Pablon Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Witam potrzebuje pluginu generujacego drzewa do maxa 8. Chce zrobic realistyczny mod do crysisa. Modelowanie wyszło słabo i jest bardzo powolne. http://www.crymod.com/filebase.php?fileid=2263&lim=0 Czy ktos z was ma taki plugin?. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piro Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 a moze plugin generujacy realistyczne mody do Crysisa? XD speedtree zgoogluj, chyba platne to, ale wujek torrent nie spi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 naucz sie modelowac a nie idziesz na latwizne sciagajac generatory. Jest jeden skrypt tree generator, ale zapewne i tak nie skumasz o co w nim biega jak nie chce ci sie modelowac i jest za dlugo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 haha :D tak jak hcpiter wspomniał :D pozatym kazdy sie skapnie ze w Twoim "realistycznym modzie do crysisa" powiewają masowo generowane drzewka...no chyba ze sam sobie napiszesz ;) Nic za darmo niestety :/ chcesz mieć ładnie i autorsko to zaciśnij zęby i modeluj a nie tyczkaturę robisz ;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piro Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Panowie spokojniej, faktem jest, z generatora to masowka leci, ale zawsze jednak cos - moze ten mod nie ma byc tak bardzo pr0, zeby mial content robiony calkowicie wlasnorecznie - szczegolnie jesli (a nie wiem jaka jest struktura w zespole ktory ma go robic, byc moze jest to jednoosobowy zespol :P) nie ma czasu/ludzi do pracy. generowane drzewka nei sa zle - te ze speedtree sa przeciez w gta4 i fable 2 np. i pewnie nikt nawet o tym nei wie / nie spostrzega jakiejs ujmy na jakosci. Wiec o co bojkot? Poza tym, jak dla mnie wygrywa w dyskusji zawsze ten, ktory juz cos robi, a nie ten, ktory tylko mieli ozorem mowiac ze ten pierwszy jest glupi XD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Poza tym, jak dla mnie wygrywa w dyskusji zawsze ten, ktory juz cos robi, a nie ten, ktory tylko mieli ozorem mowiac ze ten pierwszy jest glupi XD No wiec niektorzy wogole nie powinni sie udzielac ;] pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piro Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Dobrze powiedziane ^___^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablon Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Dzieki za komentarze :P. Przetestowałem speedtree i strwierdzam ze sie do niczego nie nadaje. Liscie zmieniaja kat za ruchem kamera, obracaja sie w strone kamery wiec do gier nie ma to zastosowania. Co do Tree storm, tworzy ładne modele ale za bardzo szczegułowe jak to gier:/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ofca Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 LOL * 9Dragons * Age of Conan - Hyborian Adventures * Auto Assault * Brothers in Arms: Hell's Highway * Call of Duty 3 * Crackdown * Darkest of Days * Dragon Age * The Elder Scrolls IV: Oblivion * Elveon * Enchanted Arms * Fallen Earth * Fallen Lords: Condemnation * Fatal Inertia * Full Auto 2: Battlelines * Fury * Gods and Heroes: Rome Rising * Gothic III * Granado Espada / Sword of the New World * Grand Theft Auto IV * The Guild II * Hero's Journey * Holic Online * Huxley * The Last Remnant * Immortals: The Heavenly Sage * Juiced 2 : Hot Import Nights * Mobile Suit Gundam: Crossfire * Mortal Online * Neverwinter Nights 2 * The Outsider * Pirates of the Burning Sea * Project Gotham Racing 3 * Project Gotham Racing 4 * Ragnarok Online II * Ragnesis Online * Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction * Resistance: Fall of Man * Rise & Fall: Civilizations at War * Rise of Nations: Rise of Legends * Roma Victor * Sacred 2 * Saints Row * Savage 2: A Tortured Soul * Second Life * The Settlers: Rise of an Empire * Shrek the Third * Silverfall * Soul of the Ultimate Nation * SpellForce 2: Shadow Wars * Spider-Man 3 * Stargate Worlds * Stuntman: Ignition * Tiger Woods PGA Tour 2006 (Xbox 360 only) * Too Human * Unreal Tournament 3 * Trials of Atlantis * Vanguard: Saga of Heroes * The Witcher * World in Conflict * World War II Online * ZerA * Wildlife Park 2 * Winterheart's Guild z Wikipedi....Tak, nie nadaje sie do gier. A billbordy to norma, tylko ze speedtree jest zajebiaszczo szybkie. A taki generator drzewek znajomy pisal 3mc bodaj. Fajnie mu wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 dobra juz dobra, zwracam honor, ale i tak nie zmienia to faktu ze kiedyś przyjdzie taki dzień ze sie nie roboty zrobic generatorem :P Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablon Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2008 (edytowane) ofca, nie wiesz o czym prawisz, Te gry sa przystosowane pod kontem tego programu. Crysis juz nie:/ Widze ze generator do samo zło:]. No to proponuje modelowanie bez MS żeby było sprawiedliwie Edytowane 15 Wrzesień 2008 przez Pablon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ofca Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 taa Crysis to Crysis, wyjatek :D nie zagladalem do edytora, nie rozwalalem bebechow, ale wydaje mi sie ze jakise dla siebie mniejsze lub wieksze generatorki mogli miec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 No to proponuje modelowanie bez MS żeby było sprawiedliwie No bo do gier nie modeluje sie z MS ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por@szek Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 (edytowane) Dzieki za komentarze :P. Przetestowałem speedtree i strwierdzam ze sie do niczego nie nadaje. Liscie zmieniaja kat za ruchem kamera, obracaja sie w strone kamery wiec do gier nie ma to zastosowania. Co do Tree storm, tworzy ładne modele ale za bardzo szczegułowe jak to gier:/. Nie nadaje sie do gier haha, ok kazdy ma ubaw. Szczegolnie ta czesc o obracaniu sie lisci wzgledem kamery i to ze przez to sie nie nadaje do gier mnie ubawila. Teraz moze wroc do szkoly i sie naucz ortografii zanim sie za grafike wezmiesz ;) Ta wiedza przydaje sie podczas uzywania google - wybitnie polecam te strone ;) Search tam jest twoim przyjacielem ;) Edytowane 16 Wrzesień 2008 przez Por@szek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davegraph Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 idz grzeszniku i nawróc się na odpowiednią droge , speedtree to najlepsze narzędzie do roślinnosci jakie moze obecnie być , nie ma nic lepszego. Zanim coś napiszesz lepiej sprawdz to kilka razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plutko Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 hehe, byl ostatnio na GameSpy wywiad z gosciem do Diablo3. I fajna rzecz powiedzial, gdyby znalezli kolesia, robiacego swietne drzewa i kochajacego swoja prace, to warto by mu bylo placic w zlocie tyle ile wazy. Wszyscy chca robic duze potwory, nikt nie chce drzew. Jakos tak to szlo i jest w tym cholernie duzo prawdy. Co do tego przypadku? Na czym ma polegac Twoj mod? Jesli to mam byc tylko nowa roslinnosc, to bierz sie do roboty i modeluj to sam. Niech to bedzie Twoja praca. Napisz wlasne skrypty, co ci za generator beda sluzyc jesli taka wola. Jesli chcesz zrobic cos wiecej, typu nowa historia, wlasny level, to skup sie na level designie, wykorzystaj istniejace assety. Bedziesz mial wystarczajaco duzo innej roboty niz robienie wlasnych drzew. Ale to moje gdybanie. Co do Speedtree i uzycia tego tutaj. Jaki sens w uzyciu pirackiego progamu i de facto, kradzionej zawartosci do robienia moda? Jesli Crysisowe palmy nie sa ok, to moze warto wziac silnik, (gre) w ktorej sa drzewa bardziej pasujace klimatem. Silnik to tylko narzedzie w koncu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Speedtree to zło. IMHO całe to Speedtree wprowadziło katastrofalnie wyglądające drzewa do gier, billboardowe liście może się sprawdzają w izo i to z zablokowaną kamerą, natomiast w fpsach to jest jakiś żart. Co przejdę obok drzewa to ono się na mnie patrzy :D Niestety jeśli weźmiemy pod uwagę koszty to w bitwie Speedtree vs ręczne drzewka ST wygrywa :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablon Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Speedtree to zło. IMHO całe to Speedtree wprowadziło katastrofalnie wyglądające drzewa do gier, billboardowe liście może się sprawdzają w izo i to z zablokowaną kamerą, natomiast w fpsach to jest jakiś żart. Co przejdę obok drzewa to ono się na mnie patrzy :D Niestety jeśli weźmiemy pod uwagę koszty to w bitwie Speedtree vs ręczne drzewka ST wygrywa :| Por@szek nie wypowiadaj sie nie mając pojęcia jak działa program. Wracaj do modelowania Boxów. Co do speedtree, wydaje mi sie że to nieporozumienie, albo komputery zwalniaja:]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Por@szek nie wypowiadaj sie nie mając pojęcia jak działa program. Wracaj do modelowania Boxów LOL to żart? Nie trafiłeś xD Akurat Porasz to w grach siedzi od lat. Poza tym, dlaczego piszesz do Porasza, a cytujesz mój post? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davegraph Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 (edytowane) Speedtree to najlepszy sposób na wygenerowanie różnorodnej roślinności zarówno pod względem wydajnosciowym , wizualnym przy czym jest to stosunkowo szybkie i łatwe do zrobienia... chyba że ktoś wolałby to robić ręcznie no to wtedy pogratulować pomysłu , gdyby nie speedtree to gry takie jak oblivion i gothic 3 pewnie były by do dziś robione a jej twórcy tłumaczyli by że muszą zaleśić jeszcze kilka km kwadratowych xD .Odwracanie lisci w speedtree to jedno z rozwiazan które ma na celu jak najlepszą wydajność w grach , dzięki temu można siać całę lasy a nie tylko jedno drzewko co 10 m , nie któe gry wykorzystując zwykłe plejny z trawą wykorzystują tą samą technke , niestety jeszcze długo nic lepszego nie będzie wiec nie ma co narzekac empeck :) Pablon na tym forum boxów raczej nikt nie modeluje...chyba że jestes pierwszy xD Edytowane 16 Wrzesień 2008 przez piksar bede edytował posty, bede edytował posty...... a nie pisał post by post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Ja to wszystko wiem. Marudzę z czysto estetycznych powodów, wydajnościowe i ekonomiczne celowo pomijając. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Por@szek nie wypowiadaj sie nie mając pojęcia jak działa program. Wracaj do modelowania Boxów. Pablon - zachowaj odpowiedni poziom dyskusji, resztę koleżeństwa też poproszę o mniej emocji. Szanujmy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ofca Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 swego czasu u nas jeden pan robil drzewa wygladajace na pierwszy rzut oka jak te ze speedtree. jedno zajmowalo mu bodaj 2 dni (dopytam to zeeedytuje posta).... Empeck -> w ktorej grze CI wszedlem na polanke kiedys... i pomysl co musialem czuc jak cala polanka na mnie patrzyla... trauma.. Pablon - ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Pablon zanim cos napiszesz 5 razy sie zastanów i nie pisz o czymś o czym nie masz pojęcia jak rowniez staraj sie nikogo nie obrazac tym bardzej ludzi ktorzy w gejmowych sprawach nie tylko od strony gracza siedzą od dawna co do speed tree ja tam nie mam nic przeciwko , choc ostatnio zwrociłem uwage na patrzące liscie z drzew w solider of fortune 3 i tak sie zastanawialem przez chwile ocb o_O, sam jestem na etapie robienia drzew do swojego levelu i stwierdziłem po oglądnieciu w ut3 ze nie bede sie szczypał i robie tą samą techniką czyli 1 textura tilująca kory nieduza jedna na liscie lub 2, prosty jak szpadel mesh :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 (edytowane) ...ja tylko powiem tyle- ngPlant - darmowy prog do tworzenia drzew itp - wg mnie jest super choc nie uzywalem go do robienia czegokolwiek akurat na potrzeby gier ale uwazam ze sie nadaje :) http://ngplant.sourceforge.net/ taki test - co prawda d gry by sie takie drzewo nie nadawalo ale glownie przez liscie ktore po prostu trzeba by "zbic w kupe" na wiekszych plane'ach Edytowane 20 Wrzesień 2008 przez eco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piro Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 (edytowane) Kolejny temat, kolejna wojna o naruszenie czyjejs swietosci. Nie wiem, moze mam mylne wrazenie, ale ostatnimi czasy na forum (moze nie na calym, mowie o gamedevie teraz) albo sie toczy dzihad o czyjas zaje********, albo o czyjes noobiarstwo, albo ogolem sie toczy klotnie na byle jaki temat, tylko aby pokazac kto ma ostatnie zdanie. Te screeny sa ujowe, ten model ssie, ty masz glupi pomysl z genetratorem, Ty masz glupi pomysl na gre, na szczycie tego jest topic 'zrobcie mi gre' - przykre troszke... I tak, mozecie mnie nie lubic za to co napisalem, mozecie mnie zbanowac, mowi sie trudno - ale takie mam wrazenie, i byc moze nawet nie tylko ja - ze z dosc dobrego community grafikow zaczal sie robic krag wzajemnej adoracji - bez konstruktywnej krytyki, bez rad. Koles pyta sie o generator drzewek, ok - nienajlepszy pomysl do moda - ale jak sie pyta, to napiszcie ze to zly pomysl, ale mozecie podac nazwe czy dwie - przeciez ta wiedze macie - nikt nie urodzil sie z pamiecia komorkowa, i trzeba skads ta wiedze brac - niektorzy robia to z googli, niektorzy zadaja pytania na forum (m.in. tym). Nie kazdy jednak ma czas, zeby go tracic an szukanie czegos, i uwaza ze jedno pytanie do - w mniemaniu pytajacego - znawcow powinno zalatwic sprawe, a czas ktory by poswiecil na googlowanie poswieci na modelowanie czy cokolwiek mial zamiar zrobic. Teraz kazdy na niego najezdza bo cos powiedzial na por@szka - nie mam nic do niego, czy do was, ale szczerze mowiac nie dziwie sie kolesiowi ze zareagowal w taki a nie inny sposob - zadaje kulturalnie pytanie, bez wstawek eloelo typu 'jak mam ku&wa dzeffka wymodelowac do tego syfu do gier', oczekuje odpowiedzi, a dostaje tylko komentarze jaki to dziwny i smieszny jest, bo chce generator. Sam bym sie zdenerwowal, kiedy w miejscu, gdzie takiej odpowiedzi powinien oczekiwac, zostaje wysmiany za pomysl. Pozdrawiam. Edytowane 21 Wrzesień 2008 przez piksar raz edytowałem, jeszcze raz użyjesz słowa zaje****** i będzie bolesne doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konras Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Good Job... Good Job Powinniście być dla siebie wszyscy trochę milsi nie sądzicie... Ja powiem tyle... to w końcu forum, to moderator jest od tego aby skasować watek, zbanować użytkownika, stwierdzić ze nie ma tu miejsca na zadawanie pytań, które już dawno sa zindexowane na google... a reszta użytkowników powinna znać swoje miejsce. Skoro już mowa o google, to wszak mógł ten watek kiedyś być jakimś porządnym wynikiem "tree generator" gdzie ktoś miałby wszystko na tacy, a tak cóż jedynie wstyd idzie na świat :D A co do samych drzew to ja bym zainteresował sie jedynie konarami... czy to z generatora przytoczonego przez Eco czy tez owego SpeedTree... a potem do owych konarow sam dodawal grupu lisci samemu, gdzie i jak by mi pasowało... pasujące textury na pewno znajdziesz na cgtextures.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 skasowanie wątku nie rozwiązuje problemu a generuje kolejne z pytaniami :" Watek nie naruszał regulaminu dlaczego został skasowany" itd, itd.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutekfiutek Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Dorzuce swoje 3 grosze. SpeedTree jest najlepsze pod wzgledem czas/jakosc. Mozna zrobic duzo, dosyc dobrze wygladajocych drzew w krotkim czasie. Natomiast czy to wyglada dobrze to osobna sprawa. Billboardow teraz juz nie uzywa sie w nizszych konarach/ galeziach - tylko wysoko w koronach drzew. Nizsze galesie leci sie geometria - i nie jestem pewien czy dzrewka w FC to nie jest ST bez billboardow. Bo mozna sobie zaimportowac wlasne meshe lisci. Z pewnych wzgledow ST jest na maxa Ch***we - 1 to korzenie i galezie ktore nie lacza sie poprawnie z pniem i wygladaja jak psu z ...pyska wyjete. I to jest najwieksza wada ST. Druga rzecz to - nie wiem czy ktos tutaj w ogole edytowal drzewka (w ramach "prawdziwej pracy") - w ST ale jest to nieziemsko irytujaca sprawa. I zeby nadac drzewkom jakis styl/charakter to trzeba ze ST do maxa exportowac i obrabiac (traktujac ST jako baze). Osobna rzecza jest to ze jak sie ktos nie zna to niech nie macha swoja ignorancja ludziom przed oczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 1 Październik 2008 Share Napisano 1 Październik 2008 Trochę z innej beczki - jaki jest aktualnie średniu polycount na drzewo w FPSie i jakiej wielkości tekstur się używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubi Napisano 1 Październik 2008 Share Napisano 1 Październik 2008 2k-10k tri, tex2k :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TheSith Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 Mam pytanie, czy ma ktoś jakiekolwiek pluginy do 3d max2009. drzewa, woda, ogień(flumefx), będę wdzięczny za linki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 Mam pytanie, czy ma ktoś jakiekolwiek pluginy do 3d max2009. drzewa, woda, ogień(flumefx), będę wdzięczny za linki!! poszukaj dem triali na oficjalnych stronach producentów onyx do roślin, realflow woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herszt Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Nie jestem zbyt w temacie, ale tyle tego napisaliście, że czytac mi się nie chciało. Polecam tree[d] całkiem fajny generator. http://www.frecle.net/forum/viewtopic.php?t=780 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TheSith Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Wszystko fajnie ale, żeby coś śmigało pod MAX2009, a tu wszystkie pluginy mówią, że zła wersja;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi