zdaniach nie tylko ai ale do czego prowadzi upraszczanie produkcji "kontentu" i używaniu tych samych narzędzi i technik Edytowane wczoraj o 11:25 przez Destroyer 1
maciek Napisano wczoraj o 19:28 Napisano wczoraj o 19:28 (edytowane) 21 godzin temu, Nezumi napisał(a): @maciek Sam sobie podsumowales wiec po co to pytanie? Widzisz co mowimy i co twierdzimy. Z tonu wnosze ze uwazasz inaczej. Pamietasz Wielki Zderzacz Hadronow? Czegoz to on nie mial zrobic! Odkryc "Boska Czastke" badz zaprzeczyc jej istnieniu, wywrocic cala Fizyke do gory nogami, zmienic nasze postrzeganie swiata, stworzyc czarna dziure na Ziemi, ktora nas mogla wessac... Cuda niewidy. I jest sobie tam nadal, jak poszukasz to znajdziesz newsy a jak zaczniesz codziennie maniacko sprawdzac to mozesz dojsc do przekonania ze juz za chwile odkryja cos niesamowitego, ze swiat jest na krawedzi caly czas, ze codziennie stajemy przed mozliwoscia monumentalnych odkryc. Jednak w gruncie rzeczy swiat jako taki sie nie zmienil, fizyka nawet pozostala zasadniczo taka sama, z pewnoscia nie powstala czarna dziura... A wiekszosc juz w ogole zapomniala o istnieniu LHC. Podobnie jest z tym pseudo AI. Na maksa napedzone oczekiwania, temat grzany codziennie, teraz jeszcze nadmuchany bardziej przez Youtube z setkami filmikow obwieszczajacymi codziennie jak to "nic juz nie bedzie takie samo!". Ale w gruncie rzeczy trzeba byc tech-brosem i zamknac sie w tej banieczce zeby dostrzegac te wszystkie tam nowe upscalery, generatory, asystentow... Realny wplyw... jakis tam jest. Ale to juz zalezy na ile sam chcesz sie tym pseudo AI otoczyc. Jak zaczniesz na codzien uzywac chata gpt do wszystkiego, wyszukiwarki AI, asystenta, generatora i czego tam jeszcze to sam siebie przekonasz, ze jest rewolucja i bez tego nie ma przyszlosci. Nie bedziesz w stanie dostrzec jak niski to ma tak na prawde wplyw na swiat bo TWOJ swiat uzalezniles od tego. I wtedy ze zdziwieniem a nawet niechecia bedziesz spogladal na innych ktorzy nie podazyli ta sama sciezka i maja pseudo AI w tyle a nawet sie z niego nabijaja. Koniec koncow kazdy musi sam ocenic czy i w jakim stopniu ta rewolucja ma miejsce. Biorac pod uwage fakty a nie brane z nikad optymistyczne przepowiedzi przyszlosci, uwazam ze nie jestesmy o krok od wynalezienia AGI ale nawet nie podazamy droga ktora do niej prowadzi. A to ze wielu wierzy swiecie w ta rewolucje? No i git - sa ludzie ktorzy wierza w energie chi ktora bez dotykania ich mistrz powala na ziemie. Sa tacy ktorzy wierza uzdrawiajaca moc tv pastorow. Inni znow wierza swiecie ze sprowadzanie tysiecy zupelnie nieprzystosowanych i nie chcacych sie asymilowac barbarzyncow do cywilizowanych krajow bedzie mialo pozytywny wplyw na te kraje. Inny znow wierzy ze wystarczy powiedziec ze jest sie kobieta zeby faktycznie byc ta kobieta. I tak dalej i temu podobne. Zyjemy w swiecie udawania, w swiecie "make believe". Mozna sobie tez wmowic ze "AI" opanuje swiat zaraz. Mozna sobie wybrac iluzje w jaka chcemy wierzyc. Mozna na przyklad wierzyc po obejrzeniu czegos takiego, ze dzieli nas krok od generowania filmow kinowych a nawet zainwestowac miliony w ta technologie: I luz, ja nie rozumiem jak to chca polepszyc bo ta maszyna nie mysli i nie rozumuje wiec uklada pixele sobie i czasem lepiej czasem gorzej. Ale ludzie wierza, ze jeszcze chwila i bedzie idealnie. Osobiscie myslalem ze "AI" radzi sobie niezle w swiecie medycyny. Szybkie i wczesne diagnozy, przyspieszenie niektorych operacji. Ale to tez nie jest takie