Skocz do zawartości

Photoshop CC 2018 – wersja wieczysta?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chciałbym kupić Photoshop CC 2018 w wersji wieczystej. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z takim zakupem? Czy taka licencja będzie nadal działać poprawnie i legalnie?

Potrzebuję Photoshopa głównie do prostych zastosowań, takich jak podstawowa obróbka graficzna i przygotowanie tekstur, więc nie zależy mi na najnowszych funkcjach ani subskrypcji Creative Cloud. Wiem, że są alternatywy, np. Affinity Photo, ale akurat w moim przypadku Photoshop jest konieczny.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i doświadczenia związane z zakupem takiej wersji.

Pozdrawiam!

Napisano

Um, Adobe chyba już nie ma żadnych permanentnych licencji, wszystko jest na subskrypcję. Jedyna inna opcja to  wersja, że tak poetycko powiem, karaibska.

Jeśli płacisz komuś za jakąś wersję "lifetime license" softu od Adobe to jest to pewnie scam.

Napisano (edytowane)

Kupiłem ostatnio Lightrooma 4, zainstalowałem, wpisałem klucz CD i wszystko działa bez problemu. Myślałem, że z Photoshopem będzie podobnie. Pytam, bo nie jestem zorientowany w temacie, a szkoda byłoby wydać 400 zł na coś, co może nie działać.  Może ktoś przerabiał podobny problem, oczywiście  może być każdy inny PS

Edytowane przez VAstudio
Napisano (edytowane)

@VAstudio Ostatni PS jaki wyszedł bez subskrypcji to CS6 jeśli się nie mylę. Nic nowszego nigdy nie miało opcji innej niż subskrypcja więc trochę podejrzana jest legalna, permanentna licencja na produkt, który nigdy nie miał permanentnej licencji. LR4 albo PS CS6 są z czasów przedsubowych, więc te pewnie można tak znaleźć, PS CC18 moim zdaniem nie.

Jest jednak duże ALE:

O ile się orientuję to Adobe dezaktywuje licencje starego softu - tak, nawet jak kupiłeś X lat temu legalnie CS6, to dla Adobe ta licencja jest dzisiaj nieważna. Tak, to kurestwo i Adobe to gówniana firma. Jeśli dzisiaj kupujesz permanentą licencję na stary soft Adobe to po prostu płacisz za pirata. Więc jeśli legalność jest istotna dla Ciebie, to albo subskrypcja CC, albo inny soft.

Edytowane przez SebastianSz
  • +1 1
Napisano

Nie ma czegoś takiego jak licencja wieczysta Photoshopa CC. Pierwsze słyszę. W przypadku Lightrooma - przez lata był on sprzedawany jako osobny produkt i można było kupić licencję na tzw. jeśli dobrze pamiętam Lightroom Classic. Ale nigdy czegoś takiego w przypadku CC nie pamiętam. Wątpie, aby coś takiego było.

Z drugiej strony Photoshopa w subskrypcji z Lightroomem nadal można kupić bardzo tanio. Więc nie wiem czy jest sens kombinować (o ile tylko o Photoshopa chodzi)

• +1 1
Napisano

PS+Lightroom kosztuje 15 dolców miesięcznie, jak się wyrwie na blackfrajdeju czy innej promocji to poniżej 10. To tyle co jakiś Netflix, więc jak się z tego korzysta to nie jest to jakaś tragedia.

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie! Czyli ostatnia wersja licencji wieczystej to CS6.

Wiem, że subskrypcja kosztuje kilka dolarów miesięcznie – sam z niej korzystam, ale ogarniam temat dla kogoś bliskiego (mało komputerowego) i dlatego pojawił się pomysł zakupu starszej wersji oprogramowania, która w zupełności by wystarczyła.

Na Allegro widziałem kilka aukcji firm sprzedających licencje na CS6 i zastanawiam się, czy taka licencja faktycznie będzie dziś działać, czy to raczej ryzykowny zakup i wyrzucenie pieniędzy w błoto. Może ktoś miał już z tym do czynienia?

Napisano

Z tego co kojarzę to chyba @Kalberossię jakiś czas temu skarżył, że mu wywalili licencję na CS6. Tzn. dostał pewnego dnia komunikat od Adobe, że koniec już folgowania, albo subskrypcja albo nara. Nie pamiętam jak to się skończyło.

• Like 1
  • +1 1
Napisano (edytowane)

@VAstudio Adobe chce subskrypcji i mają gdzieś czy to się komuś podoba, takie czasy 😞 

CS6 w ogóle nie sprzedają od jakiejś dekady więc szczerze wątpię, że da radę dzisiaj jeszcze kupić jakiekolwiek legitne aktywacje, a nawet jeśli to tak jak wspominałem - pewnie i tak nie da się nimi niczego aktywować bo Adobe tego nie chce. "Wieczysta" licencja jest wieczysta tylko z nazwy.

Dla mnie te oferty to scamy, nawet jeśli działają to pewnie tylko dlatego, że to pirackie scrackowane wersje, które możesz równie dobrze z torrentów ściągnąć, więc raczej bym się w to nie pakował, szkoda Twojej kasy.

Wiem, że to lipa, że nie da się po prostu kupić nawet starego softu i go sobie mieć, ale dzisiejsze korpo tak mają i nic nie zrobisz.

A z innej beczki - dla kogoś mało komputerowego Photoshop to dość mało przyjazny i wielki soft, może lepiej jakieś inne softy wypróbować?

Corel ma spoko rzeczy, Painter jest bardzo fajnym programem. Teraz jest w Humble Bundle za grosze, razem z CorelDraw i jakimiś tam innymi duperelami.

DESIGN with CorelDRAW & PERFECT with AI Encore (pay what you want and help charity)

Kończy się za 4 dni.

Legalne i dobre softy z legalnego źródła.

Edytowane przez SebastianSz
  • +1 1
Napisano
9 hours ago, VAstudio said:

ale akurat w moim przypadku Photoshop jest konieczny

Z ciekawosci - a dlaczego jet KONIECZNY? Pytam jako ktos kto uzywal Photoshopa od wersji 4.0 zawodowo codziennie do czasu az pojawilo sie Affinity i sie przesiadlem ani myslac wracac bo nie ma potrzeby zwyczajnie...

Napisano
6 godzin temu, Nezumi napisał(a):

Z ciekawosci - a dlaczego jet KONIECZNY? Pytam jako ktos kto uzywal Photoshopa od wersji 4.0 zawodowo codziennie do czasu az pojawilo sie Affinity i sie przesiadlem ani myslac wracac bo nie ma potrzeby zwyczajnie...

Wspomniałem wcześniej, że szukam rozwiązania dla bliskiej osoby, która nie jest zbyt obeznana z komputerami. Co ciekawe, Photoshopa zna na tyle, że radzi sobie z podstawowymi rzeczami – drobnym retuszem portretów i korektą skóry, ale niczym więcej.

Dlaczego "małokomputerowa"? Bo mimo wszystko nie chce się przekonać do Affinity. 😅 Ale po tym, co tutaj ustaliliśmy, wygląda na to, że nie będzie miała wyjścia. 😉

• Like 1
Napisano

Luzik, mnie tam nie placa niestety za naganianie im klientow 😉 Prawdopodobnie strach tej osoby wynika z tego, ze boi sie nauki nowego softu, moze boi sie, ze w jakims tam "Affinity" o ktorym nie slyszala jest zupelnie inaczej i pewnie gorzej jeszcze bo Photoshop to wiadomo - kazdy zna... 

Osobiscie mysle ze Affinity Photo jest wrecz lepsze dla osoby "niekomputerowej" bo ma mniej zbednych dupereli ktore od lat sa wciskane w Photoshopa co jedynie zageszcza ilosc opcji po nic. Affinity Photo jest bardzo podobne w obsludze do PS-a. I jest masa bardzo przyjaznych poczatkujacym tutoriali na YT. A poza tym jest tanie jak poczekasz na promocje jakas. Z reszta mozesz za darmo sciagnac tej osobie triala i moze sobie poprobowac przez tydzien. Jeszcze niedawno trial byl na pol roku ale chyba juz nie ma tej promocji.

Powodzenia w kazdym razie. Polecam Affinity 😉 

• +1 2
Napisano

Tyle dobrego dzisiaj, że czasy gdzie nie ma absolutnie alternatywy do Adobe czy Wacoma trochę mijają, więc warto wypróbować inne opcje bo dystans się mocno zmniejszył.

Jest Clip Studio Paint do rysunku, Corel Painter do malowania (oba bardzo dobre), jest Affinity Photo, do tego CorelDraw i Affinity Designer do wektorowej grafiki. Jest jeszcze Photopea, ale nie sprawdzałem jak to działa. Od biedy Gimp, no ale to raczej bardzo od biedy.

• Like 2
Napisano
18 godzin temu, blood_brother napisał(a):

Z tego co kojarzę to chyba @Kalberossię jakiś czas temu skarżył, że mu wywalili licencję na CS6. Tzn. dostał pewnego dnia komunikat od Adobe, że koniec już folgowania, albo subskrypcja albo nara. Nie pamiętam jak to się skończyło.

Tak sie skonczylo ze nie mam juz szopka cs6:D jedynie pirat. Pracuje na abonamencie, bo ich chmura to must have przy tym jak czesto szopek potrafi roz... plik.

Napisano
18 godzin temu, Kalberos napisał(a):

Tak sie skonczylo ze nie mam juz szopka cs6:D jedynie pirat. Pracuje na abonamencie, bo ich chmura to must have przy tym jak czesto szopek potrafi roz... plik.

Możesz napisać coś więcej na temat tego, jak wyglądała Twoja sytuacja z Adobe?
Czy próbowałeś dochodzić swoich praw w sprawie tej licencji, czy może konsultowałeś się z kimś, kto zna się na przepisach prawa dotyczących oprogramowania?
Licencja nagle przestała działać, czy problem pojawił się dopiero przy próbie nowej instalacji?
Ciekawi mnie, jak dokładnie to się stało.

Napisano

@VAstudio Adobe wyłączyło serwery do aktywacji starego softu, więc nawet jeśli udało się aktywować wcześniej to pewnie przy jakiejkolwiek reinstalacji wywali Ci brak licencji.

W Polskim prawie nie ma dosłownie czegoś takiego jak licencja wieczysta, to potoczny termin. Licencja udzielona na więcej niż 5 lat po upływie tych lat traktowana jest jako licencja "na czas nieoznaczony" i można ją wypowiedzieć. Takie licencje są na ogół w softwarze. Żródło: art. 68 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. 

Art. 68.

1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, a licencji udzielono na czas nieoznaczony, twórca może ją wypowiedzieć z zachowaniem terminów umownych, a w ich braku na rok naprzód, na koniec roku kalendarzowego.

2. Licencję udzieloną na okres dłuższy niż pięć lat uważa się, po upływie tego terminu, za udzieloną na czas nieoznaczony.

Akt prawny

Jeśli kupiłeś z drugiej ręki program, który od 10 lat nie jest wspierany ani sprzedawany przez Adobe, to też cięzko tutaj o jakiś mocny argument, że powinien on działać. A z kolei jeśli kiedyś legalnie kupiłeś, to natniesz się na argument, że kupując program kilkanaście lat temu (a CS6 wyszedł w 2012) i przez te lata z niego korzystałeś, to Adobe nie jest Ci nic winne bo dostałeś to, za co zapłaciłeś. Więc o jakichś zwrotach można zapomnieć.

Polityka Adobe, jak zresztą całego BigTechu, jest dążenie do subskrypcji i wycofywanie starego softu, żeby zmusić klientów do płacenia za nowe. Robią to celowo i z premedytacją, dlatego że jest to o rzędy wielkości bardziej opłacalne, więc z każdym kolejnym rokiem rzucają coraz więcej kłód pod nogi użytkownikom starych programów i będzie tylko gorzej. Dlatego nawet jeśli teraz jakimś cudem uda się odpalić takiego starego PSa, to za rok już pewnie nie i albo się uginasz i subskrybujesz, albo szukasz konkurencji albo piracisz, niestety 😞 

Nikomu się to nie podoba, nie jesteś w tym sam 🙂, i dlatego jest niestety masa oszustów obiecujących rzekomy "wieczny" soft, bo jest na to popyt. Ale to zwykle piraty.

Serio szkoda, żebyś Twój cięzko zarobiony hajs trafił do jakiegoś leniwego hindusa. Piszę tylko, żebyś był ostrożny 🙂 

• Thanks 2
Napisano

Chwila, chwila.... CS6 ma opcje aktywacji bez Internetu
O ile da się aktywację "przez telefon" który nie wymaga telefonu to chyba niczego nie trzeba po za CD-KEYem? Potem wyizolowac program firewallem aby nigdy nie zakosztował dostępu do netu i tyle.... CHYBA, no ale 2 lata temu instalowałem.
Ale jeśli jest jak piszecie, to tranzycja na Affinity będzie musiała się dokonać już ostatecznie. Będzie mi brakowało "pamiętania" smart filtrów z plugina... no ale złodziejom to płacić nie zamierzam... nawet 15 baksów! Złodziej to złodziej!

A co do kupowania licencji z Allegro to szkoda nawet 30 zł.... śmierdzi to scamem. 

Fajnych czasów się dożyło. Pamiętam jak za grosze kupowałem gierki na PS3 w necie. Całe bundle za paręnaście zeta.
Za niedługo wtórny rynek zniknie na rzecz w pełni cyfrowych kopii, których nie można nawet pożyczyć, nie wspominając o odzyskaniu części kasy. Chociaż już chyba teraz na konsolach nośniki przypisują się do konta wiec chyba ten biznes już żyje tylko z poprzednich generacji. To samo na Steam który w umowie ma wpisane, że nie kupujemy gier a licencje na nie. Czyli cała nasza biblioteka może rozwiać, jak tylko się komuś zachce. Ehhh... postęp k*$%a!

Napisano
4 minutes ago, Mortom said:

Chwila, chwila.... CS6 ma opcje aktywacji bez Internetu
O ile da się aktywację "przez telefon" który nie wymaga telefonu to chyba niczego nie trzeba po za CD-KEYem? Potem wyizolowac program firewallem aby nigdy nie zakosztował dostępu do netu i tyle.... CHYBA, no ale 2 lata temu instalowałem.

Jak blokujesz program firewallem czy coś tam kombinujesz to pewnie jest wbrew zapisom licencji i tak jakbyś to piracił więc już wszystko jedno czy płacisz czy nie.

Zresztą argument, że pamiętasz 2 narzędzia z photoshopa i nie chcesz się "uczyć" nowego softu i wolisz zapłacić za szemraną wersję sprzed ponad dekady zamiast nowej alternatywy z updatami i aktualizacjami jest tak absurdalny i surrealistyczny, że nawet nie wiem jak to ogarnąć rozumem 🙂 Affinity photo bywało po 120zł, pierwsza wersja miała darmowe aktualizacje przez 7 lat  w tej cenie więc ciężko tutaj porównywać do photoshopa nawet tego starego kapcia za 400zł 😛 

• +1 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Destroyer napisał(a):

Jak blokujesz program firewallem czy coś tam kombinujesz to pewnie jest wbrew zapisom licencji i tak jakbyś to piracił więc już wszystko jedno czy płacisz czy nie.

Zresztą argument, że pamiętasz 2 narzędzia z photoshopa i nie chcesz się "uczyć" nowego softu i wolisz zapłacić za szemraną wersję sprzed ponad dekady zamiast nowej alternatywy z updatami i aktualizacjami jest tak absurdalny i surrealistyczny, że nawet nie wiem jak to ogarnąć rozumem 🙂 Affinity photo bywało po 120zł, pierwsza wersja miała darmowe aktualizacje przez 7 lat  w tej cenie więc ciężko tutaj porównywać do photoshopa nawet tego starego kapcia za 400zł 😛 

😭 pewnie racja. No nic... trzeba będzie zrobić mocne i zdecydowane odcięcie się od pasożyta 🙂 
Affinity  
Here I Come GIFs | Tenor

Edit:
Ale zemnie idiota! Udało mi sie uzyskać bardzo zbliżony efekt z Nic Collection tylko i wyłącznie za pomocą live filtrów z Affinity 🤕

Im Stupid GIFs | Tenor

Edytowane przez Mortom
  • Like 2
Napisano

@Mortom W tym moim komentarzu bardziej mi chodziło o tę osobę z głównego tematu wątku co coś tam wyretuszuje i dlatego koniecznie potrzebuje photoshopa 🙂 Jak korzystasz prawie codziennie i z wielu funkcji/ pluginów to już czegoś może brakować, kwestia bardzo indywidualna ale jak się da przejść na inny soft to zawsze trochę kasy się zaoszczędzi żeby móc wydać na coś bardziej wartościowego np ciastka, bo warto w siebie inwestować 🙂 

Napisano

Ja zacząłem czytać ten wątek i sobie pomyślałem "a może ogarnę sobie Gimpa? w końcu mam go zainstalowanego na stacji roboczej, ale nigdy go nie używam" Zaczynam pełny entuzjazmu i pierwsza blokada - brak współpracy z tabletem, nie widzi go.... no to sobie pogimpowałem.

Napisano (edytowane)
7 minutes ago, ZiN said:

Ja zacząłem czytać ten wątek i sobie pomyślałem "a może ogarnę sobie Gimpa? w końcu mam go zainstalowanego na stacji roboczej, ale nigdy go nie używam" Zaczynam pełny entuzjazmu i pierwsza blokada - brak współpracy z tabletem, nie widzi go.... no to sobie pogimpowałem.

Masz nowego czy zainstalowany rok temu i leży? Z tydzień temu wyszła wersja 3 więc coś może poprawili ale gimp to jednak trochę sobie odpuścił i już chyba sensowną alternatywą się nie stanie 

Edytowane przez Destroyer
Napisano
Teraz, Destroyer napisał(a):

Masz nowego czy zainstalowany rok temu i leży? Z tydzień temu wyszła wersja 3 więc coś może poprawili ale gimp to jednak trochę sobie odpuścił i już chyba sensowną alternatywą się nie stanie 

Musi dawno, ja go nie tykam, teraz sobie o nim przypomniałem, ale dziwne, bo na stronie gimpa widzę, że jest do pobrania wersja 2.10.38 a ja w robocie mam jakąś wyższą 2.10.8 chyba, nie wiem jakim cudem.

Napisano
2 minutes ago, ZiN said:

Musi dawno, ja go nie tykam, teraz sobie o nim przypomniałem, ale dziwne, bo na stronie gimpa widzę, że jest do pobrania wersja 2.10.38 a ja w robocie mam jakąś wyższą 2.10.8 chyba, nie wiem jakim cudem.

otóż nie 😉 część programistów wersjonuje w taki sposób, że najpierw jest 1-9 a potem 10 i dalej jak zwykłe odliczanie więc końcówka 8 jest niżej niż 38, 8 to nie 08 tylko po prostu 8 🙂

• +1 1
Napisano

Nie no - GIMPa bym polecil jedynie moim najgorszym wrogom 😄 Same shit zawsze. Tak jak moge smialo wskazac plusy Inkscape'a czy Krity tak mialbym problem ze znalezieniem czegokolwiek pozytywnego na temat GIMPa poza tym ze jest za darmo. Nie ma co sie szarpac z nim. To juz lepsza jest Photopea.

• Like 2
Napisano

Zaktualizuję i sprawdzę z ciekawości. Wiem, że GIMP to tragedia, ale jednak jest za darmo i jestem ciekaw czy da się go w jakimś stopniu dostosować pod siebie, żeby był używalny. Ja i tak używam tylko podstawowych funkcji photoshopa zwykle, ale nigdy w gimpie tak na serio nic nie robiłem, tylko otwieram, przerażam się interfacem i zamykam.

Napisano

Na scianie niedaleko miejsca gdzie mieszkam jakis natchniony mlodzian nabazgral sprajem "wasze oczekiwania sa powodem waszych rozczarowan". Zgodnie z ta maksyma - jesli tylko bedziesz mial odpowiednio niskie oczekiwania to GIMP moze je spelniac. Osobiscie nie bylem w stanie zanizyc oczekiwan tak bardzo.

• kekw 1
  • Haha 2
Napisano

@Destroyer No... chyba za bardzo wyszko biorę do siebie 😛 
A z tymi cistkami to musze uważać... bo przekrojowo zaczynam przypominać profil lotniczy IAW 192  😉 

image.png.2130bdd98ee6a6806aa106999a60916f.png

Co do GIMPa to jest soft ALE dla waszego najwiekszego wroga! I yulko takiemu bym go polecił.
Interface - okropny, podobno na Linuxie trochę lepszy. Ale nie wiem. Kiedyś na nim pracowałem z miesiąc w robocie z braku laku... (nie pytajcie!) ALE to było straszne doświadczenie i nie polecam. To, że jest za darmo to chyba jedyna pozytywna cecha tego softu jaką mogę wymienić 🙂 

• Like 2
Napisano

@ZiN Możesz spróbować z nakładką PhotoGimp, robi trochę bardziej znośną wersję dla szopiarzy. Ale nie obiecuje, że się zachwycisz... po prostu będzie trochę mniej boleśnie, ale tylko trochę.

• Confused 1
  • Haha 2
  • +1 1
Napisano
18 minut temu, SebastianSz napisał(a):

Taka lista alternatyw softu od Adobe, może się przyda komuś

looking-for-adobe-alternatives-v0-3ysxklccjm5d1.thumb.webp.284ee9f92f2e94228ab30d851da9d925.webp

Jedne lepsze, inne gorsze (GIMP 😛) ale zawsze to jakiś punkt wyjścia.

Przydatne. To Gimp w takim razie odpada, bo ja myślałem głównie o malowaniu, więc Krita... ale okazuje się, że mam to na kompie. Odpalam, ale trochę współpraca z tabletem też szwankuje. Nie można dynamicznie zmieniać rysikiem wielkości pędzla, może do tego też są jakieś pluginy, które dodają takie shopowe ficzery?

Napisano (edytowane)
8 hours ago, ZiN said:

bo ja myślałem głównie o malowaniu, więc Krita

W 100% tak. Krita do malowania jest rewelacyjna. Mozna zmieniac wielkosc pedzla oczywiscie w Kricie. Wciskasz shift i zmieniasz dynamicznie piorkiem na jaki ci pasuje. Shift+space i piorkiem obracasz canvas dynamicznie (zeby zresetowac wciskasz 5). Do malowania jak dobrze poznasz Krite to smiem twierdzic ze jest lepsza od PSa i to bez pluginow. Bo byla od poczatku do tego tworzona. Zobacz sobie settings/dockers bo tam jest sporo rzeczy o ktorych nie wiadomo tak na pierwszy rzut oka. Tez jest spoko narzedzie do referencji ktore masz po prostu na pasku tooli - wyglada jak pinezka (ustawienia do narzedzia sa w tool options). Kurde w Kricie jest tyle rzeczy ze ciezko tak szybo jakos i krotko powiedziec. Mega mozesz sobie ustawic UI, pozapisywac rozne workspace'y... Mozna nawet animowac w Kricie. To jest jeden z tych softow ktorego uzywam bo jest zajebisty a nie dlatego ze darmowy. Photoshop do malowania przy Kricie to jak jakis ochwacony osiol przy pelnokrwistym rumaku rasy arabskiej 😄 

Ustawien pedzli jest od groma i masa dodatkowych pedzli do sciagniecia za free badz kupienia. Moje ulubione sa te robione przez Davida Revoy'a od wielu juz lat updatowane. Wiekszosc defaultowych tez z reszta jest jego autorstwa. Uwielbiam je po prostu 😄 Sa za free do sciagniecia:

plxthumbnailer.jpg.429d3f86581877960ff8faacc9bcf4f7.jpg

https://www.davidrevoy.com/article1060/krita-brushes-2025-01-bundle

a jak lubisz farby to niesamowite (tez za free) brushe znajdziesz tutaj:

banner-01.jpg.ef465dc4c20b3917dd1162a043432fdf.jpg

https://www.pling.com/p/2161272/

watpie zeby PS cos takiego potrafil 😛 

Wiecej resourcow znajdziesz tutaj:

https://krita-artists.org/c/resources/10

I w ogole wszystkiego do krity na tej stronce. Pisze tak obszernie bo uwielbiam ten soft. Dla niego jedyny raz w zyciu zainstalowalem Linuksa jak jeszcze nie bylo wersji na winde (wiem, wspomnialem o tym pierdylion razy 😛). Mam wiele softow do malowania - w tym platnych. I tak jak cos musze zmalowac to w 99% przypadkow odpalam Krite. To jest przeciwnosc GIMPA jesli chodzi o jakosc. MEGA polecam.

Edytowane przez Nezumi
  • Like 3
  • +1 3
Napisano

@Nezumi się odpalił fanboy mode jak za dobrych starych lat, kiedy pisał o blenderze. Podjarka jakby znowu miał 15 lat. Aż miło poczytać dla odmiany. 😂

Ja tylko mogę potwierdzić, że Krita mega daje radę. Chociaż mi osobiście najbardziej pasuje model wygładzania ruchu pędzla z Clip Studio Paint. Też warto spróbować do malowania. Nie ma może pierdyliona pędzli, ale dla mnie najprzyjemniejsze odczucia i chyba wydajnościowo lepiej troszkę sobie radzi niż Krita jeżeli chodzi o duże rozdziałki.

• Haha 2
Napisano (edytowane)

@kengiRaczej raczej nie inaczej. Krita jaralem sie od poczatkow jej istnienia i jaram sie nadal bo zwyczajnie robi dobra robote. Blenderowi dalem wszystkie mozliwe szanse ale w pewnym momencie zrozumialem, ze kiedys umre i swiadomosc mojej smiertelnosci nie pozwala mi dalej czekac na moment kiedy Blender bedzie najlepszy... A Krita jest super tu i teraz, to i latwiej byc fanboyem.

Edytowane przez Nezumi
  • Like 1
  • Haha 2
Napisano
W dniu 18.02.2025 o 09:12, VAstudio napisał(a):

Możesz napisać coś więcej na temat tego, jak wyglądała Twoja sytuacja z Adobe?
Czy próbowałeś dochodzić swoich praw w sprawie tej licencji, czy może konsultowałeś się z kimś, kto zna się na przepisach prawa dotyczących oprogramowania?
Licencja nagle przestała działać, czy problem pojawił się dopiero przy próbie nowej instalacji?
Ciekawi mnie, jak dokładnie to się stało.

z dnia na dzien zostało zablokowane, bez mozliwosci odwołania sie. Orginalny program ze sklepu Adobe. Polakow wszedzie maja w dupie. To takie samo prawo jak ktos Ci zapierdzieli arta np z rosji albo chin. Lepiej to olac i robic swoje dalej.

• Sad 1
Napisano

Założyłem nowy wątek dotyczący licencji 3ds Max, aby nie zaśmiecać tego tematu.

Jeśli ktoś jest zainteresowany, zapraszam do dyskusji.