Gotham Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Hi, Poprzedniej statuetce bitwy wybiły już dwa latka... Uznałem że to już bezapelacyjnie czas na nową, świeżą wersję. Zamysł zahacza też o maskotkę bitwy, tytułowego Oskarinka (nazwę determinuje pewien psiak o takim wyrazie pyszczka przez większość doby a nie pewien nagusek z mieczem....- jakby ktoś miał wątpliwości ;) ) kreowałem na potrzeby stillka, jednak zdecydowałem się go zaadaptować na potrzeby bitwy, w moim odczuciu bardzo dobrze do tego pasuje. Bardzo chciałem uniknąć złota i srebra- które dla mnie się już potwornie przejadły... I postawiłem na bardziej zróżnicowane i nieco przypadkowe materiały. Statuetki: Ekran z maxa w ujęciu takim jak render: Render w wyższej rozdzielczości: Ekran z maxa w ujęciu na pyszczek: Cóż... liczę że się spodoba :). Pozdrawiam,
KLICEK Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Modeliki jak zawsze super :) Jedno co mozna powiedziec to Wow, gratuluje koljnej udanej statuetki. "Cóż... liczę że się spodoba :)." masz to jak w banku :)
Leru Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 no tak... właśnie. Super miód! Odcienie złota i srebra się świetnie przenikają wzajemnie, zmasakrowana czaszka nadaje Oscarinkowi jeszcze bardziej złowrogiego smaku, a kości na których siedzi dopełniają jego charakter. Króliczek ma bardzo ciekawy wyraz twarzy :) Przejścia kolorów zostały zrobione na zasadzie maski czy jak ? Możesz coś napisać więćej o procesie tworzenia, szczególnie samych materiałów? jestem niezwykle ciekaw :> No tak, mi się podoba, zdecywowanie, acha, na pewno, taaaaaa :D !!
biglebowsky Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Jaki słodki koala! Zwierzak w moim guście, gdybym nie miał kota to bym go przygarnoł.
Vorek Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 ciekawe, odmienne podejście do statuetki, model przecudny i materiały piękne, popieram prośbę Leru, napisz coś więcej :) Naprawdę świetny pomysł, przedewszystkim pomysł, gratulacje :)
Kris_R Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Jest ekstra :D Podoba się bardzo :) Niesamowity pener z niego :D Niby słodki umieszek, ale widać, ze jak coś przeskrobiesz to pokaże pazurki! Świetny w wyrazie. Głównie dzięki połączeniu tego uśmiechu ze zmarszczonymi mocno brwiami. Strzał w dziesiątkę! :D Rednerki też bardzo przyjemne... :) Kawał dobrej roboty! Co tu dużo gadać :)
VGT Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Pierwsze skojarzenia, gdy go zobaczyłem, to gargulec, wygrzebałem render żeby porównać i już wiem, skąd takie wrażenie. Oskarinek także ma ten szyderczy uśmieszek :) , który już także Leru i Kris_R zauważyli. Model świetny, shader jeszcze lepszy. Jak dla mnie bardzo dobre.
MeG Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 jak dla mnie swietne sczerze podoba mi sie o wiele bardziej jak poprzednia Twoja statuetka Gotham brawo!!o shaderku nie wspomne bo jest cudowny :)
Marcin Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 model jest super ... oczywiscie brak jakich kolwiek zastrzezen jak to na statuetke powinno przystać to musialo byc idealne i jest ;]
sanki Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 wypasik, przypomina odrobine krolika z donnie darko. grats
SansSerif Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 swietne swietne... tylko napis na postumencie badziewny :) moze pokazalbys inne ujecia min to ktore masz w avatarze?
kozioo Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Super :) Nie zauważylem nigdzie informacji o tym, w czym modelowane - Zbrush, czy męczone w poly?