jednowymiarowe bo my, ludzie, nie jestesmy maszynami. I chec tech-brosow na sprowadzanie wszystkiego do statystyk, matematyki i wydajnosci moze przyniesc wiecej szkod niz pozytku. Bardzo fajny artykul w temacie: https://www.codastory.com/stayonthestory/nursing-ai-hospitals-robots-capture/ Zycie jest duzo bardziej skomplikowane niz napchana baza danych i wyszukiwarka mozliwych polaczen. Nie jestesmy w stanie nawet do konca, jednoznacznie zdefiniowac swiadomosci a mowimy o jej stworzeniu. Lubie gadac o tym wszystkim ale jest to juz od dawna powtarzanie tego samego w kolko. Bo zadna z tych zapowiadanych rewolucji nie zaistniala i pomimo uplywajacego czasu sa tuz tuz za rogiem. Tylko by je odkryc potrzeba kupic jeszcze wiecej prockow, jeszcze wiecej energii zuzyc i wiecej kaski zgarnac. A wtedy... Nic juz nie bedzie takie samo. ok, dzięki za komentarz. Pytanie co to znaczy rewolucja AI? Czy to na pewno AGI? A czy internet jest wynalazkiem który zmienił świat i życie przeciętnego Kowalskiego? Bo moim zdaniem tak. I w tym kontekscie też pytam. Czy AI można porównać na przyklad do tego co zrobił z nami internet? Jak zmienił świat. 2 lata temu 99 % ludzi nie miało pojęcia lub nie zastanawiało sie w ogóle co to jest AI. Dziś słyszę to słowo wszędzie. Nawet od laików. W tym znaczeniu to też jakaś mała rewolucja. Pojawia się nagle jakaś nowa idea o której do tej pory nikt nie słyszał, a która w któtkim czasie jest na ustach milionów i nad którą się zastanawiamy, piszemy doktoraty. I nawet jeśli nic z tego nie będzie, to mało kiedy udaje się takie oszustwo na taką skalę. Edytowane wczoraj o 19:30 przez maciek
SebastianSz Napisano wczoraj o 20:34 Napisano wczoraj o 20:34 23 minutes ago, maciek said: Czy AI można porównać na przyklad do tego co zrobił z nami internet? Za 20 lat się dowiemy jak będzie mozna przeanalizować sytuację po fakcie. 25 minutes ago, maciek said: A czy internet jest wynalazkiem który zmienił świat i życie przeciętnego Kowalskiego? Co ma piernik do wiatraka? To dwa różne wynalazki. Samochód zmienił zycie Kowalskiego, a Segway nie zmienił. I? 27 minutes ago, maciek said: 2 lata temu 99 % ludzi nie miało pojęcia lub nie zastanawiało sie w ogóle co to jest AI. Dziś słyszę to słowo wszędzie. Nawet od laików. W tym znaczeniu to też jakaś mała rewolucja. Pojawia się nagle jakaś nowa idea o której do tej pory nikt nie słyszał, a która w któtkim czasie jest na ustach milionów i nad którą się zastanawiamy, piszemy doktoraty. Dwa lata temu nikt nie mówił skibidi i rel, a teraz skibidi i rel słychać wszedzie. Nic już nie będzie takie samo, gamechanger i rewolucja. Jezu, nikt nie ma szklanej kuli, może będzie rewolucja, może już jest, może nie będzie, kogo się nie spytasz to co innego powie. Te dyskusje nie mają już sensu bo one nic nie wnoszą. Zwolennicy będą za, przeciwnicy przeciw, nikt nic konstruktywnego nie wniesie bo 99.999999% (statysktyka z dupy dla dramaturgii) ludzi nie ma pojęcia co to jest to AI, LLM, uczenie maszynowe itp. itd. i ich opinie są warte tyle co przepowiednie CNN o skali zwycięstwa Kamali Harris. Czemu techbrosy tak uparcie domagają się zewnętrznego potwierdzenia swoich preferencji, to jakiś fetysz? To samo było z crypto, to samo z NFT, teraz AI. Jak Ci się podobają filmiki albo obrazki z AI to sobie generuj i oglądaj, ktoś komuś broni, czy jak? Czcza gadanina jak o polityce z pijanym wujaszkiem na imieninach, ileż można to samo wałkować? W kółko tylko co to będzie, co to będzie, jakie przewidywania, projekcje i uj wie co jeszcze. Internet przynajmniej od razu miał konkretne zastosowania (przesyłanie informacji) w których był lepszy od ówczesnych rozwiązań, nikt zgadywać czy to w ogóle działa i czy w ogóle do czegoś to się może przydać nie musiał. Jedyny pozytyw z tych dyskusji to ranty @Nezumiego, shitposty i memy xD To jakieś nowe konto Oldmana? 1 1 2
Destroyer Napisano wczoraj o 20:37 Autor Napisano wczoraj o 20:37 (edytowane) Świat się zmienia, ai czy tylko z nazwy czy nie wchodzi do życia w wielu dziedzinach w mniej czy bardziej udany sposób, na życie przeciętnego Kowalskiego wpłynęło? To zależy czy przeciętny kowalski to chłop robiący w 3 zmianowych systemie na produkcji paneli okiennych to nie ale jak siedział w biurze i różnym ludziom udzielał tych samych odpowiedzi na te same pytania bo nie potrafili czytać podstawowych informacji w dziale FAQ to tak, tu często już jest jakiś bot który może sobie z tym poradzić jak ma szczęście 🙂 A porównywanie do internetu to jak porównywanie pomarańczy do skarpetek, na razie jest przygasający już hype no coś bardzo nowego i czy to się rozwinie czy fiknie i nogami nakryje to trzeba będzie poczekać czy rozwiążą problemy, czy te elektrownie atomowe co kupują żeby zasilały ai wystarczą, czy jakieś prawo wejdzie i gdy się w końcu uspokoi to będzie można coś powiedzieć czy znajdzie swoje miejsce na stałe czy nie. To czy coś jest na ustach wielu ludzi nic nie znaczy, swego czasu wszyscy mieli na ustach Polaka Papieża a teraz pozostały głownie śmieszne memy w nowym pokoleniu, Małysza też oglądała cała Polska gdy wygrywał a jak przegrał to rzucali mięsem i szybko się masa ludzi odwróciła tak szybko jak przybiegła na fali popularności żeby być niedzielnym ekspertem w temacie, Kubica podobnie choć nie zdążył się tak rozwinąć, wynoszenie na ołtarze CDProject Red jako ostatniego sprawiedliwego w branży który nie może się pomylić by chwilę potem wieszać na nim psy i wygrażać śmiercią devom. Łatwo jest porwać tłumy jak mu się każdej strony robi wodę z mózgu ale jeśli pod spodem nie ma solidnej podstawy to w końcu to podanie i ludzie się znudzą nowością, jak np wojną na ukrainie, na początku trąbili wszędzie, media miały kolejny temat po pandemii do żniw, każdy o tym gadał, każdy to ekspert od taktyki, globalnych układów i prowadzenia wojny, strach o jutro, o porządek na świecie, teraz wojna trwa nadal a już mało kto o tym pamięta i się tym w jakikolwiek sposób przejmuje. 1 hour ago, maciek said: I nawet jeśli nic z tego nie będzie, to mało kiedy udaje się takie oszustwo na taką skalę. O NFT słyszał? Nawet baby w warzywniaku o tym mówiły choć nie wiedziały co to za głupoty 🙂 - A to o prawach autorskich do muzyczki i jak można wpaść gdy się sciągnie jakąś darmową czy nawet płatną wygenerowana z ai i można sobie kanał zakopać 🙂 Edytowane wczoraj o 20:46 przez Destroyer
maciek Napisano wczoraj o 20:47 Napisano wczoraj o 20:47 wszyscy mieli na ustach Polaka Papieża a teraz pozostały głownie śmieszne memy w nowym pokoleniu, Małysza też oglądała cała poslka gdy wygrywał a jak przegrał to rzucali mięsem i szybko się masa ludzi odwróciła tak szybko jak przybiegła na fali popularności żeby być niedzielnym ekspertem w temacie, Kubica podobnie Mów za siebie. Papież jest jednym z najwybytniejszych Polaków, Małysza zna kazdy i ma swoje zasługi, jest synoniem skoków narciarckich podobnie jak Kubica wyścigow F1. A jak chcesz sobie checheszkowac i memować to moze o Tobie to zrobimy co, bo co Ty zrobiłes dla świata i kto Cie zna.
