Coyote Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2013 KaliditusZaliditey łap kolory i faktury :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 11 Kwiecień 2013 Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Łapię i podsyłam linka dla pasjonata malarstwa. http://tallenlawson.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2013 https://docs.google.com/file/d/0B1fCmI-eWYYucnFPQkxvMkk3VTA/edit zebrałem wszystkie pracki Jaimego Jonsa stepbystepy i dorzuciłem posty które wyłuskałem z odmentów internetu enjoy :) 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Kojot skryba ponownie dowozi. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrie Eleison Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Po stokroć dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrBone Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Miła niespodzianka na zakończenie dnia :D Podziękował! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heman Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Ode mnie również dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 16 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Ciesze sie że siadło! dwa szkyce pierwszy masterstudy drugi z refki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 16 Kwiecień 2013 Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Ekstra te szkice, pozazdrościć warsztatu. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamesanin Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 powiem tylko że dążę do takiej gibkości w nadgarstku:] takie wszystko na luzie nie wymuszona żadna kreseczka...:] grubo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 20 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2013 Swiezy dzięki :) kamesanin te nie wymuszenie jest wymuszone i żeby wyglądało lekko i szybko trzeba poświecić więcej czasu, takie tam paradoksy tego tygodniowe malowanie z natury :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 20 Kwiecień 2013 Share Napisano 20 Kwiecień 2013 ale ci proporcje leca.wyglada jak polamana i skroty jakie kijowe. probujesz nasladowac tego jaimiego a nijak ci to wychodzi.lepiej poszukaj swojej drogi.(rym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 20 Kwiecień 2013 Share Napisano 20 Kwiecień 2013 Ja jeśli mogę coś doradzić, to odpuściłbym te szarpane, stylizowane pędzle. Rozmazują obrazek, zatracają formę. Dobre do oszukiwania widza, który nie może dokładnie dostrzec gdzie co się kończy i resztę sobie dopowie, że w sumie jest ok. Jednocześnie jednak sam siebie okłamujesz uproszczeniami, gubiąc bryłę i przestrzeń. Niewłaściwa technika przy nauce, a do nauki służą przecież te rysunki z natury. Technika taka jest skuteczna, przy tworzeniu szybkich, masowych konceptów. Raz, dwa, trzy...szybkie ruchy, coś jest tu, ale nie do końca. Szybki rzut okiem, jak coś wygląda, zarysuję jakąś postać. Uproszczę, tylko forma...ona tam jest. Jak wygląda? Nie wiem. Ktoś inny będzie ją projektował w 25 wersjach, które pójdą do art-dir. Rysunek z natury powinien skupić się na wyłapaniu formy i bryły. Umieszczenia obiektów w przestrzeni. Chyba, że jesteś animatorem, to wówczas zwracasz uwagę głównie na to drugie i gestach. Trudno to ćwiczyć, gdy kanapa jest płaska, a Ty poświęcasz czas na malowaniu refleksów na cyckach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 20 Kwiecień 2013 Share Napisano 20 Kwiecień 2013 Nie byłbym taki surowy w ocenie bo mało kto potrafi sobie zorganizować modelkę, miejsce do pracy i metodycznie pracować, jakieś błędy będą zawsze. Poza tym żywy model gada, boli go, potrzebuje przerw, drapie się, to jest żywy poruszający się obiekt, po przerwie nie położy się tak samo, a i światło zza okna będzie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 28 Maj 2013 Autor Share Napisano 28 Maj 2013 trochę mi się teczka przykurzyła także coś by sie przydało wrzucić :) masterstudy wybrany stuff z cgma reszta na blogu :) studium z fotki i yello life drawing pozdro trolle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 28 Maj 2013 Share Napisano 28 Maj 2013 Dużo dobro! Najfajniejsze te szamany :)) Wiele z nich to świetny materiał na większe ilustracje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 28 Maj 2013 Share Napisano 28 Maj 2013 Ekstra szkice :O jeszcze sobie jutro na trzeźwo opatrzę. Może jakaś sensowna krytyka przyjdzie do głowiszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 29 Maj 2013 Share Napisano 29 Maj 2013 naprawde ładnie to wszystko idzie, oby tak dalej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 Urbanboogie dzięki dla mnie wszelkiej maści szamany to bardzo wdzięczny temat. Wieksze brazki inprogress. KaliditusZaliditey krytyka zawsze w cenie ale znam z autopsji ze pisanie po kilku nie wychodzi dobrze. nicponim dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 30 Maj 2013 Share Napisano 30 Maj 2013 O kruca, to mi szczena opadła! bardzo fajne te kolorki i kompozycje! Oby tak dalej, pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 30 Maj 2013 Share Napisano 30 Maj 2013 Bardzo fajne! hehe ten ząb na dyliżansie z "Django" wymiatał :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 Swiezydzięki! WWWoj dzięki! Film jest jednym z fajniejszych jakie widziałem ostatnio i mimo 3h bawiłem sie na nim świetnie i nienużył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
telthona Napisano 30 Maj 2013 Share Napisano 30 Maj 2013 No, widać że dużo pracujesz :D ale nie przedkładaj ilości nad jakość. Weź wykończ ze dwa obrazki zamiast rysować 10 nowych :) Fajnie by było zobaczyć że z renderem końcowym też sobie zaczynasz radzić :D jak dla mnie wszystko jest za bardzo malarskie póki co, a co za tym idzie - za mało komercyjne. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 No, widać że dużo pracujesz :D ale nie przedkładaj ilości nad jakość. Weź wykończ ze dwa obrazki zamiast rysować 10 nowych :) Fajnie by było zobaczyć że z renderem końcowym też sobie zaczynasz radzić :D nie radze sobie :D takie było zadanie żeby zrobić trochę tych thumbnaily. a od tego tygodnia wykańczam i widzę jak bardzo nie umiem :D ale walcze walcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Designer79 Napisano 30 Maj 2013 Share Napisano 30 Maj 2013 Mi tam malarskość akurat się podoba , kiedyś to był atut, a teraz się okazuje złe - bo mało komercyjne? :) Lubie oglądać takie rysunki w których nie wszystko jest konkretnie zarysowane, bo można sobie samemu coś "dowyobrazić" :) Szkic szamana z miniatury jak dla mnie wymiata, poniżej bardziej wykończona wersja jakoś mnie nie przekonuje. Wiadomo często przy renderingu łatwo jest zatracić energie szkicu. Tak czy inaczej chętnie bym zobaczył bardziej przeszlifowaną wersje tego. Bardzo fajne ćwiczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 30 Maj 2013 Autor Share Napisano 30 Maj 2013 dzięki! tu nie chodzi raczej o malarskość vs komercje a zróżnicowanie materiałów ew. dobre ich zasugerowanie żeby nic nie wyglądało jak plastelina co nie idzie mi najlepiej ;) co do szkicu staram się trzymać mocno tych miniatur, troche przedesignowałem samego szamana niebawem wrzuce finito :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 30 Maj 2013 Share Napisano 30 Maj 2013 Dla mnie ideał "renderu" czy też dopracowanej pracy jest wtedy gdy widać, że efekt jest też osiągnięty prostymi środkami, ale dobrze i trafnie użytymi np. tony kolory sprzedające materiał. Sam mam z tym problem i już trochę spasowałem w nauce tego. Często dość łatwo podkręcić efekt dając trochę ostrzejszych krawędzi gdzieniegdzie i blików, to nie jest pracochłonne zbytnio i daje szybki efekt. Wyższa szkoła jazdy gdy to wynika z dobrych połączeń tonów i kolorów itp., ale to już trudne i takie ćwiczenia jak robisz na pewno sporo dają. Fajnie często u malarzy rosyjskich widać jak się przyjrzeć dopracowanym realistycznym szczegółom to widać na nich gest i to że nie były misternie starannie malowane przy dużym skupieniu, a po prostu dobór środków był trafiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 31 Maj 2013 Autor Share Napisano 31 Maj 2013 (edytowane) Też jestem tego zdania "less is more" ale czasem wydaje mi się że jak coś za pierwszym razem ładnie wyrenderuje to za drugim łatwiej mi sie to uprości bo już znam schemat i będzie bardziej malarsko. Ja próbuję odrazu to drugie i wychodzi jz różnym skutkiem. Bardzo lubie malarzy rosyjskich lecz czasem ciężko przełożyć to na digital troszkę inny workflow. Znalazłem ostatnio kilka prac Jaimego jonsa w turbo hd. http://img5.joyreactor.com/pics/post/full/art-sea-kraken-551575.jpeg http://eu.guildwars.com/images/wallpaper/bmp-gwen_wallpaperWS2560.jpg http://www.bungie.net/pubassets/615/vex_desktop.jpg http://www.wizards.com/mtg/images/daily/wallpapers/WP_EmeriatheSkyRuin_2560x1600.jpg http://www.videogamesartwork.com/sites/default/files/images/image/guildwars2_environment_divinity%27s_reach_cliff_concept_art_by_jaime_jones.jpg http://www.conceptdesignworkshop.com/images-3/GI_Cover.jpg fajne jest to że widać których brushy z swojego setu użył przez co można przemyśleć jego process to mi sporo pomogło. Edytowane 6 Czerwiec 2013 przez Coyote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 31 Maj 2013 Share Napisano 31 Maj 2013 No w sumie true, fajna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayja Napisano 1 Czerwiec 2013 Share Napisano 1 Czerwiec 2013 będę tu zaglądał częściej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2013 Sayja dzięki! yello malowanko dziś trochę szybsze bo nie mogłem zostać do końca przez co jest kilka niedoróbek. zainspriowane Janą Schimer swietne demo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 2 Czerwiec 2013 Share Napisano 2 Czerwiec 2013 Jeśli macie modelkę i pracownię, nie myślałeś żeby popacać olejami? Sam przez 5 lat liceum nienawidziłem babrać się w tym szajsie, fuj, brudne ręce i marzące się farby jak masło, aż ktoś mi uświadomił, kilka istotnych spraw warsztatowych W razie co mogę zapodać kilka patentów, żeby stało się to przyjemne i higieniczne :))) Piszę tak bo widać, że masz bardzo malarskie inklinacje i pewnie prędzej czy później i tak chwycisz za pędzle. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2013 KaliditusZaliditey kiedyś próbowałem oleju ale to nie dla mnie chyba. akwarela jak najbardziej ew. akryl w nich czuje się w miare pewnie. mimo wszystko digital daje więcej możliwości na eksperymenty i jest szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 2 Czerwiec 2013 Share Napisano 2 Czerwiec 2013 Możesz w jeden dzień zrobić kozacki obraz oraz sterować prędkością schnięcia, lepkością i inne, w razie co uderzaj. Sam się przymierzam ale tyle tych zleceń :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panRebonka Napisano 2 Czerwiec 2013 Share Napisano 2 Czerwiec 2013 E, nie zawsze musi wszystko być nastawione na to, żeby efekt uzyskać szybko. To inne doświadczenie jest jednak i fajnie poczuć czasami materię, czego digital nie daje. Ja z kolei miałem z początku trudności z przestawieniem się na tablet i wszystko wydawało się takie dziwne i niematerialne. Ogólnie miło obserwować jak robisz postęp od pierwszych prac i naprawdę widać różnicę. Kiedyś myślałem, że jest to kwestia talentu i z tym się człowiek rodzi albo nie, ale jak obserwuję tak ludzi (chociażby tutaj), to zaczynam dochodzić do wniosku że czegoś takiego jak talent nie ma, a jest po prostu praca. Fajnie operujesz kolorem i to co dzieje się w malunkach z szamanami i drzewami pod spodem, jest super. Trochę jeszcze tej lekkości i malarskości brakuje w postaci, ale pewnie to kwestia czasu wyłącznie. Zresztą nic konstruktywnego na ten temat nie powiem raczej, bo u mnie postać i anatomia leży i kwiczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2013 KaliditusZaliditey dzięki, może kiedyś jak coś będę pamiętam :) panRebonka nie mowie że zawsze musi być nastawione na szybkość, szczerze mówiąc ostatnio zwolniłem w moim tabletowym malowaniu. staram sie myśleć jak maluje, żeby nie kłaść bezmyślnych rytmów czy to tekstur koloru czy pędzli. Chodzi o to, że te zajęcia są mocno nastawione na rysunek. Tak naprawdę 4x45 minut z modelem. Wątpię żebym ogarnął coś olejem w tym czasie, szczególnie że nie mam doświadczenia. Zazwyczaj po pierwszym posiedzeniu mam cały szkic z detalami, gdzie ludzie ledwo się rozrysowali. Głównie o tą szybkość chodzi w zmianie proporcji ciągłym przemalowywaniu tkwi siła. Dzięki co do postępu im dłużej maluje i widzę jak ludzie dookoła mnie fajniej malują też utwierdzam się w tym przekonaniu. żywym przykładem jest wspominany w poprzednich postach pan JJ jego pierwsza praca jakoś z przełomu 2002/2003 roku http://img1.liveinternet.ru/images/foto/b/3/apps/0/406/406835_darkman2corrected.jpg ;) Co do postaci kwestia wprawy zawsze jakoś widoczki łatwiej mi "wchodziły" ale za bardzo lubię opowiadać historie w obrazkach żeby robić same enviro bez postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 2 Czerwiec 2013 Share Napisano 2 Czerwiec 2013 Ależ człek jest omylny, gdybym zobaczył ten stary obrazek JJa to bym mu nie dał żadnych szans i kazał bym iść na dentystę czy coś, a tymczasem pozamiatał tak że do tej pory chodzę skołowany po tych kilku co wrzuciłeś i po innych które już znam i jakoś zapomnieć nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2013 Jeden skończony thumb na cgma drugi podrzucę jutro bo potrzebuje dopieszczenia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamesanin Napisano 4 Czerwiec 2013 Share Napisano 4 Czerwiec 2013 po byku nice :D a tak właściwie to gdzie on z tym kijokiem lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2013 i drugi jednak, wyrobiłem się dzisiaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Pank Napisano 4 Czerwiec 2013 Share Napisano 4 Czerwiec 2013 Dwa ostatnie wyglądają bardzo klimatycznie, brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Mr Pank dzięki! do konca cgma jeszcze dwa tygodnie także pewnie zrobie jeszcze 3/4 obrazki na blogu wieksza rozdziałka tego pierwszego pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 anatomia nie do konca się zgadza u tych panów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastianskrobol Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 MI sie w tej calej historii z szamanem nie podoba jedna kwestia. Mianowicie historia. Na 20 obrazkow tylko na 4 cos sie dzieje na wszytskich innnych on gdzies poprostu lezie,stoi albo jest jakis widoczek i tyle. Wiesz ja rozumiem ze to glownie jest cwiczenie warsztatowe ale przy okazji i dla ciebie i dla ogladacza moze byloby ciekawiej jezeli to faktycznie wiecej by opowiadalo, zeby on podczas tej podrozy z kims walczyl, z kims rozmawial, kogos ratowal, cholera niech on nawet je kolacje przy ognisku. Wiesz niewiem jakie miales glowne zalozenia jak to robiles, i jaki przyswiecal Ci cel bo to sa fajowe obrazki, ale wydaje mi sie ze jako calosc robiloby o wiele lepsze wrazenie gdyby to nie byla historia o kolesiu ktory stoi albo idzie. Oczywiscie istnieje tez duze prawdopodobienstwo ze pierdole straszne glupoty, ale pomyslalem ze Ci napisze , lots of love :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2013 olaf prawda choć i tak jestem zadowolony co mi sie udało osiągnąć malując całe sylwetki bez refek. nie umiałem znaleść nic konkretnego. Mots niestety historia mi sie nie wyklarowała przez co wygląda to tak jak opisałeś także raczej skupiłem sie na zrobienie ładnych obrazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 wszystko wyglada bardzo fajnie, ale jakby ściągnąć mu kocyk z bioder to widać by było jak natura strasznie go skrzywdziła dając krzywe biodra i nieproporcjonalnie krótkie nóżki. Chociaż jak ma jaja jak kokosy, to wszystko jest uzasadnione ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motyl Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 kolorki masz świetne i bardzo fajnie pędzlami operujesz.. jak byś anatomie i rysunek konstrukcyjny opanował to byś wymiatał:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2013 olaf jak mawiają w meksyku big cojones :D motyl nie można miec wszystkiego ale walcze :) dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2013 brzydka ręka, brzydka brzydka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 8 Czerwiec 2013 Share Napisano 8 Czerwiec 2013 oglądam internet w 256kolorach (przez co też od razu widać niedoskonałości z balansem światłocienia) i wygląda to, jakby kaleka tuliła rękę i nogę... znalezione na ulicy. Ale tu chyba jest problem bryły. I to chyba odkad pamiętam, coś nie grało w Twoich pracach z tułowiem. Twarze bardzo fajnie ogarniasz (co wydaje się być znacznie trudniejsze), barwy to samo ale to wciąż wygląda jakby części ciała były malowane oddzielnie i składane na sam koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi