SBT77 Napisano 15 Listopad 2008 Share Napisano 15 Listopad 2008 (edytowane) Witam, bo to mój pierwszy post. :) Myślę Elvans że kto szuka ten znajdzie. Mnie przykładowo ten temat od razu rzucił się w oczy. Dobry dla kogoś, kto jak ja nic nie umie, ale nie wstydzi się tego i chciałby się coś nauczyć. Do domowego przedszkola co prawda wiekiem nie pasuję, ale cóż począć kiedy nagle się w człowieku budzi chęć namalowania czegoś, a nigdy wcześniej się tego praktycznie nie robiło. No dobrze. Walorem taki szkic - kolorem bym się jeszcze bał... Miejcie wzgląd, żem człek zupełnie początkujący, tu wątpliwości nie ma. No ale nie od razu Kraków zbudowano. Będę duuużo ćwiczyć :D Edytowane 16 Luty 2009 przez SBT77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 SBT77, nie wiem gdzie tu problem widzisz, bryłę czuć, aż miło, technika też bardzo przyjemna i ciekawa :D Przyczepić się mógłbym się jedynie do rzucanego na podłoże cienia. Mogłeś go trochę zróżnicować, do tego pada chyba w nieodpowiednim kierunku, zarysowanie podłoża też by zrobiło dobrze temu jabłuszko (:P) Skoro obiecałeś, że będziesz ćwiczyć to czekam na więcej! duuuużo więcej :) z ostatnich dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 To ja tak wrzucę swoją pierwszą pracę z natury Trochę niedorobione, no i kolory trochę kiepskawe :/ Nie mogę ustawić cintiqa żeby kolor był taki jak na monitorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 26 Listopad 2008 Autor Share Napisano 26 Listopad 2008 Prrrszalony, miło :) ... trochę cień dziwnie pada przy pierwszym malunku z postu #352, noiprox proponuję obyś malując przyjmował całość łącznie z otoczeniem samo jabłuszko wygląda dobrze brak mi jedynie mocniejszych akcentów światła, kontrastu, cienia ... //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 Ok, w tym tygodniu jeszcze raz narysuję jabłuszko z otoczeniem :) Wszyscy jabłka rysowali bez tła więc pomyślałem że nie będę się wychylał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elvans Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 To ja też dam jabłuszko. Mam nowy monitor LCD i kolory mnie na nim przygniatają totalnie mnie rozkojarzyła zmiana i postanowiłem po prostu wybrać takie kolory jakie mi wyjdą i zabawić się brushami I ani jedno ani drugie nie wyszło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 Ja jednak nie ogarniam martwej natury i DP. I na białym to se moge :P n-te podejście a efekty te same. Póki co , kiepski ze mnie malarz ;) i bonus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 (edytowane) po poście powyżej strach coś wklejać :D Wygląda prawie jak fotografia... Prrrszalony - obiecałem ćwiczyć to ćwiczę, ale teraz głównie rysuję sobie różne szkice, postacie szkieletami itd.... ale przecież nie będę tutaj tego wklejał... Ogólnie mam mieszane uczucia bo nie wiem czy nie powinienem najpierw nauczyć się rysować zanim będę coś malował... No ale mimo wszystko coś namaluję, tym razem z tłem spróbuję... Edytowane 16 Luty 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 (edytowane) nie przestraszcie się, próbowałem tak orientacyjnie złapać walorem kilka podstawowych brył twarzy z tej refki (twarz kobiety jakby się ktoś nie domyślił), którą wstawiono na początku tematu. Włosów nie ruszałem, nie umiem. Trochę tego jeszcze nie łapię prawdę mówiąc. Potem wstawię tu jakieś nowe martwe, żeby nie było że się lenię. Edytowane 16 Luty 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 (edytowane) na tygodniowy speed Edytowane 11 Grudzień 2008 przez noiprox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxbielecki Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 Witam wszystkich. Swietny dzial. Stwierdzilem ze moje podstawy "leza" wiec chetnie z szanownym gronem pocwicze. Uwagi mile widziane. Pozdrawiam. Sorry za size, po kliknieciu powinno byc wieksze. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 13 Grudzień 2008 Share Napisano 13 Grudzień 2008 (edytowane) sięgnąłem po skomplikowane narzędzie rysownicze ołówkiem zwane - pierwszy raz od dawna prawdę mówiąc - i to efekt. Próbowałem robić ćwiczenie z twarzą mężczyzny z 1 strony tematu. Edytowane 16 Luty 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 25 Grudzień 2008 Share Napisano 25 Grudzień 2008 (edytowane) Taka martwa. Z bani, bo nie miałem jak sobie ustawić - mało miejsca przez te święta mi się dookoła kompa zrobiło :] No nie mówcie, że wątek padł :D Malujemy ! Malujemy ! :) Edytowane 16 Luty 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 28 Grudzień 2008 Share Napisano 28 Grudzień 2008 (edytowane) dobra, dość tych wariactw, zaczynam normalnie mazać - a przynajmniej starać się :P Edytowane 16 Luty 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 28 Grudzień 2008 Share Napisano 28 Grudzień 2008 W tym temacie chodziło o martwą naturę, a przynajmniej od jakiegoś momentu w nim :) wrzuć coś z biurka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 prrrszalony nie koniecznie martwą ;), aczkolwiek naturę, mazianą, paćkaną, rysowaną ... wszystko oby nie działanie z głowy czy z referencji ...... //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 To i ja wrzuce tu swoje martwiaki, zeby troche rozruszac watek. Postanowilem zaczac nauke od tradycyjnego medium czyli olowka. Bardzo prosze wszelkie o porady, bo na razie zdaje sie tylko na oczy (+niezbedne konczyny i przybory oczywiscie). przepraszam za brak cienia butli na ostatnim obrazku, ale gdzies mi zaginal :) ta kompozycje ktora do niej ustawilem uwiecznilem na zdjeciu i na pohybel sobie dolaczam link: http://images47.fotosik.pl/45/8217b931095879edmed.jpg Zdjecia klamia, to naprawde wygladalo inaczej w 3D! ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 8 Styczeń 2009 Share Napisano 8 Styczeń 2009 Zamieszczam plody dwoch wykladow - dwa rysunki z natury. Profilowi buta musialem nadac fajnal taczyz w domu, bo jak na zlosc drugi wyklad skonczyl sie duzo wczesniej niz powinien i nie zdazylem go dokonczyc. A w domu nie udalo mi sie juz odtworzyc dokladnie oswietlenia i jakos plasko to wyszlo. Kadrowanie to z kolei wina skanera :P nie zauwazylem ze mi to tak poobcinal, a ze i tak zdany jestem na laske wspollokatora i jego skanera (serdeczne podziekowania :D), to juz nie poprawialem. Bede wdzieczny za komentarze i porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
virgi Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 moje 2 podejście do jabola niedawno kupilem tablet i chciałem cos popróbować:D ogólnie nigdy wsunie na 2d sie nie skupiałem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 Witam, pokierowany na ten wątek przez prrrszalony, również dorzucę swoje trzy grosze :]. Moje wypociny: Co zrobić, żeby było bardziej realistyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkbart Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 (edytowane) Witam, ćwiczę sobie rysunek (uczę się pod architekturę) i mam problem z prawidłowym szrafowaniem. Jedyne, co wiem, to to, że powinno się prowadzić kreskę pod kątem około 45 stopni, po czym dokładać, zmieniając trochę kąt, ale nie wiem jak dokładnie. Gęsto, czy rzadko i więcej razy powtarzać? Ołówek płasko, czy bardziej do pionu? Wiem, że z czasem każdy sam sobie obiera i głównie zależy to od wygody, ale chcę się nauczyć poprawnie. Edytowane 9 Luty 2009 przez Mkbart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzys!3k Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 ok mój debiut w tym dziale, narysowałem figurkę którą znalazłem w płatkach^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comander_barnik Napisano 15 Luty 2009 Share Napisano 15 Luty 2009 (edytowane) Cóż, nie było żadnych specyfikacji co do tematyki chyba więc wrzuce tutaj moją ostatnią dłubaninkę w PS. 6 godzin roboty. (Ps'a ucze się od 5 miesięcy jakby co) Edytowane 24 Luty 2009 przez comander_barnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Witkowski Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 Dorzucę coś od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 (edytowane) Nie wiem czy mozna, ale nawiazuje do starego tematu #4 - buty dwa ołówkiem i ostatni węglem + kontrast w PS Edytowane 19 Kwiecień 2009 przez leander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2009 leander można, a nawet trzeba szkoda tylko że gdzieś się kontekst tego wątku, zapodział ;) bezpowrotnie podejrzewam. //pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Witkowski Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Trochę trudno dotrzeć do wszystkich ćwiczeń. Czy można liczyć na aktualizację wszystkich dotychczasowych zadań w pierwszym poście? (cała treść, streszczenie lub odnośnik) Bo z klarownością sytuacji jest chyba mały problem. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 28 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Łukasz Witkowski da się zrobić ;). //pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grass Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 dopadlem skanera :) olowek i pare minut w ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Witkowski Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Chciałem pomęczyć kompozycję, ale nic sensownego nie mogłem wkomponować więc zostało samo drzewko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Witkowski Napisano 20 Czerwiec 2009 Share Napisano 20 Czerwiec 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 23 Czerwiec 2009 Share Napisano 23 Czerwiec 2009 Nie wiem czy mozna, ale nawiazuje do starego tematu #4 - buty dwa ołówkiem i ostatni węglem + kontrast w PS leander też kiedys buty zrobiłem tylko , że w piaskowcu- wdzięczny temat, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 23 Czerwiec 2009 Share Napisano 23 Czerwiec 2009 O, ktoś postuje w przedszkolu :D Już myślałem, że ten temat został skazany na bycie linkiem, do którego odsyła się nowych, a w którym się nie pisze. Łukasz Witkowski, brakuje mi u Ciebie jakichś mocniejszych tupnięć, albo wszystko świeci albo nie, a warto czasem zrobić jakiś mocniejszy tylko błysk, resztę pozostawiając w niewielkim kontraście. Spróbuj pobawić się warstwą ze zmniejszonym kontrastem i malowaniem po jej masce "wyłączając" tym samym jej działanie w silniejszych miejscach, podobnie zrób z nasyceniem barw, takie warstwy otrzymasz klikając w create new fill or adjustments layers, zaraz obok new layer i malując po nich czarnym :). Pozwoliłem sobie pomalować Twoją ostatnią pracę, tak dla przykładu: A tutaj ją jeszcze pomalowałem. Tak nasycone jednolite tło nie może nie mieć wpływu na przedmioty w nim umiejscowione (często, będzie im bliżej do koloru tła niż do "ich" koloru, które wydają się obiektywnie posiadać ;) ). Podobnie będzie z podłożem, właściwie go nie tknąłeś poza cieniem ręczniczka i butli (a nakrętka jakiś cień też powinna rzucać, nie tylko na butlę ). Tak samo z barwą odbitą od podłoża. Nakrętka dodatkowo mogłaby zadziałać jak małe lusterko i odbić światło na grunt i inne obiekty tworząc miniaturowe jasne "pręciki". Przedmioty powinny łapać istniejące na około barwy, butla z ręczniczka, ręczniczek z butli itd. Im bliżej i więcej tego obiektu, tym mocniej :D Maznąłem na szybko dla zobrazowania :) A tu, żeby nie być jednostronnym i wystawić się na ewentualną krytykę :) Akryl na czymś, co udaje płótno. Chyba godzina z groszem :) btw Thx świetna rzeźba. Można zobaczyć gdzieś więcej takich rzeźb Twojego autorstwa tzn mniej wykręconych :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Witkowski Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Uła. Mogłem jakieś zdjęcie pstryknąć. :) Przede wszystkim między ścianą a blatem jest dość znaczna przestrzeń. Jakieś 10-25 cm. A to nie ręczniczek, a pasek klamrowy (miał bardzo trudną fakturę do przeniesienia) Mimo to malując pod Twoim kątem wyszło ciekawie. Może te odbicie obiektów na blacie przesadzone jakby na powierzchni szklanej. Ale widzę problem. :D Fajnie buteleczkę rozwiązałeś. Niedługo więc spróbuje się wykazać. A powedz mi: cóż to za obiekt zmalowałeś? Cukiernicę? Urzekła mnie pokrywka :) Dziękuję za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 10-25 cm to nie tak dużo, odbicie i tak powinno być. Wiadomo, siła odbicia zależy od faktury powierzchni, ja założyłem, że blat świetnie ją odbija. Uznałem, że lepiej coś przerysować, niż zrobić niewyraźnie. Dla odprężenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 10 Lipiec 2009 Share Napisano 10 Lipiec 2009 Takie kilkunastominutówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 12 Lipiec 2009 Share Napisano 12 Lipiec 2009 (edytowane) Kilku/kilkunastominutówki z bratem :D Jakiś malunek starszy. ciekało mi światło (nie zaczynajcie malować o 19 :D) i kolory wyszły jakie wyszły. jeszcze szybszy w ps Edytowane 12 Lipiec 2009 przez prrrszalony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhazadThard Napisano 28 Sierpień 2009 Share Napisano 28 Sierpień 2009 ćwiczenie kolorów -z refek: -z biurka że tak powiem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cola Napisano 20 Wrzesień 2009 Share Napisano 20 Wrzesień 2009 (edytowane) Witam wszystkich. To mój pierwszy post chociaż przyglądam się temu co się dzieje na forum i podziwiam kunszt użytkowników już od dawna. No i znalazłem miejsce, gdzie mogę bez większego lęku wklejać pierwsze próby DP. Najpierw ćwiczenie Biglebowskiego. Około 1,5h. Edytowane 6 Październik 2009 przez Cola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cola Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 jak się zabrać do koloru mając pracę na jakimś etapie w skali szarości? Tryb "color" robi błoto, colorize w Painterze przesyca. Czy jest jakaś reguła? Czy może lepiej od razu malować w kolorze? Tutaj próbowałem namazać na podstawie kilku fotek ślubny portret mamuśki. No i zaciąłem się totalnie przy próbie kolorowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Cola Sposobów jest tak wiele jak użytkowników :), natomiast "na oko" lepiej wychodzi to w trybie "nakładki/overlay" lub kombinuj dla przykładu. http://www.planetphotoshop.com/colorizing-a-grayscale-image.html //Pozdr. //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cola Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kishkoltz Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Moje pierwsze ćwiczenie w Domowym Przedszkolu. Moje łóżko i szafka z lampką (na lampce wisi jakieś badziewie, stare struny, ozdoba choinkowa taka włochata). Starałem się złapać światło i kolory. Za to technika cyfrowego malowania u mnie leży. Do tego okazało się, że moja lampka wygląda jak jakiś groteskowy diabeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul Napisano 13 Październik 2009 Share Napisano 13 Październik 2009 (edytowane) Doszedłem do drugiej strony tego wątku i tak mi się spodobały jabłka rysowane przez forumowiczów, że szybko włączyłem gimpa i namalowałem swoje:p Wrzucam i wracam do drugiej strony czytać dalej. Malowane myszką. Edit: Kolejne jabłko:-) ps. Jest możliwość wklejenia zdjęcia nie-jako miniaturka bezpośrednio z dysku? Edytowane 14 Październik 2009 przez Paul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebel Napisano 21 Październik 2009 Share Napisano 21 Październik 2009 (edytowane) @Paul lepiej chyba wrzucać rysunki przez imageshack czy coś podobnego niż przez miniaturki ;] Dzisiaj rysowanie z natury, około godzinki. Miało być coś z metalu. Wyszło jak widać :}. Edytowane 22 Październik 2009 przez sebel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 (edytowane) Dawno tu nie zaglądałem, ale pomyślałem, że przydałoby się cofnąć trochę do początków. Takie cuś ode mnie. :) Edytowane 22 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 Taka tam rozgrzewka, dawno nie malowałem tak, co widać i czuć przy malowaniu... trzeba wrócić do tradycji codziennego naturzenia się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 22 Październik 2009 Share Napisano 22 Październik 2009 Prrrszalony dawno cie na forum nie widziałem. Wrzucaj coś do teczki 3d a nie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grass Napisano 28 Październik 2009 Share Napisano 28 Październik 2009 okolo 3h maziania c&c mile widziane pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi