Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wystartowała sprzedaż biletów na Art For All by Promised Land Art Festival - wydarzenie organizowane przez studio CD PROJEKT RED oraz EC1 Łódź dla osób chcących bliżej poznać świat sztuki cyfrowej i tradycyjnej. Organizatorzy ogłosili także pierwszych prelegentów festiwalu, który odbędzie się w dniach 7–8 czerwca.

Art For All by Promised Land Art Festival to wydarzenie skierowane do osób marzących o pracy w branży kreatywnej, a także do entuzjastów i entuzjastek gier wideo, filmów, komiksów i - szerzej - popkultury, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności oraz lepiej poznać fascynujący świat sztuki. Tegoroczna edycja, która odbędzie się w dniach 7–8 czerwca w kompleksie naukowo-kulturalnym EC1 w Łodzi, zaoferuje jeszcze więcej inspirujących spotkań i paneli dyskusyjnych, sesji rysunku na żywo, recenzji portfolio i wykładów. Więcej szczegółów wraz z pełnym programem wydarzenia zostanie ujawnionych już wkrótce.

W gronie prelegentów i prelegentek, którzy wystąpią podczas Art For All by Promised Land Art Festival, będą m.in. artystka koncepcyjna Kamila Szutenberg (Shadow of the Tomb Raider, Destiny 2, Tom Clancy's Rainbow Six Siege, Matrix Zmartwychwstania), jeden z najwybitniejszych polskich rysowników komiksowych Przemysław “Trust” Truściński, projektant pierwotnego wyglądu Geralta z Rivii w pierwszej grze z serii Wiedźmin, oraz Marcin Klicki, rzeźbiarz cyfrowy ze studia CD PROJEKT RED mający na swoim koncie takie tytuły jak Wiedźmin 3: Dziki Gon i Cyberpunk 2077. Kolejne nazwiska zostaną ogłoszone już wkrótce.

Bilety na Art For All są już dostępne w sprzedaży. Chętni mogą sięgnąć po bilet jednodniowy w cenie 35 zł lub bilet dwudniowy w cenie 59 złotych. Przy zakupie biletu można również wykupić wejściówki na dodatkowe atrakcje organizowane przez kompleks EC1 w specjalnej cenie 1 zł — w tym na wystawy “Materia Kina”, “Kino Polonia” czy ekspozycję Centrum Komiksu. Bilety można nabyć online za pośrednictwem strony EC1 Łódź.

[Kup bilet]

O festiwalu Promised Land

Promised Land to festiwal skierowany do profesjonalistów z branży kreatywnej. W trakcie imprezy odbywają się liczne wykłady, panele dyskusyjne, a także pokazy i warsztaty sztuki cyfrowej i tradycyjnej. Wśród prelegentów festiwalu są przedstawiciele najbardziej znanych firm i studiów branży gier, filmów i reklamy. Organizatorem wydarzenia jest CD PROJEKT RED. Patronem Promised Land Art Festival jest Miasto Łódź w ramach kampanii promocyjnej "Łódź Kreuje" oraz "EC1 Łódź – Miasto Kultury”.

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 36
  • Wyświetleń 593
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• piotr_forkasiewicz
    piotr_forkasiewicz

A tak na poważniej. Nie byłem na wszystkich wykładach bo się nie dało. Ale oto moje, osobiste highlighty z wykładów: duże wrażenie zrobiła prezentacja Tomasza Suwalskiego o trailerze Wiedźmina IV. Fak

• Byłem tylko w sobotę, ale żałuj, że nie mogłeś dotrzeć - @KLICEK ze swoim wykładem pozamiatał. Serio, co z kimś gadam, to mówi, że wykład "tego gościa" był najciekawszy i w pełni się z tym zgadzam. Fa

• piotr_forkasiewicz
    piotr_forkasiewicz

Było super i bardzo inspirująco. Klicek faktycznie pozamiatał wszystko i zdobył Oscara za całokształt. Świetny wykład o trailerze Wiedźmina Tomasza Suwalskiego (1 dzień) - tu powiedzmy Złota Palma. W

Posted Images

Napisano

Just now, kengi said:

Wszyscy czyli całe trzy osoby ;P No ale tak to już bywa... co zrobić. Szkoda.

Wszyscy najważniejsi :P

Tylko ja nikogo nie rozpoznam, jakiś umówiony znak/sygnał by się przydał

yu2ta7qw.png

Napisano
3 hours ago, EthicallyChallenged said:

typowo, jak jeździłem to nikogo nie było, a jak nie mogę to nagle wszyscy jadą... aż tak odpychający jestem?

Nie martw się, ja też jak zwykle będę

nieobecny :)

Napisano
W dniu 2.06.2025 o 17:00, SebastianSz napisał(a):

Wszyscy najważniejsi :P

Tylko ja nikogo nie rozpoznam, jakiś umówiony znak/sygnał by się przydał

yu2ta7qw.png

Ja się przebiorę za otyłego, siwiejącego 47-latka. Na bank mnie rozpoznacie ;)
A tak poważnie to może gdzieś się umówimy, w konkretnym miejscu? Ja będę z Loozackiem.

Edytowane przez piotr_forkasiewicz

Napisano
1 hour ago, piotr_forkasiewicz said:

Ja się przebiorę za otyłego, siwiejącego 47-latka. Na bank mnie rozpoznacie ;)

To chyba nie przejdzie bo tak będzie :D

2025-06-05-09-13-49-spiderman-memem-Sear

Napisano
On 6/2/2025 at 6:00 PM, Blooddragon said:

Widzimy się w pierwszym rzędzie na wykładzie Klicora ;)

Hej, jak coś ja na pewno będę się kręcił koło Klicora i Miśka, bo ja raczej jadę z kumplami pogadać z dawnych lat.

Więc ten wykład o13:00, to może być dobry moment na jakiś maxczydeowy meet and greet.

Napisano

Ja wieczorem będę wiedział, czy dam radę jutro przyjechać jutro na event

Napisano
Godzinę temu, kengi napisał(a):

Hej, jak coś ja na pewno będę się kręcił koło Klicora i Miśka, bo ja raczej jadę z kumplami pogadać z dawnych lat.

Więc ten wykład o13:00, to może być dobry moment na jakiś maxczydeowy meet and greet.

Akurat po spotkaniu z Klickiem między 14:30 a 15:00 jest małe okienko na burgera, więc się możemy wspólnie uwalić ketchupem i wypadającą surówką (może uda się wymalować logo max3d sosem).

Napisano

Byłem tylko w sobotę, ale żałuj, że nie mogłeś dotrzeć - @KLICEK ze swoim wykładem pozamiatał. Serio, co z kimś gadam, to mówi, że wykład "tego gościa" był najciekawszy i w pełni się z tym zgadzam. Fajnie i sentymentalnie się zrobiło, jak wspominał w czasie wykładu o Adku i Max3d, a widząc dodatkowo kilka znanych twarzy w pierwszym rzędzie, a przede wszystkim siedząc koło takiego wymiatacza jakim jest @piotr_forkasiewicz można się było poczuć jak na forum za starych dobrych czasów (bo teraz to nie ma czasów - pozdro @SebastianSz ;))

Szkoda tylko, że potem gdzieś się rozeszliśmy i nie udało się większą grupą skoczyć na piwko, ale może za rok się uda, więc wciąż masz szansę!

Napisano
16 godzin temu, EthicallyChallenged napisał(a):

Panowie napiszcie jak było jak już wytrzeźwiejecie pls :)

Było super i bardzo inspirująco. Klicek faktycznie pozamiatał wszystko i zdobył Oscara za całokształt. Świetny wykład o trailerze Wiedźmina Tomasza Suwalskiego (1 dzień) - tu powiedzmy Złota Palma. W 2-gi dzień Oscara otrzymała IMO Kamila Szutenberg za wykład o portfolio. Genialnie przygotowany.
Ponadto na żywca spotkałem Kengi'ego i Sebę (SebastianSz) - Loozacka nie wspominam bo dla Pitera między innymi przyjeżdżam zawsze. Super chłopaki. Reszty niestety nie poznałem bo się kamuflowali.
Szkoda, że trzeba będzie czekać z rok na kolejny PLAF :(
Ogólnie to same plusy oprócz jednego minusa (który od tej pory będzie moją anegdotą), ale o tym tylko można pogadać niepublicznie, wśród osób podzielających specyficzny punkt widzenia na współczesny świat popkultury.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Loozack napisał:

Byłem tylko w sobotę, ale żałuj, że nie mogłeś dotrzeć - @KLICEK ze swoim wykładem pozamiatał. Serio, co z kimś gadam, to mówi, że wykład "tego gościa" był najciekawszy i w pełni się z tym zgadzam. Fajnie i sentymentalnie się zrobiło, jak wspominał w czasie wykładu o Adku i Max3d, a widząc dodatkowo kilka znanych twarzy w pierwszym rzędzie, a przede wszystkim siedząc koło takiego wymiatacza jakim jest @piotr_forkasiewicz można się było poczuć jak na forum za starych dobrych czasów (bo teraz to nie ma czasów - pozdro @SebastianSz ;))

Szkoda tylko, że potem gdzieś się rozeszliśmy i nie udało się większą grupą skoczyć na piwko, ale może za rok się uda, więc wciąż masz szansę!

Dobra, jest gdzieś nagranie? Nic nie wiem!
Dzieci podrosną i będą mogły zostawać same w domu to będzie czas na jazdy na takie eventy :)

Napisano
1 minutę temu, adek napisał(a):

Dzieci podrosną i będą mogły zostawać same w domu to będzie czas na jazdy na takie eventy :)

Hah! Gdybyś widział na Promised Land jak Klicek na scenie potrafił świetnie pogodzić życie sceniczne i rodzinne! Legenda! Klicek był showmanem, tatą i jeszcze uprawiał działalność dobroczynną upominając się o czworonogi. Człowiek wielu talentów!

Napisano

Fajnie było, dobrze w końcu przynajmniej część osób poznać osobiście i ponarzekać pogadać. Wykład @KLICEK bardzo udany - jednocześnie wpędzał w depresję i z niej wyciągał :D

@piotr_forkasiewicz bardzo narzekał, że go wszyscy tu tylko chwalą i chwalą jak coś wrzuca, więc następnym razem go nie chwalić tylko się przypieprzać xD

Napisano
7 minutes ago, adek said:

Podbijam :) Pojawi się keidyś wykład Klicka na YT? :) Byłoby pięknie!

Napisano
2 minuty temu, blazejbobek napisał(a):

Podbijam :) Pojawi się keidyś wykład Klicka na YT? :) Byłoby pięknie!

Jak zawsze polecę wywiad Klaudii Borowiec z Klickiem. Wiele z tego pojawiło się na wydarzeniu. Jedyna różnica była taka, że Klicek hamował się z rzucaniem mięsem ze względu na obecność rodziny oraz osób nadwrażliwych i niepełnoletnich.

Napisano
18 minutes ago, piotr_forkasiewicz said:

Jak zawsze polecę wywiad Klaudii Borowiec z Klickiem. Wiele z tego pojawiło się na wydarzeniu. Jedyna różnica była taka, że Klicek hamował się z rzucaniem mięsem ze względu na obecność rodziny oraz osób nadwrażliwych i niepełnoletnich.

W takim razie chyba zrobię rewatch :)

Napisano

Dzięki za opisanie :) No za każdą edycją jest żal, że tych prezentacji się nie nagrywa i nie sprzedaje, na PL zawsze to jakoś wygladało na bardziej praktyczne i merytoryczne niż na THU IFCC itp i chętnie bym podglądał nawet te na których byłem, a co dopiero te na których nie byłem.

Napisano

Jest cos z tego na jutube? bo ja remonta mam i oczywiscie nie moglem sie pojawic:D

Napisano

3 godziny temu, Kalberos napisał(a):

Jest cos z tego na jutube? bo ja remonta mam i oczywiscie nie moglem sie pojawic:D

Też chętnie bym zobaczy, miałem już zaplanowany dawno TMN Turniej Marzeń z moją Lilką w Gdańsku na Polsat Arenie, więc chętnie bym zobaczył co się działo na promislandzie

Napisano

A tak na poważniej. Nie byłem na wszystkich wykładach bo się nie dało. Ale oto moje, osobiste highlighty z wykładów:

• duże wrażenie zrobiła prezentacja Tomasza Suwalskiego o trailerze Wiedźmina IV. Fakt, że Platige ograło całość w 100% na silniku Unreal bez renderingu offsetowego i postprocessingu (poza Unrealem) dowodzi dużej odwagi i konsekwencji studia. Platige wzięło swój filmowy warsztat w postaci Motion Capture, kamer itd. i weszło do świata stworzonego przez CDP. Bazując wyłącznie na assetach z gry i na dobrodziejstwie oferowanym przez silnik Unreala dowieźli IMO coś co wygląda świetnie i inaczej niż wcześniejsze realizacje.

• dobry wykład Mateusza Lenarta o tworzeniu Silent Hill 2. Niestety nigdy nie grałem więc połowa smaczków mi umknęła, ale i tak widać było jak twórcy gry, z szacunkiem dla oryginału, podeszli do odświeżenia tytułu - dużo analiz map, scenek, postaci itd. w porównaniach do jedynki. Mateusz wyjaśnił dlaczego twórcy zastosowali takie, a nie inne mechaniki i kiedy decydowali się coś zmieniać. Świetny wykład, powinien być wysłany do Disneya. Może wtedy ten by wiedział jak się robi remaki.

• Klicek - dużo już było powiedziane. Z charakterystycznym luzem i dystansem Marcin opowiedział o swojej karierze w branży, inspiracjach, adkach, maxach3d i momentach kluczowych, kiedy zdał sobie sprawę, że np. robienie parówek w 3d do końca życia, niekoniecznie wyczerpywało ambicje artysty takiego jak on. Jak to u Klicka - dużo śmiechu i tematów bardziej poważnych. Mi dał wiele do myślenia i już teraz umawiam się do psychologa/terapeuty. Show kradła córcia Marcina, kładąca się na odsłuchach i rozmawiająca z tatą, gdy ten wykładał o karierze. Brawka za podzielność uwagi Marcin!

• podobno bardzo dobra była sesja AMA z Kamilą Szutenberg i Tomkiem Suwalskim - mój syn był i bardzo chwalił. Wiele odpowiedzi na tematy dotyczące wycen projektów itd. Prelegenci - pierwsza klasa

• ładna prezentacja Łukasza Juszczyka o Frostpunku 2. Co prawda język prowadzącego do mnie nie przemówił, ale obrazki jak najbardziej.

• "Przepraszam, którędy do gamedevu?" - Boże - widzisz i nie grzmisz! Niestety to nie dla takiego dziadersa jak ja. W czasie tego wykładu idealnie wczułem się w sytuację kotleta schabowego wrzuconego między marshmallows i watę cukrową bez możliwości ucieczki bo zasiadłem w kinie Odeon na miejscu, z którego nie dało się uciec bez wzbudzania oburzenia i hejtu tzw. modern audience (w sumie to mogłem zasymulować atak serca). Słowem - rolling moich oczu osiągnął prędkość turbiny średniej mocy. Trauma do końca życia i anegdota w jednym.

• Drugi dzień pozamiatała IMO Kamila Szutenberg prezentacją o portfolio artysty koncepcyjnego. Genialnie przygotowany wykład. Super skupiony wokół tematu z mnóstwem bardzo ciekawych i użytecznych tips'ów jak się pokazać w sieci, aby być dostrzeżonym i jak złożyć portfolio, aby dostać robotę gdzie chcemy. Wszystko perfekcyjnie ilustrowane pracami prowadzącej i nie tylko. Jeśli ktoś był parę lat temu na wykładzie Ani Podedwornej to wie o jaką jakość wykładu chodzi. Szkoda, tylko, że czas się skończył. Żal było wychodzić

• Jonas Zibartas - o cosplayu, totalnie nie moje tematy, ale prezentacja robiła ogromne wrażenie. Warsztat faceta to chyba top level z zastosowaniem animatroniki itd. Zupełnie niespodziewany highlight.

• Przemek Truściński - noo, nazwisko robi wrażenie i warsztat legendy rysownictwa także. Bardzo ciekawa podróż przez czas powstawania wizerunku growego wiedźmina i późniejsze realizacje. Przemek się rozkręcił do tego stopnia, że wszedł w czas przewidziany dla kolejnego prelegenta.

• wykład Arno Schmitz o karierze w branży - ciekawy, ale nie dotrwałem do końca, może dlatego, że rycerze i postaci to nie moja bajka.

• dzień zamknął Marek Madej z dobrym wykładem o tworzeniu postaci z uwzględnieniem środowiska w jakim ta postać żyje. Bardzo ciekawe. Dla mnie osobiście może niewiele o czym bym już nie wiedział, ale i tak było bardzo interesujące.

Gdybym miał podsumować to było mniej technicznie niż kiedyś. Dużo więcej ogólnych tematów, bardzo pomocnych dla tych, którzy są na początku drogi, ale i tak super interesująco dla takich dziadów jak ja. Miło, że pojawiło się trochę tematów spoza bańki game dev. Dawno temu wiele było o kinematografii, Platige'u itd. i w następnych latach to się zmieniało w kierunku gier stricte.

Wykładom towarzyszyły pokazy sprzętu gaming'owego, motion capture, rysunek na żywo, jak zawsze oblegane portfolio review i strefa kariery. Super, że impreza była dwudniowa. Zwykle wracałem z niedosytem. Teraz wreszcie się najadłem (co widać).
    Jak dożyję to, na bank, za rok przyjeżdżam znowu.

Napisano
1 hour ago, piotr_forkasiewicz said:

"Przepraszam, którędy do gamedevu?" - Boże - widzisz i nie grzmisz! Niestety to nie dla takiego dziadersa jak ja. W czasie tego wykładu idealnie wczułem się w sytuację kotleta schabowego wrzuconego między marshmallows i watę cukrową bez możliwości ucieczki bo zasiadłem w kinie Odeon na miejscu, z którego nie dało się uciec bez wzbudzania oburzenia i hejtu tzw. modern audience (w sumie to mogłem zasymulować atak serca). Słowem - rolling moich oczu osiągnął prędkość turbiny średniej mocy. Trauma do końca życia i anegdota w jednym.

Chyba pierwszy raz Piotrze czytam jak na coś narzekasz, zawsze Twoje wypowiedzi były takie wywarzone, dojrzałe, pozytywne i aż trochę przez to czasem sztuczne bo bez mięsa czy nawet takiego lekkiego przytyku, że coś tam można poprawić albo coś gdzieś lekko uwiera ale teraz to muszę powiedzieć

82vt8n.jpg

giphy.gif

giphy.gif

A tak już całkiem poważnie to dzięki wielkie za obszerną recenzję i podsumowanie wydarzenia, aż prawie można było się poczuć jakby się tam było :)

Napisano

Piękne podsumowanie. A co do panelu dyskusyjnego "Przepraszam, którędy do gamedevu?", to dowiedziałem się głównie, że żeby się do niego dostać, trzeba się nie interesować gamedevem xD

Na 5 osób, które brały w nim udział, tylko jedna - Maria Mazur - była ewidentnie podjarana tematem i z pasją opowiadała o swojej pracy. Aż żałuję, że nie dotarłem na jej solo wykład następnego dnia o tworzeniu questów, bo też mógł być ciekawy.

PS. Co do fotek to kurde, w sumie trzeba było jakieś selfiaczki pyknąć, damn... next time!