Akierek Posted February 17 Share Posted February 17 Cześć, nie wiem czy taki temat już był ale sporo sie zastanawiałem nad całą grafiką 3D i specjalizacjami, które wybieramy.Ogólnie mam do Was próśbę o ocenę mojego portfolio a zarazem CV, gdyż obecnie szukam pracy w kierunku automotive, mozliwe ze przy gamedevie ale w kierunku samochodów. Największy moj problem polega na tym, ze nie posiadam zadnego doswiadczenia jako modelarz, tworzę głównie hobbystycznie od 8 lat, jakos tak nie bylo szczęscia w znalezeniu tej upragnionej pracy jako grafik 3d.Początki były koszmarne, ale teraz czuję , że skill wzrósł i warto zastanowic sie nad poszukaniem pracy w tym kierunku. Mam wyksztalcenie średnie choć jak sie domyślam w grafice komputerowej liczy sie bardziej skill i doswiadczenie. Kiedyś mocno chorowałem na depresje i stany psychotyczne, obecnie utrzymuje sie remisja i to tez przez to mocno ucierpialo moje zdrowie oraz mozliwosc podjecia pracy. Ale to tak swoja droga oczywiscie. To jest temat taki jakby zbiorczy dla wszystkich, kto bedzie chcial może podpiąć sie swoim portfolio i mozliwoscia oceny i wskazaniu specjalizacji lub kierunku w ktorym powinnismy podążac. https://drive.google.com/file/d/1eDJY09Sw29WBnI4vIzjUMPBW8UkRmpgd/view?usp=share_link Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakubziom Posted February 17 Share Posted February 17 Hej, do gamedevu to może być jeszcze za mało, warto abyś zrobił jeszcze UV i tekstury do tych modeli Render z Trabantem ma duży potencjał, jakby go oteksturować fajnie Nie wiem czy dobrym pomysłem jest też pokazywanie aż tylu renderów jednego modelu. Z tego co widziałem jeden albo dwa dokończone poprawnie modele mogą wystarczyć do znalezienia takiej pracy na stanowisku junior 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakul Posted February 17 Share Posted February 17 hej, popraw angielski na swoim CV, pare bledow tam jest. zdecydowanie zmniejsc ilosc renderow merca- pokaz tylko kilka ujec renderu plus siatka i clay. te paski ze skillem to mozesz sobie wiesz gdzie wlozyc. ani tam nie ma zadnej skali i odniesienia ani nawet jakby bylo to zadne slupki i cyferki nie powiedza co umiesz. lepiej jak napiszesz co umiesz robic w danym programie. a potwierdzeniem Twoich umiejetnosci jest portfolio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Destroyer Posted February 17 Share Posted February 17 (edited) Po pierwsze to wywaliłbym ten render z samochodem i chałupką w tle bo obniża poziom. Za dużo tego samego, daj dwa rendery, dwa claye i siatki i będzie. Tak jak pisze @drakul bez sensu te słupeczki i pierdóleczki, to robią głownie dziewczynki które za bardzo się wkręciły w scrap booking i przenoszą to na resztę dziedzin życia a ma to zerowe znaczenie, ba nawet działa na minus bo pokazuje, że masz za dużo czasu na zajmowanie się bezwartościowymi pierdołami zamiast pokazać co umiesz 🙂 Zacznij od najlepszego obrazka żeby zrobić dobre wrażenie, a siatki i calye daj no końcu. Opis życia i kariery ma też tylko sens jeśli jest tam co dobrego do wpisania bo tak to jest tak generycznie jak co druga firma która "wychodzi naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów" 🙂 nic to nie mówi a zabiera tylko czas żeby sobie popierdzieć i lać wodę. Zresztą kiedyś też w cv wpisywałem że ukończyłem kurs ratownika medycznego czy mam uprawnienia na wózki widłowe i prawo jazdy kat B i na motór 🙂 Jeżeli w firmie nie ma działy HR, psychologów i innych darmozjadów to nikt nie będzie się nad tym bardziej pochylał tylko zobaczy folio i albo idziesz dalej albo nie. Jak jest dobre to rzucą okiem czy jest tam coś co podnosi wartość a jak nie ma to nie ma co nawet tam wpisywać. Ja bym to ograniczył do absolutnego minimum tj blender, substance, modelowanie, samochody, render - robisz pałę czy nie bo długo tak stał nie będę 🙂 Jak się prace spodobają to żadne listy motywacyjne i pitolenie wiele nie zmienią. Sam zresztą widziałem sporo odpowiedzi na ogłoszenia o pracę czy nawet wysyłanych bez ogłoszeń które składały się z 1 zdania i link do folio, demo, jak jest dobre to ktoś dopyta coś dodatkowo, jak nie to ile byś się nie naprodukował to nic to nie zmieni. O i jeszcze jedno, jak jesteś atrakcyjny ale tak realnie w top 10 maks 15% chłopów to pierdolnij zdjęcie do cv na początku bo to też pomoże, jak nie to tylko gdy ktoś poprosi 🙂 Edited February 17 by Destroyer 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akierek Posted February 18 Author Share Posted February 18 Dzięki Panowie ! No właśnie nie wiem czy gamedev byłby dla mnie gdyż bardziej kręci mnie cos na stanowisku Digital modeler automotive. Wiecie takie modelowanie aut i części samochodoowych dla jakis firm typu : Volvo czy w przyszłości BMW nawet 😄 . Chciałbym pójść w kierunku właśnie automotive, choć nie wiem czy w naszym kochanym kraju da sie ogarnąć taką pracę dla osób bez doświadczenia , no chyba ze tak jak piszecie jako junior. Tylko ze w Polsce chyba nie ma takich ofert, bardziej za granicą, typu Szwecja czy też Wielka Brytania.Pewnie są też firmy które zajmują się pośrednictwem pomiedzy tymi wiekszymi firmami motoryzacyjnymi a pracownikami Miałem juz sporo wysłanych CV i portfolio ale konczylo sie pare razy na rozmowie rekrutacyjnej, a czesto na zadaniu testowym, które moim zdaniem za darmo nawet nie ma co robic, bo tylko takie mam zdanie wyzyskują ludzi niektore firmy. Rozumiem ze za oplatą, bo to tez jakby nie patrząc czas i praca jest wykonywana/ Najważniejsza kwestia czy dałbym radę mimo problemów ze zdrowiem, mimo żę teraz czuje sie dobrze to nie wiem co bedzie dalej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLICEK Posted February 18 Share Posted February 18 jezelio moge cos powiedziec z doswiadczenia kogos kto szuka od czasu ludzi 🙂 ta czesc mnie w czyims portfolio mne nie interesuje: powiem Ci wiecej jezeli bedziesz ukal pracy, zaloz sobie artstation zloz tam folio i wyslaj ludziom link do niego. Latwiej bezpieczniej 🙂 ludzie z firemek nie boja sie klikac w linki ktore maja "artstacjon" w nazwie. Ja bym twoje zgloszenie skakowal jakbym tylko zobaczyl link do google driva (na wszelki wypadek, bo cholera wie czy wirus czy cos)🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akierek Posted March 12 Author Share Posted March 12 Hej, dzięki @KLICEK Wysylam portfolio w artstation bo kiedys juz popelnilem , ale ktos mnie kiedys namowil zebym robil portfolio w pdfie bardziej profesjonalnie. Co sadzicie o moim portfolio na artstation? ArtStation - Szymon Pancerz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Destroyer Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) 1 hour ago, Akierek said: ktos mnie kiedys namowil zebym robil portfolio w pdfie bardziej profesjonalnie. "Kiedyś" to chyba słowo klucz 🙂 Za dużo i za bardzo różna jakość, wywal to co najsłabsze bo najsłabsza praca zaniża ocenę całości, wywal 10 pozycji. Zdjęcie w avatarze - albo zrób profesjonalne z fajnym światłem albo zmień na jakiś randowmowy avatar Edited March 12 by Destroyer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts