Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

• Odpowiedzi 64
  • Wy艣wietle艅 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dzi臋ki 馃檪聽 Wiem, 偶e po angielsku聽mia艂oby wi臋ksze聽zasi臋gi聽ale i tak mam za ma艂o czasu 偶eby po polsku聽si臋 wyrabia膰 a spa膰 kiedy艣聽trzeba 馃槢聽 A co do cryptomatter to w UE dzia艂膮 to tak jakby chcia

• @reminoir聽Shorty s膮 kr贸tsze w produkcji i na nagranie angielskiego schodzi ze 20 min a nie 4 godziny wi臋c jako艣 mo偶na si臋 wyrobi膰 w napi臋tym harmonogramie dnia 馃檪聽ale bardzo ci臋偶ko si臋 zmie艣ci膰 w tej m

• Dzi臋ki za news na g艂贸wnej i wsparcie wszystkich! 馃檪 Ten g艂贸wny tutorial to tak bardziej techniczny i ma艂o ciekawy dla kogo艣 kto zaczyna bo nie ma nawet za bardzo na co popatrze膰:) Poni偶ej troch臋

Posted Images

Napisano

Dzi臋ki za news na g艂贸wnej i wsparcie wszystkich! 馃檪

Ten g艂贸wny tutorial to tak bardziej techniczny i ma艂o ciekawy dla kogo艣 kto zaczyna bo nie ma nawet za bardzo na co popatrze膰:) Poni偶ej troch臋 bardziej "widowiskowy", na dniach zrobi臋 do niego jeszcze minimalny ma艂y update 偶eby by艂 bardziej kompletny 馃檪

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Dobry tutek!
will-ferrell-i-had-an-awesome-time.gif

@Destroyer聽Brachu! Brachu! Nom teraz jeszcze ten zestaw zakup
raper.webp.a3155abf3389165d1192084bfc1ef003.webp
i poka偶 pysio na nast臋pnym materiale. Lajki poleco szerokim strumieniem niczym mleko z cyca krowy milki!聽馃惍
Wyobra偶asz to sobie... rapowany tutek?! NO TAKIEGO to jeszcze nie ma na Jojtubach! DO dzie艂a! Czymam kciuki馃憤
馃槃

Edytowane przez Mortom

Napisano

No i nast臋pny tutek jako uzupe艂nienie do poprzedniego tym razem o podniesieniu i kontrolowaniu jako艣ci efektu wolumetrycznego.聽

@adek聽mo偶e dobrym pomys艂em by艂oby zmieni膰 grafik臋 na g艂贸wnej na co艣 bardziej atrakcyjnego ni偶 prosty silnik w szaro艣ci 馃檪聽Troch臋 by to atrakcyjniej wygl膮da艂o 馃檪

z7PG7fG.jpg

Napisano
19 minutes ago, Mortom said:

To m贸wisz, kiedy zak艂adasz tego Patronite?聽馃槈
rabbit-bunny.gif

Ju偶 dawno za艂o偶ony, w艂a艣ciwie to od tego zacz膮艂em 馃檪聽Jeszcze chwila, jeszcze moment i nie b臋d臋 mia艂 co z pieniondzami robi膰 馃檪

Musz臋 troch臋 bardziej aktywnie w social mediach podzia艂a膰 ale nie wie jak tam si臋 robi bo samo wrzucenie psota raz na 2 tygodnie to chyba za ma艂o? Ma kto艣 jakie艣 sensowne rady? 馃檪

Napisano
12 minut temu, Destroyer napisa艂(a):

Ju偶 dawno za艂o偶ony, w艂a艣ciwie to od tego zacz膮艂em 馃檪聽Jeszcze chwila, jeszcze moment i nie b臋d臋 mia艂 co z pieniondzami robi膰 馃檪

Musz臋 troch臋 bardziej aktywnie w social mediach podzia艂a膰 ale nie wie jak tam si臋 robi bo samo wrzucenie psota raz na 2 tygodnie to chyba za ma艂o? Ma kto艣 jakie艣 sensowne rady? 馃檪

SENSOWNA RADA:聽 W Social mediach umieszczaj posta wi臋cej ni偶 jeden raz na 2 tygodnie - raz mo偶e 2 razy na dzie艅 ze zdj臋ciem swojego pysia i leciutkim watermarkiem dolara - aby odbiorca kojarzy艂 ci臋 z dobrobytem i aby s艂a艂 pin膮dz!
NIE DZI臉KUJ! Faktur臋 za porad臋 pode艣l臋 jutro rano! 馃槈

Napisano
3 minutes ago, Mortom said:

SENSOWNA RADA:聽 W Social mediach umieszczaj posta wi臋cej ni偶 jeden raz na 2 tygodnie - raz mo偶e 2 razy na dzie艅 ze zdj臋ciem swojego pysia i leciutkim watermarkiem dolara - aby odbiorca kojarzy艂 ci臋 z dobrobytem i aby s艂a艂 pin膮dz!
NIE DZI臉KUJ! Faktur臋 za porad臋 pode艣l臋 jutro rano! 馃槈

O no i to jest konkret rada! 馃檪聽Tak zrobi臋聽

AU9Eram.jpg

Dobra nic, p贸ki co id臋 na si艂ownie 馃檪

giphy.gif?cid=790b7611a4905e5832b15d5ac4

Napisano
  • Autor

Damn! Nie ma jeszcze 100 sub贸w. Staram si臋 wrzuca膰 systematycznie (co tydzie艅/co dwa). Tak 偶eby algorytm troch臋 si臋 nauczy艂.

Opisy widzia艂em dajesz dobre (jest te偶 podzia艂 filmu - super).聽

Zastanawiam si臋 jedynie czy na jednym kanale filmy po polsku i po angielsku to dobry pomys艂 czy przez to w艂a艣nie YT nie b臋dzie promowa艂 dobrze film贸w.聽

Wydaje mi si臋, 偶e polskie filmy s膮 pewn膮 pere艂k膮, ale liczba zainsteresowanych mo偶e by膰 ma艂a. My艣l臋, 偶e angielski tutaj nie powinien by膰 problemem i pytanie czy nie powiniene艣 przej艣膰 g艂贸wnie na angielski (np. z napisami polskimi).聽

My艣l臋, 偶e potencja艂 jest niez艂y na angloj臋zyczny kana艂 i to dobry pocz膮tek.