Destroyer Napisano wczoraj o 20:51 Autor Napisano wczoraj o 20:51 (edytowane) Maciusiu, słonko nie denerwuj się tak 🙂 to że jesteś starym dziadem który jeszcze pamięta Małysza i Papieża to nie znaczy, że dla młodych wychowanych na wspomnianym wyżej skibidi ma to jakąkolwiek wartość i ktoś to zna 🙂 Ale tak jak z ai nie możesz zaakceptować, że ktoś ma inne zdanie tak widzę i z tym też sobie zupełnie nie radzisz 😄 to konto też usuniesz? 😄 9 minutes ago, maciek said: A jak chcesz sobie checheszkowac i memować to moze o Tobie to zrobimy co, bo co Ty zrobiłes dla świata i kto Cie zna. Napisał anonim z 3 postami który wie najlepiej wszystko o wszystkim i musi ciemny lud przekonywać 😄 Edytowane wczoraj o 20:58 przez Destroyer
maciek Napisano wczoraj o 21:03 Napisano wczoraj o 21:03 (edytowane) najlepiej kogoś obrażać i oceniać nie? Tylko na to Cie stać? Nisko. Edytowane wczoraj o 21:05 przez maciek 3
Destroyer Napisano wczoraj o 21:04 Autor Napisano wczoraj o 21:04 1 minute ago, maciek said: najlepiej kogoś obrażać i oceniać nie? Tylko na to Cie stać. Nisko.
SebastianSz Napisano wczoraj o 21:08 Napisano wczoraj o 21:08 uuu drama 😄 Heheszkować się zachciało towarzyszu @Destroyer?! Do łagru! 1 1
Destroyer Napisano wczoraj o 21:44 Autor Napisano wczoraj o 21:44 35 minutes ago, SebastianSz said: uuu drama 😄 Heheszkować się zachciało towarzyszu @Destroyer?! Do łagru! 1 1 1
EthicallyChallenged Napisano wczoraj o 21:56 Napisano wczoraj o 21:56 (edytowane) @Destroyer się pytam człowieku dumny ty jesteś z siebie zdajesz sobie sprawę z tego co robisz?masz ty wogóle rozum i godnośc człowieka?ja nie wiem ale żałosny typek z ciebie ,chyba nie pomyślałes nawet co robisz i kogo obrażasz ,możesz sobie obrażac tych co na to zasłużyli sobie ale nie naszego papieża polaka naszego rodaka wielką osobę ,i tak wyjątkowa i ważną bo to nie jest ktoś tam taki sobie że możesz go sobie wyśmiać bo tak ci się podoba nie wiem w jakiej ty się wychowałes rodzinie ale chyba ty nie wiem nie rozumiesz co to jest wiara .jeśli myslisz że jestes wspaniały to jestes zwykłym czubkiem którego ktoś nie odizolował jeszcze od społeczeństwa ,nie wiem co w tym jest takie śmieszne ale czepcie się stalina albo hitlera albo innych zwyrodnialców a nie czepiacie się takiej świętej osoby jak papież jan paweł 2 .jak można wogóle publicznie zamieszczac takie zdięcia na forach internetowych?ja się pytam kto powinien za to odpowiedziec bo chyba widac że do koscioła nie chodzi jak jestes nie wiem ateistą albo wierzysz w jakies sekty czy wogóle jestes może ty sługą szatana a nie będziesz z papieża robił takiego ,to ty chyba jestes jakis nie wiem co sie jarasz pomiotami szatana .wez pomyśl sobie ile papież zrobił ,on był kimś a ty kim jestes żeby z niego sobie robić kpiny co? kto dał ci prawo obrażac wogóle papieża naszego ?pomyślałes wogóle nad tym że to nie jest osoba taka sobie że ją wyśmieje i mnie będa wszyscy chwalic? wez dziecko naprawdę jestes jakis psycholek bo w przeciwieństwie do ciebie to papież jest autorytetem dla mnie a ty to nie wiem czyim możesz być autorytetem chyba takich samych jakiś głupków jak ty którzy nie wiedza co to kosciół i religia ,widac że się nie modlisz i nie chodzisz na religie do szkoły ,widac nie szanujesz religii to nie wiem jak chcesz to sobie wez swoje zdięcie wstaw ciekawe czy byś sie odważył .naprawdę wezta się dzieci zastanówcie co wy roicie bo nie macie widac pojęcia o tym kim był papież jan paweł2 jak nie jestescie w pełni rozwinięte umysłowo to się nie zabierajcie za taką osobę jak ojciec swięty bo to świadczy o tym że nie macie chyba w domu krzyża ani jednego obraza świętego nie chodzi tutaj o kosciół mnie ale wogóle ogólnie o zasady wiary żeby mieć jakąs godnosc bo papież nikogo nie obrażał a ty za co go obrażasz co? no powiedz za co obrażasz taką osobę jak ojciec święty ?brak mnie słów ale jakbyś miał pojęcie chociaz i sięgnął po pismo święte i poczytał sobie to może byś się odmienił .nie wiem idz do kościoła bo widac już dawno szatan jest w tobie człowieku ,nie lubisz kościoła to chociaż siedz cicho i nie obrażaj innych ludzi Edytowane wczoraj o 21:57 przez EthicallyChallenged 2
EthicallyChallenged Napisano wczoraj o 22:02 Napisano wczoraj o 22:02 2 godziny temu, maciek napisał: 2 lata temu 99 % ludzi nie miało pojęcia lub nie zastanawiało sie w ogóle co to jest AI. Dziś słyszę to słowo wszędzie. Nawet od laików. W tym znaczeniu to też jakaś mała rewolucja. Pojawia się nagle jakaś nowa idea o której do tej pory nikt nie słyszał, a która w któtkim czasie jest na ustach milionów i nad którą się zastanawiamy, piszemy doktoraty. Ale pojechałeś waćpan tera. A dekady dzieł science fiction z wątkami o AI którymi przesiąkła popularna kultura? Kowalski nie widział blade Runnera i terminatora i nie grał w system shocka? 1
Destroyer Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu koniec.mp3 1 hour ago, kengi said: I nie zapominajmy o jeżykach! na zawsze w naszych serduszkach [*] koniec.mp3
michalo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Co tu się wyprawia w tym wątku? Tęskniłem za tym. Byłem w drodze napisać, że na epiczku jest Castlevania Anniversary Collection i lecę tam zameldować... 1
Destroyer Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 1 hour ago, michalo said: Co tu się wyprawia w tym wątku? wizualna reprezentacja i szybkie podsumowanie wątku 😄 https://www.instagram.com/martyfieldscomedian/reel/DBvdrjzITOC/ https://www.youtube.com/watch?v=3xnrbzfOiYE 2
Nezumi Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 1 hour ago, michalo said: na epiczku jest Castlevania Anniversary Collection Raczej raczej! W koncu bede mogl pograc w te klasyki - nawet z Game Boya 🙂 Chcialem to kupic ale mnie uprzedzili i dali mi za darmo 😄 1
Rekomendowane odpowiedzi