marcinw14 Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Witam. Chciałbym sie dowiedziec czy są jakies strony z poradnikiem samouczkiem itp. o tworzeniu filmów 3d czyli np. shrek, kaiko i kokosz . Dotej pory znalazłem tylko tą http://mediawiki.blender.org/index.php/Tutorials.pl/3DMovies/Index ale jest tam tylko sam poczatek reszty nie ma. mowia tylko oszkicach itp. Bardzo prosze o pomoc. Jesli wybrałem złą kateegorie to prosze mi doradzic do jakiej bardziej by pasował.. Pozdrawiam..
piotrek Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Buahaha, post roku :D :D :D Jak to ktoś mądry kiedyś napisał, "Just hit render" xD
MaGuu Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 "Press "make 3D movie" button" - też ktoś mądry i też kiedyś i też napisał ;)
rowr Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 eeee wiesz przydalo by sie wiedziec jaka masz eipe ,jakie umiejetnosci,sprzet,scenariusz,jaki projekt hehe nie znajdziesz raczej tutka jak zrobic caly film...
aspenboy Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Zrobienie filmu samemu to hardcore, ale nie znaczy, że się nie da. Pewien człowiek, korzystając z Lightwave'a, zrobił krótki metraż - ok. 20 min., zajęło mu to sporo czasu. Jak tylko wygrzebię linka do jego strony, to zapodam. Głównym bohaterem był tygrys-samuraj (postacie ludzkie z głowami zwierzaków). Ale trzeba mieć spory zapas wiedzy, i to z różnych dziedzin, żeby się na brać za całość samemu. Przerobienie helpa do maxa może nie starczyć ;)
vv3k70r Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 musisz nauczyc sie wszysktiego, albo znalezc ludzi co to wszystko umeija i zmusic ich do pracy :), albo zmusisc sie do pracy....
marcinw14 Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 Chciałbym sie poprsotu dowiedziec czy są jakies strony poswiecone tworzeniu filmów animowanych komputerowo..chce sprobowac i nie sam..i prosze nie mowmy juz o tym ze sie nie da samemu itd.
rowr Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 wsumie chyba takiego jednego nie ma no ale jest mnustwo tutkow wiec mozna polaczyc wszytskie wiadomosci w jedna...[kiedys wychodzil taki magazyn film 3d i bylo tam pokazane jak od poczatku do konca zrobic filmik animowany]
Master Kiełbaster Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 gdybyś był bardziej ambitny i chciał wysłać swoją babcię na księżyc to może byśmy coś doradzili... trzeba mierzyć wysoko...
kannu Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 serwus :) zrobienie własnego filmu to jak zbudowanie fabryki. O fabryce też tutka nie ma. To jakbys zapytał jak objechać cały świat. Każda, nawet największa podroz zaczyna sie od jednego małego kroczku. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
piotrek Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Da się samemu, ale rmi, że trzeba mieć naprawdę spore umiejętności i niebanalny sprzęt. I mnóstwo czasu. Jak myślisz, czemu Pixar czy Dreamworks pracują nad takimi filmami jakieś dwa lata, pomimo tego, że mają niezłą (czyt. liczną) ekipę, a w piwnycy trzymają dość mocne maszynki liczące. Na zrobienie filmu (obojęnie czy to będzie 2 min. czy 120 min.) potrzebujesz mieć pomysł. To jest absolutna podstawa. Później piszesz scenariusz, do tego później storyboarding, praca koncepcyjna etc. czyli rysujesz sobie wszystkie ujęcia, sceny, wymyślasz wygląd postaci, przedmiotów. Dopiero kiedy masz cały film narysowany a kartkach siadasz do kompa i tu zaczynają się kłopoty. Musisz (sam, tak jak piszesz) wmodelować te wszystkie postacie, obiekty, przedmioty; do filmów zwykle są to obiekty super-hiper hipoly, co jest nie lada wyzwaniem dla komputerów. Następnie animujesz to wszystko (tworzysz rigi, podpinasz postacie pod szkielety, skinnujesz, aby poprawnie się ruszały). Animacjanie jest taka prosta, aby wyglądała realistycznie studia korzystają zarówno z wysokiej klasy specjalistów, którzy się znają na rzemiośle. Ponadto wykorzystuje się tzw. MotionCapture, który odczytuje ruhy prawdziwych aktorów (mimika, sposób poruszania itp.) i przenosi je do komputera. Następnie te ruchy nanoszone są na stworzone wcześniej na etapie riggowania szkielety. Oprócz animacji później musisz jeszcze oświetlić scenę, ustawić odpowiednio kamerę i w zgrabny sposób nią poruszać. Przydadzą się tu umiejętności zdobyte zarówno na jaakichś studiach filmowych, czy zwykła umiejętność fotografii. Później to wszystko renderujesz. Na domowej maszynce zajmie kilka miesięcy (mowa o pełnometrażowym filmie). Ale co tam... :) Póxniej już tylko montaż - też przydadzą się studia filmowe...
marcinw14 Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 ehhh...:D:D:D wiedizałem ze tak bedzie;] Przeciez no wiadomo ze tyle rzeczytzeba zrobic przeciez to własnie jest najpiekniejsze w tym wszystkim tak samo mi pisano o tworzeniu gier... ale ktoś sie znalazł kto podał strone.. http://regedit.gamedev.pl/warsztat/tutorials.php Wszystko super opisane o zrobieniu gier..sam tez nie zrobie ale co z tego ucze sie i bede miał start aby pozniej sie tym zajmowac w jakiejs powazniejszej ekipie. Dziekuje za posty ale poczekam moze ktos jeszcze kiedys poda link do jakiejs strony:)
Jonasz_Real Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Marcinw14 - Marcinie radziłbym kupic płytki DVD z Tomkiem Bagińskim, tam mówi jakim etapem musi przejsc film... Płytkę mozesz nabyc w Empiku...jesli mieszkasz na zadupiu, to również mozesz zamówic. To nie kosztuje majątek. Ale warto. http://www.fallen-art.com/dvd/index_pl.html
marcinw14 Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 i co to za płytka? a raczej na jakiej to wszystko jest zasadzie?
Jonasz_Real Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Eeee :/ Nie rozumiem Cie...Wkleję Ci wycinek z płyty. NIe wiem o co Ci chodzi w koncu. " 30 minutowy materiał dokumentalny odsłaniający kulisy powstania filmu, dodatkowe materiały prezentujące użyte techniki wraz z komentarzami twórców "
marcinw14 Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 no tak znalazłem ja w emipku:) mieszkam w wawie wiec nie ma problemu...ale mysle ze to bedzie troche zaskąplikwoane dla początkującego.
Master Kiełbaster Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Lecz nieskąplikowane bendzie zbyt powierzhowne :P.
Vorek Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Making-of'y na dvd z "Katedrą" i "Sztuką spadania" są robione tak żeby ktoś kto wogóle nie zajmuje się grafiką zrozumiał o co chodzi, więc się nie przejmuj. A warto sobie oglądnąć :) Pozdrawiam
Wielka_Siostra Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 E no bez przesady, wystarczy że na początek zrobi filmik typu walk through, tylko musi mieć jakąś scenę;-) I to też bedzie animacja 3d, nie?
Jonasz_Real Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 No tak, ale on chciał zrobic Schreka...:D To prawda, nawet najkrótsze złączone sekwencje to tez bedzie animacja. Nie wiem po co to mówię...:]
polon Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 ja bym na miesjcu twoim najpierw jednak opracowal jakies szkice i kontcept/scenariusz a potem bym sie pytal co dalej --> a dlatego tak bo podejrzewam, ze po tym etapie( albo w trakcie) juz dasz sobie spokoj (obym sie mylil)
tweety Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 How to make animated movie like Shrek? Step by step by tweety :] 1. poniedziałek 2006 leżysz w wannie i masz pomysł na film (WOW!!!!) 2. wtorek 2006 zaczynasz pisać szkicowy scenariusz (krótkie opowiadanie) 3. niedziela 2006 skończyłeś pisać opowiadanie, czas na przerwę 4. poniedziałek 2006 zaczynasz pisać szczegółowy scenopis 5. niedziela 2006 dopiero pierwsza scena... 6. kolejna niedziela 2006 koniec drugiej sceny, poprawki w pierwszej... 7. kolejna niedziela 2006 scena trzecia ci nie pasuje: zmieniasz scenę drugą... ... 158. kolejna niedziela 2006 skonczyłeś pisac scenariusz (WOW!!!!) 159. poniedziałek szkicujesz pierwsza postać 160. wtorek szkicujesz drugą postać ... 380. poniedziałek 2007 skonczyły ci się ołówki: idź do kiosku 381. wtorek rysujesz dalej ... 680. poniedziałek 2007 koniec z postaciami!! 681. wtorek rysujesz concepty envirnoment ... 1290 sobota 2008 skonczyłeś koncepty (Yeeeah!) 1291. niedziela 2008 czas odpalic maxa i to wszystko wymodelować ... 15874. sobota 2009 koniec modellingu wszystkich przedmiotów i scen 15875. niedziela 2009 czas ustawiać światła, textury, materiały i wyrenderować to .... 854321. poniedziałek 2011 koniec renderingu!!!!! (uff...) 854322. wtorek 2011 czas wrzucić to do postprodukcji .... 1567821. czwartek 2013 g 19:00 post skonczony! czas to obejrzeć 1567822. czwartek 2013 g 19:55 fajny film! całkiem niezły! podoba się twojej dziewczynie. możesz iśc teraz spać... Pozdrawiam
RA Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 1567823. piątek 2013 Spotykasz się ze znajomymi, pokazujesz im film i pijecie za sukces do nieprzytomności. ;)
Master Kiełbaster Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 załóż liczną rodzinę to masz szansę skrócić ten czas dziesięciokrotnie :P
tweety Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 a jeśli poczekasz na wnuki to nawet stukrotnie :]
rowr Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 oo o ten wlasnie magazyn mi chodzilo http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=36906 hemmm shrek moze to nie jest ale pokazane jak wszystko bylo robione krok po kroku....
Leleń Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 a mam ten magazyn, no jest pokazany rig, animacja, morph i cos tam jeszcze.. btw. shrek nie byl fajny, final fantasy 7 children... to bylo cos^^
weinert Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 to może kolega zrobi ósmą część FF byłbym bardzo wdzięczny
ledyr Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Tweety zapomniałes ze w 2012 w grudniu bedzie koniec świata ;P
piotrek Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Będzie, marcinw14 pewnie już na finishu z montażem jest:> Tylko czekać, aż w kinie się pojawi.
Shogun 3D Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 poniedziałek 2013: na kacu idziesz z tym do wydawców: nie podoba im się: wracasz do punktu 1 sprzed 7 lat...
SUPER_OkO Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Skoro jest strona odnosnie jak zrobic SOBIE FAJNA gre od A do Z to lepiej zrob sobie gierke albo wymysl cos innego sobie co zrobic z wolnym czasem na wakacje w wieku 14 lat jest duzo innych rozrywek
Wielka_Siostra Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 fajny film! całkiem niezły! podoba się twojej dziewczynie. możesz iśc teraz spać... LOL, odpadłam;-)
siwy Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 Jedź lepiej na mazury, skorzystaj z wakacji. 3dmax to śmierć :), wyżera mózg powoli ale skutecznie hehe
vv3k70r Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 sobie poustawiaj boxy i kamerke, poruszaj tym wszystkim, jak CI sie spodoba to dodawaj im szczegolow, i jak CI si enei znudzi to powoli zamienisz je w postacie :) jak mialem 14 lat to laski sie wnerwialy ze o dowolnej porze potrafilem wyrwac z pokoju slyszac ping.... ktore raz na pare godzin oznaczalo koniec renderu sekwencji.... dzis dobieram laski ktorym nie przeszkadza szum wentylatorow w kazdym pokoju (w kuchni szumi tylko piekarnik ale on chyba renderuje tylko ciastka i frytki)... w razie protestu suegruje dobierac mocne wino, wentylatory przestaja przeszkadzac....
Tullaris Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 heh ja chce by mi wyżarło mózg :)... od iluś lat modle się, by cxoś mi wyżarło mózg :).. jakoś wieże, ze bez tego mózgu czułbym się szczęśliwszy... :).... heh.. weź i zrób sobie filmi8k o latającyh pudełkach jak radzi vv3k70r :)
Tullaris Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 heh ja chce by mi wyżarło mózg :)... od iluś lat modle się, by coś mi wyżarło mózg :).. jakoś wieże, że bez tego mózgu czułbym się szczęśliwszy... :).... heh.. weź i zrób sobie filmik o latającyh pudełkach jak radzi vv3k70r :) Edit.. sry za 2 posty... forum mi jajo zrobiło :/...
Shogun 3D Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Nazwij go "Latający cyrk Monty Pythona - wersja box"
dzudzu Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 gdyby doradzali ludzie, którzy rzeczywiście wiedzą jak robić filmiki 3d (czyli skończyli jakiś filmik) to wątek ten zadziwiająco by się przerzedził. idzicie wy wszycy fachowcy i prześmiewcy; skierujcie na siebi swój jad ...
tweety Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 dzudzu: daj sobie spokoj. nie ma idealnej recepty na zrobienie animacji. napisalem tak jak ja to widze i nie widze podstaw do teoretyzowania mojej persony jako osobnika z rodzaju serpentes.
dzudzu Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 haha uderzyć w stół :) stary wierz mi ... nie był to odzew ad persona do ciebie, lecz ogólny do szyderców i prześmiewców.
CzAk1 Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Wiudziałem chyba na googlach jak zrobić animacje krok po kroku i dostać za nią Oscata;) A tak na powaznie to raz zrobiłem animke sobie...z kumplami. 2min miała i zrobiłem ją rok temu ponad w 3dsMax i teraz się jej wstydze...ale przeciez od czegoś trzeba zacząć:D
Shogun 3D Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Ja też już zrobiłem animkę. Prostą, bo prostą, ale bede ją jeszcze robił i rozbudowywał... w miarę dostawiania z czasem nowych kompów do renderingu... :) 1
the_fgdf Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 Stary nie zastanawiaj sie tylko rób - ja swoja dziergam od prawie 1,5 roku i nadal sie dobrze przy tym bawie (jeszcze). Poprostu czea byc upartym i cierpliwym a reszta sama przyjdzie.
kannu Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 serwus :) rób , rób. siedz przy tym i nie odpuszczaj. I generalnie podpisuje sie pod postem the_fgtf-a . pozdrawiam i zycze powodzenia :)
driskill67 Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 ja wiem tylko jedno bez pracy nie ma kołaczy,,,(niewiem oco chodzi wtym powiedzonku ale wygląda dobrze).
Rekomendowane odpowiedzi