Skocz do zawartości

AI i technologie przyszłości

Featured Replies

Napisano
25 minutes ago, Destroyer said:

że jak "elity" przegną to ludzie się zbuntują i będzie pospolite ruszenie

Elity się zorientowały, wiedzą co trzeba robić, żebyś nic nie miał i był zadowolony, a przynajmniej nie pyskował.

image.png

• Odpowiedzi 2,7k
  • Wyświetleń 151k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jakieś z 15 lat temu coś tam do jakiejś dziewczyny zagadałem i gdy zapytała czym się zajmuję to zażartowałem, że jestem artystą a jej pierwsza reakcja ale masz pieniądze? nie jesteś biedny? bo ja chcę

• Twórcze_Ślady.mp3   Szept_Cyfrowych_Snów.mp3   Nuta_Max3d.mp3   Nocne_Konwersacje.mp3    

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Co to . . . J E S T ? ! ! ! ! ! 1

Posted Images

Napisano
  • Autor
2 minutes ago, kengi said:

Elity się zorientowały, wiedzą co trzeba robić, żebyś nic nie miał i był zadowolony, a przynajmniej nie pyskował.

image.png

ok, chyba rozumiem
Mazel tov! ;)

aj-Pv-Ae8-460swp.jpg

dobrze zrozumiałem? :D

Napisano

Popieram wasze wątpliwości...

Jest jeszcze nadzieja w tym żeby znaleźć grupę zapaleńców, którzy mają dość cywilizacji i znaleźć sobie miejsce na uboczu "na tyle bliskie i na tyle dalekie" żeby był spokój i dostęp w razie czego, i, cytując jednego z krasnoludów z pierwszego wiedźmina: "pluć mi na ludzi i ich zasady"

xD

edit: A co do buntu, nie wiem gdzie to pisałem ale to tak jak ze smartfonami. Lepiej żeby były ważne ale nie przymusowe, niż tworzyć przymus, który może skończyć się buntem.

Wiesz, życie bez smartfona jest trudne, ale nie niemożliwe. Taki huxley, lepiej rządzi niż orwell...

Edytowane przez Zdzichu

Napisano

Pamiętam jak Dziadek 3D robił swoje filmy w nie pomnę jakim sofcie i ludzie mu radzili jak doszlifowac warsztat żeby nie wyglądało to jak cutscenki z lat 90, to się obruszał, że realizm to slop (wtedy jeszcze ludzie nie mówili slop, ale jakby mogli, toby mówili) i że jego styl jest indywidualny i taki, jaki chce. A teraz jak wpisuje prompta to jak widać napierdala ostro "realistic butifel gorgeous hollywood cinematography" zamiast "Voodoo graphics card Magic Carpet cutscene" lol, lmao XD

Napisano

Az sprawdzilem. A co sie nagadal o humanizmie :D A teraz maszyna slopy wypuszcza za niego.

Nie sadzilem ze kiedys dojdzie do momentu ze Baggins i Dziadek3D beda prezentowac dokladnie ten sam poziom.

Napisano
  • Autor
3 hours ago, EthicallyChallenged said:

jego styl jest indywidualny i taki, jaki chce

Jak w tych artykułach pismaków : "Polacy wybierają stare samochody, małe mieszkania, drogie kredyty, niezdrową żywność, nisko płatną pracę, nadgodziny, pracoholizm, problemy ze zdrowiem, niezadowolenie, depresję i krótsze życie" :D

tak i dziadek wybrał swój styl ;)

Napisano
1 hour ago, polka dot said:

dziadek to artysta, nie przykładajmy mu miary rzemieślnika

Teraz zostal operatorem promptow. Nie ublizajmy artystom.

Napisano

Kurczę, youtube ostatnio wciska mi w polecanych "filmy" zrobione ejajem. Bo teraz hype jest na ten seedance czy coś. Z ciekawości włączyłem jeden (bo ktoś się napracował i miał 40 tys. wyświetleń - myślę może dobre. Ale teraz żałuję, poziom żenady straszny.

Ludzie podniecają się, bo zrobią scenkę, która wygląda na milion dolarów; a tymczasem dobry film można zrobić w kilka osób przy użyciu lustrzanki, czy iphona nawet.

Taka to "demokratyzacja (lol)" sztuki

Edytowane przez jakubziom

Napisano
4 hours ago, polka dot said:

ah to.. to się inżynierią chyba określa teraz, nie?

programmerhumor-io-programming-memes-7cb4525c9f70a0c.jpg

Skoro mozna nazwac "AI" cos co nie jest AI i wszyscy na to przystaja, to pewnie tak, jakis tam "inzynier promptow" czy cos...

Napisano
29 minut temu, jakubziom napisał:

Kurczę, youtube ostatnio wciska mi w polecanych "filmy" zrobione ejajem

Kilka razy widziałem jak się ludzie podniecali thorgalem (w sensie tym filmem, na fejsie).. Lubię komiks, ciągle sobie go czytam więc włączyłem.

Thorgal - Gwiezdne Dziecko - Full Movie PL

słabe to niestety w chu... tzn nie "niestety"... Dobrze, że to tak źle wygląda i źle się ogląda.

Jednak patrząc po komentarzach, ludzie wydają się wniebowzięci.

Zastanawiam się czy takie wykorzystanie czyjegoś dzieła to nie idealna okazja do pozwu.

Edytowane przez michalo

Napisano

Nie jestem specjalistą od filmu, ale a propo tworzenia jakichkolwiek projektów przypomniały mi się zajęcia na architekturze, gdzie profesor powiedział, żeby "rysować ręcznie a nie na komputerze, bo wtedy człowiek się 10x zastanowi co robi". Tak to jest z tym AI właśnie, że ktoś się nie musiał napracować, więc koniec końców nie ma kontroli nad tym co tworzy i nie wyłapie tego całego cringu ;)

Napisano
  • Autor
29 minutes ago, michalo said:

Kilka razy widziałem jak się ludzie podniecali thorgalem.. Lubię komiks, ciągle sobie go czytam więc włączyłem.

słabe to niestety w chu... tzn nie "niestety"... Dobrze, że to tak źle wygląda i źle się ogląda.

Zastanawiam się czy takie wykorzystanie czyjegoś dzieła to nie idealna okazja do pozwu.

o kurde jaki kupsztal :/

Napisano
35 minutes ago, michalo said:

Kilka razy widziałem jak się ludzie podniecali thorgalem.. Lubię komiks, ciągle sobie go czytam więc włączyłem.

Komentarze brzmią jak boomerskie Halinki na FB, które pierwszy raz widzą wideło zrobione na kąkuterze :P

Napisano
3 minuty temu, SebastianSz napisał(a):

Komentarze brzmią jak boomerskie Halinki na FB, które pierwszy raz widzą wideło zrobione na kąkuterze :P

Technicznie rzecz biorąc jeśli nawet dziecko będzie narzekać jak boomer, to znaczy że z definicją boomerstwa jest coś k***a mocno nie tak :> .

Napisano
Just now, Zdzichu said:

Technicznie rzecz biorąc jeśli nawet dziecko będzie narzekać jak boomer, to znaczy że z definicją boomerstwa jest coś k***a mocno nie tak :> .

Bo bycie boomerem to stan umysłu, a nie metryka!

Napisano
  • Autor
50 minutes ago, SebastianSz said:

Sekretnym składnikiem jest usuwanie niepochlebnych komentarzy i potem już nikt się nie wychyla bo działa efekt stada :)

Kiedyś się zastanawiałem dlaczego ludzie się pastwią nad jedną rzeczą a inną wychwalają. Zresztą tu na forum tez czasem tak było, ze przychodzi nowy z "trudnym" pytaniem które dosłownie można wpisać w google kopiując posta i masz idealne wyjaśnienie a ludzie go za rączkę prowadzą i dmuchają i chuchają a innym razem może być bardziej zasadne pytanie i jest masowy lincz :) Otóż często pierwszy post nadaje ton całej dyskusji, jak rekiny poczują krew w wodzie to już dołączą do rzucania kamieniami i bardzo ciężko będzie zmienić raz obrany kierunek i łatwiej odpuśicć i zacząc od nowa.
Tak samo czasem jak zapędzę się na polski wykop to w komentarzach na temat bardziej polityczny to albo orgia prawaków albo lewaków i jeśli się wchodzi dwa razy w roku to można odnieść mylne wrażenie, że jest przyłączająco dużo ślepych zwolenników jednej opcji a to po prostu jak się zleci kilku plemieńców na samym początku to już inne głosy się nie wybiją i zostaną zakrzyczane i nawet nie próbują walczyć z naporem przeciwników. Tak samo komentarze na youtubach czy innych socialach, pierwsze są czytane i likowane im niżej tym mniej osób zagląda, czyta, likuje, odpowiada a jak większość na początku jest taka sama np przez moderację to już mamy pięknie wyreżyserowany obraz tego co chcemy osiągnąć. Inna sprawa, że jak crypto bro po raz 10 w tym tygodniu piszczy o miliardowych zyskach ze swoich inwestycji to jego odbiorcami też są głownie ludzie mu przychyli i tak jest w większości przypadków i tylko bardziej ogólne tematy jak nowa gra czy film mogą być zalane przyłączająco negatywnymi opiniami bo taki kontent jest ogólny i dostępny dla wszystkich a nie garstki wiernych plemieńców.

Napisano
1 hour ago, Destroyer said:

Sekretnym składnikiem jest usuwanie niepochlebnych komentarzy i potem już nikt się nie wychyla bo działa efekt stada :)

Czasy się zmieniają, ale pewne rzeczy zawsze są takie same :)

1 hour ago, Destroyer said:

Kiedyś się zastanawiałem dlaczego ludzie się pastwią nad jedną rzeczą a inną wychwalają. Zresztą tu na forum tez czasem tak było, ze przychodzi nowy z "trudnym" pytaniem które dosłownie można wpisać w google kopiując posta i masz idealne wyjaśnienie a ludzie go za rączkę prowadzą i dmuchają i chuchają a innym razem może być bardziej zasadne pytanie i jest masowy lincz :) Otóż często pierwszy post nadaje ton całej dyskusji, jak rekiny poczują krew w wodzie to już dołączą do rzucania kamieniami i bardzo ciężko będzie zmienić raz obrany kierunek i łatwiej odpuśicć i zacząc od nowa.

Tu myślę, że wiele zależy od formy i nastawienia samego pytającego. Jak jest wyraźne "dejta mie odpowiedź i zróbta za mnie bo mnie sie nie chce" i zwykle następująca po tym agresywna ignorancja to cięzko o sympatię.

Dzisiaj pewnie nie ma sensu brać na poważnie "nastrojów w internetach" bo, jak piszesz, wszystko jest albo ostro moderowane pod tezę, albo ragebait, albo pokrętny marketing albo dezinformacja i boty. No i algorytmy podsuwające ci dokładnie to co chcesz usłyszeć.

Napisano
  • Autor
15 minutes ago, SebastianSz said:

Dzisiaj pewnie nie ma sensu brać na poważnie "nastrojów w internetach" bo, jak piszesz, wszystko jest albo ostro moderowane pod tezę, albo ragebait, albo pokrętny marketing albo dezinformacja i boty. No i algorytmy podsuwające ci dokładnie to co chcesz usłyszeć.

Dokładnie tak, jak te "gry" dla "modernsitycznej audiencji" co je tak "obiektywne" pismaki zachwalają, jakie zaangażowanie w socialach, jakie zainteresowanie, jakie wszystko a potem gówno nie sprzedaż i studio się zamyka. Przy nft też była taka fala zachwytu i uwielbienia, było wrażenia, że absolutnie każdy w internecie jest części tylko nie my i trzeba dołączyć a na końcu wyszło że pod "szatami" " króla" jest tylko brzydka pryszczata dupa i pomarszczony, oklapły kabanos, ba nawet nie kabanos tylko wyschnięta parówka foodbolówka :D

Napisano
8 godzin temu, michalo napisał:

Kilka razy widziałem jak się ludzie podniecali thorgalem (w sensie tym filmem, na fejsie).. Lubię komiks, ciągle sobie go czytam więc włączyłem.

najgorzej, kiedy jesteś w kosmosie i toczysz pojedynek z typem ktury rucha twojom curke i z dupy wychodzi ci wonrz in nie jest to Nidhogg tylko taki zwykły plastikowy

image.png

Napisano

https://www.pcgamer.com/software/platforms/open-source-game-engine-godot-is-drowning-in-ai-slop-code-contributions-i-dont-know-how-long-we-can-keep-it-up/

Ciekawe czy już ktoś nie wpadł na pomysł, żeby w ten sposób "DDOS-ować" konkurencyjne projekty open source.

A tu koleś kłóci się z ajbotem, który chce dorzucić kodu do projektu:

Edytowane przez kengi

Napisano

Moje odczucia w stosunku do ludzi, ktorzy nadal mowia ze to przyszlosc, narzedzie i na sile staraja sie tego gowna uzywac przechodza ewolucje. Coraz mniej nimi gardze a coraz bardziej mi ich zwyczajnie zal.

Napisano
39 minut temu, Nezumi napisał(a):

Moje odczucia w stosunku do ludzi, ktorzy nadal mowia ze to przyszlosc, narzedzie i na sile staraja sie tego gowna uzywac przechodza ewolucje. Coraz mniej nimi gardze a coraz bardziej mi ich zwyczajnie zal.

Przez wzgardę do samego siebie powiem że lubię pogadać z chatbotem na wolne tematy, ale widać że muszę go pytać o źródła i jakieś książki bo się gubi. Inna sprawa że to tylko dowód na to jak ciężko znaleźć kogoś do rozmowy :/ .

Napisano

Kazdy uzywa do jakichs dupereli. Sam uzywam jak wyszukiwarki. Chodzi mi bardziej o zastepowanie siebie i swojej pracy tworczej. Jak w przypadku odhumanizowanego humanisty dziadka3D czy zdemokratyzowanego Bagginsa.

Napisano
  • Autor

Też używam AI, np dzisiaj wypełniałem pit, to pomagał mi szukać gdzie w e-zus i na stronie urzędu skarbowego są informacje co i gdzie płaciłem żeby pit wypełnić :D Swoją drogą e-zus to taka dziadowska tragedia, że dramat, jakby lata 90te a miliony na to poszło. Zresztą tam miałem coś pokiełbaszone to poprosiłem AI żeby mnie uspokoił, że jest wszystko ok, dobrze jest, wszystko dobrze, nie przejmuj się, no i powiedział co chciałem, że jest ok, wpisz tam cyferki co że niby trzeba była zapłacić, że zapłaciłeś i wysyłaj, nie bój nic mordo :)
No zobaczymy czy przejdzie czy będzie trzeba jakieś wyjaśnienia składać :)
wysłałem...

61wt7j84rv0a1.jpg

Jeszcze mi coś na eskrzynkę przyszło, to teraz wchodzę i coś nie działa a potem patrzę na komunikat, poczta polska zostawia awizo nawet w internecie :D
2026-02-18-20-40-41-Downloads-File-Explo

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Nawiasem mówiąc to co mi reddit wypluwa losowo z ai i pochodnych to tylko dowód na to jak ludzie się bardzo nienawidzą że łykną wszystko co skróci pracę byleby nie mieć kontaktu z kimś kto mógłby ich wysłuchać czy nawet napić się piwa...