Napisano Wtorek o 18:422 dn Hej chłopaki, no właśnie, ja nigdy nie mam odwagi gadać o pieniądzach, a dużych pieniędzy się po prostu boję bo jeszcze napadną dla okupu :< - Ale jak w tytule, może ktoś mi uświadomić co ile może kosztować, zależnie od szczegółów i tematu? Czy to się robi bardziej na oko? =) .
Napisano Wtorek o 19:312 dn Wszystko zalezy od zlecenia, klienta i Ciebie. Nawet jesli kazdy tutaj Ci poda dokladna sume ile za co wzial - nadal Ci to nie pomoze. Mozna zawsze pytac o "widelki" ale koniec koncow i tak bedziesz sie dogadywal sam.Poza tym jak pytasz w necie to bede brutalnie szczery i powiem ze trafisz na 2 rodzaje ludzi - jedni ktorzy sklamia ze zarabiaja wiecej niz faktycznie zarabiaja zeby przyszpanowac, a drudzy znow zeby zrobic z siebie ofiare losu sklamia w druga strone zeby moc poskarzyc sie jak to im zle i jak to nie warto byc grafikiem w ogole. Obie strony zaprzecza oczywiscie ze oni wcale nie klamia 😄Wiem jak jest, sam niecierpie rozmow o pieniadzach i czesto pewnie moglbym wiecej wyciagnac jakbym umial sie targowac. Jedno jest pewne - nie rob nigdy nic za darmo - zadnych "konkursow" ani "testow" za obietnice swietlanej przyszlosci. Za darmo sobie zrob cos do portfolio sam. Jak ktos Ci zaproponyje darmowy "test" to mozesz spokojnie to olac i szukac innego zlecenia bo to strata czasu. A poza tym to sam wyczujesz za ile Ci sie oplaci. I tak zawsze bedzie ktos kto za to samo wzial wiecej - ale tez na bank bedzie ktos kto wzial mniej 😄
Napisano Wtorek o 19:592 dn Jest taki dział i nawet padały stawki za konkretne przykłady ale to nic nie znaczy bo co klient i jego "ranga" to inna stawka, nie ma aż takiego znaczenia jak dobrze wykonujesz pracę, jak bardzo się męczysz i nadskakujesz jeden będzie kręcił nosem przy 500zł drugi za 5000 nawet nie jęknie i zaakceptuje miejsca. Z doświadczeniem nauczysz się i klientów i stawek w zależności od branży i rangi klienta. Gdy robisz sam to i tak wyższej rangi klienta nie złapiesz chyba, że jesteś już rozpoznawalny na świcie ale wtedy byś nie pytał :) A jak zaczynasz to zwykle masz cały przekrój wszystkiego z samego dna beczki i swoje będziesz musiał przecierpieć :) Ile wziąć za robotę? Na ile to wycenić? Zarobki grafika? - Dyskusje o grafice - Max3D.pl
Napisano Wtorek o 20:582 dn Bywają Januszexy, które przy prostym logosie za przysłowiową flaszkę potrafią marudzić i żądać miliona poprawek, a koniec końców i tej flaszki żałują co by uczciwie rozliczenia dokonać jak krajan z krajanem, ale bywają też i większe firmy co przy dużych zleceniach za poważne pieniądze, np. za stówę nawet okiem nie mrugną. Wszystko zależy jak to już koledzy napomknąć raczyli.
Napisano Środa o 06:172 dn Najprościej będzie zastosować mój system jeśli klient nie ma jakiś swoich widełek. W zależności od branży, czasem mają jakięś oczekiwania pod tym względem. jeśli już jesteś na tyle doświadczony, że potrafisz sobie określić ile ci praca zajmie - godzinowo lub dniowo, to na podstawie tego, średniej krajowej, zarobków w markecie vs zarobków jakiegoś seniora z branży możesz określić gdzie ty jesteś i jaką stawkę godzinową/dniową chcesz osiągnąć. Ale jeśli przyrównujesz to do etatu to zwiększ o kilkadziesiąt procent bo nikt ci opłat nie będzie robił (najwyżej od dochodu) ale to ma się nijak do wysokości zarobków na etatach brutto/netto, bo tam średnio 1/3 to rózne podatki, a ty możesz to sobie "dodać" do stawki. Nie polecał bym też pchać się w miliony poprawek. Jeśli pachnie januszem to za etapy pracy bierz zaliczki czy coś. Ja tak nigdy nie robiłem, ale zdarza się że ktoś wisi mi kasę i to jest wkurzające.Wracając... powiedzmy, uważasz że godna pensja na miesiąc to 20k na rękę 🥲 hah! no to dzień twojej pracy kosztuje 1k (przy założeniu że pracujesz te 160 h miesięcznie jak na etacie - Czyli zleconko które zajmie ci tydzień to 5k. ale 160h miesięcznie to tak do końca nie jest bo możesz tyrać i weekendy, święta i noce i w ogóle ciągle zapierdalać, taka ta branża graficzna jest super. Możesz też odświeżać maila w oczekiwaniu na jakiś odzew i słać wszędzie swoje oferty głodując przy tym...
Napisano Środa o 08:132 dn Autor Dzięki chłopaki, czyli będzie trzeba to jeszcze przemyśleć porządnie. Ale mnie nie interesuje bycie freelancerem bo to dla mnie przeszłość - mi chodzi o tę psychikę tego jak wyceniają się inni, i jak im płacić za robotę, bo stwierdziłem że jak sam będę wszystko robił to się zapierdolę a i tak nie skończę :/ . Szał w ogóle że chatek Jarvis potrafi pomagać w programowaniu, ale to mniejsza...
Napisano Środa o 09:202 dn No to jeśli zlecasz to łatwej, bo to ten drugi ci powie stawkę, a ty ocenisz, czy dla twojego projektu ta stawka jest ok. Masz wiedzę jaką kasą dysponujesz, ile ty z tego możesz wyciągnąć, ile potrzebujesz takich zleceń dać, jaki to procent całości..Przykładowo, zamawiasz model u gościa i on ci krzyczy za to tysiaka. ALe jak powiesz ze zlecisz mu 5 to może zejdzie z ceny.
Napisano Środa o 12:321 dn 3dWzór na stawkę: X (Elektryczność) + Y (Oprogramowanie) + Z (Koszty życia) + W (Sprzęt) + V (Podatki) + U (Inne koszty ogólne) + T (Marża zysku)Polska: 100–250 PLN/godz. (średnio 150 PLN/godz.).Europa (np. UK): 200–400 GBP/dzień (~1000–2000 PLN/dzień).USA: 50–100 USD/godz. (~200–400 PLN/godz.).Stawki (W zależności od twojego skilla)Godzinowe: 120–250 PLN (~30–60 USD).Dzienne: 960–2000 PLN (~240–500 USD).
Napisano Środa o 12:521 dn Mała anegdotka. Szukaliśmy freelancera do stworzenia 10s animowanej wizki. Sporo fajnych ludzi w Polsce mamy więc postanowiłem tam szukać. Znaleźliśmy ziomka z fajnym portfolio i wszystko było spoko, ale cena jaką rzucił była stanowczo za niska za ilość pracy, która miała być wykonana. Postanowiliśmy wybrać inną osobę w sumie tylko ze względu na cenę. Także morał tej historii - ceńcie się. Nie rzucajcie stawek jak 1000zł za 10s realistycznej wizki.
Napisano 21 godzin temu21 godz W dniu 18.06.2025 o 14:23, michalo napisał(a):No ja też nie znoszę sie targować... i negocjować cen.Tego to chyba nikt nie lubi. Dlatego cenię sobie pracę z firmami ze Stanów, gdzie z reguły od razu podają mi budżet jaki mają na projekt (przy dużych zleceniach). Wtedy jakoś łatwiej jest to dostosować i wszystko spiąć ładnie finansowo.W dniu 18.06.2025 o 14:32, Xaia napisał(a):Stawki (W zależności od twojego skilla)Godzinowe: 120–250 PLN (~30–60 USD).W dniu 18.06.2025 o 14:52, Xaia napisał(a):Także morał tej historii - ceńcie się. Nie rzucajcie stawek jak 1000zł za 10s realistycznej wizki.Widzę, że przy małych zleceniach, które rozliczam godzinowo zbyt mało podaję :P Trzeba będzie porozsyłać mailem info do wszystkich firm, że podnoszę stawkę :D
Napisano 21 godzin temu21 godz Ponad dekade temu zrezygnowalem z freelance'u, glownie przez wieczny problem z nieplacacymi klientami i robota na jutro / na zaraz.Z czystej ciekawosci, czy cos sie w tej kwestii zmienilo? Czy to nadal norma w tym fachu?
Napisano 18 godzin temu18 godz 2 godziny temu, Traitor napisał(a):Ponad dekade temu zrezygnowalem z freelance'u, glownie przez wieczny problem z nieplacacymi klientami i robota na jutro / na zaraz.Z czystej ciekawosci, czy cos sie w tej kwestii zmienilo? Czy to nadal norma w tym fachu?Nie wiem jak w Polsce, ale z klientami zagranicznymi nie miałem żadnego problemu. Płacą na czas, terminy dość elastyczne dają, nie marudzą, a jak chcą jakieś zmiany, to sami od razy proponują dodatkową kasę. Ale z polskimi firmami/klientami miałem kiedyś podobne doświadczenia - wszystko na już, a jak trzeba było zapłacić, to musiałem się non stop upominać.
Napisano 17 godzin temu17 godz 3 hours ago, Traitor said:Ponad dekade temu zrezygnowalem z freelance'u, glownie przez wieczny problem z nieplacacymi klientami i robota na jutro / na zaraz.Z czystej ciekawosci, czy cos sie w tej kwestii zmienilo? Czy to nadal norma w tym fachu?XD nie :DoDalej komuna i podobne atrakcje, potrzeba co najmniej pokolenia albo dwóch żeby stare Dziady wymarły a nowe nie miały z logo zgapiać jak prowadzić biznes w obozach pracy :) Edytowane 17 godzin temu17 godz przez Destroyer