Napisano 25 Marzec 201014 l Autor Pracuje na cintiqu + 24 cale na narzedzia i refki. Szkice orginalnie sa w rozdzieczosci 4k potem je zmniejszam do web. Na mniejszych rozmiarach czasem zanikaja te kreski ktore wole obnazac w rysunkach ;)
Napisano 25 Marzec 201014 l świetne arty wstawiasz... szacun... mam pytanie odnośnie tego cintiq`a ... mój skromny wacom bamboo się "zużywa" od prawie 2 letniego rysowania jest gnieniegdzie porysowany (wiadomo, wszystko się zużywa) a ten cinitq, jak oni zabezbieczyli monitor przed przetarciami ?
Napisano 25 Marzec 201014 l Autor uzywam od ponad roku i nie widze rys takze podejrzewam ze jest si. Nie wiem jak to tyjdzie w przelozeniu za pare lat. Ale ekran jest solidny. No chyba ze planujesz malowac nozyczkami, lub dusisz piorkiem mocno po powierzchni. edit: przerobilem obrazek kilku-minutowymi poprawkami, cos mi jednak tam nie siedzialo :) Edytowane 25 Marzec 201014 l przez Cpt.Obvious
Napisano 26 Marzec 201014 l Mam dziwne wrazenie jakby rycerz desperacko szukal toi toja. Ale zarty na bok, jak juz ktos napisal, za kazdym obrazkiem kryje sie historia i konkretny nastroj. Super, ze tak potrafisz.
Napisano 30 Marzec 201014 l podoba mnie sie wszystko :) A ten gosc mi nie dawal spokoju... az sobie przypomnialem skad go znam :D
Napisano 30 Marzec 201014 l no wlasnie.. moglbys powiedziec w jakiej mierze opierasz sie o fote - po prostu przerysowujesz to i owo dodajac to i owo...? czy jak?
Napisano 30 Marzec 201014 l @Joel - roznie. czasem tak czasem nie. zawsze jest szkic (lub ich kilka) ktory leci z glowy. pozniej dopiero dobieram to co mi potrzebne do skonczenia pracy. do postaci korzystam z referek, zwykle dobieram kilka ciekawych ktore pozwola mi mniej wiecej wyczaic co chce zobaczyc na obrazku. Nie lubie 1-to-1 dlatego ze w 99% przypadkach nie moge znalezc takiej refki jaka mi potrzeba. Dlatego korzystam z skrotow, wsadzam czasem elementy ktore zakryja moj ogolny brak checi walkowania anatomi ludzkiej ;) Czuje sie lepiej w environmentach. Co do oswietlenia scen. Zwykle wiem skad chce widziec swiatlo, jakie to ma byc swiatlo, jaka wstepna kolorystyka. Referencje oczywiscie patrze i patrze duzo ale staram sie raczej z nich korzystac jako zrodlo wiedzy niz gotowy schemat. Nie wyobrazam sobie pracy bez referencji, mam za mala glowe na to, Mullins zreszta tez chyba ma z tego co mowil w swoim gnomonowym master class ;) Sa wyjatki gdzie mixuje textury i fotorefki zeby zasugerowac dodatkowe ciekawe oswietlenie czy detal. Zaczalem natomiast unikac textur w szkicach i raczej ograniczam sie tylko do patternow tudziez inszych asow spod rekawa ;) Mam nadzieje ze to troche naswietla. pozdr luuudzie czytajcie cały wątek :)
Napisano 30 Marzec 201014 l po co? :D zartuje:) dzieki - niektorzy maja przerypane z czasem - wiesz jak jest :p
Napisano 1 Kwiecień 201014 l Autor chyba sie jednak kiedys skusze na ten video tut heh. chociaz wszystko juz opisalem w tym watku (mam oczywiscie swoje brudne sekrety ktorych nie chce zdradzic). anyway, zarzucam jeszcze 2 pracki z tego tygodnia. Enviro z texturkami (chyba pierwszy interior od dosc dlugiego czasu..) oraz recycling 2 wczesniejszych szkicy + pierwsza proba malowania postaci bez referencji (korzystalem w sumie z struttura uomo zeby zboxowac poze).
Napisano 1 Kwiecień 201014 l Prace masz jak zwykle na swiatowym poziomie, ale anatomia dalej cierpi, Maciek wez sie wkoncu skus i zapisz na jakies rysowanie z modela. Czyz celem arysty nie jest, ciagle udoskonalanie swych zdolnosci? :) Za ten interior postawil bym ci piwo, jest swietny.
Napisano 1 Kwiecień 201014 l Auaaaa... interior trochu mi pod Stargate podchodzi... świetnie poczynione
Napisano 3 Kwiecień 201014 l Perfekcyjnie budujesz nastroj, az da sie odczuc ten niepokoj faceta na mechu.
Napisano 3 Kwiecień 201014 l w tych ostatnich zbyt jednakowo potraktowane wszystko... ta ziarnistość i fakturowość powinna być wyważona a nie tak wszechobecna... może będzie jeszcze lepiej... taka uwaga drobna... :P
Napisano 3 Kwiecień 201014 l dół trochę dla mnie przekombinowany. Uciął bym tam w okolicach gdzie się zaczyna ten niebieski...
Napisano 3 Kwiecień 201014 l Autor hm, uproscilem w dole lekko detal, rzeczywiscie za duzo sie dzialo. Co do ucinania, nie jestem pewien.
Napisano 3 Kwiecień 201014 l mam 10 letniego crtka dopiero przy otworzeniu obrazka w nowej karcie pomniejszonego widzę ze nieźle to wygląda zwracam honor
Napisano 3 Kwiecień 201014 l Wydaje mi się że chodzi też o kompozycję. Ucięcie dołu spowoduje zepchnięcie focala na środek kadru co jest z zasady uważane za nudną konstrukcję.
Napisano 4 Kwiecień 201014 l Jak dla mnie na ostatnim az sie prosi zeby sie wiecej paneli w srodku swiecilo ;]
Napisano 5 Kwiecień 201014 l Ta lekkosc!!! Pewnie w ogole nie musisz patrzec na ekran jak to tworzysz... Samo sie dzieje. Podziwiam to jak zachowujesz tekstury podczas wycinania tych wszystkich ksztaltow. Czary!
Napisano 6 Kwiecień 201014 l W kosmosie nikt nie zobaczy dodatkowego rim lighta ;] Nie za malo odciety ten ludek? To tak wiesz - procz standardowego wypasu :P
Napisano 7 Kwiecień 201014 l Autor odciety ? a co jesli, gdzies obok poza kadrem jest kosmiczny swietlik? :P
Napisano 7 Kwiecień 201014 l Za malo odciety w sensie ze mi sie z tlem zlewa i jakis wlasnie swietlik by sie przydal po tej ciemniejszej stronie (lub wiekszy haze tla). No chyba ze... czekaj... eeejjj... co to za funkcja "brightness" w monitorze? :D
Napisano 7 Kwiecień 201014 l Ej, wlasnie ten efekt zlania z tlem i ginace krawedzie to fajna sprawa. Omen kup lepszy monitor :P
Napisano 8 Kwiecień 201014 l KhazadThard co znów z anatomią jest nie tak? Wg mnie wszystko ok, poza tym postać jest wystarczająco uproszczona że ciężko coś zepsuć. No i kolory i charakter sceny jak zawsze, pierwsza klasa.
Napisano 8 Kwiecień 201014 l To co sie dzieje w tej teczce to pjur medżik... "Dark side of the force is the pathway to many abilities, some consider to be... unnatural."
Napisano 9 Kwiecień 201014 l "Dark side of the force is the pathway to many abilities, some consider to be... unnatural." Ja tam sobie tak bardziej po slowiansku dumalem, ze szatan czy cos... :)
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Hmmm... czyzby urlop? A moze do C2 nie ma juz co conceptowac bo gra na ukonczeniu?;) Tak czy inaczej wypas:)
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Ja tam sobie tak bardziej po slowiansku dumalem, ze szatan czy cos... :) też bym duszyczkę zaprzedał ale nie znam adresu instytucji :P
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Autor Hmmm... czyzby urlop? A moze do C2 nie ma juz co conceptowac bo gra na ukonczeniu?;) Tak czy inaczej wypas:) redbull i kask chroniacy przed uderzeniami walka wscieklej zony :P a tak powaznie, szykuje mi sie dosc spora przeprowadzka, a co za tym idzie, brak mozliwosci malowania w domku przez najblizsze 1,5-2 miesiace, wiec staram sie wykorzystac te odrobinki czasu ktore mi zostaly :)
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Ostrzegaj, że będzie derastycznie! He he. Niczego odkrywczego nie dodam, poprostu genialnie. Jedno co mi się rzuca w oczy to wyraz twarzy piracicy, jest trochę zbyt stoicki (choć coś zimnego w nim jest) ale wydaje mi się, że lepiej było by pokazać jak to u piratów - szaleństwo na twarzy.