Napisano 28 Marzec 200816 l Witam, idąc w ślady Nielota postanowiłem nagrać takiego tutka o mapowaniu postaci(będzie to superman z mini bitwy). Niestety Coś się skopało z dźwiękiem i nie zgadza się on z obrazem im bliżej końca tutoriala dlatego następne będę nagrywał góra po 10 min długości żeby nie było aż takiej rozbieżności obrazu i dźwięku. Pierwsza część mapowanie głowy czas 46 min 133mb format rmvb: http://www.sendspace.pl/file/JNHS5sap/ link do sendspace Druga część ubranie część pierwsza ubrania 16min 53mb: http://www.sendspace.pl/file/GmtfOC5U/ część druga ubrania(3 filmiki) i buty 39mb: http://www.sendspace.pl/file/CBNDcakB/ Trzecia część- pas i gatki 25mb: http://www.sendspace.pl/file/ZsPLJRwI/ Czwarta część- dłoń i peleryna 61mb: http://www.sendspace.pl/file/qfsw7o31/ Następne będę dodawał do pierwszego posta. Bardzo słaby upload mam niestety. Edit: A wszystko dzieje się w maxie + deepUV sporadycznie bo o to ludzie pytali na gg najczęściej, sorry że nie napisałem od razu. Mam nadzieję że komuś się przyda. Pozdrawiam. Edytowane 26 Czerwiec 200915 l przez Tomala
Napisano 28 Marzec 200816 l A mozna wiecej infa? Mapowanie z uzyciem pelta, moze w automacie z wingsa? Co to jest? :P
Napisano 28 Marzec 200816 l dzięki!!! może się przydać... :) Pozdro! P.s. Dobrze, jeśli będzie więcej informacji co do tutoriali... ;) jakieś bogatsze opisy... ;)
Napisano 28 Marzec 200816 l niech chociaz ktos kto to sciagnal sie wypowie bo nie wiem czy sciagac kota w worku
Napisano 28 Marzec 200816 l Autor Sorry Temporal naprawdę zaganiany dzisiaj jestem ale już dopisałem do pierwszego posta. Z peltem jest w drugiej części bo pytałeś. Pozdrawiam.
Napisano 28 Marzec 200816 l Dźwięk się może kopsać przy użyciu nieodpowiedniego kodeka. Miałem też taki problem jak Ty, ale jak użyłem kodeków np. od techsmitha do przechwytywania obrazu lub natywnego z http://www.camstudio.org/ to tegoż programu to problem zniknął. Thx za tuta, zaciągam! Pozdro!
Napisano 28 Marzec 200816 l Autor Levus no ja właśnie tego kodeka używam i programu camstudio tak jak w opisie o nagrywaniu tutoriali. Nie wiem może mam mikrofon z opóźnionym zapłonem, kombinuję i cały czas te opóźnienia są. Będę po prostu po kilka minut nagrywał a potem połączę a Wy oceńcie czy ten pierwszy jest znośny czy przez ten dźwięk zrobić od nowa bo to nie problem.
Napisano 29 Marzec 200816 l O widze ze edit posta jest hmm jesli tego deepa nie jest tak zaduzo to moze zobacze co tam wyprawiasz :P.
Napisano 29 Marzec 200816 l Autor Temporal ten tutorial to nie jest tłumaczenie wszystkich funkcji unwrap uvw bo to już nie raz było. Chciałem pokazać jak to wygląda w praktyce bo naprawdę nie trzeba się bardzo wysilić żeby dobrze zmapować postać. DeepUV z tego co wiem już się od jakiegoś czasu nie rozwija ale według mnie ten programik jest bardzo pomocny i nawet największe studia graficzne go używają(np. blur albo epic games) pomimo że mają pod ręką takie narzędzia jak np. UVLayout który jest kompletnym rozwiązaniem do mapowania.
Napisano 29 Marzec 200816 l No unwrapa to ja znam i wlasnie o to chodzi ze tylko jego uzywam i nie zaszkodzi nauczyc sie nowych trickow. Tak czy siak za cholere z rapida sciagnac nie moge :/ Da rade jakis inny host?
Napisano 29 Marzec 200816 l Tutoriala nie widzialem, ale dodam od siebie mala rade. Uzywajcie Roadkill'a ... kod zrippowany z blendera, bardzo prosty w uzyciu. Takie mapowanko glowy nie powinno zajac wiecej niz 5 minut... :)
Napisano 29 Marzec 200816 l Autor Temporal do pierwszej części już dodałem link do sendspace. MF wiem że można szybciej ale w tutorialu ludzie muszą wiedzieć co jest grane. Poza tym wiele osób wciąż mapuje z użyciem unwrap uvw. Pozdro.
Napisano 29 Marzec 200816 l spoko tutek, popieram takie akcje z dźwiękiem i mówieniem co się robi bym Ci dał repa ale nie mogę :( pozdro
Napisano 31 Marzec 200816 l Tutki naprawde genialne, w koncu rozjasniles mi o co chodzi z tym cholernym unwrapem:] Ja rowniez nie moge zassac z rapida, czy daloby rade zamiescic druga czesc ubrania na innym serwie (np. jak wczesniej sendspace)? Bardzo chcialbym to ogladnac.
Napisano 31 Marzec 200816 l Autor Edit pierwszego posta, dodałem mapowanie reszty ubrania jeszcze tylko dodam dłoń i pelerynę. Cieszę się że chociaż komuś się przydało. PLS już wrzucam na sendspace ale trochę to potrwa. A powiedz mi co Wy niektórzy macie z tym rapidshare że nie da się ściągnąć? Edit już wrzucone na sendspace.
Napisano 31 Marzec 200816 l Dzieeki serdeczne:] Wlasnie zasysam czesc 3 (pas i gatki). Natomiast w drugiej czesci ubrania (" część druga ubrania(3 filmiki) i buty 39mb") chyba jest jakis zonk, bo przynajmniej z linka do sendspace sciaga sie jakis inny krotki tutek (zabawa z jakims szescianem - 405KB ;) ) W moim przypadku z rapidem jest taki problem, ze albo czekam w kolejce z 90min, albo w ogole nie wyswietla mi strony (wyskakuje error).
Napisano 31 Marzec 200816 l Autor Jaaaaaa dobrze że to zauważyłeś! Akurat dzisiaj wysyłałem krótki filmik o przypisywaniu materiałów i się to zbiegło z wysyłaniem tego tutoriala o mapowaniu i oczywiście musiałem pomylić linki. Kurdę teraz znowu musisz czekać bo muszę wysłać od nowa chyba że jest jakiś sposób na wyszukanie linku do tamtego pliku. Edit: Link poprawiony. Edit#2: Zapodałem kolejną część- mapowanie dłoni i peleryny. Wszystkie linki w pierwszym poście.
Napisano 2 Kwiecień 200816 l To samo mapowanie, czy wraz z robieniem tekstur? :). Masz repa Tomala, widzę że się starasz, doceniam.
Napisano 22 Kwiecień 200816 l tutorial bardzo przydatny, nauczył mnie parę rzeczy, szczególnie o rozstawianiu szwów na modelu. Niestety nie mogę Ci dać repa, ale powiem za to dzięki :P Pozdrawiam
Napisano 17 Lipiec 200816 l Oooo!! Dzięki wielkie Tomala! Odwalasz kawał dobrej roboty z tutorialami! Edit: Brakuje części: - część druga ubrania(3 filmiki) i buty 39mb - Trzecia część- pas i gatki 25mb mozna to gdzies jeszcze dostac? ;P Edytowane 18 Lipiec 200816 l przez gumaCK
Napisano 30 Sierpień 200816 l No a mi by się przydało wiedzieć coś o malowaniu siatki w photoshopie i exporcie do Maxa bo robie to troche na pałe a nie moge nic znaleść konkretnego, być może źle szukam... :(
Napisano 21 Październik 200816 l Moglby ktos wrzucic ta czesc o mapowaniu butow bo link z pierwszego postu nie dziala:)
Napisano 26 Czerwiec 200915 l Autor Sorry bardzo tych wszystkich którzy wcześniej pisali żeby wrzucić to co wygasło. Po prostu dawno tu nie zaglądałem i nie widziałem tych postów. Linki są odświeżone w pierwszym poście, tym razem tylko do sendspace, stamtąd chyba wszyscy mogą pobierać bez problemu? Pozdrawiam.