Posted August 21, 200915 yr Witam, Oto scena jaką wraz z kolegą Paul'em wykonaliśmy na potrzeby jednego z naszych tutoriali. Tutorial/howto można znaleźć tu: http://forcg.com/tutorials/modeling/create-an-awesome-3d-future-city-day-1/ - modeling sceny http://forcg.com/tutorials/modeling/create-an-awesome-3d-future-city-day-2/ - matki i post 3dsMax, Vray, Photoshop
August 21, 200915 yr Rispekcik! Bardzo fajnie to wygląda! Tylko coś z horyzontem mi nie pasuje. Wygląda jakby miasto się urywało w pewnym miejscu. Pozdrawiam
August 21, 200915 yr Świetnie to wygląda ale najbardziej podoba mi się pokazanie jak to zrobiliście :)
August 21, 200915 yr @blinq Wiem, że horyzont jest nieco niedopracowany ;). Postaram się to naprawić w najbliższym czasie.
August 21, 200915 yr Było by naprawdę super :) Sprawę psuje dość niechlujnie zrobiony post, spłaszczający cały widoczek, nie czuć głębi. Zamiast jechać overlayami po całości, trzeba było wyrenderować zetkę i pobawić się nieco z perspektywą powietrzną, jakimiś fajnymi volumami itp. Troszkę też zabrakło kontroli nad kolorystyką. Druga sprawa to kompozycja. W kadrze nic się nie dzieje, miasto jest równomierne i gładkie, budynków na horyzoncie praktycznie nie widać. Kilka mocnych punktów, jakichś mostrualnych wieżowców czy czegoś w tym stylu, dużo by tu dało. Potencjał jest, możliwości też. Chyba jednak pośpiech wziął górę :) Pozdrawiam
August 21, 200915 yr Podoba się, ale główny model miasta sprawia wrażenie jakby był w innej perspektywie niż to co jest na dalszym planie.
August 21, 200915 yr fajnie to wyszlo ale wg mnie moglo byc duzo lepiej: -monotonia geometrii (tu wiele trzeba siedziec aby zrozumiec jak wszystko jest powiazane z kompozycja) - 2 plan leci na leb na szyje - w ogóle nie siedzi w perspektywie - ten różowy jest serio nie do zniesienia - fog przesadzony i kompletnie źle rozmieszczony to tylko jedne z podstawowych duzych bledow. potencial jest, zostales wypunktowany zatem nastepna praca bedzie z pewnoscia duzo lepsza. zycze powodzenia i "no hard feelings" za C&C :) just giving u a hand :)
August 21, 200915 yr Author dzieki wszystkim za komentarze, oczywiscie sie nie obrażam za krytykę bo o to też chodzi :) na usprawiedliwienie dodać moge, że scenka ta była robiona pod tutorial bardziej, aniżeli pod how-to, nie siedzielismy nad tym przesadnie długo, chodziło o to by osiągnąć ładny efekt zbytnio się nie narabiając ;) pozdrawiam
August 22, 200915 yr Ajj, drugi plan był renderowany na 3 razy i jego dalszą część wyrenderowałem z kamery położonej z 5m niżej i bliżej :) Mały błąd, ale już wymieniłem najdalszą część miasta na odpowiednią perspektywę: http://img10.imageshack.us/img10/2559/finalgjh.jpg
August 22, 200915 yr Ładnie ale nie idealnie. Zbyt nasycone to różowe z tyłu, i w niektórych miejscach widać niedociągnięcia, ma się wrażenie że robota była odwalona na szybko. Zwłaszcza ta kopuła nijaka, niby monument, centrum miasta, pomnik czy co, a ma jakieś brzydkie nieregularne greeble po bokach.
August 24, 200915 yr Jak widzę że ten wątek leży niezauważony a Kieraj znowu ma 10 stron to się nóż w kieszeni otwiera. Btw nie mogę dać gwiazdek...
August 25, 200915 yr Dobra pracka. Szkoda, że ostrość nie siada na poziomie tej kopuły, tylko tak na dole, ale i tak robi wrażenie :)
August 25, 200915 yr Świetny efekt, kolorystyka, pomysłowe rozwiązania (tutek). Kompozycja raczej nieudana, no i ta perspektywa. Moim zdaniem kopuła powinna znajdować się w "mocnym punkcie" kadru, od razu lepiej się ogląda.