Napisano

Zr贸b koniecznie z tego jakie艣 kr贸tkie shortsy, bo to YT teraz niesamowicie promuje. Do tego reelsy na IG i co艣 na Tik Toka, 偶eby ludzi z tych platfrom przekierowywa膰 na sw贸j kana艂. Zawsze kombinuj tak, 偶eby z ju偶 nagranego materia艂u zrobi膰 jak najwi臋cej r贸偶nych "produkt贸w". Wtedy to wszystko si臋 samo szybko nap臋dza

Napisano
  • Autor

Shortsy z tego mo偶e dos艂owanie nie, ale osobne filmy ala, kr贸tkie porady tak. Jest kilka kana艂贸w dev na kt贸rych si臋 to sprawdza. Ale shortsy s膮 czym艣 osobnym - s膮 tam proste porady, kr贸tkie.聽聽

Napisano
11 minut temu, adek napisa艂(a):

Shortsy z tego mo偶e dos艂owanie nie, ale osobne filmy ala, kr贸tkie porady tak. Jest kilka kana艂贸w dev na kt贸rych si臋 to sprawdza. Ale shortsy s膮 czym艣 osobnym - s膮 tam proste porady, kr贸tkie.聽聽

Znaczy wiadomo, 偶e dos艂ownie nie, trzeba to troch臋 przerobi膰. Robi膮c je z takich tutk贸w, np. traktowa艂bym je jako szybkie streszczenie d艂u偶szej formy, kt贸re mog艂oby zach臋ci膰 do obejrzenia pe艂nego tutoriala 馃槈

Napisano

@adek聽fakt 100 jeszcze nie ma, 藕r贸de艂ko z max3d szybko wysch艂o
9W22YhU.jpg
Ale te偶 te moje pierwsze tutki, w zasadzie wszystkie poza 艣wiat艂em wolumetrycznym s膮 do艣膰 specyficzne, gdybym zrobi艂 podstawy i jak zaimportowac modele z quixcel megascan i rozstawi膰 po scenie to pewnie by艂by bardziej mainstrem ni偶 to co teraz jest聽馃槢聽A nast臋pny to b臋dzie kompilowanie swojej wersji Unreala czyli jeszcze wi臋ksza nisza 馃槃聽Ale mo偶e potem zrobi臋聽co艣 bardziej dla ludzi i szerszego grona cho膰 korci mnie nagra膰 o crypomatte, rener passach, renderowaniu i optymalizacji pod render ale to te偶 b臋dzie troszk臋 niszowe i bardziej pod cinematicki a nie szeroki gamedev wi臋c聽tez nie licz臋 na zatrz臋sienie聽zainteresowania聽

Wiem, 偶e najlepiej聽wrzuca膰 co艣 co najmniej聽raz w tygodniu i postaram si臋聽tak robi膰 przynajmniej聽przez jaki艣聽czas dop贸ki wystarczy si艂 i mo偶e si臋聽troch臋 rozkr臋ci 馃檪

I tez my艣l臋, ze niepotrzebnie mieszam angielski z polskim na kanale. Teraz mam taki plan 偶eby nagrywa膰 tylko po Polskui mo偶e um臋czy膰 troch臋 subskrubcji a jak ju偶 b臋dzie wi臋cej filmik贸w i przede wszystkim jak ju偶 sprawnie b臋dzie mi sz艂o nagrywanie, bo p贸ki co nawet po Polsku troch臋 to zajmuje bo brak do艣wiadczenia, troch臋 si臋m臋cze z nagrywaneim, z tym co powiedzie膰, jak oborbi膰 albo 偶eby g艂os by艂 taki sam przez ca艂y filmik bo jak nagram w kiku posiedzeniach to ka偶dy jest inny :). Do tego b臋d臋 mia艂 ju偶 jakie艣 gotowe tempalte do film贸w, wstawki z podpisami i ca艂膮 reszt臋 to powinno by膰 艂atwiej robi膰 i w obcym j臋zyku bo teraz to z ka偶dym elementem si臋 troch臋 m臋cz臋 i kombinuj臋 a angielski to dodatkowy stres, zmienna i wymaga wi臋cej czasu.聽
Wi臋c jak mo偶e polski kana艂 si臋 rozkr臋ci cho膰 troch臋 to za艂o偶臋 nowy po angielsku bez takiej historii jak ten tzn stare konto gdzie jest kilak filmik贸 do mayi sprzed grubo ponad dekady, 2 do modo r贸wnei stare, filmiki z houdini art challange sprzed 2 lat, potem d艂ugo d艂ugo nic i zaczynam robi膰 tutki o Unrealu 馃槃
Ale nie jest tak, 偶e planowa艂em prowadzi膰 jakikolwiek kana艂, tak jako艣 wysz艂o spontanicznie 馃槃聽i tak spontanicznie聽mo偶e聽mi si臋 te偶 odechcie膰 szczeg贸lnie聽jak pojawi聽si臋 jakie艣 dodatkowe zlecenie na boku i to ju偶 nie b臋dzie聽czasu na nic innego, no ale zobaczymy 馃檪

I my艣l臋, 偶e jakbym poszed艂 w szerszy temat to ludzie zaczynaj膮cy od gamedevu czy to od strony artystycznej czy tworzenia gier bardziej by mogli skorzysta膰 i mo偶e by by艂o wi臋ksze zainteresowanie nie to co robi臋 teraz tzn to czego potrzebuj臋 i u偶ywam do pracy czyli bardziej gotowe cienamticki i stille z Unreala 馃檪

-

Ale mimo wszystko mam ju偶 du偶e osi膮gni臋cie i moja kariera nieznanego jutjubra w艂a艣nie nabiera tempa i osi膮gn膮艂em znacz膮cy i okr膮g艂y milestone tj okr膮g艂e 69 subskrybnet贸w! Nice! 馃槃

0bL4PNL.jpg

Trzeba to jako艣 uczci膰 ^^聽

A9IX1dd.png

18 hours ago, Araiel said:

Zr贸b koniecznie z tego jakie艣 kr贸tkie shortsy, bo to YT teraz niesamowicie promuje. Do tego reelsy na IG i co艣 na Tik Toka, 偶eby ludzi z tych platfrom przekierowywa膰 na sw贸j kana艂. Zawsze kombinuj tak, 偶eby z ju偶 nagranego materia艂u zrobi膰 jak najwi臋cej r贸偶nych "produkt贸w". Wtedy to wszystko si臋 samo szybko nap臋dza

Oj chyba masz z tym racj臋 i to mnie boli 馃檪

Ale mo偶na zrobi膰 to bardziej jako trailer w艂a艣ciwego聽materia艂u ni偶 streszczenie i mo偶e by siad艂o, np co艣 takiego 馃槈

Trzeba nad tym pomy艣le膰 i zrobi膰 jaki艣 tempalte do podobnych filmik贸w i mo偶e ma艂ym kosztem da艂oby si臋 wyprodukowa膰 co艣 dodatkowego co mo偶e by troch臋 pomog艂o w promocji.聽

Dzi臋ki za rady!聽

Napisano
  • Autor

News b臋dzie wisial chwile na max3d wi臋c troche bedzie pozycjonowanie podbija艂 my艣l臋. Co do j臋zyka, i tak wk艂adasz du偶o pracy wi臋c nie wiem czy nie warto od razu wyj艣膰 na 艣wiat. Wydaje mi si臋, 偶e zapotrzebowanie w Polsce nie jest du偶e.

Napisano
30 minutes ago, adek said:

News b臋dzie wisial chwile na max3d wi臋c troche bedzie pozycjonowanie podbija艂 my艣l臋. Co do j臋zyka, i tak wk艂adasz du偶o pracy wi臋c nie wiem czy nie warto od razu wyj艣膰 na 艣wiat. Wydaje mi si臋, 偶e zapotrzebowanie w Polsce nie jest du偶e.

No masz racj臋 ale po Polsku p贸jdzie du偶o sprawnej i szybciej ni偶 nagrywa膰 jeszcze po angielsku, zreszt膮 i tak musze nagrywa膰 lektora odzienie bo nawet jak ostatnio nagra艂em ca艂kiem nie藕le w jednym podej艣ciu i prawie by si臋 nada艂o tak wrzuca膰 to strasznie s艂ycha膰 stukanie w klawiatur臋 i pokr臋t艂o czy klikanie myszki wi臋c jest nie do zaakceptowania 馃槙

No i to konto jest z histori膮 tzn widz臋, 偶e za艂o偶one w 2013 a pierwsze rzeczy zacz膮艂em聽wrzuca膰 z rok temu, jest troch臋 do mayi, troch臋 do modo, potem hudini a teraz unreal, wiec to pewnie聽te偶 przeszkadza ni偶聽gdybym mia艂 艣wie偶e聽czyste konto i od razu regularnie wrzuca艂 filmy w jednym聽j臋zyku i o jednej聽tematyce, bardziej uporz膮dkowane a nie ja teraz聽jest troch臋 pomieszanych聽rzeczy.聽

Chwil臋 ponagrywam jeszcze po polsku 偶eby szybciej wyrobi膰 sobie jaki艣聽nawyk i rutyn臋 tak 偶eby za ka偶dym razem nie kombinowa膰 i si臋聽zastanawia膰 jak to zrobi膰, jak zmontow膮膰 itd.聽馃檪 Potem w "mi臋dzyczasie" przet艂umacz臋 na angielski聽i wtedy mo偶e dobrym pomys艂em by艂oby聽by te wszystkie聽filmiki zacz膮膰聽wrzuca膰 na ca艂kiem nowy kana艂 bardzo regularnie聽tak ze 2 razy w tygodniu na pocz膮tku聽i podrzuca膰聽linki na angielskich grupach facebookowych jak unreal, 10k/Hours czy jaki艣聽gamedev.

Nie wiem tak g艂o艣no my艣l臋 i nie uwzgl臋dniam聽tylko ile b臋dzie z tym pracy przy tych 艣mia艂ych planach 聽馃槢聽ale teraz dla odmiany co艣 planuj臋 i o tym my艣l臋 a nie jak wtedy gdy zacz膮艂em 馃檪

Napisano

Stukanie w klawiatur臋 czy myszk臋 imo jest akurat spoko, wtedy wiadomo, 偶e tam po drugiej stronie siedzi 偶ywy cz艂owiek, a nie jakie艣 AI czy inne ciort wie co 馃槢聽(chyba 偶e tak nap*******sz, 偶e nie s艂ycha膰 wypowiedzi no to wtedy chyba faktycznie warto to wyciszy膰). By the way gratulacje i trzymam kciuki za rozw贸j kana艂u, fajnie podajesz wiedz臋, kr贸tko zwi臋藕le i na temat. Czekam na wi臋cej materia艂贸w. Pozdro

Napisano
11 hours ago, reminoir said:

Stukanie w klawiatur臋 czy myszk臋 imo jest akurat spoko, wtedy wiadomo, 偶e tam po drugiej stronie siedzi 偶ywy cz艂owiek, a nie jakie艣 AI czy inne ciort wie co 馃槢聽(chyba 偶e tak nap*******sz, 偶e nie s艂ycha膰 wypowiedzi no to wtedy chyba faktycznie warto to wyciszy膰). By the way gratulacje i trzymam kciuki za rozw贸j kana艂u, fajnie podajesz wiedz臋, kr贸tko zwi臋藕le i na temat. Czekam na wi臋cej materia艂贸w. Pozdro

Dzi臋ki cho膰 w艂a艣nie za mocno zbiera to stukanie w klawiatur臋, mam聽Logitech K360 a nie mechanika ale i tak jest g艂o艣na a mikrofon blisko twarzy, ustawiony na zbieranie g艂贸wnie z przodu ale i tak czasami mocno s艂ycha膰 stukanie i za mocno si臋 to przebija, ba nawet czasem s艂ycha膰 jak myszk臋 przesuwam a co dopiero klikni臋cia czy rolk臋 馃檪聽Przyda艂by si臋 jakis mikrofon bardzo kierunkowy to bym go sobie odstawi艂 od twarzy i by mi nie zas艂ania艂 klawiatury i monitora 馃檪 Zapyta艂em niedawno jednego youtubera jakiego u偶ywa mikrofonu w studio bo fajny d藕wi臋k i poda艂 mi jaki艣 model za 7 tys funt贸w, no to ja si臋 jeszce pom臋cze trocheze swoim聽馃槃

Tak to brzmi na sur贸wce, no moim zdaniem聽si臋 nie nadaje do ludzi, nawet szuranie myszki s艂ycha膰聽馃槢

Blisko temu do tego tylko mniej pisa艂em akurat 馃檪

Pewnie by si臋 da艂o zmniejszy膰 czu艂o艣膰 mikrofonu ale wtedy bym musia艂 g艂o艣nej m贸wi膰 a czasem nagrywam w nocy wi臋c nie chce przeszkadza膰 dlatego tak cichutko szepcz臋 do mikrofonu 馃槢

--

A tak poza tym to kilka dni temu zdoby艂em jaki艣 lifetime achievment na kanale 馃槢

wMwd5bD.jpg

I nawet jaki艣 wojskowy mnie zasubskrybowa艂 馃槢

RskUGmE.jpg

Dzi臋kuj臋 Panu za s艂u偶b臋 dla naszego kraju, dzi臋ki Panu ten kraj istnieje i jest na co narzeka膰 a tak to by by艂a bieda z tematem 馃檪

Czo艂em 偶o艂nierzu! 馃槈

Napisano

Extra, dalem suba i bede zagladal. Powodzenia!

Ps,

Dawaj ten film o cryptommate bo co bym nie robil za nic to nie dziala jak trzeba w nuke 馃槥

Ps 2,

Zgadzam sie z Adkiem, szedlbym od poczatku w angielski, po prostu wiekszy 'rynek'

Edytowane przez Pionier

Napisano
12 hours ago, Pionier said:

Extra, dalem suba i bede zagladal. Powodzenia!

Ps,

Dawaj ten film o cryptommate bo co bym nie robil za nic to nie dziala jak trzeba w nuke 馃槥

Ps 2,

Zgadzam sie z Adkiem, szedlbym od poczatku w angielski, po prostu wiekszy 'rynek'

Dzi臋ki 馃檪

Wiem, 偶e po angielsku聽mia艂oby wi臋ksze聽zasi臋gi聽ale i tak mam za ma艂o czasu 偶eby po polsku聽si臋 wyrabia膰 a spa膰 kiedy艣聽trzeba 馃槢

A co do cryptomatter to w UE dzia艂膮 to tak jakby chcia艂o a nie moglo, nie dzia艂a z g艂臋bi膮 ostro艣ic czy motion blurem i nie ma tak jak kalsycznych softach 偶e w crypto jest nawet maska odbitych czy za艂amanych聽obiekt贸w聽w szkle czy lustrze wiec to takie se jest 馃檪聽No i z Nuke nie korzystam wi臋c i w tym te偶 za bardzo nie pomog臋 馃檪Ale pomy艣l臋 馃檪

Wrzuci艂em kolejny filmik o ulepszonej wersji Unreala od Nvidii kt贸ra ma kilka dodatkowych opcji w stosunku do standardowej.聽Proces prosty ale troch臋 trwa.

A tutaj sneak peak i teaser na zach臋t臋聽馃檪

Napisano
2 godziny temu, Destroyer napisa艂:

Dzi臋ki 馃檪

Wiem, 偶e po angielsku聽mia艂oby wi臋ksze聽zasi臋gi聽ale i tak mam za ma艂o czasu 偶eby po polsku聽si臋 wyrabia膰 a spa膰 kiedy艣聽trzeba 馃槢

A co do cryptomatter to w UE dzia艂膮 to tak jakby chcia艂o a nie moglo, nie dzia艂a z g艂臋bi膮 ostro艣ic czy motion blurem i nie ma tak jak kalsycznych softach 偶e w crypto jest nawet maska odbitych czy za艂amanych聽obiekt贸w聽w szkle czy lustrze wiec to takie se jest 馃檪聽No i z Nuke nie korzystam wi臋c i w tym te偶 za bardzo nie pomog臋 馃檪Ale pomy艣l臋 馃檪

Wrzuci艂em kolejny filmik o ulepszonej wersji Unreala od Nvidi, proces prosty ale troch臋 trwa i ma kilka dodatkowych opcji w stosunku do standardowej.

A tutaj sneak peak i teaser na zach臋t臋聽馃檪

super robota zlociutki 馃檪

moge Ci cos doradzic? 馃檪聽 jedna rzecz? 馃槃聽pls? 馃槃

kup to:聽https://www.amazon.pl/Logitech-Streamingu-Technologia-Ekskluzywne-Wyko艅czenie/dp/B002VA464S

bardzo bardzo bardzo polecam ten model 馃檪聽dziala naprawde dobrze

podziekujesz pozniej 馃檪

i nie anuluje tylko analauje, bardzo wazne!!111

Napisano
10 godzin temu, KLICEK napisa艂(a):

i nie anuluje tylko analauje, bardzo wazne!!111

Klcku.... ja tom sie nie znam, ale z tym ANALowaniem to ju偶 przesadzi艂e艣! 馃槈馃槃
Rape-Ewok-PREPARE-YOUR-ANUS.jpg

Napisano

@KLICEK聽specjalnie dla Ciebie po艣wi臋ci艂em si臋 i kupi艂em!聽

2 lata temu w czasach pandemicznych 馃槢聽Wtedy to by艂 towar nieco聽deficytowy wi臋c i cena nie taka niska jak teraz ale dobra jako艣膰 d藕wi臋ku聽i obrazu przy pracy zdalnej聽jest tak samo wa偶na jak schludny i czysty wygl膮d przy pracy na miejscu i okre艣la szacunek聽dal rozm贸wcy 馃檪

M贸j setup nieznanego jutjubera wygl膮da聽tak, to chyba nie wina sprz臋tu tylko operatora 馃檪

Czarne聽Blue Yeti z czapk膮 z pianki t艂umi膮c膮 g艂oski wybuchowe zawieszony na koszyku antywibracyjnym, tarcza akustyczna za mikrofonem i pop filr z przodu na g臋siej szyi 馃檪

t2bXXUV.jpg

wio6fz0.jpg

Mikrofon ustawiony na zbieranie d藕wi臋ku z przodu a input gain na po艂ow臋, teraz nawet jeszcze troch臋 zmniejszy艂em.聽

o8tvEgR.jpg

W G Hub zmniejszy艂em reduck臋 szum贸w i nastawy kompresora bo wcze艣niej bardzo mi 艣cina艂o pocz膮tek wypowiedzi albo cichsze g艂oski czy wypowiedzi.

Teraz jak s艂ucham tego filmiku na g艂o艣nikach to g艂os brzmi du偶o gorzej ni偶 na s艂uchawkach Q35, one maj膮 jaki艣 tam sw贸j w艂asny wbudowany equlizer wi臋c dziady przek艂amuj膮 馃槙

Ju偶 nawet ta sur贸wka z poprzedniego聽mojego postu co wrzuci艂em sam d藕wi臋k聽brzmi lepiej聽ni偶 z filmu 馃槙聽Tylko w adacity wed艂ug jakiego艣聽tutoriala聽do "masteringu" wyr贸wna艂em聽g艂o艣no艣膰 nagrania 偶eby聽nie by艂o raz g艂o艣na a raz cicho, jaki艣 limiter i kompresor a potem聽w davinci doda艂em jaki艣聽voice i dialog procesor co t艂umi g艂oski s, wybuchowe, buczenie i takie聽tam i gdzie艣 po drodze聽co艣 si臋聽popsu艂o i b臋dzie trzeba to troch臋聽poprawi膰 i chyba jakie艣 s艂uchawki na kablu聽do takiej聽pracy聽podpina膰 偶eby nie przek艂amywa艂y聽d藕wi臋ku聽bo r贸偶nica聽jest du偶a 馃槙聽Krucze聽trzeba kupi膰 monitory studyjne za 50tys do ods艂uchu muzyki 馃槃

Niedawno pojawi艂y mi si臋 statystki wi臋c chyba mog臋 si臋 wita膰 s艂owami "For my male audience" 馃槢

PSzZbqC.jpgB5AsNxe.jpg

Ch艂opy mi臋dzy 35 a 45 rokiem 偶ycia czyli sama 艣mietanka 馃檪

A dug膮 najpopularniejsz膮 grup膮 to Filipi艅czycy 馃檪

VUUsnIF.jpg

Napisano
11 minutes ago, KLICEK said:

elegancko, szybki jestes 馃槃聽no powiem Ci ze jak masz takiego mikrofona, to bardzo dziwne ze taka jakosc dzwieku Ci wychodzi... nie wrzuciles nim jak dostales feedback? xd

co艣 pokie艂basi艂em i tyle 馃槢聽sprz臋t to nie wszytko bo trzeba umie膰 go u偶ywa膰 馃檪

tak samo jak to 偶e mam taki oto item do monta偶u

tNvPNwX.jpg

a to 偶e ani razu go nie u偶y艂em to ju偶 inna sprawa, kupi艂em bo by艂 na promocji jak kupowa艂em licencje davinci wiec wzi膮艂em i dosta艂em jeszcze gratis firmow膮 maseczk臋 bo pandemia akurat by艂a 馃槢

Napisano
1 hour ago, KLICEK said:

robie tak samo xD XD XD XD o promka, nie potrzebuje tego whuj, wezme!

te偶 tak czasem mam, np czarny pi膮tek, gupi nie jestem, oszuka膰 si臋 nie dam, nie nabior膮 mnie, mondry w g艂owe聽

giphy.gif?cid=ecf05e474xita746ybubthaxpx

Tydzie艅 po czarnym pi膮tku

Ale zaoszcz臋dzi艂em! Jestem prawdziwym pierwotnym 艂owc膮? Teraz tylko g艂od贸wka dla zdrowotno艣ci do wyp艂aty, w sumie to i tak nie jestem g艂odny 馃檪

l4SzyDB.jpg

Napisano
On 1/14/2023 at 9:13 PM, Destroyer said:

co do cryptomatter to w UE dzia艂膮 to tak jakby chcia艂o a nie moglo,

Obejrzalem wszytko o UE co masz na razie na kanale i widze ze nie tylko ja mam takie wrazenie ze wiele rzeczy w nim jest delikatnie mowiac tak jak napisales.

Poboczne pytanie, z czego sie uczyles i dlaczego w ogole idziesz w UE?

Napisano
5 hours ago, Pionier said:

Obejrzalem wszytko o UE co masz na razie na kanale i widze ze nie tylko ja mam takie wrazenie ze wiele rzeczy w nim jest delikatnie mowiac tak jak napisales.

Poboczne pytanie, z czego sie uczyles i dlaczego w ogole idziesz w UE?

Mniej wi臋cej jak to podsumowa艂em w niemal pierwszym filmiku 馃槈

Niestety bardzo wida膰, 偶e by艂 to silnik do gier kt贸ry troch臋 przystosowali to innych produkcji i nie do ko艅ca sobie radzi z wieloma rzeczami, tak jak zbrush 馃槢聽Jest to taka sklejka r贸znych technologii i plugin贸w, w menu plugins jest ju偶 niemal p贸艂 tysi膮ca opcji do w艂膮czenia, w wielu meisjcach wida膰 偶e mocno niedomaga i nie by艂 pomy艣lany do takiego u偶ycia. Sam outliner jest paskudnie prymitywny i niepor臋czny, hierarchia obiekt贸w, importowanie hierarchii i obiekt贸w z pivotami, animowanie w sequencerze, to co sequencer wy艣wietla i jak dzia艂a, jak masz efekty realtime to nie masz podgl膮du dop贸ki nie pu艣cisz redneru albo uruchomisz level. Nic nie jest deterministyczne wi臋c jak zrzucisz co艣za pomoc膮 fizyki to za ka偶dym razme poleci inaczej. Tak samo jak wyrenderujesz 100 klatek a potem b臋dziesz chcia艂 kolejne 50 to je艣li masz jakie艣 takie realtimowe efekty, cz膮steczki, blueprinty dzia艂aj膮ce w realtimie to nie b臋d膮 si臋 艂膮czy艂y. Jak chcesz wy偶sz膮 jakos renderingu to ju偶 czas nie jest nawet w okolicy realtime, trzeba strasznie kombinowa膰 a i tak mo偶esz trafi膰 na 艣cian臋 bo efekty s膮 projektowane pod realtime a nie jako艣膰. Jak podbijesz jako艣膰 to moze sieokaz膮膰 ze nawet do realtywnie prostej sceny i 24 Gb b臋dzie za ma艂o a jako艣膰 nadal b臋dzie gdzie艣 kula艂a i ju偶 tradycyjny renderer gpu by sobie poradzi艂 i szybciej i lepeij馃檪
Do tego bugi z samym interface i wy艣wietlaniem, czasem np nastawy Movie Render Queue si臋 resetuja je艣li by艂y za艂adowane z pliku i zmodyfikowane. Viewport si臋 nie aktualizuje poprawnie albo pojawiaj膮 si臋 b艂臋dy wy艣wietlania i trzeba program resetowa膰, do tego oczywi艣cie wszechobecne kompilowanie i oci臋偶a艂o艣膰 i opas艂o艣膰 ca艂ego programu 馃檪

Du偶o jest takich rzeczy co fajnie wygl膮da na prezentacjach ale w 偶yciu ju偶 si臋 nie broni i wida膰 ograniczenia co irytuje bo id膮c z tradycyjnego programu 3d to co艣 boli i uwiera na ka偶dym kroku, nawet gizmo to rotacji mnie denerwuje馃槢

A ucz臋 si臋 ze skillshare, udemy, youtube i fora unreala i redita jak mnie google tam zaprowadzi i czasem mozna znale藕膰 ciekawe informacje kt贸ych na youtubie nie ma. No i dokumentacja - ale ona te偶 bardzo cz臋sto jest nieaktualna tylko zmienili numerek na 5.1 i masz to samo ale ju偶 niekoniecznie ma to sens, np ustawienia render贸w i komend do wy偶szej jako艣ci maj膮 komendy kt贸re nie maj膮 偶adnego znaczenia przy renderowaniu lumenem a o lumenie nic nie pisz膮 i trzeba szuka膰 tych informacji po forach albo samemu eksperymentowa膰 i zgadywa膰 co si臋 mo偶e przyda膰. Jest to troch臋 frustruj膮ce i masa lduzi robi co艣 na o艣lep, i czasami jak dostaniesz pomoc od kogo艣 to potrafi to bardzo mocno skierow膮c w z艂膮 stron臋, np ktos mi poelci艂 da膰 nastawy w renderze na 32 sampel spatial i 64 temporal co daje 2048 sampli na klatk臋 a i tak b艂臋dy w rednerowaniu wynika艂y z czego innego a render kaltki trwa艂 ju偶 chyba d艂u偶ej ni偶 w tradycyjnym rendererze gpu 馃檪聽Jest dziko i partyzantka z nauk膮 i u偶ywaniem jak juzsi臋 komu艣 co艣 uda i dzia艂a to trzyam si臋tych ustawie艅 mimo 偶e niekoniecznie maj膮 sens i nie s膮 najepsze聽馃檪

A ucz臋 si臋 UE bo hype i rekalma to raz, a dwa i wa偶neijsze to klieci ch膮, bo chieliby sobie te偶 sami rednery porobi膰, tzn przygotuj臋 sceny, animacj臋 i renderya potem oni jak b臋d膮 potrzebowali to te偶 sobie co艣 zrobi膮 i b臋d膮 mieli poczucie, 偶e te偶 robi膮 co艣 po偶ytecznego poza przerzucaniem meilami i meetingami聽 馃檪聽UE jest darmowy a reklam jest super i wszystko wydaje si臋 takie 艂atwe, proste, szybkie i dobrej jako艣ci dlatego ludzie co si臋 nie do ko艅ca na tym znaj膮 te偶 si臋 na to rzucaj膮 a potem czasem jest p艂acz 馃槢

Napisano

Twoje filmiki upewnily mnie, ze nie chce miec z tym softem nic wspolnego 馃槃

Napisano
4 hours ago, Nezumi said:

Twoje filmiki upewnily mnie, ze nie chce miec z tym softem nic wspolnego 馃槃

Wiesz, chyba s艂usznie 馃槢聽Jak taki Marmoset wystarcza to mimo, 偶e nie jest darmowy to jest super lekki szybki, nie kompiluje, nie stwarza problem贸w na ka偶dym kroku, niemal聽plug and play 馃檪聽UE ma oczywi艣cie聽mas臋 zalet, 偶eby nie聽by艂o, 偶e tylko narzekam i biadol臋聽ale jak to zwykle bywa w prezentacjach jest to du偶o prostsze聽i 艂adniejsze聽ni偶 w rzeczywisto艣膰聽馃檪聽Jak po latach ju偶 si臋 nauczysz wszystkiego, b臋dziesz mia艂 baz臋 materia艂贸w, narz臋dzi, trick贸w i asset贸w to powinna by膰 przyjemno艣膰 z u偶ywania ale kto ma na to czas i ochot臋?聽馃槢

Jak nie masz wyboru jak ja to zaciskasz z臋by i brniesz聽dalej 馃檪聽Co najlepsze jak to zwykle聽bywa early adopters maja najgorzej, bo za p贸艂 roku, za rok b臋dzie szybciej, 艂awiej聽i bardziej聽bezproblemowo聽i tak samo聽b臋dzie mo偶na powiedzie膰聽w dowolnym momencie i chyba o ka偶dym programie聽wi臋膰 wystarczy poczkea膰 tak jak na naszego pana i zbawc臋 bledera indystry standrad聽馃槢

Napisano

u nas we firmie by艂a kiedy艣 taka wymiana zda艅 z Epiciem gdzie sami przyznali, 偶e UE5 nie jest w og贸le production ready i jeszcze d艂ugo nie b臋dzie xD i to jest raz. A po drugie to to co jest teraz wrzucane do internet贸w, 偶e to tylko kilka razy klikn膮膰 wystarczy i ju偶 jest cud, mi贸d i orzeszki to i tak o kant ty艂ka pot艂uc bo w rzeczywisto艣ci to zazwyczaj po drodze tyle schod贸w i r贸偶nych bug贸w z dvpy, 偶e czasami r臋ce opadaj膮. Najlepsze, 偶e niekt贸re b艂臋dy kt贸re by艂y zg艂aszane lata temu nadal s膮 nie ruszone, ale za to tona nowych ficzer贸w dochodzi regularnie 馃槢聽troch臋 jak z Blenderem馃聽co za przypadek

Napisano

Dokladnie, nic wiecej chyba napisac nie mozna lol
Ale mimo tego ten rok poswiece na nauke i zobacze co z tego wyjdzie.聽

anyway, czekamy na kolejne filmy 馃檪

Napisano
5 hours ago, reminoir said:

u nas we firmie by艂a kiedy艣 taka wymiana zda艅 z Epiciem gdzie sami przyznali, 偶e UE5 nie jest w og贸le production ready i jeszcze d艂ugo nie b臋dzie xD i to jest raz. A po drugie to to co jest teraz wrzucane do internet贸w, 偶e to tylko kilka razy klikn膮膰 wystarczy i ju偶 jest cud, mi贸d i orzeszki to i tak o kant ty艂ka pot艂uc bo w rzeczywisto艣ci to zazwyczaj po drodze tyle schod贸w i r贸偶nych bug贸w z dvpy, 偶e czasami r臋ce opadaj膮. Najlepsze, 偶e niekt贸re b艂臋dy kt贸re by艂y zg艂aszane lata temu nadal s膮 nie ruszone, ale za to tona nowych ficzer贸w dochodzi regularnie 馃槢聽troch臋 jak z Blenderem馃聽co za przypadek

Dok艂adnie b艂臋dy s膮 w wielu miejscach a jak nie b艂臋dy to dzia艂anie niekt贸rych cz臋艣ci interface czy decyzje projektowe s膮 do艣膰 surowe i czasem dyskusyjne 馃檪

Albo potrzebujesz otworzy膰 projekt sprzed miesi膮ca czy dw贸ch na szybko i wyrzuci膰 jedne screen i wita ci臋 opcja przekompilowane wszystkiego i ze 2 godzinki sobie poczekasz 馃檪 Jak zaimportujesz sobie kila paczek modeli a u偶ywasz tylko garstki to i tak wszystkie musz膮 si臋 przekompilowa膰 馃槙

L8tKAVj.jpg

Albo robisz sobie rado艣nie aniamcje1080p, klient chcia艂 nieco wi臋ksze rendery statycznie i te偶 ok ale potem przychodzi informacja 偶e potrzeba bardzo du偶je rozdzielczo艣ci do druku 11-12tys px 馃槃聽i to jest ju偶 rado艣nie bo przy du偶ej聽rodzia艂ce np 8k ju偶 s膮 babolce z wy艣wietlaniem聽i troch臋聽zaczyna mieli膰, np takie artefakty, pewnie da艂oby si臋 to poprawi膰 podbijaj膮c聽nastawy ale w viewporice ich nie wida膰 wi臋c聽trzeba za ka偶dym razem renderowa膰 i godzinki lec膮 zanim si臋聽co艣 wykomponuje, je偶eli聽w og贸le si臋 da bo mo偶na trafi膰 na 艣cian臋.聽

crd7PTL.jpg9wvnAgm.jpg

Ale gorsze jest to, GI si臋 ko艅czy przy rozdzielczo艣ci 8k i ka偶da rozdzia艂ki聽powy偶ej聽tej rozdzielczo艣ci聽jest bez gi z ostrym ci臋ciem 馃檪聽Moz臋 to by膰 wina ma艂ej ilo艣ci聽Vramu wi臋c albo 3090 z nvlinkiem bo w serii 4000 niestety ju偶 zabrali t臋 mo偶liwo艣膰 bo trzeba nap臋dza膰 sprzeda偶 profesjonalnych kart graficznych 馃槙

7CkC9U6.jpg

W standardowych renderarach gpu czy cpu takich atrakcji聽nie b臋dzie, zrenderujesz sobie w cz臋艣ciach聽i skleisz聽w photoshopie albo nawet ca艂o艣膰聽przemieli, b臋dzie mieli艂o ale w ko艅cu聽da rad臋 a tutaj to ju偶 mocne proszenie聽si臋 o k艂opoty.聽

No te 艣wietne rzeczy co ludzie pokazuj膮, 艣wietne rzeczy ludzie robi膮 w blenderze czy nawet w mspaint potrafi膮 namalowa膰 dzie艂o sztuki, da si臋 ale niekoniecznie jest to proste 馃檪聽O ile w zwyk艂ym programie wiele rzeczy聽jak musisz to pokr臋cisz suwakami, opcjami i jeste艣 w stanie osi膮gn膮膰聽du偶o to w UE cz臋sto ju偶 trzeba mie膰 specjalistyczny shader czy system a jak nie potrafisz go napisa膰 bo i sk膮d, jeste艣 artyst膮 a nie programist膮 to musisz kupi膰, potem co艣 innego co daje lepsz膮聽jako艣膰聽w stosunku do podstawowej funkcjonalno艣ci聽i ju偶 setki jak nie tysi膮ce z艂otych lec膮 na ten darmowy soft 馃槢

Jest sporo takich zderze艅 z rzeczywisto艣ci膮聽i reakcja jest taka聽

eYIGxK5.jpg

6 hours ago, reminoir said:

Najlepsze, 偶e niekt贸re b艂臋dy kt贸re by艂y zg艂aszane lata temu nadal s膮 nie ruszone, ale za to tona nowych ficzer贸w dochodzi regularnie

Tak jest chyba w ka偶dym sofcie, w mayi to samo ju偶 czasem jest bardziej prawdopodobne 偶e jaki艣 sytem zast膮pi膮 nowym ni偶 naprawi膮 w nim to co jest zepsute 馃檪聽No i z t膮 ton膮 nowo艣ci co roku to tez gorzej 馃槢

Napisano

Z t膮 偶e艅sk膮 publiczno艣ci膮 to ju偶 przesadzi艂e艣... daje Unsuba! 馃槈聽呕eby tak jawnie wyst臋powa膰 przeciw jedynemu s艂usznemu i nikomu nie szkodz膮cemu patriarchatowi ! SZEJM聽馃敂聽SZEJM聽馃敂
馃槃

Edytowane przez Mortom

Napisano

@Mortom聽bo jutjub mi m贸wi, 偶e dziewcz臋ta mnie ogl膮dajom, i to blisko po艂owa audiencji!?

BlQzCfp.jpg

Nie bardzo chce mi si臋 w to wierzy膰 bo w internetach nie ma dziewcz膮t聽聽

dziQsdx.jpg

Mia艂em upubliczni膰 ten filmik ok 18 a tymczasem ja o 20 馃槃

D620ecl.jpg

Wiek audiencji si臋 troch臋 rozszerzy艂 w obie strony i starsze osoby w wi臋kszo艣ci 馃檪

piSLOSD.jpg

A Filipi艅czycy w natarciu 馃槃聽I nawet plemion germa艅skie si臋聽za艂apa艂y do statystyk聽馃檪

5YRRBUQ.jpg

Napisano

Zrobi艂em kilka short贸w na pr贸b臋 na tego youtuba niestety nie mo偶na zmienia膰 g艂贸wnych obrazk贸w do nich a te wybrane automatycznie zdecydowanie nie zach臋caj膮 do ogl膮dania 馃檪聽Szale艅stwa moim przypadku to nie robi膮, ten pierwszy jeszcze kto艣聽obejrza艂聽ale drugiego prawie nikt, chyba troch臋 nie ten target na takie shorty 馃檪

vPwE2P5.jpg

Napisano

Osobi艣cie short贸w unikam jak mog臋... nie cierpi臋 tego tiktokowego ma艂piszowania 馃檪
No ale id臋聽da膰 lajka 馃檪聽przecie偶 jakko艣 trzeba zas艂u偶y膰聽na ten czy艣ciec przynajmniej聽馃槃
Jak 艢w. Piotr przy bramie do raju zapyta" Co ty tu robisz ba艂wanie?" to mu odpowiem: "Dawa艂em jaki na youtubie" - wtedy od si臋 u艣miechnie, skinie g艂ow膮 i radosnym g艂osem oznajmi: "Bracie wejd藕, to co zrobi艂e艣 by艂o pi臋kne聽i dobre. Mamy dla ciebie etat lajkowacza. W niebie te偶 mamy youtuba ALE BEZ REKLAM!" xD Przecie偶 tak b臋dzie? Prawda? PRAWDA?!

Edytowane przez Mortom

Napisano

Ja do tych short贸w te偶 nie mog臋 si臋 przyzwyczai膰. I troch臋 to myl膮ce by艂o, 偶e pojawia si臋 kropeczka przy subskrybcji ja wchodz臋 w kana艂 i si臋 dziwi臋 czemu ta kropeczka jest skoro nie ma nowego filmu a tu jest ....z tym, 偶e short. Jak b臋d膮 to tak rzeczowe kwestie jak odchudzenie instalki to zaczn臋 i tam zagl膮da膰. C贸偶 trzeba i艣膰 z duchem czasu 馃檪

Napisano
36 minutes ago, Mortom said:

Osobi艣cie short贸w unikam jak mog臋... nie cierpi臋 tego tiktokowego ma艂piszowania 馃檪

Troch臋 jak ja 馃槢聽Ale teraz chyba ka偶dy kana艂 wrzuca co chwil臋 jakiego艣 shorta tyle, 偶e w wi臋kszo艣ci to s膮 ma艂o przydatne i na odwal cho膰 i zdarzaj膮 si臋 wyj膮tki i co艣 mo偶na na szybko si臋 nauczy膰 ale pionowy format i do tego max 60 sekund i bez mo偶liwo艣ci przeskakiwania jest bardzo odrzucaj膮cy ;/聽聽

15 minutes ago, natas said:

Ja do tych short贸w te偶 nie mog臋 si臋 przyzwyczai膰. I troch臋 to myl膮ce by艂o, 偶e pojawia si臋 kropeczka przy subskrybcji ja wchodz臋 w kana艂 i si臋 dziwi臋 czemu ta kropeczka jest skoro nie ma nowego filmu a tu jest ....z tym, 偶e short. Jak b臋d膮 to tak rzeczowe kwestie jak odchudzenie instalki to zaczn臋 i tam zagl膮da膰. C贸偶 trzeba i艣膰 z duchem czasu 馃檪

Dzi臋ki, je艣li b臋d臋 nadal robi艂 takie shorty to w艂a艣nie szybkie porady i du偶ym skr贸cie bo w sumie inaczej si臋 nie da 馃檪 No i opr贸cz tego to zwyk艂e filmiki czasem na ten sam temat ale ju偶 bez po艣piechu i w normalnym formacie 馃檪

Napisano

te shorty to chyba wymy艣lono po to, 偶eby masowo jeden za drugim przegl膮da膰 filmy z buldogami albo jak dziewcz臋ta ta艅cz膮 ten ich shuffle taniec聽馃槃聽brak mo偶liwo艣ci przewijania bez sensu ale masoni co to wymy艣lili pewnie wiedz膮 lepiej. Anyway takie szybkie tipy jak ten z cieniem albo myk z oszcz臋dzaniem miejsca na dysku to mo偶e by膰 z艂oto, wi臋cej takich informacyj poprosz臋馃憤

Napisano

Zach臋casz do ponownego zainstalowania UE..

Mo偶e jak przyjdzie kolejna wersja Tooblaga to wtedy b臋d臋 m贸g艂 si臋 przesi膮艣膰 na UE..

Napisano

@reminoir聽Shorty s膮 kr贸tsze w produkcji i na nagranie angielskiego schodzi ze 20 min a nie 4 godziny wi臋c jako艣 mo偶na si臋 wyrobi膰 w napi臋tym harmonogramie dnia 馃檪聽ale bardzo ci臋偶ko si臋 zmie艣ci膰 w tej minucie i trzeba p臋dzi膰 i do tego jeszcze pion 馃槙

W og贸le to zauwa偶y艂em聽tak膮 ciekawostk臋, 偶e w niedziele po ok 12-14 godzinach聽snu, wypocz臋ty聽i najedzony, zrelaksowany nagra艂em shorta o instalce to a偶 kolega聽powiedzia艂, 偶e聽super g艂os wyszed艂 a nic specjalnego nie robi艂em i sur贸wka prawie by艂a idealna a jak po 8 godzinach聽pracy i niedosypiaj膮c co艣 trzeba nagra膰 to dw贸ch zda艅 nie mog臋 nagra膰 偶eby nie pojawi艂a si臋 chrypa, trzeba odchrz膮kn膮膰, powt贸rzy膰 a i sam g艂os jest du偶o groszy, suchy, p艂ytki i pusty 馃槙

Mamusie, oszukasz, tatusia oszukasz ale natury nie oszukasz jak jeste艣 wrakiem 偶yj膮cym na oparach energii to to jednak b臋dzie wida膰 馃檪

Poza tym 96 sub贸w to odwr贸ci艂em liczb臋 o 180 stopni z milestonem 69 i jest 馃檪

0bL4PNL.jpg

Napisano

Niechcia艂em ci tego przepitego g艂osu wypomina膰, pewnie cz艂owiek z Ciebie zapracowany no i nie chcia艂em by膰 nie uprzejmy!聽馃檪聽ale jak widz臋聽偶e umisz 艂adnie m贸wi膰 bez "kaca" w g艂osie, no to sam sobie na siebie to sprowadzi艂e艣! I teraz prosz臋 o g艂os bez przepicia! 馃槈
#odstawkufla 馃槣

Napisano
11 hours ago, Mortom said:

I teraz prosz臋 o g艂os bez przepicia! 馃槈
#odstawkufla 馃槣

Po co brudzi膰 kufel, potem b臋dzie trzeba my膰. Lepiej kupi膰 ma艂pk臋 na dobre rozpocz臋cie dnia zanim zacznie si臋 czyta膰 meile z poprawkami, zagryzam cebul膮 i my艣la艂em, 偶e nie b臋dzie wida膰 馃檪

OktVakh.jpg

Ale serio ch艂opaki...

hrjX3d0.jpg

馃槃

Napisano

Widz臋 Destro 偶e idziesz grubo! Co艣 jak ja, jak te艣膰 mojego brata pocz臋stowa艂 bimbrem w艂asnej produkcji. Znaczy to mia艂 by膰 BIMBER! ALE okaza艂o si臋 偶e to czy艣ciutki spirytus! Mord臋 mi wypala艂o, w 艣rodku czu艂em jak by mi kto w臋gla do bandziocha na艂adowa艂 i podpali艂, ale pan te艣ciu nawet si臋 nie skrzywi艂 i cz臋stowa艂 serdecznie... szcz臋艣cie 偶e bratowa w trakcie DEGUSTACJI zapyta艂a sk膮d ten trunek. Bo czuj臋 偶e jeszcze par臋 kolejek i z nadmiaru zgromadzonej energii wylecia艂bym na orbit臋 馃槢聽Taki SpaceX jeszcze zanim by艂o to modne! Ju偶聽nie wspomn臋 co si臋 dzia艂o na drugi dzie艅!
Z t膮 cebul膮 to dobry pomys艂 ale jedna wystarczy! No chyba 偶e bardzo lubisz 馃檪聽Ja tam wole czosnek ale czyta艂em (o dziwo) 偶e cebula lepsza! Ciekaw jestem jak du偶o go艣ci masz po takim posi艂ku?聽馃槃

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci