Remedy Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Panowie, wspaniała wiadomość - Mudbox do nabycia już dziś: http://mudbox3d.com/buy wersja Mudbox 1.0 Basic (do zastosowań niekomercyjnych) - 299$ wersja Mudbox 1.0 Professional (do zastosowań komercyjnych) - 649$ Miłej zabaway z tym cackiem.
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Ciekawe. Wypuszczaja soft, ktory ma walczyc z wyjadaczami, a nawet nie ma wersji demo. Czyzby do zakupu mialyby zachecic jedynie wspaniale wypowiedzi weteranow branzy, ktorzy upajaja sie Mudboxem?
Vorek Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 No właśnie, sam bym chętnie potestował i porównał z ZB, a kupować wersję non-commercial za 299 USD jakoś mi się nie widzi.
kengi Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 a to nie jest znowu jakis hack? ostatnio juz tak bylo. edit: ale jezeli te ceny so "for real", to chyba troche w glowkach sie poprzewracalo. zbrush jest za niecale 5 stowek i oferuje mnostwo dodatkowych rzeczy. o ile workflow mudboxa bije zbrushowe wygibasy na glowe, to reszte ma co najwyzej na podobnym poziomie jezeli nie gorzej. imho lepiej sie troche pomeczyc z interface'em zb niz ladowac ponad stowe wiecej za muda. powinny full wersje za te 300 sprzedawac. wtedy bylo by uczciwie.
Remedy Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Napisano 15 Grudzień 2006 Reanimator: swego czasu była beta do potestowania, ale zgadzam się, że powinno być demo. Cena, faktycznie odrzucająca.
Destroyer Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 kengi zgadzam sie z tobą w zb można sobie texturki malować a w mudzie nie a mimo to jest droższy :( mud miał walczyć atrakcyjną ceną a tu dupa wielka:D buu buu
KLICEK Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 za taka cene mudbox nie gwarantuje pod zadnym względem nic wiecej niz zbrush myslalem ze moze cena bedzie na korzysc muda ale niestety nie hehe. Zbrush oferuje kilka ton wiecej niz mud, a w dodatku za niedlugo premiera 2.5 jak to mowi Leru : ooooooooooooooo nara !
Remedy Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Napisano 15 Grudzień 2006 No jak dla mnie ma coś czego nie ma Z-brush - logiczny interface :D Tylko szkoda, że ta logika tak się ceni :(
KLICEK Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 wiesz roznie mozna do tego podchodzic ;) ja Ci powiem tak kazdy program ktory ma wieksze mozliwosci od wingsa ma interface wlasnie zagmatwany, wystarczy popatrzec na 3dsmaxa, maje, xsi tak kazdy bedzie bronil "ze" przemyslany, owszem przemyslany jak juz sie pozna tak samo jest ze zbrushem, jak juz sie pozna to nie ma nic bardziej przemyslanego :) co do muda to jak juz kiedys mowilem to taki wings3d tylko ze za kase
Gotham Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Hmmm, wersja do pobawienia się dwa razy droższa od Silo 2.0 a pełna sporo droższa od ZB 2.5. Troszkę zaskakująca polityka, ale też nie wiadomo jak planują to dalej rozwijać- może ala modo- trudno powiedzieć. A sam soft jest nad wyraz dobry. PS1. Zbrush2 ponad rok był sprzedawany bez dema (znaczy było demo... 1.5 które nijak się miało do 2.0). PS2. Zb2.5 ma mieć niedługo premierę od hmmm, grubo ponad roku? ;) EDIT: Klicek- Wiesz dla bardzo wielu osób wings ma zagmatwany interface ;), do tego szaleje od tabletu co bardzo obniża jego użyteczność ;).
KLICEK Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Gotham masz racje , ale podobno juz teraz jest zbrush2.5 oficjalna data to : December 22 - ZBrush 2.5 ;) Przychylam sie do tego ze jezeli nie w grudniu to napewno za niedlugo sie pojawi, bo jakis koles z blur studio juz zrobił na nim nowa pracke, tak wiec beta napewno jest dostepna dla wybrancow :) a ze jeszcze nie wyciekla na net ... ;D oj z tym szalenstwem podczas uzywania tabletu tu sie zgadzam :)
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Najbardziej mnie rozwalilo to, ze chcac sciagnac filmik demonstrujacy mozliwosci Muda... zada loginu i hasla!!!
mirach Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Lekka paranoja z tym logowaniem, cokolwiek chcesz zobaczyc to login i haslo, zeby zobaczyc forum to samo, a jak chcialem do nich napisac o tym... to na stronie nigdzie nie ma maila.... chyba bardzo starają się odstraszyć klientów, a szkoda, bo wiązałem wielkie nadzieje ze jak to wyjdzie to bede mogl wyprobowac demo... :/
makko Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 beta fajnie dziala, zupelnie inna bajka niz w zb:) tylko jest jeden maly problem. Aczkolwiek to co slyszalem sie potwierdzilo. Mapy wypalane do displace sa zwalone. To co dostaje wynikowo zupelnie odbiega od tego co wyrzezbilem. Wystarczy zrobic test poprzez zrobienie wypuklosci na zwyklym szescianie.
kengi Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 makko mud nie ma problemow z wypalaniem map displace, tylko z ich zapisem. robi jakiegos dziwnego tifa, ktorego trzeba przesejwowac za pomoca hdrshopa lub shake'a. pewnie w ver. 1.0 jest to juz poprawione.
_michal Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Drogo. Odpuszczę sobie :P Widocznie soft jest dla uberartystów, nie dla maluczkich :P
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Wyglada to tak, jakby zrobili soft dla swoich znajomych, ktorym dali bete i ew. rozdaja hasla, co by sobie mogli filmy poogladac.
_michal Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Dokładnie. Do tego kasowanie 300$ za wersję non-comm to jakiś niesmaczny żart.
KLICEK Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 a dasz komus te 645 dolarow ? Nie sądze. Dla mnie 2 k gelda to duzo i wydaje mi sie ze dla wiekszosci userow pracujacych nie tylko przez net tez. Przeliczajac na modele to jakis miesiac pracy, a z czegos trzeba zyc ;) W dodatku mozliwosci softu to tylko "ogarniecie kilku mielionow poly" to wszystko za taka kase ? hehehehehehehehe mamy dzisiaj 1 kwietnia ?
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Hmmm... sorry, ale miesiac pracy za soft, ktorym bedziesz zarabial na zycie przez nastepne kilkanascie (?) dobrych miechow, to nie jest duzo raczej :P
kengi Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 problemem nie jest to ze to kosztuje 645 baksow, problemem jest to ze zb kosztuje o 155 baksow mniej a oferuje duzo wiecej, pomijajac interface. :)
Karrde Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Szczerze, to dopłaciłbym nawet $200 do zbrusha byleby tylko mieć coś co faktycznie jest interface'm, a nie chaotycznym koszmarem schizofrenika. Niestety bety nie testowałem, dema niet, wiec "sorry winetou". W oparciu o same filmiki i opinie nie wydam 2k zl.
nielot007 Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 a ktos wogole wie czy pelna wersja jest lepsz/gorsza co poprawili wzgledem alfy/bety czy co tam jeszcze bylo?? mozna gdzies sprawdzic to czy trzeba w ciemno kupowac?? bo jak w ciemno to nie opyka sie ;) choc mud jest cool :) ps. cena znowu nie tak straszna :)moglobyc gorzej.... pozdro
Remedy Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Napisano 15 Grudzień 2006 nielot007: z tego co mi wiadomo, to pełna wersja śmiga szybciej - można swobodnie operować na milionach (co w becie nie do końca się udawało). Jak będzie okazja to sam to zwerefikuję.
streaker Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 mieć coś co faktycznie jest interface'm, a nie chaotycznym koszmarem schizofrenika. Daj spokój, na początku też tak myślałem, ale wystarczyło przeczytanie QuickStart Series (co zajmuje z przerobieniem i przetrawieniem jeden do dwóch dni), żeby wszystko się rozjaśniło. Ja tam wole poświęcić ten dzień lub dwa, a 150 baksów włożyć do kieszenii i mieć jeszcze soft z większymi możliwościami...
gomo Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 "Nieoficjalnie" wiem że zapis tifa dalej jest zwalony.
Gordy Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 wystarczy przepuścić tego tifa przez Artizana lub inny program czytający HDRI. Tak słyszałem.
Rekomendowane odpowiedzi