Master Kiełbaster Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 na prawej stronie podstawki się chyba smoothownie popsuło ;p
nielot007 Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Master tez to zauwazylem;);) ale statuletak super extra wypas:D:D to teraz jest ta statuetka?? aha i jeszcze jedno WOW:) ps. mozesz powiedziec ile to tworzyles(h)?? pozdro
Batou Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Bardzo ładna statuetka. Szczególnie mi się podoba szara wersja (srebrna ? ) po prawej na pierwszym renderze... jak się domyślam za drugie miejsce ;)
Ufooox Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Cosik nie widzem screenow :/ Ale i tak juz mi sie podoba ;)
giorgione Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 przydałaby sie taka real na stoliczku [lol] pozdr giorgione
buczer Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 wyglada jakby ktos z tylu naciagal mu skore na glowie ladnie edit: czepiam sie niepotrzebnie, pewnie pizdzilo i silny wiatr byl ;)
uncle Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 hmm, powiedz mi jedno, to jest modelowane tylko w maxie czy moze jeszcze posluzyles sie pewnym programem?;) jest git tylko nie pasi mi jedno (jak zawsze;)), tj chodzi o to ze mam wrazenie jakby glowa byla wklejona do innego tulowia, taki zbrushowy cosik:)
darkelf Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 $legendary++; fajnie, ciagle juz bedziesz jechac na tych mrocznych kotkocostamach? ;)
Bzyku Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 a moze inaczej pokaz siatke a i ile to ma trinaglesow Gotham no niewstydzsie pokaz :D i powiedz cos wiecej
sartr Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 zarąbisty...całkiem moje klimaty..no ale tandeta postumentu przeraza:)))))
Gotham Napisano 8 Marzec 2005 Autor Napisano 8 Marzec 2005 Mrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ;) KLICEK- Thx, no jak na razie się podoba :). Leru- Thx, owszem mixowałem materiały względem światła i ręcznie naniesionych masek. Biglebowsky- Mi się taki kręci po mieszkanku ;)... A za koalę to hmm.... :* :> Vorek- Thx, ano pomysł przyszedł dosyć nagle, bardzo zależało mi na czymś innym... Łączącym się z nazwą konkursu... W końcu bitwa... Tu się walczy i ginie ;). Kris_R- Thx, większy render w końcu specjalnie dla ciebie ;). VGT- Oba (Gargulec i Oskarinek) są w stylu lekko psycho circus- który bardzo lubię, pewnie zawsze gdy będę sięgać do takiej tematyki prace będą stosunkowo podobne, albo przynajmniej będą budzić podobne skojarzenia. MeG- Thx, progresik musi być ;), poza tym koncept mi również bardziej odpowiada ;). Gabrielwigierski- Thx, no fakt, skończył byś jako część podstawki... Marcin- Cieszę się :). Sanki- Thx, myślę że to kwestia podobnych inspiracji (chociaż szczerze mówiąc nie widziałem donnie darko więc piszę w ciemno ;) ). SansSerif- Thx, znam się na typografii jak świnka morska na lotach kosmicznych... Ogólnie w statuetkach obowiązuje humanist (thx Adek), pewnie dało by się go użyć dużo lepiej... No ale najpierw muszę się poprawić w tej materii ;), może w przyszłości będzie lepiej. A co do dodatkowego rzutu to proszę bardzo :), na dole postu. Kozioo- Oj przeróżnie (zależy od modelu), trochę zbrusha, troszkę sculptów, na koniec też polyspeed. Ogólnie zależało mi na czasie i tylko pod to optymalizowałem metody. Master Kiełbaster- Na całej górnej części podstawki nie nadałem grup wygładzania (zerknij na screeny), efekt w pełni zamierzony. :) Nielot007- Thx, jest dla obu bitew (i obowiązuje od tej edycji). Powstała dosyć szybko, tylko że w rozbiciu czasowym (między projektami), ogółem nie dłużej jak 3 do 4 dni (tylko że na przestrzeni miesiąca). Tiger1313- Thx. Batou- Thx, hehe wiem (często też mam takie odczucia wobec wszystkich), dlatego te dla 2 i 3 osoby są mniejsze ;). Tomeg- :> Mw4d- Hehe, no już przerzuciłem na inny serwer, mam nadzieje że teraz jest ok. Edit: Thx :) Giorgione- Heh, kto wie... ;) Salvator- Już przypłynęły z powrotem, mam nadzieje że teraz jest wszystko ok. Peter_muler- Thx, ano dosyć standardowy zabieg... Nie wiatr a demonicho jakieś pewnie ;). Toć zawsze krzywią . Uncle- Thx, jak się śpieszy to zbrushak pomaga ;), przydatny malec, ale normalnie używam do innych celów ;). A co do wrażenia z główką... Hmmm, ja nie mam takich odczuć :). Darkelf- Thx, od czasu do czasu na 100% ;). Bzyku- Siatka? W następnym postcie... ;) Seartr- Thx, zależy jak spojrzeć ;). Pozdrawiam,
MareG Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 krzyżówka co najmniej kota, nietoperza i osła - co za ustrojstwo!!! Pięknie wyżeźbione, ale wersja w Twoim avatarku budzi jeszcze większą ciekawość - czyżbyś waść nareszcie coś poteksturował od czasów Scout'a ? :) Pozdrawiam
DarCon Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Piesio jest super, ślicznie wykonany, wredność i kombinatorstwo patrzy mu z pyska :) Miło że można widzieć znowu twoje pracki.Co do boczego ujęcia to wydaje mi się troszkę za bardzo masywny w karku ale widać to taka odmiana :)
Archangel Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 rewelacja nic dodac nic ujac...zazdroszcze warsztatu....
Tomur Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 przydałaby sie taka real na stoliczku [lol] pozdr giorgione Mam dojście do drukarki 3D :) ktora moze posluzyc do wydrukowania modelu z ktorego pozniej powstanie forma z ktorego ....mozna odlać statuetke.
GrafMax Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Nawet ciekawy model, zwłaszcza z przodu, bo z boku troche sie sypie (za mało koci - to powinien być kot moim zdaniem, bo ma dużo więcej z kota niż z psa), ale na statuetke to chyba nie za bardzo sie nadaje jak, za dużo detali. Powinna być większa synteza, przynajmniej miejscami. No a te kości i czaszka, to po co one są?? Pozdrawiam
Amrun Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Nie, no Panie Gotham... fajniutka...:> ale siateczke też bym poprosił... ;) ...kości i czacha stanowią bardzo dobre uzupełnienie miny kotka moim skromnym zdaniem... pzdr...
Gotham Napisano 9 Marzec 2005 Autor Napisano 9 Marzec 2005 MareG- Thx, avatarek jest z combo speedka (tam był troszkę inny modelik ale o tych samych korzeniach).... Który zakończyłem już dawno ;), a od czasów scouta to nawet na forum jakieś moje teksturki się przewijały więc nie przyjmuję zażaleń ;). DarCon- Thx, no z boków to błędów jest multum (nawet więcej niż z przodu ;) ), sęk w tym że koniec końców to modelik na małą statuetkę... Więc w ogóle wszelkie detale nie z przodu robiłem tylko dla przyjemności tworzenia, nic poza tym ;). Archangel- Thx Tomur- Taaak, tylko kto by za to zapłacił? ;) :> GrafMax- Kości i czaszka? Hehe, resztki po posiłku Oskarinka? Szczerze to są to elementy pod dowolność interpretacyjną ;), które milutko się zresztą modeluje... Amrun- Thx, ano spełniam twoją i Bzyku prośbę na dole postu.... Reactor troszkę się opierał ale czego się nie robi dla forumowiczów ;)... PS. W zamyśle to króliczek, z tych z charakterkiem ;)- jednak przy tak daleko posuniętych deformacjach w ogóle nie przeszkadzają mi przeróżne dewiacje interpretacyjne ;), wręcz przeciwnie- najbardziej przypadła mi do gustu Biglebowskiego koala ;). Pozdrawiam,
Bzyku Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 hym wiec tak ta siatka to mi bardziej na torbe wyglada, a ja chcialem siatke choc ta torba tez ladna. to teraz wyjmij tego wscieklego krolika z tej torby czy tez siatki jak kto woli i tak z czystej ciekawosci how to ty to make i jak wyglada WIREFRAME tegoz oto zajaca!!!!! ;P
KLICEK Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 torbe to ten kociak ma gdzie indziej ta siatka mi sie podoba zero bledow dopracowana do perfeckji tylko rzeczywiscie reactor sie troche opieral :)
Amrun Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 eee no.... siateczka pierwsza klasa... w sam raz na rogalika i dzemik z biedronki :> pzdr...
Tomur Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Tomur- Taaak, tylko kto by za to zapłacił? ;) :> Pozdrawiam, Najpierw sie dowiem jaki format ma mieć model i dam ci znać. Zrobimy wydruk Kolorowy!!!!! 3D !!!!!!!!
Loozack Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Gotham, "stop", tyle powiem, cokolwiek to znaczy ;) Tomur, pomysł świetny, byłbym chętny na taką figurke, jeżeli tylko cena nie będzie tak wykrzywiała mordy jak marchewka, którą zjadł ten królik... pozdrawiam
tronki5 Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Świetny krolik.Moje pierwsze skojarzenie-Donnie Darko^^.Pozdro.
Gotham Napisano 9 Marzec 2005 Autor Napisano 9 Marzec 2005 Bzyku- No wiesz co... To tak jak byś powiedział do kobietki: Pokaż majtki! -Nie grzeczne... Czy baaa, już nie modne ;).... KLICEK- Thx, nawet nie wiesz jak bardzo ;). Amrun- Moje pierwsze skojarzenie było: „Na ziemniaczki i chlebek”, ale fakt gustowniej na pewno nosić dżemik i rogalik.... Ahhh wtedy te przebicia kształtów ;). Tomur- Wiesz... Świetna sprawa, tylko jeśli pamiętam to pod wydruk musi być wszystko jedną bryłką, bez błędów STL etc. więc troszkę roboty by było ;), oraz ciekawe czy poradziła by sobie z porozkładanymi kośćmi... Ale zawsze ta technologia mnie bardzo interesowała ;). Loozack- ;), raczej start i do bitwy :>. tronki5- Thx.
Tomur Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Jezeli jestes w stanie przeslac mi STL to działamy i nagroda do bitwy stanie się realna :). drukarka robi czarno-bialy model z stl jezli jest wrml to kolorowy. Faktycznie, powierzchnia musi byc jednolita bo dziury powoduja czasami rozsypanie sie medium. Pozdro PS Czy ja wspominałem o jakiś kosztach?
Marcin Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 maly offtopic Tomur - ile wyniesie koszt np takiej zoptymalizowanej statuetki ? i zeby pozniej ją jakims sprayem złotym czy srebrnym przelecieć p.s. ciekawe rzeczy z takich drukarek wychodzą ;] a taka jedna kosztuje 25 tyś $ ;] hehe
Gotham Napisano 9 Marzec 2005 Autor Napisano 9 Marzec 2005 Tamur- wyślij mi na pm jakiś namiar na komunikator (jaki by nie był ;) ), te kwestie trzeba obgadać ;). Marcin- o drukowaniu modeli można pogadać w dyskusjach a nie tutaj ;), bez ot proszę :>.
jaras Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 cóż można powiedzieć ?... model dobry , nawet bardzo dobry, jestem ciekaw ile w tym procentowo "tradycyjnego" modelingu , maxsculpta i zbrusha ? jakbyś był tak miły i określił te proporcje ? pozdrawiam i gratuluję fajnego modelu p.s. szaderek fajny (inaczej nie napiszę bo moderator i tak zmieni na "fajny" ;)
Gotham Napisano 10 Marzec 2005 Autor Napisano 10 Marzec 2005 Muhaho- Thx Jaras- Thx, ja bym szczerze uciekał od takiego rozumowania, narzędzia jak zbrush nie są w żadnym razie niczym nowym... Jego w sumie największą zaletą jest po prostu prędkość. Króliczka postawiłem w maxiaku -> zbrush -> maxiak (rig i poprawki (polyspeed)), i procentowo najwięcej w nim jest raczej maxiaka, chociaż szczerze to nie wiem jakie to ma znaczenie ;). Pozdrawiam,
jaras Napisano 10 Marzec 2005 Napisano 10 Marzec 2005 wiem że do stworzenia dzieła potrzebna jest tylko i wyłącznie wyobraźnia a reszta to tylko narzędzia z których się korzysta i jest to kompletnie bez znaczenia ! bo najważniejszy jest efekt końcowy ... tak tylko byłem ciekaw :) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi