Drukarz Napisano 8 Kwiecień 2009 Share Napisano 8 Kwiecień 2009 (edytowane) Pierwsza bitwa w której chciałbym wystartować. Choć już udowodniono, że perpetum mobile, wiecznie ruchomej maszyny nie da się skonstruować, to postanowiłem urzeczywistnić marzenie nie jednego konstruktora - oczywiście za pomocą grafiki. Na razie zaklepuję temat, być może za niedługo coś wrzucę. Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia Edytowane 11 Kwiecień 2009 przez Drukarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leleń Napisano 8 Kwiecień 2009 Share Napisano 8 Kwiecień 2009 użeczywisnić mażenie aaah moje oczy!! xP powodzenia :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 8 Kwiecień 2009 Share Napisano 8 Kwiecień 2009 Leleń Drukarz wie jak pisać, nie bój nic, to celowy zabieg artystyczny :D Powodzenia w bitwie Drukarzu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Kwiecień 2009 Share Napisano 8 Kwiecień 2009 Noo te dwa słowa kolą w oczy dość mocno. panie Drukarzu oby to był zabieg celowy... Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drukarz Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2009 Przepraszam, to przez kofeinę. Sam się dziwię że zrobiłem tam błędy ortograficzne (nie piszcie żebym przesiadł się na FF, bo z niego korzystam). Jeszcze raz sorry, to się nie powtórzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArTooRo Napisano 8 Kwiecień 2009 Share Napisano 8 Kwiecień 2009 Hehe temat dobry, ciekawe jak chcesz to wymyślić - kot i kromka z masłem? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drukarz Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2009 Kot i kromka z masłem? Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, ale całą pracę widzę w stylu steampunk, dużo pary, dużo trybików różnych rozmiarów no i naukowiec (raczej z grona tych nieco szalonych). Zresztą pożyjemy, zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muminek Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Kot spada zawsze na 4 łapy a kromka masłem do dołu.Łącząc kota z kromką mamy samo obracający się twór :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Double_G Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Tutaj trochę do poczytania http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_kota_z_kromk%C4%85_posmarowan%C4%85_mas%C5%82em :D No i powodzenia, ciekawe jak ugryziesz temat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolin101 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 hehe chyba to na moim Tygrysie wypróbuje :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3tz Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 To ja na moim Masmixie (Powodzenia i oby pomysly dopisaly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
image.nation Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 HAHAHAHA Zrob kota z maslem stary to masz wygrane. Nawet mi ruchomy wiatrak na młynie nie pomoże :D Ludzka kreatywnosc mnie zadziwia, a szczególnie próby antygrawitacyjnego kota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolin101 Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 (edytowane) albo to :P Posłuchajcie od 2 minuty :P Będą kotów z masłem używać w elektrowniach atomowych i jako napędu w maszynach :P Może żeby było śmieszniej trzeba ze sobą dwa koty związać ?? A jakby cos ktoś już kiedyś to wymodelowal :P : Edytowane 10 Kwiecień 2009 przez Kolin101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drukarz Napisano 11 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2009 Przejrzałem wszystkie filmy o kotach, dużo też przeczytałem o tym na Wikipedii... i sądzę że komuś co najmniej się nudzi ;D Widzę, że co poniektórzy już zaczęli coś tworzyć, więc pochwalę się tym co mam ja. Na razie to kilka bojlerów połączonych rurą, czyli nic ciekawego, ale mam już przynajmniej grunt do dalszej pracy ;p Mam już też wizję całej maszyny, teraz tylko główkuję, jak ukazać, że ta maszyna zużywa mniej energii niż produkuje:eek: Może jeszcze w tym miesiącu tu wrócę :D A tak przy okazji, to wszystkim wesołych świąt życzę, dużo zdrowia, żebyście ten czas spędzili z bliskimi, żeby udało wam się odłożyć na bok wasze problemy, no i udanego śmigusa. Na wtorek bym wam życzył, żeby nikogo głowa nie bolała i żeby nikogo z rana zbytnio nie suszyło, ale i tak się nie spełni, bo w ten dzień magia świąt już nie działa. koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolin101 Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 Może zrób silniczek mały napędzający koło a do koła podczepione obcierające sie o nie dwa dynama/prądnice które zasilają silniczek :P Kiedyś takie "perpetum mobile" w realu robiłem ale się kręcioło i z każdą chwilą zwalniało aż stanęło w końcu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muminek Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 elektroda.pl tam co jakiś czas jest taka dyskusja :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drukarz Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2009 @Kolin >> myślałem raczej o czymś na wzór silnika spalinowego, no wiesz jakaś machina z pracującymi tłokami, pasami klinowymi itp. ale się pomyśli jeszcze... @Muminek >> dzięki za link, przejrzę sobie tą stronkę, być może coś się ciekawego mi nawinie. Dzięki za komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muminek Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 Wpisz tam w szukarce free energy , silnik magnetyczny etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasutoco Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 bardziej powinienes pójść w elektryke bo przeciez perpetum mobile to samonapędzająca się maszyna a jak musisz dokładac paliwa to nie to samo ... Muminek dobrze mówi. sam chcialem robic ten temat ale teraz nie mam zadnego :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 ło kurcze, Muminek ukradles mój pomysł :P właśnie ja chciałem zrobić wątek, proponuję Ci idelny pomysł - w stylu artystycznym: genialny chłopak ma przed soba zbudowane wiele maszyn perpetuum mobile ale w ujęciu mu się niszczą, a trzyma w swoich dłoniach narzędzia zużyte i podniszczone, patrzy z załamaniem na nieudane maszyny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drukarz Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2009 bardziej powinienes pójść w elektryke bo przeciez perpetum mobile to samonapędzająca się maszyna a jak musisz dokładac paliwa to nie to samo ... Muminek dobrze mówi. sam chcialem robic ten temat ale teraz nie mam zadnego Ja wychodzę z założenia, że Perpetuum mobile to maszyna która pobiera mniej energii niż sama wyprodukuje, więc nie widzę powodu, dlaczego moja maszyna oparta na pomyśle silnika spalinowego nie mogłaby sobie sama pobierać energii z tego co wyprodukuje :) Wielkie znaczenie na finalny wygląd będzie miała epoka którą wybiorę, bo myślę nad: - starożytność: na wielkim placu otoczonym kolumnami stoi cała machineria, dość duża, oraz tłum składający się z filozofów i innych gapiów; - renesans: rynek z fontanną, wojsko uzbrojone w strzelby, oczywiście tłum, no i znowu grupa myślicieli (czyli praca w stylu szkiców da Vinci) - II wojna światowa: tajne laboratoria, szalony naukowiec, kilku generałów itp. (tutaj pasowała by twoja elektronika;p) Osobiście wszystkie wyżej wymienione epoki mi się podobają, dlatego mam problem, którą z nich wybrać. Może ktoś pomoże się zdecydować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 12 Kwiecień 2009 Share Napisano 12 Kwiecień 2009 Moim zdaniem renesans to najlepsza epoka do poszalenia z detalem i kolorem :) Do tego wszelakie mechanizmy miały więcej wdzięku niż współczesność czy starożytność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muminek Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Mechanika tokarki , tak jakoś spodobały mi się. Może jakaś inspiracja do perpetum będzie. http://www.ornamentalturners.org/assets/std_100_0288_0007.jpg http://www.pbase.com/rreid/image/103972468.jpg http://www.bdvideos.co.uk/images/straightline_engine.jpg http://www.ornamentalturning.co.uk/index.1.jpg http://www.ornamentalturning.co.uk/H1869_Apr_07_03_sf.jpg http://www.robertwhiteside.com/Rose.gif http://www.turners.org/images/science2.gif http://www.bdvideos.co.uk/images/rose_engine.jpg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi